Wat Is Jouw Wat? Dit Moet Je Weten Over Purpose

Haal Meer Uit Je Carrière en Groei Je Business

3  comments

The ideal life is in our blood and never will be still. Sad will be the day for any man when he becomes contented with the thoughts he is thinking and the deeds he is doing — where there is not forever beating at the doors of his soul some great desire to do something larger, which he knows that he was meant and made to do.
Philips Brooks (auteur) 1835 – 1893

Een van de hoogst haalbare doelstellingen waar we allemaal mee bezig zijn is het ervaren dat je een gelukkig leven leidt. Iedereen wil gelukkig zijn, toch? Steeds vaker echter, zien, horen en lezen we dat er steeds meer mensen ongelukkig zijn, en met alle gevolgen van dien. Als iedereen geluk nastreeft op een zo frequent mogelijke manier, is er dan niet iets te vinden dat elke dag opnieuw voor dat gelukkige gevoel kan zorgen? Het antwoord is ja: purpose.

Ik geloof dat geluk komt door te doen wat je leuk vindt, en leuk te vinden wat je doet – doing what you love, and loving what you do. Want zeg nou zelf: als je elke dag naar je werk gaat waar je niet gewaardeerd wordt, of geen plezier in beleeft in de taken die je daar doet, hoe gelukkig voel je je dan?

Daarentegen, als je elke dag juist dát in je werk vindt waar je hart sneller (of juist ontspannender) van gaat kloppen, hoe graag wil je dan op tijd op je werk zijn? Zou je het zelfs op kunnen brengen om een uurtje hier en daar langer door te gaan?  Hetzelfde geldt voor je relaties, gezondheid en je financiën; omring je je met mensen die je supporten en waar jij je op je gemak bij voelt, voed je je mind en je lichaam met dat wat goed voor je is en je sterker en weerbaarder maakt, en zijn je financiën zo opgesteld dat je meer overhoudt dan dat je uitgeeft – dan voel je je gelukkiger met die relaties, met je mind en lichaam en met je financiële status quo.

Klinkt makkelijk. Hoe komt het dan dat er toch zoveel mensen zijn die niet gelukkig zijn in hun leven?  In veel gevallen denk ik dat het antwoord te vinden is in de manier waarop we geconditioneerd zijn, om de manier waarop de wereld werkt door één enkele ‘bril’ te bekijken.

Wat ik hiermee bedoel is dat, met uitzondering van de hedendaagse jeugd, we geleerd hebben dat we een goede scholing of opleiding moeten hebben gehad om vervolgens een baan te vinden die voor genoeg inkomen zorgt, zodat je een familie kunt onderhouden en je tot je pensioen bij zo min mogelijk werkgevers zo stabiel mogelijk werk kunt blijven doen.

Hoewel dit in de afgelopen decennia langzaam is verschoven, hebben velen van ons nog steeds de mindset, dat je inkomen belangrijker is dan je werk, of dat je stabiliteit in je relatie belangrijker is dan je geluk erin; of zelfs dat je gezondheid ondergeschikt is aan al het bovengenoemde. Met andere woorden: geluk, passie of purpose komt op de laatste plaats – het gaat om zekerheid.

De meeste mensen veranderen pas wanneer de pijn van het blijven in dezelfde situatie groter wordt dan de angst voor verandering. Deze uitspraak gaat zeker op wanneer we kijken naar werk, relaties en zelfs onze eigen gezondheid. Liever werk doen dat je niet leuk vindt en bij een partner blijven waar je geen liefde meer voor voelt en een lichaam hebben die je enkel op korte termijn de afleiding kunnen geven dat je niet gelukkig bent, dan dat je op lange termijn het werkelijke geluk durft op te zoeken. Je weet immers wat je nu hebt, ook al is dat niet ‘je van het’. Liever dat dan wat je hebt afknijpen en een sprong in het onbekende maken, althans dat is de mindset van velen.

Nu zeg ik niet dat je in één klap van je vrienden af moet, en dat je je baas de middelvinger moet geven en je je partner de echtscheidingspapieren moet laten ondertekenen onder emotionele chantage – Oh God no! Maar het is wel goed om te zien wat je kunt doen om de situatie, stap voor stap, uit eigen beweging te veranderen, zodat je je hoofddoel, een gelukkiger leven, kunt gaan beginnen.

Purpose

Purpose wordt in het Engels gedefinieerd als “The reason for which someting is done or created or for which something exists” Deze definitie geldt voor alles wat je in de wereld kunt aantreffen, ook al is deze purpose soms ver te zoeken. Zo ook geloof ik dat mensen een purpose hebben; iets dat jou uniek maakt in jouw zijn, en waar jij de wereld mee van dienst kan zijn.

Je hebt het vast en zeker eerder gehoord: een betekenisvol leven is een gelukkig leven. En misschien geloof je het ook wel ergens diep in je hart. Maar wat als je niet weet wat je wat, jouw purpose is? Wat, als je geen helderheid hebt op wat je die betekenisvolle zingeving geeft?

Purpose is de brandstof die je vuur laaiende houdt om jezelf met meer plezier in en door het leven te laten gaan. Wat je doet vanuit purpose zorgt voor meer passie in je leven. We weten het allemaal. Doe je iets waar je je thuis in voelt, dan vliegt de tijd voorbij, terwijl wanneer je iets doet waar je totaal geen meerwaarde of verbinding in ervaart, je de klok in slow-motion de seconden ziet aftikken.

Purpose, in ieder geval in je werk, vind je wanneer drie dingen bij elkaar komen:

1. Wat je geweldig vindt om te doen op regelmatige basis
2. Waar je goed in bent
3. Waar iemand je voor wil betalen

In het midden van deze drie aspecten, waar er een overlap of samenkomst is, ligt je droombaan, het werk waar je nooit genoeg van krijgt, en wat je tot ver na je pensioen nog zou doen, zelfs als je er geld op zou moeten toeleggen. Ontbreekt één van deze drie aspecten dan kun je niet werkelijk spreken over een betekenisvolle baan, of werk waar je met plezier elke dag naartoe gaat.

Je kunt iets ontzettend leuk vinden om te doen, en er zelfs goed in zijn. Maar als niemand je ervoor wil betalen, dan kom je toch voor problemen te staan. Tegelijkertijd, als je ergens goed in bent, en mensen willen je ervoor betalen, maar je vindt er geen bal aan (iets waar veel mensen nu mee leven), dan kun je ook niet spreken van betekenisvol of zingevend werk.

En zelfs als je ergens goed in bent, wil dat niet zeggen dat je het leuk moet vinden. Sommige dingen zijn aangeleerd door middel van herhaling. Ik weet sommige Duitse en Latijnse rijtjes van de middelbare school 20 jaar na dato nog steeds zo uit mijn hoofd te stampen, maar dat wil niet zeggen dat ik er plezier aan beleef.

Purpose in je werk, komt dus samen wanneer je doet wat je leuk vindt, er goed in bent, en wanneer er mensen zijn die je daarvoor willen betalen. Maar waar ligt nou de link met gelukkig zijn, Robert?

Een goede vraag. Laat het me je uitleggen.

Laten we zeggen dat je je purpose gevonden hebt in je werk. Hoeveel voorpret heb je dan al voordat je naar je werk toegaat? En hoeveel denk je dat anderen in jouw nabije omgeving beïnvloed zullen worden door jouw goede humeur? Hoeveel plezier neem je aan het einde van je werkdag mee naar huis? En hoe zal dat de kwaliteit van je relaties met je partner, vrienden en familie beïnvloeden? Op wat voor manier denk je dat je werk op die manier impact heeft op je gezondheid? Ben je sneller geneigd om stress en ongenoegen van je af te schudden als je goed in je vel zit?

Wat is Jouw Wat?

Om erachter te komen wat jouw ‘wat’ is, dat wat je elke dag met overgave en betekenis laat doen wat je wilt doen en er ook voor betaald wordt om dat te doen, omdat je er goed in bent, moeten we kijken naar een aantal kernaspecten.

Gift
Ik heb het hier over wat er als geschenk of unieke kwaliteit in jouw DNA zit. Het gaat hier dus niet om iets wat jij gekozen hebt om te doen, maar eerder om iets dat jou gekozen lijkt te hebben. We hebben allemaal zo’n gift. Iets dat jij met anderen kunt delen, en dat werkelijk tot jouw unieke jij behoort.

Middel
Zodra je meer inzicht hebt in wat dat precies is, dan komt de vraag naar boven: hoe ga ik dit inzetten? Op wat voor manier of met welke middelen ga jij deze kwaliteit(en) inzetten om jouw unieke bijdrage met de wereld te delen?

Mensen
Het derde deel van deze rekensom, en in mijn opzicht ook het belangrijkst, is: welke mensen kun je het beste van dienst zijn met jouw kwaliteit? Met andere woorden: wat voor mensen zijn op zoek naar dat wat jij te bieden hebt? Zelfs als je niet weet wat voor middel je kunt gebruiken, kun je met de kennis van wie de juiste mensen zijn toch op een gedegen manier jouw unieke bijdrage leveren.

De meeste mensen gaan door het leven zonder enig inzicht te hebben in wat één van deze drie delen, laat staan alle drie. Het is ook niet erg als je op dit moment nog geen totale helderheid hebt over deel een, twee of drie; je bent zeker niet de enige.

Jouw ‘wat’ is je purpose – dat wat jouw voornaamste reden is waarom je hier bent. Je raison d’etre, je Ikigai. Het is belangrijk om te weten, dat passie hierin een rol speelt. Natuurlijk; het is goed om gepassioneerd te zijn over je purpose. Maar minstens net zo belangrijke is, is dat je duidelijk hebt dat wat je doet ook daadwerkelijk jouw ‘wat’ is, of dat het eerder iets is dat je leuk vindt om te doen. Vaak genoeg worden deze twee met elkaar vermengd.

Misschien heb je ook het gevoel dat je hier bent om iets buitengewoons te doen, maar weet je nog niet wat dat is. Misschien ben je ergens gepassioneerd over, maar weet je niet of dit de korte termijn passievonk is, of dat het werkelijk jouw purpose, jouw Wat is. En dat is oké.

Wat voor nu belangrijk is, is om na te denken over deze informatie. Laat het op je inzinken, en vraag jezelf of je inderdaad gelooft of je een Wat hebt, en of dat wat je nu doet jouw Wat is.

Mijn doel met dit artikel is om je te laten inzien dat er een weg is naar een leven van dagelijks geluk en voldoening, en dat dit voor ons allen bereikbaar is. Ja, dat vergt een mindset verandering, en actie. De overkoepelende vraag hierin is: heb je liever gelijk (omdat je vast wilt houden aan je principes, overtuiging of zienswijze), of ben je liever gelukkig?

Zoals ik het zie, heb je twee keuzes nu:

1. Ofwel je weet nog niet wat jouw Wat is – dit geeft je de mogelijkheid om erachter te komen wat dat is, en te onderzoeken of dit werkelijk jouw purpose, jouw Wat is, of dat het jouw passie (jouw Waarom) is.

2. Je bent wellicht al bezig met jouw purpose en wellicht leef je al jouw Wat, maar je herkent het niet als zodanig. Onthoud dat je purpose niets te doen heeft met financiële rijkdom, fans of faam, maar dat het gaat om wat je werkelijk leuk vindt, waar je echt goed in bent, en waar anderen je voor willen betalen om te doen.

Wat zijn jouw gedachten over dit artikel? Ik ben benieuwd naar je reactie – laat daarom een comment achter hieronder.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit artikel door op de LinkedIn, Mali en Messengerknoppen te klikken, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van deze informatie kunnen profiteren.

 


Tags

je purpose ontdekken


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!