De 7 Elementen Die Naar Geluk Leiden

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

2  comments

Breek een glas, laat een vogel op je hoofd poepen, hang een hoefijzer of konijnenpoot aan je sleutelbos, zoek naar klavertjes vier of doe zoveel mogelijk met het cijfer zeven. Wij mensen zijn maar wat gekke wezens wanneer het aankomt op het zoeken naar geluk.

Hoe kan het dat we met zoveel rituelen, bijgeloof en aparte acties onszelf een ideaal voorhouden dat ons overtuigt van een gelukkiger leven?

We zijn allemaal op zoek naar geluk, of je nu man of vrouw, rijk of arm, jong of oud bent. Geluk is een geboorterecht, en toch lijkt het dat gaandeweg der jaren velen vergeten zijn om geluk als een recht te zien, en eerder als een onmogelijk te verkrijgen ideaal; een utopie, een droomwereld waarin we ons droomleven leiden met onze droomprins of droomprinses, en – hoe kan het ook anders – we nog lang en gelukkig leven.

We staan zo open voor geluk, dat we zijn gaan geloven dat iets van buitenaf ons in dat geluk kan voorzien. Van al het bovengenoemde, waarvan we allemaal weten dat, net zoals de Kerstman, het een bijgeloof is; een fabel dat je tijdelijk een goed gevoel geeft – het een pleister op de zere wond is, en niet een remedie voor de ziel.

Is het dan verkeerd om geluk te wensen?

Wel, dat hangt af van hoe je een wens ziet. Voor mij is een wens een actieve daad, waarbij de bereidwilligheid om tijd, energie en commitment in te stoppen, ontbreekt. Wensen is op een open oceaan drijven, en jezelf afzonderen door je ogen te sluiten en te visualiseren dat je op een tropisch eiland piña colada’s zit te drinken.

Of wellicht dat sommigen hopen op meer geluk in hun leven door af en toe een staatslot te kopen, hopende op meer geluk. Het welbekende als-dan-principe: als ik meer geld heb, dan ben ik gelukkiger – vaak met de beredenering dat er dan meer mogelijk is.

Maar deze veronderstelling gaat er vanuit dat geluk dan te koop is. Want met voldoende financiën kun je kopen wat je wilt, en wordt je gelukkig, althans dat is de gedachte.

Maar, als je ooit een nieuw paar schoenen, een nieuwe telefoon, laptop, auto of zelfs een nieuw huis hebt gekocht, dan weet je dat het geluk dat je ervaarde toen je het voor het eerst had, groter was dan het geluk dat je er nu aan beleeft. Met andere woorden: extern geluk is tijdelijk. Ja, het geeft je een gevoel van geluk, en het is eveneens van tijdelijke aard.

Hoe word je dan gelukkig?

Als geluk niet te koop is, en er zijn geen rare rituelen voor die je helpen om meer geluk naar je toe te trekken, en wensen of hopen op meer geluk biedt ook geen soelaas, wat blijft er dan over? Er moet toch iets zijn, wat ons gelukkig kan maken in dit leven?

Zijn het antidepressiva? Een partner? Kinderen? Alcohol, drugs of andere verslavende middelen? Is het misschien fortune, fame and fans? Het lijkt vandaag de dag immer het geval dat iedereen beroemd wil zijn, wellicht hopende op meer geluk.

Ik denk het niet. Allen zijn externe factoren. Geld maakt niet gelukkig (voor eenieder een welbekende spreuk), en anderen kunnen je ook niet gelukkig maken, zeker niet met de verwachting dat ze dat kunnen (je wordt er eerder in teleurgesteld). En alles wat je kunt consumeren leidt, net als spullen, tot korte termijn geluk – en mogelijk tot lange termijn pijn.

Het ware geluk zit vanbinnen, of beter gezegd het komt van binnenuit naar buiten.  Het is niet wie je bent of wie je kent, het is wat je ermee doet, hoe je jezelf ziet en waar je gepassioneerd over bent. Het is het vinden van je purpose en er vervolgens zoveel mogelijk naar leven. Het is het opstellen van een persoonlijke missie statement en jezelf trainen – want velen van ons zijn het vergeten – om ook de mooie dingen in het leven te zien en te koesteren.

Je gelukkig voelen is een momentopname. Het is een gevoel dat komt en gaat. Geluk is het proces.

Kun je altijd gelukkig zijn? Misschien. Ik weet dat ik me lang niet altijd gelukkig voel, zeker als ik me boos, terneergeslagen of gefrustreerd voel. Maar zelfs dan richt ik mijn aandacht op wat er werkelijk gebeurt, en niet op hoe mijn gevoelens de werkelijkheid lijken te zijn. Immers, wat je voelt hoeft niet te betekenen dat de werkelijkheid ook zo is; het is enkel een interpretatie ervan.

Geluk zit ook in de kleine dingen. Ik weet dat ik een beperkt gezichtsvermogen heb, en dat zou me alle reden moeten mogen geven om niet 100% gelukkig te zijn. En toch kan ik genieten van een mooi muziekstuk, een wandeling door de natuur met mijn vriendin, of het een nieuwe ontmoeting met iemand hebben.

Je gelukkig voelen, komt van jezelf de voldoening geven; dat je iets gedaan hebt – van het nemen van een beslissing tot het afronden van een project. Je gelukkig voelen is daarmee bijna een wetenschap. Weet je hoe de formule werkt, dan kun je het op meerdere vlakken toepassen.

Wat is dan de formule voor geluk?

Ik denk dat dit de ingrediënten zijn: Purpose, passie, focus dankbaarheid, aanwezigheid, groei en betekenis.

Purpose, omdat je iets unieks te bieden hebt in en aan deze wereld. Wanneer je denkt te weten wat dat is, dan is het tijd om je daar met volle overtuiging voor in te zetten.

Passie, omdat passie de vlam van je ziel is, die je ware identiteit tot uiting laat komen in wat je doet; in wie je bent. Het het kunnen en durven laten zien wie je werkelijk bent, is meer dan genoeg reden om je werkelijk gelukkig te voelen.

Focus, omdat alles waar je je op focust zal groeien. Focus je op alles wat niet werkt of op alles wat je ongelukkig maakt (of houdt), dan zal je je ook ongelukkiger voelen. Richt je je aandacht daarentegen op die dingen die je gelukkig maken, dan lijkt het ook of je daadwerkelijker meer reden hebt om gelukkig te zijn. Probeer het maar eens: schrijf eens een week lang elke dag 10 dingen op waar je gelukkig over kan zijn.

Dit zorgt bijna altijd ook voor dankbaarheid voor wat je hebt in je leven. En wanneer je je ergens dankbaar over voelt, dan kun je je niet tegelijkertijd ongelukkig voelen. Je kunt de oefening van hierboven ook goed combineren met dankbaarheid; schrijf een week lang elke dag 10 dingen op waar je je op kunt focussen die je een gevoel van dankbaarheid geven voor de aanwezigheid in je leven.

Aanwezigheid dat er iets of iemand in je leven is kan je dus meer geluk bieden, maar ook zelf meer aanwezigheid hebben in wat er in en om je heen gebeurt in het Nu. Hoe vaak hoor of zie je iets, zonder echt te luisteren of te kijken? Je mind is ergens anders, terwijl wat er nu gebeurt, je de kans kan geven om nu meer te genieten van wat er is.

Wie niet groeit, sterft. Dat kan langzaam zijn of snel, maar hoe je het ook bekijkt. Stilstand is achteruitgang. En het gevoel hebben dat je voorwaarts blijft gaan, geeft je iets om trots op of gelukkig voor te zijn. Je voelt je gelukkig(er) wanneer je vooruitgaat in je werk, je gezondheid, je relaties, je eigen ontwikkeling. Het vooruitzicht op een betere toekomst, geeft mensen dan ook vaak de kracht om vandaag een metaforische storm te leven.

Tot slot: Betekenis. Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen. Nee, geintje, hoewel Bassie best een goed idee had. Wat er ook gebeurt, het is de betekenis die je er aan geeft die zal zorgen voor hoe je er naar kijkt, hoe je je erover voelt, en dat vervolgens bepaalt hoe gelukkig (of ongelukkig) je erover kunt zijn. Geluk komt ook van de wetenschap dat je van betekenis bent in de wereld, dat je je je ergens voor kunt inzetten, dat je kunt bijdragen aan iets dat groter is dan enkel jezelf.

Vergeet dus de kapot gevallen glazen, de vogelpoepincidenten en de speurtocht naar klavertjes vier – evenals de ladders, zwarte katten en het getal 13 – ik zou al lang een gepensioneerde multimiljonair geweest zijn als ik geloofde dat dit alles me werkelijk tot meer geluk had kunnen leiden.

Of je je vandaag nu wel of niet gelukkig voelt, geluk is een recht dat je hebt, en met deze zeven elementen denk ik dat je een heel eind komt op het pad van geluk.

Hier is mijn vraag aan jou: Wat zorgt bij jou voor langdurig geluk? Is dat iets uit bovenstaande lijst of heb je zelf er nog iets aan toe te voegen? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit artikel door op de LinkedIn, Facebook en WhatsAppknop hieronder te klikken, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van deze informatie profiteren. 


Tags

de 7 elementen van geluk, geluk zit van binnen, hoe maak ik een missie-statement


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Beste Pim,

    Prachtig om te lezen. Dank je wel voor je reactie. Wat een geweldig gevoel van geluk zal het je geven, om twee zonnen te hebben op wie je zo trots kunt zijn. Om te zien hoe ze het doen in de wereld, en dus ook om daar zelf zo gelukkig bij te zijn.

  • Beste Robert,

    Wat een goed stuk. Ik ben gelukkig, omdat ik 2 zonen heb, die alle twee een PhD doen; ik beschouw hun opvoeding als geslaagd en dat geeft mij meer geluk dan veel geld, een top-baan, een luxe vakantie, een vette auto of wat dan ook.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!