Hoe Vind Ik Mijn Passie?

Haal Meer Uit Je Carrière en Groei Je Business

0  comments

Als je tot nu toe het gevoel hebt gehad dat je leven niet echt een richting had, dan kan het goed zijn dat je wellicht een leven vol passie mist. Leven met passie betekent dat je elke dag wakker wordt en uitkijkt om nieuwe uitdagingen en avonturen aan te gaan en nieuwe oplossingen voor problemen vindt. Je zorgt ervoor dat details je niet klein krijgen, omdat je gepassioneerd bent over dat wat werkelijk belangrijk is.

Wanneer mensen passieloos of apathisch worden, neemt hun creativiteit af en verdwijnt hun capaciteit ook om met stress om te gaan. Laat ik het zo zeggen: zonder passie heb je geen energie om je eigen persoonlijke ontwikkeling gaande te houden; je zult niet in staat zijn om de heuvels van het leven te beklimmen zonder dat je met een lege tank komt te zitten.

Passie is één specifieke karaktereigenschap die niemand anders dan jij jezelf kan geven. Of je hebt het, of niet. Heb je het – geweldig! Dan draait persoonlijke ontwikkeling volledig om jouw passie in de juiste richting te sturen – je wilt juist die dingen doen die jouw succes vergroten en je passie verdiepen.

Als je geen passie hebt, dan zul je het voor jezelf moeten cultiveren. Het is niet iets dat iemand je kan geven. Het goede nieuws is, dat veel autoriteiten in het veld van persoonlijke ontwikkeling technieken hebben ontwikkeld die je helpen om je passie te vinden, te openen en los te laten.

Passie: goed of slecht?

Onthoud, dat in de context van dit artikel ik passie de brandstof voor je persoonlijke ontwikkeling noemde. Maar wat betekent dat eigenlijk? Ik moet toegeven dat het woord passie zowel negatieve als positieve beelden kan oproepen. Het is daarom goed om te weten dat passie een mes is dat aan twee kanten snijdt.

Aan de ene kant kan passie gezien worden als een fout. Neem bijvoorbeeld Shakespeare ’s Hamlet, die zegt: “Give me that man that is not passion’s slave, and I will wear him in my heart’s core, ay in my heart of hearts as I do thee.” En we weten allemaal hoe Hamlet’s lot eindigde: zijn passie was zijn nobele fout

En dan heb je de deprimerende opmerkingen van Friedrich Nietzsche’s boek “Voorbij goed en kwaad”, waarin hij zegt: de wil om passie te overkomen is uiteindelijk niet meer dan de wil van een andere of verscheidene passies.”

Zelfs de baanbrekende psycholoog Carl Jung zegt in zijn boek “Herinneringen, dromen, reflecties”: zie passie als een fout”. Zoals hij in een statement samenvat: “Een man die niet door het inferno van zijn passie is gegaan, heeft ze nog nooit overkomen”.

Het was waarschijnlijk de Franse filosoof Denis Diderot (1713 – 1794) die werkelijk de dualiteit van passie wist te pakken toen hij zei; ‘One declaims endlessly against the passions; one imputes all of man's suffering to them. One forgets that they are also the source of his pleasures.’

Passie zonder waarden, bewustzijn of discipline in het leven is hetzelfde als uitgeschakelde passie. Het kan voor gebeurtenissen zorgen die op roekeloze wijze anderen in gevaar brengen, bijvoorbeeld in een huwelijk waarin de ene partner uit de relatie stapt vanwege passie, een hele serie van tegenslagen volgen, het heeft het potentieel om talloze levens te beïnvloeden: kinderen, vrienden, familieleden. Als passie onderhouden wordt in het vertrouwen van het huwelijk, en waarin partners passievol naar elkaar zijn, dan heeft passie de kracht om een koppel naar een beter huwelijk te brengen.

Terwijl veel filosofen en andere prominente leiders passie hebben opgezegd, zijn er ook anderen die de goede kwaliteiten ervan erkennen.

Auteur Ralph Waldo Emerson gaf passie zijn positieve lading. Hij vond dat passie, ook al is het een slechte regelaar, een krachtige drijfveer is. En Georg Wilhelm Hegel, filosoof tijdens de Verlichting, gaf passie zijn legitimiteit toen hij zei: “Nothing great in the world has ever been accomplished without passoin.”

Toch gaat passie voorbij aan het behalen van een doel; het heeft het potentieel om elk facet van ons leven te vullen met voldoening. Earl Nightingale, algemeen beschouwd als de decaan van persoonlijke ontwikkeling, zei: “We are at our very best, and we are happiest when we are fully engaged in work we enjoy on the journey toward the goal we’ve established for ourselves. It gives meaning to our time off and comfort to our sleep. It makes everything else in life so wonderful, so worthwhile.” 

Dit bedoel ik met passie: je leven in lijn brengen zodat je doelen je waarden reflecteren, terwijl je passie de drijvende kracht is die je helpt om dat wat je het meest verlangt te bereiken.

Je leven veranderen is niet makkelijk. Laat me het verduidelijken door te zeggen dat het niet altijd makkelijk is om een positieve verandering te maken in je leven. Het leven zelf verandert al zonder dat wij iets hoeven te doen. En vervolgens trekt het ons in die veranderingen mee. Als het leven een stormachtige zee is, dan zijn wij niets meer dan een scheepswrak en proberen we enkel drijvende te blijven. Als we een schip bouwen om de zwaarste, meest stormachtige waters van het leven te bevaren, dan is de verandering van het leven aan ons om aan te sturen.

Jack Canfield, medeauteur van de succesvolle series Kippensoep voor de Ziel, zegt: passie zorgt ervoor dat de dagen voorbijvliegen. Het helpt je meer te bereiken in minder tijd. Het helpt je om betere beslissingen te maken, en het trekt ook anderen naar je toe; ze willen zich met jou en jouw succes associëren.

Dr. Stephen R. Covey, auteur van de bestseller The 7 Habits of Highly Effective People en The Eighth Habit beschrijft passie als: “Het vuur, het verlangen, de kracht van overtuiging en de drive dat de discipline toestaat om de visie te bereiken. Passie komt naar boven wanneer unieke menselijke behoefte het menselijke talent overlapt. Wanneer je niet de passie hebt die komt van het vinden en het gebruiken van je eigen stem om grootse doelen te dienen, dan is de leegte gevuld met onzekerheid.”

Sherry Lansing, een voormalig actrice en oprichter van de Sherry Lansing Foundation en algemeen beschouwd als de eerste vrouwelijke CEO van 20th Century Fox, een van de grootste Hollywood filmstudio’s, zei in een interview ooit: “Luister naar je innerlijke stem. Wees niet bang om dingen uit te proberen, om ergens in te stappen. Maar wees ook niet bang om ‘dit is niet iets voor mij’ te zeggen; het is prima om van gedachten te veranderen. Maar geef alsjeblieft niet op totdat je je passie gevonden hebt.”

Je moet ook praktisch zijn. Je kunt niet verwachten dat je overal gepassioneerd over bent. Je moet per slot van rekening ook ergens van kunnen leven. Je moet jezelf en je familie kunnen onderhouden. En misschien komt je passie wel helemaal nooit van werk. Misschien komt het ergens anders vandaan. Ik denk dat je niet hoef te stoppen met werken om anderen dingen te onderzoeken om te zien of je er geïnteresseerd in bent.

Misschien ben je geïnteresseerd in mensen. Misschien een wandeling in de natuur. Of misschien in het rennen van marathons. De beste theorie die we hier over passie kunnen bespreken, is dat je wellicht niet direct je passie zult vinden. Misschien ontdek je het niet in een dag of een week. En mogelijk moet je er weken of maanden aan spenderen om je passie te definiëren. En dat is allemaal prima. Wat het belangrijkst is, is dat je je zoektocht begint om je passie te ontdekken.

Definieer de facetten van je leven

Hoe afgezaagd het ook mag klinken, beschouw jezelf als een zeldzame en waardevolle edelsteen. De meest zeldzame en waardevolle edelstenen hebben de meest ingewikkelde facetten in zich. Denk maar eens aan een diamant bijvoorbeeld. Jij hebt die facetten ook. Jouw leven heeft verscheidene facetten.

Gebieden van focus, aspecten van ontwikkeling die je wilt ontwikkelen terwijl je je hoogste potentieel realiseert. In dit programma zullen we het hebben over de voornaamste facetten die je in je leven zult hebben:

  • Je familie 
  • Je partner
  • Je financiën
  • Je materiële behoeften
  • Je ontspanningsactiviteiten
  • Je vriendschappen
  • Je spiritualiteit of religie-gerelateerde bezigheden
  • Je maatschappelijke of vrijwilligersactiviteiten
  • Je fysieke gezondheid

Je familie hoort, net zoals je partner, hoog op de lijst te staan. De financiële kant zijn je dagelijkse geldzaken. Het moderne leven is immers in diverse opzichten gecompliceerder geworden, en de financiële kant daarvan is een groot onderdeel daarvan.

Deze zijn allen nauw verbonden met een ander facet van je leven, en dat zijn je materiële behoeftes. Dit kan van alles zijn; van de auto die je rijdt tot de kleren die je draagt.

In navolging daarop hebben veel mensen bepaalde dingen die ze ter ontspanning doen. Misschien hou je van kamperen of skiën, of bouw je liever modelvliegtuigen. Hoewel tijd doorbrengen met vrienden als een vorm van ontspanning lijkt, is het aspect van vriendschap veel meer dan dat. het betekent ook het cultiveren van intieme en diepgaande vriendschappen die een leven lang kunnen meegaan. Dit facet omvat daarom al je interpersoonlijke relaties.

Vervolgens heb je je spirituele aspecten. Vele mensen geloven in een hogere macht, en de meesten voelen zich aangetrokken om dat door middel van religie tot uiting te brengen, meditatie, gebeden of andere vormen van overpeinzing. Als religie aandringt tot dagelijkse activiteiten en rituelen, dan wordt het een belangrijk onderdeel van het leven.

Daarop aansluitend voelen ook veel mensen dat ze iets aan hun gemeenschap willen teruggeven. Ze stellen zich beschikbaar als vrijwilliger of doen liefdadigheidswerk. Dit is een belangrijk aspect in het leven en het biedt ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Tot slot: fysieke gezondheid. Het is een sleutel aspect van het leven. Je gezondheid draagt voor een groot deel bij aan de kwaliteit van je leven. Hoe sterker je fysieke gezondheid, des te groter je weerbaarheid, je doorzettingsvermogen, en ook je drive om op alle andere aspecten van je leven meer succes te behalen.

Ik heb kort deze facetten van je leven uiteengezet. Wat volgt is dat je deze facetten in overweging en beschouwing neemt wanneer je start met het ontgrendelen van je passie. Het is goed als je passie zich in elke facet van je leven weerspiegelt.

De Kracht van Meditatie

Laten we eens kijken naar verschillende manieren om met je passie in verbinding te komen. Een van de manieren is door middel van creatieve visualisatie. Creatieve visualisatie ligt aan de kern van effectieve zelfontdekking.

Een geweldige manier om je passie te visualiseren is door te relaxen en te mediteren. Veel mensen weten hoe ze het beste kunnen relaxen, maar weinigen hebben werkelijk de tijd genomen om echt te mediteren.

Neem, om het proces te beginnen, eerst vijf minuten de tijd om werkelijk elke spier in je lichaam te ontspannen. Om dat te doen, richt je mind op elke spiergroep; van je tenen tot de top van je kruin. Terwijl je begint te ontspannen, haal dieper adem en focus op je ademhaling. Laat elke ademhaling dieper gaan. Dit is belangrijk, omdat je het tempo waarmee je in- en uitademt vertraagt.

Terwijl je ademhaling langzamer en ritmischer wordt, en natuurlijker aanvoelt begin je je mind leeg te maken. Focus enkel op je ademhaling en je ontspanning. Ontdoe je mind van afleidingen en irrelevante zaken.

Doe deze techniek ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Je mind staat in de ochtend en avond het meeste open voor dit soort activiteiten, en wanneer je dit in de middag doet, dan geeft je je lichaam en mind de kans om zich op te laden.

Meditatie is een gespecialiseerdere vorm van ontspanning. In deze drukke wereld waar stress zich op elke hoek bevindt, valt er steeds meer te zeggen voor meditatie. Met meditatie ontspan je en verhelder je je gedachten. Maar vaak focus je ook nog op het oplossen van een probleem; je kijkt als het ware door een uitdaging of een creatieve blokkade.

Creatieve Visualisatie

De auteur van het boek Creatieve Visualisatie was een vooraanstaand expert op het gebied van de kunst van intentie en visualisatie om positieve dingen te manifesteren. Ze beschrijft ons leven als het hebben van drie niveaus: het zijn (beingness), het doen (doingness) en het hebben (havingness).

Volgens de auteur is ‘het zijn’ (beingness) de basale ervaring van leven en bewustzijn. Het is de ervaring die je hebt in diepe meditatie, de ervaring om volledig te zijn en totaal ontspannen in je eigen vel te zitten.

Het doen staat voor beweging en de activiteiten. Het stamt af van de natuurlijke creatieve energie die overal doorheen stroomt, en het is de bron van onze vitaliteit.

Het hebben is de staat van het relateren met andere mensen en dingen in het universum. Het is de vaardigheid om mensen en dingen in ons leven te accepteren, en om oké te zijn om met hen in dezelfde ruimte te zijn.

Mensen proberen vaak hun leven achterstevoren te leven. Ze proberen om meer spullen of meer geld te hebben, zodat ze meer kunnen doen van wat ze willen, zodat ze daardoor gelukkiger zullen zijn. Maar het werkt feitelijk precies het omgekeerde: je moet eerst zijn wie je werkelijk ben, en vervolgens doen wat je werkelijk moet doen om te hebben wat je werkelijk wilt hebben.

Auteur Joe Vitale zegt ook dat ‘het hebben’ of havingness een voorname reden is waarom we dat wat we het liefste in dit leven willen, niet aantrekken. Volgens hem zijn er verschillende maten van havingness; voelen dat je het waard bent om te ontvangen.

“If we are not open to the possibility and increase our havingness, we won’t be able to receive more than we are currently receiving”

De €1000.000.000-vraag

Een andere manier om met je passie te verbinden is door jezelf de 1-miljard-Euro-vraag te stellen. De meeste mensen zullen zichzelf wel de miljoen-Euro-vraag stellen, maar er zijn een hoop mensen die niet de mogelijkheid zien in dat bedrag. Een ‘Million Euro Mind” is iets wat veel mensen hebben, maar niet kunnen zien of focussen op die droom, omdat ze niet een grenzeloze mentaliteit kunnen aannemen.

Daarom raad ik je aan om te beginnen met de 1 miljard-Euro-vraag. Iets meer dan 2000 mensen hebben een miljard euro of meer. Dit getal roept dus totaal verschillende beelden op dan een miljoenvraag.

Laten we eens door het proces lopen. De vraag is heel makkelijk. Je stel jezelf simpelweg de vraag:

Wat zou ik doen met één miljard euro?

Als je één miljard euro zou hebben, en het zou je zomaar in je schoot geworpen worden, wat zou jij dan doen met je tijd? Zou je dingen anders doen?

Laten we dit eens toepassen op een aantal verschillende facetten van je leven.

Als jij een miljard euro zou hebben, zou je dan dezelfde vrienden hebben? Zou je jezelf in dezelfde sociale kringen begeven? Of zou je je daarvan losbreken en in iets anders begeven?

Als je een miljard euro zou hebben, zou je dan meer of minder tijd met je familie doorbrengen? Hoe zou je de tijd met je familie anders doorbrengen? Als je een miljard euro zou hebben, zou je dan werken? Zou je je baan opzeggen? Zou je een business beginnen? Zou je een uitvinding vormgeven die je al jaren in je achterhoofd had, maar nooit het vertrouwen had om het uit te voeren? Als jij een miljard euro zou hebben, zou je je dan inzetten voor een goed doel of initiatief? Is er een goed doel waar jij een significant deel van je vrije tijd aan zou spenderen? Zou je zelf een goed doel of stichting opzetten voor iets dat je altijd al na aan het hart heeft gelegen?

Als jij een miljard euro zou hebben, zou jij dan plekken bezoeken die je altijd al had willen zien? Zo ja, welke plekken zouden dat dan zijn? en waarom zou je juist die plekken willen zien? Is dat voor de geschiedenis, de cultuur of de taal? Als jij een miljard euro zou hebben, zou je dan terug naar school gaan, en een professionele student worden? Wat voor soort vakken zou je nemen, en waarom zijn die het meest interessant voor je?

Creëer een mentaliteit van overvloed

Een deel van de miljard-Euro-vraag gaat over de mentaliteit van overvloed. Stephen Covey kwam met de term abundance mentality of abundance mindset en hij gebruikte het specifiek als een business concept, waarin je gelooft dat er genoeg hulpbronnen zijn om succes met anderen te delen. Mensen werken met de overvloed mentaliteit in de zakenwereld vaker als een team, omdat ze geloven dat er genoeg succes en beloning voor iedereen is.

Het tegenovergestelde is de schaarste mentaliteit, waar mensen geloven dat er maar een bepaalde hoeveelheid geld te verdienen valt, dat er maar een aantal kansen en promoties zijn. Wanneer mensen vanuit deze mindset handelen, graven ze een kuil voor een ander en proberen ze hen beter af te zijn door slimmer, sneller en beter te werken dan hun collega’s.

Deze mentaliteit kan je ervan weerhouden om je hoogste niveau van je eigen persoonlijke ontwikkeling te bereiken. Als je handelt vanuit schaarste, dan zul je angst hebben voor verandering, omdat je vaak bang bent dat moeilijkheid en uitdaging je ervan zal weerhouden om gelukkig te zijn. Je houdt dus vast aan de status quo.

De schaarste mentaliteit staat je enorm in de weg om succes aan te trekken. Je bent zo gefocust op beperkende factoren, dat je nieuwe kansen niet ziet. Je creativiteit neemt af, omdat je de manier waarop je denkt in zulke beperkte mogelijkheden benut, en daardoor eigenlijk geen bewegingsruimte hebt.

Sinds de introductie van dit concept zijn er een flink aan tal boeken verschenen die dit concept beschrijven. Het is erg van toepassing op de wereld van de persoonlijke ontwikkeling Mocht je een blokkade hebben op je creativiteit, dan raad ik je het boek Abundance for Beginners aan. Auteur Ellen Pierson beschrijft overvloed als hebben wat je in het leven verlangt; goede dingen en goede ervaringen. Overvloed is vrijheid. Overvloed is plezier. Overvloed is tevredenheid. Het leven is gevuld met overvloed. Meer dan je nodig hebt, meer dan je kunt gebruiken en meer dan je kunt willen. Overvloed betekent dat je al het goede in het leven ervaart. Overvloed is je geboorterecht, een basisrecht.

Samenvatting

Hiermee wil ik je uitdagen om de miljard-Euro-vraag met diepgang te verkennen. Houd een notitieblok bij de hand en begin te brainstormen over alle dingen waar je gepassioneerd over bent. Pas dit toe op alle facetten van je leven: je familie, je partner, je financiën, je materiële behoeften, je ontspanningsactiviteiten, je vriendschappen, je spiritualiteit of religie gerelateerde zaken, je vrijwilligerswerk, en je fysieke gezondheid.

Wanneer je deze ideeën kunt pakken en je jezelf kunt toestaan creatief te zijn, om creatieve visualisatie en meditatie te gebruiken, dan begin je in te zoomen op jouw vuur dat je als brandstof kunt gebruiken voor je persoonlijke groei.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen, en ik nodig je uit om een reactie hieronder achter te laten over wat je gedachten of ervaringen zijn omtrent passie. Ook wanneer je vragen hebt, nodig ik je uit om deze te stellen. Ik kom er zeker bij ej op terug.

Op jouw succes,

Robert


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!