De 3 Redenen Waarom Mensen Geen Doelen Stellen

Alles Over Doelen Stellen en Behalen

4  comments

Als je Lewis Carroll’s Alice’s Adventures in Wonderland hebt gelezen, de aangepaste Disney-film of één van de vele varianten hebt gezien, dan herinner je je vast de dialoog tussen Alice en de kat: Alice vraagt welke kant ze op moet, waarop de kat vragend antwoord dat het afhangt van waar ze naartoe wil. ‘Dat maakt me niet zoveel uit” zegt Alice. “Dan maakt het niet uit welke kant je opgaat” antwoordt de kat vervolgens.

Maar al te vaak dwalen mensen rond zonder doel in de hoop iets tegen te komen dat ze gelukkiger, meer voldaan en succesvoller maakt. Hun wensen om meer geluk, voldoening en succes aan te trekken, blijven verlangens die niet ondersteund worden door actiegerichte doelen.

De twee belangrijkste punten waar je totale controle over hebt in je leven, zijn het punt waar je je nu bevindt en het punt waar je naartoe wilt.

Het stellen van doelen stelt je in staat om van het punt waar je nu bent te komen naar het punt waar je wilt zijn. Afhankelijk van het punt waar je wilt zijn, betekent dit dat je een korte of lange termijn doel moet opstellen. Voor de één is een lange termijn doel iets wat over een maand behaald zal worden; voor de ander ligt het resultaat drie jaar in de toekomst.

Ongeacht of je nu een lange termijn doel hebt, het is belangrijk om je focus gericht te houden op wat er nu speelt én je in de richting te blijven begeven van waar je naar toe wilt. Feit is namelijk, dat we allemaal veranderen – hoe je het ook wendt of keert, over drie, vijf of tien jaar zijn we allemaal andere mensen geworden, en het is aan ons om die verandering goed of slecht te laten zijn.

Dus waarom dan geen doel opstellen dat je leven ten goede zal veranderen? Uit onderzoek is gebleken, dat mensen met een specifiek doel  een grotere drive hebben, meer joie de vivre ervaren en ook succesvoller zijn, dan zij die doelloos door het leven gaan.

Voor veel mensen is het stellen van doelen iets wat ze weten dat ze wel zouden moeten doen, en zelfs weten dat het goed voor ze is, maar er toch voor kiezen om het niet toe te passen in hun dagelijkse rituelen en gewoontes.

De reden waarom ze dit niet doen berust op de twee intrinsieke drijfveren die een ieder van ons heeft: pijn en plezier. De associatie met pijn zorgt ervoor dat je niet aan iets begint, omdat je de start, het proces of het resultaat associeert met iets wat je pijn oplevert.

Er zijn daarom drie voornaamste redenen te vinden waarom mensen geen doelen stellen – ook al weten ze dat het hen een betere kwaliteit van leven zal opleveren, dan wanneer ze het niet doen.

“You must have long term goals to keep you
from being frustrated by short term failures”
– Charles C. Noble

 

 

Reden #1 – Ik Wil Mezelf Niet Teleurstellen

 

“Disappointment requires adequate planning.”
– Richard Bandler

 

Mijn eerste mentor zei lang geleden, dat een onuitgesproken verwachting, zeker naar een ander, een geplande teleurstelling is. Met andere woorden: wanneer je verwacht dat iets moet gebeuren zoals jij het in je gedachten hebt, en het resultaat is daar niet mee overeenkomstig, dan ervaar je teleurstelling.

De reden waarom mensen geen teleurstelling willen ervaren als het aankomt op het maken of zetten van een doel, is omdat ze een bepaalde verwachting hebben over hoe dat doel bereikt moet worden. Hun ervaringen uit het verleden hebben hen geconditioneerd dat maar zelden een resultaat in lijn ligt met de verwachting erover, en dat vaker het resultaat anders is of verder weg ligt dan wat ze eigenlijk wilden.

Teleurstelling is alleen mogelijk wanneer je voor het einde van je beoogde resultaat opgeeft en weigert aanpassingen te maken die je kunnen brengen naar jouw succes. De grootste teleurstelling echter, is dat opgeven, voordat je begonnen bent, je weerhoudt om werkelijk het beste uit jezelf te halen en jezelf het leven te bieden waar je naar verlangt.

 

Reden #2 – Ik Wil Nergens Aan Vastzitten

 

“As simplistic as this may sound, commitment is still the common denominator separating those who live their dreams
from those who live in regret.”
– Tony Robbins

 

Het gevoel om vast te zitten aan een doel zodra je hem opgesteld of uitgesproken hebt naar jezelf of anderen, zorgt er bij sommigen voor dat ze geen doelen opstellen. Niemand wil het gevoel hebben ergens aan vast te zitten, omdat het zorgt voor een gevoel van verplichting. Wanneer je het gevoel hebt dat je iets moet, dan is de eerste reactie om met je hakken in het zand te gaan, wat zorgt voor een gevoel van weerstand en tegenzin.

De ironie is, dat juist het niet stellen van doelen je vast laat zitten in waar je bent en niet in staat stelt om vooruitgang te maken. Het feit dat een doel een commitment vergt is niet een kwestie van ‘ergens aan vastzitten’; het is een kwestie van ‘whatever it takes to get there’.

Neem nog eens een kijkje naar de eerste quote die hierboven staat: een lange termijn doel geeft je de focus en de motivatie om juist de korte termijn tegenslagen te overkomen. Zet je korte noch lange termijndoelen, dan is het enige wat overblijft de tegenslagen – en hoe vaker je een tegenslag te verduren krijgt zonder dat je weet waarom je verder of meer wilt in je leven, hoe groter de motivatie om ongelukkig te worden. Dit geldt voor je persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor je carrière, je relaties, je gezondheid, financiën,  en natuurlijk je ikigai.

 

Reden #3 – Ik Ben Bang Wat Er Gebeurt Als Ik Faal

 

“There are no failures – only feedback”
– Richard Bandler

 

We hebben allemaal te maken met angst. Zoals je vast en zeker het boek of de film “50 Shades of Grey” kent, zo zijn er minstens net zoveel soorten angst. Angst om te falen behoort daarin tot de top 5 van grootste angsten die ons tegenhouden.

Als je puur en objectief naar de boodschap van angst kijkt, dan zie je dat angst je wil waarschuwen voor wat er gaat komen; het is een indicatie dat je vertelt dat je je wellicht beter moet voorbereiden, omdat je met je huidige voorbereidingen niet zeker voelt of je je doel zult behalen. Angst is daarin geen goede raadgever, het is wel een prima adviseur, die je de terugkoppeling geeft dat je in actie moet komen om je doel te bereiken.

Wat vaak genoeg gebeurt echter, is dat angst mensen verlamt. De angst, nu al een entiteit in je eigen mind geworden, verkondigt harder, sneller en luider dan tevoren, wat alle mogelijk doemscenario’s zijn. Zodra je  gehoor geeft aan die boodschappen en begint te geloven dat wat je jezelf vertelt waar is, stop je met wat het is dat je doet, en zorgt je dat je er zo ver mogelijk bij vandaan blijft. Het pijn-plezier principe speelt hierin wederom een belangrijke rol.

De waarheid is, dat niemand op basis van een hypothese of vooronderstelling – een veronderstelling voorafgaand aan de gebeurtenis – met zekerheid kan zeggen wat er precies gaat gebeuren. We doen dit allemaal, in de vorm van ‘Wat als…’-vragen, waarin we onszelf de vraag stellen ‘Wat als er dit gebeurt?’ of ‘Wat als die en die dat zeg of doet?’ Allemaal zijn het theorieën op basis van incomplete informatie.

De snelste en misschien ook beste manier om om te gaan met een angst, vooronderstelling en hypothetische aannames, is om er dwars door heen te gaan; begin met het nemen van de eerste stap en blijf doorgaan. De grootste tegenhanger van angst is actie. Angst berust op theorie, waar resultaten berusten op actie: Face the fear and do it anyway.

De enige keer dat je faalt is, wanneer je opgeeft voordat je je doel hebt bereikt. Tot die tijd, ongeacht hoeveel obstakels je ook moet overkomen of hebt overkomen, bevind je je op het pad naar succes. Bovendien kan je niet spreken van ‘falen’ of ‘mislukking; hier is immers enkel feedback en informatie.

Dit is mijn conclusie: je kunt nog zo veel excuses bedenken om geen doelen te stellen, maar er is maar één reden waarom je wel je doel wilt stellen, en dat is omdat je weet dat je leeft met meer mogelijkheden en kansen om werkelijk je ultieme leven te leven. Houdt jezelf niet klein, leef niet in valse bescheidenheid, maar geloof juist in de onuitputtelijke kracht die je bezit. Ontwaak de mogelijkheden.

Dit is mijn vraag voor jou vandaag: wat zijn jouw gedachten over het stellen van doelen? Geloof je in de meerwaarde ervan, of ben je sceptisch en twijfel je of het echt werkt?

Laat hieronder jouw reactie achter, en ik om er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel waardevol vond, deel dit artikel dan met vrienden uit jouw netwerk door op de Facebook, Mail en WhatsAppknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.


Tags

Doelen, doelen stellen, geen doelen hebben, succes, waarom mensen geen doelen stellen, waarom stel ik geen doelen, wat te doen als je geen doelen hebt


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Hi Pim,

    Bedankt voor de toelichting. Ik kan inderdaad in deze quote vinden: het is belangrijker om te zijn, dan om een doel te hebben.

    Vanuit wie je bent en waar je nu bent kun je namelijk beter werk komen, dan wanneer je Jezelf ontkend en enkel gefocust bent op waar je naartoe wilt.

    Toch denk ik ook dat in deze vergelijking het niet onbelangrijk is om doelen te stellen. Het een kan dan belangrijker zijn dan het andere, en ik denk dat het beiden goed is om te hebben.

    Mijn arm kan wellicht belangrijker zijn dan mijn been, of mijn hart is belangrijker dan mijn longen, toch denk ik dat ik baat heb bij het hebben van beiden.

  • Robert de exacte quote: “Het is belangrijker voor je te zijn dan om een doel te hebben.” uit Geluk is de weg (blz. 37)

  • Hi Pim,

    Welke quote is dat precies? Of bedoelde je deze:

    “My goal is not to be better than anyone else, but to be better than I used to be.”

    Om van doel naar doel te jumpen is inderdaad vaak zeer stressvol; we kijken zelden achterom en zijn altijd gefocust op het volgende doel zonder ook maar enig moment écht stilt e staan bij het behalen van een doel.

    Wel dnek ik dat het een goed streven is om ene doel te hebben dat berust op intrinsieke motivatie – motivatie die van binnenuit komt – en niet van buitenaf.

    Om een beter persoon te worden dan wie je was is het goed om doelen te stellen, omdat je daarmee je vaardigheden, kennis, gedragingen, attitudes en overtuigingen kunt veranderen.

    Innerlijke rust is belangrijk, en ik ben blij dat je daar nu in leeft. I
    Voor mij staat innerlijke rust niet los van het hebben van doelen; ik geniet van waar en wie ik nu ben, terwijl ik vanuit die rust en focus me richt op waar ik wil zijn en wie ik wil worden – gelovende dat de persoon d eik vandaag ben nog niet de persoon is die zijn volledige potentieel benut.

    Wetende dat ik anderen nog beter van dienst kan zijn besef ik dat er nog een hoop mogelijkheden op me liggen te wachten; en dat is voldoende reden op zichzelf om het doel te hebben om een nog beter mens te willen worden.

    Dank je voor je reactie, Pim. Ik stel het zeer op prijs!

  • Wayne Dyer zei: “Het is belangrijker te zijn, dan om een doel te hebben.” Daar ben ik het mee eens; vroeger racede ik van doel naar doel, de vreugde van een doel bereiken was van korte duur nu ik geen doelen meer heb, heb ik werkelijke innerlijke rust.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!