De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt?
Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel daarbij op de persoonlijke en professionele aspecten die je wellicht deze zomer achter je hebt gelaten, maar die desalniettemin nog ergens in je onderbewuste liggen de sudderen – klaar om je eraan te herinneren dat er nog unfinished business is op die gebieden waar je juist zo graag afstand van wilde nemen.
Voor je het weet, stap je letterlijk weer terug in de oude patronen en de daaraan gekoppelde gevoelens. De wens en het verlangen naar vrijheid, zowel innerlijk als uiterlijk, is volop aanwezig.
2 Universele Redenen
Als je me al wat langer volgt, dan weet je dat er maar twee universele redenen zijn waarom je doet wat je doet: het vermijden van pijn of het vergroten van plezier.
Maar er zijn ook twee universele redenen te vinden waarom we vast komen te zitten of in een sleur raken.
De eerste is omdat mensen weliswaar weten wat ze kunnen doen om los te komen, maar niet tot actie overgaan vanwege een gebrek aan motivatie of een overschot aan onzekerheid.
De tweede reden is omdat we soms simpelweg niet exact weten wat we moeten doen. Het leven biedt geen garanties of zekerheden, dus hoe kun je van tevoren weten dat een specifieke actie tot een bepaalde uitkomst leidt? De stap durven wagen en experimenteren lijkt dan de beste keuze, maar wil je wel je zekerheid in de waagschaal leggen voor een uitkomst waar je niet zeker van bent?
Als motivatie en een plan je kunnen helpen om van een positie waarin je vastzit naar een plek van meer vrijheid te gaan, zonder dat je daarbij het principe van trial and error hoeft toe te passen – hoe veel angst zou zoiets dan voorafgaand al bij je weg kunnen nemen en je in plaats daarvan het vertrouwen te geven dát je weer richting kunt geven aan je leven?
Heel veel.
3 Mogelijkheden
Wanneer je weet wat je wilt en helder voor ogen hebt wat ervoor nodig is om daar te komen, dan hoeft het gevoel van vastzitten niet lang te duren. Motivatie en planning zijn dan beiden aanwezig en het is slechts een kwestie van implementatie.
Wanneer je wel gemotiveerd bent om in actie te komen, maar je weet niet wat je moet doen, focus dan op de strategieën die je kunnen helpen om verder te komen. Het is enkel de juiste kennis die ontbreekt en kennis is anno 2022 ten overvloede aanwezig. De kans is groot dat je niet de eerste noch de enige bent die zich in jouw situatie bevindt.
Weet je wat je moet doen, maar ontbreekt het je aan motivatie om in actie te komen, kijk dan eens naar de gedachtes en gevoelens die ten grondslag liggen aan de demotivatie. Het verhaal dat je jezelf vertelt, zoals “Ik heb alles al geprobeerd”, “Het gaat toch niet lukken”, of “Ik ben niet … genoeg”. De kans is groot dat je te maken hebt met een overtuiging die versterkt wordt door gevoelens welke je ervan weerhouden om in beweging te komen.
Overtuigingen veranderen hoeft niet moeilijk te zijn. In dit rapport lees je hoe je dat doet.
3 Pijlers van VErandering
Simpel samengevat kunnen we zeggen dat verandering ten grondslag ligt aan drie factoren:
- Je strategieën
- Het verhaal dat je jezelf voorhoudt
- Je gemoedstoestand
Afhankelijk van de mate van motivatie of planning is het belangrijk dat je daarom focust op éen of meerdere van deze onderdelen. Verander je er één, dan begin je al los te breken van het vastzitten. Verander je ze alle drie, dan ben je zo goed als gegarandeerd dat je een enorme verandering teweegbrengt en unstoppable wordt.
Je gemoedstoestand veranderen kan letterlijk in een kwestie van seconden. En het veranderen van het verhaal dat je tegen jezelf vertelt (ook wel je beperkende overtuigingen veranderen) hoeft ook niet lang te duren.
Verandering hoeft niet moeilijk te zijn, mits je ervoor openstaat natuurlijk.
Welke van de drie je ook verkiest, je zult hoe dan ook merken dat je energie, motivatie en kijk op de situatie verandert. En nieuwe perspectieven bieden nieuwe mogelijkheden.
Onthoud dat vastzitten een gevoel is dat zich fysiek uit naarmate het aanhoudt. Gevoelens kunnen in veel gevallen sneller en makkelijker veranderd worden dan fysieke klachten.
Wanneer je klaar bent om los te breken van het vastzitten, gebruik dan deze informatie om aan de slag te gaan. En heb je liever hulp van een specialist, kijk dan even hier en overweeg een afspraak met me in te plannen als jouw coach.
Op jouw succes,
Robert