Hoe een Kleine Gewoonte tot Grootse Resultaten Leidt

Alles Over Doelen Stellen en Behalen

1  comments

 

We zijn bijna een maand in 2018. Hoe is jouw jaar tot dusver verlopen?

Veel mensen beginnen hun nieuwe jaar met een lange lijst van goede voornemens of doelen die ze graag willen behalen. En gewoonlijk hebben ze rond het einde van Januari hun plannen al opgegeven. De macht der gewoonte is er weer ingeslopen, en het lijkt te zwaar om een grote verandering aan te houden.

Hoe komt het dat verandering zo moeilijk is?

Wanneer je een voornemen maakt of een doel stelt – het één is een voorloper van het andere – dan geef je een seintje aan je brein dat één of meerdere gewoontes die je tot nu toe hebt gehad je van plan bent te veranderen.

Iets wat zo lang in je (dagelijkse) routine heeft gezeten, ongeacht of het goed of slecht voor je is, heeft letterlijk een weg gebaand in je brein; bepaalde verbindingen tussen neuronen zijn met elkaar gemaakt, en al naar gelang de frequentie van de handeling is die mentale weg versterkt en spreek je over een gewoonte.

Onze mind, het geheel van je brein in combinatie met je gevoelens, gedachten, handelingen, rituelen, gewoontes, overtuigingen etc., “houdt” van consistentie. Het geijkte pad als je wilt. We lopen makkelijk dezelfde route naar de supermarkt, rijden dezelfde route naar werk, eten zelfs met regelmaat dezelfde voeding. Wanneer daar verandering in komt, dan gaan er vaak in meer of mindere mate alarmbellen af.

WAARSCHUWING! POTENTIEEL GEVAAR

Wat de mind niet kent, dat vreet ‘ie niet. Ok, misschien iets te dramatisch opgeschreven, maar feit is, dat je mind in het maken van veranderingen je grootste vijand kan zijn. Het houdt niet van verandering, want dat betekent potentieel gevaar.

Wanneer iemand dan ook een voornemen maakt of doel stelt om iets nieuws te doen, of om met iets te stoppen dat al lange tijd als een naald in dezelfde groef heeft gedraaid, dan is dat voor je mind en je brein een te grote verandering in één keer.

Die sterke verbindingen in je brein zullen wellicht nooit volledig afbreken, maar de sterkte waarmee ze verbonden zijn zullen naarmate ze minder gebruikt worden verzwakken.

Ook wanneer je mind een alternatief heeft gevonden dat niet een te grote verandering vertegenwoordigt, dan is het sneller geneigd om akkoord te gaan. Stapje voor stapje, niet gelijk een gigantische sprong.

Hoe maak je een verandering in een gewoonte blijvend?

Ongeveer 96 tot 98 procent van wat we elke dag doen, gebeurt op de automatische piloot. Deze automatische piloot, of onderbewustzijn, heeft bepaalde taken op zich genomen zoals het laten kloppen van je hart, het vullen van je longen met lucht of het knipperen van je oogleden. Andere taken van je onderbewustzijn zijn handelingen die met grote regelmaat herhaald zijn, en na verloop van tijd geen mentale inspanning meer vergden. Elk van deze acties vormt een gewoonte.

Om verandering in een gewoonte aan te kunnen brengen, en met name één waar je vanaf wilt, is het niet zozeer aan jou de taak om radicaal ergens mee te stoppen, en vervolgens op wilskracht, doorzettingsvermogen of extrinsieke motivatie ermee door te gaan.

Wat effectiever werkt, is om één gewoonte te verruilen voor een anderen. De clou hierin is, om ervoor te zorgen dat eenzelfde gevoelsresultaat bereikt wordt met de andere handeling, deze frequent te herhalen zodat er nieuwe banen in je brein gevormd worden, en je na enige tijd kunt spreken over een nieuwe gewoonte.

Er zijn tal van redenen te noemen waarom iets goed of slecht voor je is, maar feit blijft, dat redenatie alleen niet voldoende is om tot verandering over te gaan. Wij mensen zijn emotionele wezens; we maken beslissingen op basis van hoe we ons voelen of hoe iets gaat voelen, bijvoorbeeld de anticipatie op je ontspannen voelen tijdens of na een sigaret, je voldaan voelen na een wandeling, je happy of juist unhappy voelen na het eten van het negende koekje.

Gewoontes leiden tot gedragingen, die op hun beurt weer tot resultaten leiden. Wil je je resultaten veranderen, dan is het veranderen van een gewoonte dus belangrijk. Soms echter, werkt het beter om eerst te kijken naar je gedrag, voordat je aan de slag gaat met een gewoonte.

Er zijn vijftien manieren waarop gedragingen kunnen veranderen, variërend van korte termijn tot middel- en lange termijn. Wanneer we praten over gezondheidsveranderingen, dan gaat het nagenoeg altijd over lange termijn verandering.

Als je kijkt naar lange termijnverandering, dan zijn er twee manieren waarop je zo’n verandering werkelijk effectief kunt maken.

Verander Je Omgeving
De eerste is door het veranderen van je omgeving. Hiermee bedoel ik dat je je fysieke omgeving kunt veranderen; werk op een andere plek in het kantoor, verander je woonkamer, zelfs verhuizen naar en andere locatie kan goed een effectieve lange termijn verandering opleveren.

Hiertoe behoort overigens ook je sociale omgeving, dat wil zeggen de mensen die je om je heen hebt, zoals je collega’s je vrienden. Hoewel het veranderen van je omgeving goed werkt in het veranderen van je gedrag, kan het ook tricky zijn, omdat je niet altijd even makkelijk van familie, vrienden of collega’s kan veranderen.

Creëer Microgewoonten
Daarom is er ook nog een andere manier om je gedrag op lange termijn et veranderen, en hiermee maak ik de terugkoppeling weer naar gewoontes. Je kunt je gedrag veranderen door van nu af aan iets te doen waar je al bekend mee bent. Laat me het je uitleggen hoe het werkt.

Zie het als volgt: je weet al hoe je iets waarvan je weet dat het goed voor je is moet doen (denk bijvoorbeeld aan flossen, het doen van push-ups, ordenen van één lade, kortom: iets kleins).

Waar het hier om gaat, is dat je het proces automatisch maakt, en niet zozeer dat je een nieuwe vaardigheid of gewoonte moet aanleren. Het is namelijk de series van gedragingen die uiteindelijk leiden tot een gewoonte, en wanneer je per keer één van die gedragingen aanpakt, vervang je daarmee een gewoonte voor een betere.

Veel mensen willen van een bepaalde gewoonte af en kijken naar het gewenste resultaat, bijvoorbeeld om een bepaald streefgewicht te hebben, of om stress verminderd te hebben. Het probleem hiermee is, is dat dit vaak voor een lijdensweg zorgt waarbij grote motivatie of doorzettingsvermogen over lange termijn een cruciale factor is. Het voelt zwaar, en motivatie voor lange termijn werkt zelden echt goed.

In plaats van naar het resultaat te richten, doe je er beter aan om te richten op het gedrag of de gedragingen die leiden naar het resultaat. Kijk je bijvoorbeeld naar afvallen, dan zijn er verscheidene gedragingen die naar het gewenste resultaat leiden (denk aan het verminderen van stress, gezonder eten, meer bewegen enzovoorts).

Het zijn de kleine gewoontes die je kunt tweaken om voor een ander gedrag te zorgen. En een ander gedrag leidt tot een ander resultaat.

De tweede manier is dan ook het invoeren van kleine gewoontes – iets doen dat je al kent, en ze op een makkelijke manier toepassen.

Doe bijvoorbeeld 2 push-ups nadat je een korte pitstop hebt gemaakt op de wc. Je weet hoe je een push-up moet doen, en twee push-ups kan iedereen. Ga je vijf keer per dag naar de wc, dan heb je al 10 push-up meer gedaan, dan wanneer je gewoon vijf keer naar de wc bent gegaan zonder iets daarna te doen.

Zijn de twee push-ups te makkelijk, dan doe je er vijf, of acht. Al naar gelang kun je de hoeveelheid stukje bij beetje opvoeren, zonder dat het motivatie kost om het te doen, of wilskracht, omdat het moeilijk is. Waar het hier om draait is dat het een routine wordt, een gewoonte, een automatisme.

Nu zullen tien, twintig of veertig push-ups per dag alleen je wellicht niet naar je ideale streefgewicht helpen, maar door stapje voor stapje meer van deze kleine gewoontes in te voeren, bouw je een scala aan kleine gewoontes op die je gedrag over de lange termijn veranderen.

Wanneer je weet hoe je kleine gewoontes kunt creëren, dan kun je je gedrag veranderen en dientengevolge je resultaten en je leven – voorgoed.

Een nieuwe kleine gewoonte werkt het best wanneer hij makkelijk is, wanneer je er weinig motivatie voor hoeft te hebben, en wanneer het makkelijk is om te doen (je hoeft er dus niets nieuws voor te leren).

Pak eens een bestaande gewoonte, een die je al als positief of neutraal beschouwt (douchen, tandenpoetsen, autorijden, boodschappen doen). Wanneer je deze activiteit gedaan hebt, voeg daar dan eens een kleine gewoonte aan toe die je helpt om je dichter bij je gewenste gedrag te helpen komen.

Een kleine gewoonte is makkelijk om aan te maken, en vele kleine gewoontes zorgen voor gedragsverandering. En wanneer je je gedrag veranderd, dan verandert ook de uitkomst.

Dit is mijn vraag voor jou vandaag: Welke kleine gewoonte kun jij vandaag inzetten om je dichterbij je nieuwe gedrag te laten komen? Ik ben benieuwd naar je reactie en je gedachten over deze makkelijke en gedegen aanpak om van dit jaar toch echt je beste jaar ooit te maken.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit artikel door op de Facebook, WhatsApp, LinkedIn of Emailknoppen hieronder te klikken, zodat jouw vrienden ook van deze informatie zullen profiteren.


Tags

andere gewoonte krijgen, gewoonte veranderen, gezondere gewoontes hebben, succesgewoonte


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Mooie blog Robert! Vandaag ga ik elk uur heel bewust glimlachen en mijzelf gelukkig voelen! Omdat ik denk dat geluk ook een gewoonte is die je kunt leren.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!