4 Pijlers Voor Een Langdurige Liefdevolle Relatie
2

Leef Nog Lang En Gelukkig

 

4 Fundamentele Pijlers Voor Een Langdurige en Liefdevolle Relatie

 

Het is niet dat de meeste mensen niet weten hoe ze met iemand een relatie kunnen aangaan, maar de uitdaging zit ‘m voornamelijk in het op peil houden van de kwalitatieve relatie. Hoe hou je de ‘sjoem’ erin, na de roze-bril-maanden en de wittebroodsweken?

Ik heb in de afgelopen jaren met mijn geliefden een aantal prachtige liefdevolle relaties op de klippen laten lopen (zoiets doe je samen, nooit alleen). Zelfs de gedachte, en de daarbij behorende uitvoering, om een aantal jaren als single te leven, droeg niet bij aan het geluk dat ik in de doorgaans relatief kortstondige relaties ervoer.

Ik heb wellicht niet het volledige recht om te mogen schrijven over dit onderwerp. Mijn vriendin en ik zijn niet zo heel lang bij elkaar, en dat toont in de verste verten niet aan, dat ik exact weet hoe je een langdurige relatie moet opbouwen en aanhouden.

Toch heb ik gemerkt dat er een aantal fundamentele aspecten zijn die een ieder, die zich in een relatie bevindt, kan en zelfs moet gebruiken, om verder te bouwen aan een liefdevoller en steeds sterker groeiende verbinding met de ander.

In dit artikel geef ik je mijn top 4 Must Have’s in je Relatie. Dat geldt voor liefdesrelaties, maar feitelijk ook voor andere relaties, zoals die met vrienden, familie en collega’s.

Nieuwsgierigheid

Wie beweert zijn geliefde door en door te kennen, heeft blijkbaar de wil om nieuwsgierig te zijn naar de ander, opgegeven. De gedachte dat je al een leven lang nodig hebt om jezelf goed en wel te leren kennen, laat immers zien dat het minstens net zo lang, zo niet langer, duurt voor je werkelijk een ander kent.

Natuurlijk zijn er bepaalde gewoontes of voorkeuren die je van je geliefde weet – van lievelingsmuziek en –eten tot koffie met of zonder suiker ’s morgens. Toch laat dat enkel de meer oppervlakkige zaken van de ander zien. Welke waarden en normen heeft je partner? Wat is haar kijk op het leven? Waarom doet ze wat ze doet? Wat zijn haar grootste dromen en angsten? Je leert een ander pas echt beter kennen door de diepgang in de ander te vinden. Dat geldt voor zowel de zonnige kanten, alsook de schaduwzijden. Blijf daarom nieuwsgierig en oordeel niet te snel over wat je ontdekt.

Respect

Een woord dat te vaak voor lief genomen wordt. Wat betekent respect voor jou? Hoe respecteer jij jouw geliefde? Erkennen dat de ander zijn gewoontes, overtuigingen en gedragingen heeft die al dan niet in contrast staan met die van jou, hoeft niet te betekenen dat je de ander niet moet respecteren. Respect volgens het woordenboek wordt gedefinieerd als een gevoel of uiting dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol mens.

Het onderscheid dat je kunt maken in je relatie is, hoe je de ander ziet: zie je haar gedrag of zie je zijn identiteit? Dit is een essentieel verschil, en hier loopt het dan ook vaak vast tussen geliefden. Je kunt iemands gedrag afkeuren of er zelfs boos of verdrietig om worden. Dat maakt hem echter nog niet tot een slecht(er) mens dan je dacht. Met andere woorden: de persoon die zij is, is niet enkel het gedrag dat je bij de ander waarneemt. De ander respecteren voor wie hij of zij is, en hem dus zien als waardig en waardevol mens – ondanks zijn ‘fouten’ biedt ruimte om de ander nog beter te leren kennen en van de ander te houden voor wie hij of zij is, in plaats van wat hij of zij doet of heeft gedaan.

Understanding of Begrip

Het kan goed zijn dat je een ander soort persoonlijkheid hebt dan je geliefde. Als dat het geval is, dan kan het goed zijn dat jij jouw normen, waarden en overtuigingen projecteert op de ander en ervaart dat je geliefde niet altijd op de juiste manier handelt, omdat ze afwijken van de manier waarop jij het doet.

Ik zie vaak groeimogelijkheden en kansen waar anderen obstakels en problemen zien. Dat neemt niet weg dat ik met liefdevolle aandacht en begrip voor mijn vriendin met haar in contact blijf en ontdek hoe zij een situatie aangaat of uitdaging tackelt.

Je in de wereld van de ander kunnen verplaatsen is fundamenteel in het ontwikkelen en uitbreiden van een langdurige liefdevolle relatie. Vaak nemen we al in korte tijd, bijvoorbeeld een paar maanden of zelf na een jaar of twee, aan, dat we de ander ‘kennen’; dat we de ander door en door begrijpen en weten hoe en wat hij denkt en doet. Niet alleen smoor je daarmee je nieuwsgierigheid naar de ander en begraaf je jezelf in de groef der gewoonten, maar gooi je feitelijk ook de handdoek in de ring voor wat betreft je bereidwilligheid om de ander volledig en wel te begrijpen.

Aannames zijn verraderlijk – in 90% van de gevallen zitten we er überhaupt naast, en tegelijkertijd vormt het een langzame doodssteek voor jullie relatie. Blijf nieuwsgierig. Blijf vragen stellen als je de ander niet volledig begrijpt en kijk of je jezelf in de schoenen van de ander kunt verplaatsen, al was het maar voor even, om te zien waarom je partner zoiets zegt en doet wat zij doet.

Tijd

Het klinkt te voor de hand liggend om te noemen, en toch is het iets wat we, zeker naarmate de tijd verstrijkt in onze relatie, vergeten: de minuten, uren en zelfs dagen die je met je geliefde doorbrengt maken dat het framewerk, jullie fundamenten, almaar blijven groeien. Hoe meer tijd je investeert in elkaar, hoe sterker jullie relatie.

Wellicht heb je ooit iemand horen zeggen , dat het niet gaat om de grote gebeurtenissen in jullie relatie die voor een langdurige en liefdevolle ontwikkeling zorgt, maar dat het eerder de kleine cadeautjes zijn die je elkaar geeft.

Blijf eens voor een uur volledig met je aandacht bij jezelf en de ander. Laat afleidingen als televisie achterwege en creëer een wereld die enkel uit jullie twee bestaat en waarin je enige focus of doel is hoe jij en je lief meer diepgang kunnen creëren. Kom met een goede vraag of stelling die je werkelijk belangrijk vindt. Leer jezelf en de ander beter kennen door dit soort quality moments in te bouwen.

En wees daarnaast ook bereid om niet alleen je dromen, maar ook je angsten met de ander te delen. Kwetsbaarheid is wellicht één van de grootste krachtbronnen voor een liefdevolle relatie; je bent immers niet perfect, en dat masker hoef je dan ook niet op te houden in je relatie. Voor velen is dit punt al een enorme uitdaging op zichtzelf; het loslaten van je imago, en daarmee jezelf van je kwetsbare kant te durven laten zien. Ik kan je echter beloven, dat wanneer je besluit om je werkelijke ‘Ik’ te laten zien, zowel aan jezelf, alsook aan de ander, jij, de ander en jullie er beter mee af zijn, dan wanneer je enkel blijft vasthouden aan een imago waar je al naar gelang de tijd verstrijkt steeds meer energie en moeite voor moet doen om hem op te houden, alsook de kloof vergroot tussen jezelf en de ander – je creëert een bubbel die vroeg of laat zal barsten.

Natuurlijk is het een goed streven om jezelf van je beste kant te laten blijven zien. Kaizen is ook in relaties een absolute must. . Daarin trouw blijven aan wie je werkelijk bent en deze persoon ook laten zien, zijn hierin de sleutelwoorden en niet het creëren van een imago die de tand des tijds niet kan doorstaan.

Het zijn de kleine dingetjes die het ‘m doen. Vier zeker jullie 1-jarig samenzijn, maar onthoudt, dat de andere 364 dagen, en met name wat er in die dagen gebeurt, de reden is of jullie je jubileum al dan niet vieren. Doe de afwas zonder erom gevraagd te worden, zeg elke dag ‘Ik hou van je’ tegen hem, bereid een lekkere maaltijd voor haar, dans de tango in jullie woonkamer, maak het bed op en leg chocolaatjes op de hoofdkussens. Kleine dingetjes. Op termijn maken ze het verschil.

Mensen zijn bijzondere wezens. Des te meer je openstaat voor de wereld van je partner, en met nieuwsgierigheid, respect en begrip de wereld van de ander betreedt, en vice versa, des te sterker jullie op elkaar kunnen blijven bouwen, en blijven bouwen aan een toekomst waar jullie beiden nog net zo gelukkig zijn als op de dag waarop jullie voor de eerste keer met elkaar kusten.

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Pieter schreef:

  Beste Robert,

  Ik durf te zeggen dat ik een hele liev en fijne vriendin heb.
  We hebben erg veel gemeen en erg veel tegenstelling/ uitdagingen.
  Meestal gaat dit behoorlijk goed omdat we er veel moeite voor willen doen.
  Vandaag gaat het mij even minder goed af, maar door hetlezen van je artikel kom ik even terug op de grond en uit mn hoofd.

  Dank je wel,

  Pieter

   
 • Robert schreef:

  Beste Pieter,

  Ik ben blij dat ik je met dit artikel kan ondersteunen. Je zult ongetwijfeld ervaren hebben dat relateren een dynamisch proces waarbij je altijd in beweging blijft. We hebben allemaal onze momenten van ups en down,en zolang de wil er is om de ander te blijven ontdekken en te benaderen met respect, begrip en nieuwsgierigheid, zul je altijd een manier vinden om dichter bij elkaar te komen. En als ik het zo lees, is die wil er, met ondersteuning van deze fundamentele pijlers.

   
 • >