Overtuiging, Geloof en Wetenschap: De Drie Manieren Van Kennis - Robert van der Wolk
4

Overtuiging, Geloof en Wetenschap: De Drie Manieren Van Kennis

 

 

 

Geloof jij in de kracht van jouw overtuigingen?

Overtuigingen, geloof (of het diepe vertrouwen) en wetenschap hebben een enorme invloed in je dagelijkse leven. Je mind is voor overtuigingen en geloof daarmee één van de sterkste tools die je ter beschikking hebt om jezelf ziek of gezond, rijk of arm, gelukkig of ongelukkig te denken. Ben jij overtuigd van de kracht van je overtuigingen? – Het is precies deze voorwaarde die ervoor zorgt dat het soms moeilijk is om toe te geven aan de kracht van overtuigingen.

Het is niet makkelijk om te geloven dat je je leven op ‘miraculeuze’ wijze kan veranderen. Om überhaupt te geloven, laat staan overtuigd te zijn dat dit kan moet je open staan en bereid zijn om de voordelen ervan te kunnen aanvaarden, je hebt een reden nodig om erin te geloven. Dit is waar het onderscheid tussen overtuiging, geloof en wetenschap om de hoek komt kijken.

Overtuiging, Geloof en Wetenschap

We staan vandaag de dag op een centraal punt in de geschiedenis waar de drie grootste manieren van kennis – overtuiging, geloof en wetenschap – tegen het licht gehouden worden aan de hand van onze dagelijkse wereld.

Wanneer je gevraagd wordt hoe je weet dat iets waar is, dan val je meestal terug op aannames die afkomstig zijn van één van deze drie, of een combinatie van deze drie zienswijzen om die vraag te kunnen beantwoorden.

Hoewel wetenschap zich onderscheidt door de duidelijke karakteristieken van feiten en bewijzen, is het onderscheid tussen overtuiging en geloof lang niet altijd even goed zichtbaar. Sterker nog, vaak worden deze twee zelfs door elkaar gebruikt. De beste manier om het verschil duidelijk te maken is wellicht aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat ik een lange geschiedenis heb met het rennen van marathons, en iemand zou me vragen of ik in staat ben om er een in de nabije toekomst te kunnen uitlopen, dan zou mijn antwoord een volmondige “Ja” zijn. Mijn antwoord zou gebaseerd zijn op het feit dat ik in het verleden marathons heb uitgelopen en mijn overtuiging dat ik dit ergens in de toekomst ook kan doen. Er is geen enkele reden om iets anders aan te nemen.

In dit voorbeeld zou ik dus kunnen zeggen dat ik overtuigd ben van mijn kunde om de race uit te lopen; mijn overtuiging is gebaseerd op het bewijs van mijn directe ervaringen.

Stel nou, dat ik een week later een brief van de marathonorganisatie ontvang en een belangrijk stuk informatie over de komende marathon lees dat ze me aanvankelijk niet hadden meegedeeld. Ik kom er nu opeens achter dat de finish van de marathon op de top van een hoge berg ligt, op een hoogte van zo’n vier en een halve kilometer boven zeeniveau! Opeens bevind ik mezelf in een totaal andere situatie.

Hoewel het klopt dat ik in het verleden de 42 kilometer lange race gelopen heb en ik deze met succes het uitgelopen, is het ook waar dat ik nog nooit een marathon heb gelopen op zo’n grote hoogte.

Ik heb dus niet het bewijs dat ik de race met succes kan finishen. Hoewel ik geen enkele reden heb om te geloven dat ik het niet kan, heb ik het simpelweg nog nooit eerder gedaan – en om die reden moet ik speculeren over mijn succes. Mijn speculatie ligt ten grondslag aan geloof, omdat ik geen direct bewijs heb om het succes te onderbouwen.

Dit kan wellicht als een ietwat vreemd voorbeeld klinken, illustreert het wel heel duidelijk het verschil tussen geloof en overtuiging. Overtuiging is namelijk gebaseerd op bewijs, terwijl ons geloof in iets weliswaar bewijs kán bevatten, maar het niet per sé hoéft te hebben. Voor iemand die gelooft is bewijs niet noodzakelijk.

Frappant genoeg worden overtuiging en geloof in onze moderne wereld zo door elkaar gebruikt, dat zelfs het woordenboek de betekenis van beide woorden door elkaar gebruikt om ze te definiëren.

Geloof 

“Een sterke overtuiging in iets waar geen bewijs voor is.”

Overtuiging

“sterk gevoel van de waarheid van een statement, in specifieke zin wanneer het gebaseerd is op onderzoek en bewijs.”

 

Het is het duidelijke bewijs dat wetenschap apart laat staan van geloof en overtuiging. Hoewel feiten kunnen veranderen en ook vaak zo doen wanneer nieuwe ontdekkingen worden gedaan, is de definitie van wetenschap algemeen geaccepteerd als “kennis die vergaard en getest is door middel van de wetenschappelijke methode ”.

Vanuit deze definitie is het verkennen van de kracht van onze overtuigingen als een consistente, herhaalbare en leerbare ervaring een wetenschap te noemen. Met andere woorden: wanneer je bepaalde dingen op een bepaalde manier doet en op een bepaalde manier ervan overtuigd bent, dan kunnen we een bepaald resultaat verwachten.

Misschien is het wel een van de meest belangrijke ontdekkingen in onze moderne wereld om op deze manier over overtuigingen te denken: om een overtuiging als een wetenschap te zien.

Met deze ontdekking zouden we namelijk in staat zijn om uitdagende, zware en lijdzame situaties te kunnen veranderen; wat als een overtuiging iets is wat niet statisch, maar juist dynamisch en dus flexible is?

Overtuiging is meer dan geloof zonder feiten. Het is meer dan simpele overeenstemming en compromis.

De Definitie van Overtuiging

Een overtuiging vind zowel plaats in je mind alsook in je lichaam. Om die reden definieer ik overtuiging als “de zekerheid die afkomstig is van de acceptatie dat wat je in je mind denkt dat waar is, gekoppeld met dat wat je voelen dat waar is in ons hart of lichaam”.

Overtuigingen zijn universele ervaringen die we kunnen delen met anderen en ontwikkelen tot pijlers voor verandering. Wat hierin belangrijk is, is om te weten hoe overtuigingen tot stand komen en waar precies in ons lichaam overtuigingen geworteld liggen.

Pas dan biedt het je de mogelijkheid om situaties van pijn en lijden om te zetten en de ware immense pwer ervan toe te passen in je dagelijks leven.

Onthoud: een overtuiging is in feite niets meer dan een gedachte waar je zekerheid over ervaart dat het waar is, gekoppeld met het gevoel in je lichaam dat het waar is.

Naarmate je meer grip krijgt op wat een overtuiging is, hoe het sturing geeft aan de persoon die je wordt en de koers van je leven bepaalt, creëer je de omstandigheden om permanente verandering te maken in de kwaliteit van je leven in alle facetten.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: als jij een (nieuwe) overtuiging mocht kiezen die je per direct zou ondersteunen, welke zou je dan kiezen?

Laat hieronder jouw reactie in het commentaarveld achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Bas schreef:

  De overtuiging dat ik helemaal gezond ben en dat ik met gemak een hele gezonde en sportieve levensstijl kan aanhouden!

   
 • maria schreef:

  Eén van mijn overtuigingen is in het werk dat ik al jarenlang doe en vertrouwd is. Ik kom in actie en beweeg om het ook voor mezelf leuk te houden; ik ga de uitdaging aan en start met iets nieuws.

  Ik vind je artikel is zeer herkenbaar.

   
 • Robert schreef:

  Hi Bas,

  Mooie overtuiging. Hoe ver, voor je gevoel, sta je hiervan af, of leef je deze overtuiging al door tot in je dagelijkse gewoontes?

  Hi Maria,

  Dit klinkt inderdaad als een goede overtuiging die je in beweging houdt en laat openstaan voor nieuwe ervaringen en mogelijkheden. Wat voor “bewijs” kun je vinden dat je deze overtuiging al op je werk leeft?

  Dank voor jullie reactie!

   
 • Theo Mennenga schreef:

  Mijn (reeds) gekozen overtuiging die ik per direct ondersteun(de) is:
  De mens is in wezen(essentie) het zijn in liefde.

   
 • >