Ikigai – de Belangrijkste Tool voor Succes en Geluk

Het klinkt misschien als onduidelijk gebrabbel van een kind dat nog te jong is om de taal die zijn ouders praten na te bootsen, maar het is één van de meest waardevolle woorden die ik ooit in mijn leven zal tegenkomen.

Ikigai. Het woord vindt zijn oorsprong en betekenis in Japan, en met name in de buurt van Okinawa, een eiland zo’n duizend kilometer ten zuiden van Tokyo. Hier leven de oudste mensen ter wereld; gemiddeld zeven jaar langer dan de gemiddelde leeftijd hier in het Westen. En niet alleen worden mensen hier ouder, ze zijn over het algemeen ook gezonder. Levensbedreigende aandoeningen zoals kanker komen tot 80 procent minder voor en hart- en vaatziektes zijn zelfs bijna helemaal weg.

Gezond eten
De reden dat deze Japanners zo’n goed leven hebben heeft te maken met een aantal actoren. Zo eten ze onder meer een hoofdzakelijk op planten gebaseerd dieet (1-2 keer per week vlees of vis), veel soja en tofu (wat mogelijk één van de beste soorten voeding ooit is) en hebben ze iets dat harhachi bu heet: op het moment dat hun maag 80 procent vol zit, stoppen ze met eten. De maag heeft meestal vijftien tot twintig minuten nodig om het gekauwde eten te verwerken en het signaal af te geven dat het genoeg heeft gehad. Als Nederlanders dit zouden doen, in plaats  van door te blijven eten tot we vol zitten, dan zouden we gemiddeld 9 kilo per jaar afvallen!

Kaizen-mentaliteit
Maar Japanners staan niet alleen bekend om hun gezonde eetgewoontes. Japan staat bekend om zijn enorme capaciteit tot innovatie. Op menig gebied (denk maar eens aan de technologische ontwikkeling die daar vandaan komt) zijn ze de koplopers van de wereld, en dat is niet zonder reden.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog lag het land in totale puin. De Amerikanen die daar met hun leger gestationeerd waren, konden nog niet eens een telefoontje plegen, simpelweg vanwege het gebrek aan infrastructuur. Eén van de officieren besloot daar wat aan te doen. Dr. W. Edwards Deming, een professor, auteur en consultant (later bekend om de kwaliteitscirkel van Deming) bracht de Japanse ondernemers iets bij wat hen in de opvolgende decennia na de oorlog zou doen uitgroeien tot één van de grootste en toonaangevende spelers op de wereldmarkt: Kaizen.

 

Kaizen wil zeggen: continue en doorlopende groei. Het is een filosofie die zich in de meeste segmenten zich richt op de ontwikkeling van kwaliteitstechnieken, maar ook teruggevonden wort in het persoonlijke leven. De Amerikanen noemen het Life-long learning. Helaas hebben wij nog geen woord voor dit in Japan zo gevestigde begrip.

De gedachte achter Kaizen voor mij is dat ik over het geheel van mijn leven genomen, blijf zoeken naar verbetering. Zoals je op jonge leeftijd naar de basisschool gaat om te leren rekenen en schrijven, en later naar de middelbare school gaat om vreemde talen, natuurkunde en economie te leren, om daarna te gaan studeren voor het beroep dat je graag wilt uitoefenen, zo blijf je ook na je school- en studietijd doorleren om je skills en know-how te verbeteren en verbreden. Voor mij is nieuwsgierigheid de katalysator en draaiende motor achter persoonlijke vooruitgang en verbetering – of het nu gaat om mijn gezondheid, mijn financiën, mijn werk, relaties met anderen of zelfs mijn contributie aan de wereld.

Leven volgens Kaizen is een fundamentele peiler in persoonlijke ontwikkeling en zorgt, net als bij de Japanners, dat groots succes een kwestie van tijd wordt, in plaats van de vraag ‘ja’ of ‘nee’.

Ikigai
En dan komen we eindelijk bij Ikigai. Ikigai betekent: “de reden waarom je elke dag opstaat”. In het Engels noemen ze het ook wel purpose, en wederom hebben we helaas geen enkel Nederlands woord dat deze omschrijving heeft.

Zoals velen zullen beredeneren, hebben we bijna allemaal een verdeling gemaakt tussen ins privéleven en ons werk. We nemen ons werk (liever) niet mee naar huis, we laten dan ook liever ons privéleven achter ons als we ’s morgens de deur achter ons dichtdoen, op weg naar het werk.

Ikigai is voor de Japanners een culturele integratie in het dagelijks leven. Volgens hen heeft iedereen een ikigai, een reden om te zijn, en het is dan ook van belang om de zoektocht naar jezelf te starten en door te zetten. Ikigai is helaas iets wat nog maar weinig mensen hebben, hoewel het aantal de afgelopen jaren wel is toegenomen, onder meer door de groei van zowel het collectieve alsook het individuele bewustzijn. Ikigai leeft bij diegenen die met een eindeloze passie voor iets bezig zijn en volledig erin opgaan.

Het is die enorme drive die ervoor zorgt dat mensen blijven doorgaan, ondanks tegenslagen en moeilijkheden; simpelweg omdat ze voelen dat wat ze doen hun roeping is.

Ikigai, de reden om elke dag opnieuw vol motivatie uit je bed op te staan en je raison d’être te vervullen is voor mij de krachtigste tool die ik heb kunnen vinden om een leuk, vervuld en succesvol leven te leiden. De mogelijkheid om anderen te inspireren en te laten zien dat grenzen doorbroken kunnen worden – dat is mijn ikigai.

Wat is de jouwe?

Op ons succes!

 

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment:

13 comments
Add Your Reply