Los Beperkende Overtuigingen Op Met Logica

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

3  comments

Computerprogrammeurs gebruiken een speciaal woord wanneer ze een probleem oplossen in bestaande software: een fix, een software patch of soms gewoon een patch. Een patch is een klein programma dat in het origineel wordt gestoken om een probleem op te lossen. Op dezelfde manier kun je een beperkende overtuiging ook oplossen.

Of je je er bewust van bent of niet, software patches spelen een grote rol in ons leven. Zo was het een patch dat vlak voor de millenniumwisseling ons redde van de Y2K-ramp.

Mijn punt is deze: als onze wereld gebaseerd is op een code, en pijn en lijden glitches zijn in die code, dan zouden we in staat moeten zijn om die glitches te fixen zoals we dat kunnen doen in een computerprogramma.

Verander Je Beperkende Overtuiging Met Logica

Er zijn twee plekken waar de overtuigingen die ons schade opleveren en/of ons ondersteunen: in de bewuste mind en de onderbewuste mind.

Om de grenzen van een bewuste of onbewuste perceptie te kunnen helen, moeten we een bypass maken naar wat onze mind in het verleden geloofd heeft, en het vervangen door iets nieuws, gebaseerd op een ervaring dat voor ons echt is: je eigen ontegenzeggelijke waarheid.

Vandaag de dag kun je logica inzetten om in direct contact te komen met je bewuste mind. Wanneer je bewust een nieuwe kijk op de wereld accepteert, dan beïnvloedt dat ook je onderbewuste overtuigingen.

Net zoals een computer kun je het vervangen van een bestaande overtuiging in je bewuste mind, voor een nieuwe en betere overtuiging zien als een software patch.

De Logic-patch

In een Logic-patch overtuig je je mind van een nieuwe overtuiging door feiten waar geen discussie over mogelijk is. Zodra je mind reden ziet om anders te denken over de wereld, dan staat het je hart toe om die mogelijkheid te aanvaarden  als een nieuwe overtuiging, dat wil zeggen, om te voelen dat de overtuiging waar is.

Wanneer we het hebben over bewust een overtuiging veranderen, dan is  dat een van de krachtigste dingen die we kunnen doen om bewust te worden, en hoe het zich laat zien als onbewuste gewoonten in onze dagelijkse routines.

Om je hier mee bezig te houden moet je bereid zijn om de focus vast te houden in alles wat je doet, op elk moment in je leven. In de Boeddhistische tradities heet dit mindfullness, en Boeddha zelf raadde dit eenieder aan die op spiritueel vlak wilde groeien, en uiteindelijk zelfs verlicht of enlightened te worden.

In onze hedendaagse wereld echter, is het wellicht niet erg praktisch om je bewustzijn op elke taak dat je elk moment van elke dag doet te richten om die overtuigingen te veranderen. En waarschijnlijk is dat ook niet nodig.

Als je wilt zien wat je werkelijke overtuigingen zijn, dan hoef je niet verder te kijken dan hoe de wereld om je heen zich op relationeel, professioneel, en gezondheid vlak je overtuigingen reflecteert.

Om deze dingen te veranderen moeten we een manier vinden om de grenzen van de overtuigingen, die we in eerste instantie hebben gecreëerd, te overstijgen. Vanuit het oogpunt dat een overtuigingen een programma is, is dit waar de Logic patch hun rol speelt.

Om een Logic patch te laten werken, moet onze mind een flow van informatie zien te leiden naar een logische conclusie. Eentje die voor ons ergens op slaat. Als wij de connectie in onze mind kunnen zien, dan geloven we het.

In sommige takken van wiskunde zijn er statements die ‘bewijs’ of proofs heten, en ze worden genoteerd als “Als dit, dan dat” geformuleerd.

Je kunt bijvoorbeeld het volgende zeggen: als water op kamertemperatuur nat is, en als we bedekt zijn met water op kamertemperatuur, dan zijn we nat.

In deze statements zijn er twee feiten die je mind niet kan tegenspreken. We weten zonder enige twijfel dat water op kamertemperatuur nat is (en het is altijd nat). En je weet dat als je bedekt bent met water op kamertemperatuur, jij ook nat zult zijn. Zonder exceptionele omstandigheden, zoals lopen met een paraplu of in een regenpak, maakt je mind gemakkelijk de connectie. Het is voor de hand liggend: als je bedekt bent met water, dan ben je nat!

Hoewel dit misschien als een dom voorbeeld klinkt, is het punt duidelijk: het gaat allemaal om het verbinden van feiten.

Als je nu een gelijkende manier van denken gebruikt, hoe zie je dan jouw rol in deze wereld (of zelfs het universum)? Neem het volgende eens in overweging.

Als je in staat bent om wat dan ook in je mind tot je verbeelding te laten spreken, en als de kracht van je mind je verbeelding vertaalt naar wat echt is, dan kun je de beperkende overtuiging of glitch fixen – en daarmee jezelf losmaken van enig lijden.

Anders gezegd: dan kun je de patch in je overtuigingen creëren dat de beperkingen van het verleden overbodig maakt. En wanneer de glitch gerepareerd is, dan is de oude overtuiging vervangen door een nieuwe en krachtige realiteit.

Om je overtuigingen te kunnen veranderen door middel van logica moet je je mind overtuigen van een nieuwe mogelijkheid door middel van ontegenzeggelijke feiten die naar een onvermijdelijke conclusie leiden.

Eén van de manieren waarop we deze logica patch gebruiken, is wanneer we iemand anders iets zien bereiken waarvan we zelf geloofden dat het onmogelijk was.

Hoewel er misschien geen logische reden is waarom we iets niet kunnen doen kan een ogenschijnlijke moeilijke actie die niemand ooit eerder heeft gedaan tot zo’n sterke overtuiging leiden in onze minds, dat we allemaal beginnen te geloven dat het onmogelijk is.

In ieder geval, totdat iemand het tegendeel bewijst…

Een Mondiale Overtuiging Veranderen
De eerste accurate resultaten voor de Engelse mijl werden voor het eerst pas halverwege de 19e eeuw gemaakt. Op 26 juli 1852 rende Charles Westhall in Londen de benchmark voor deze afstand. Zijn tijd: een verbluffende 4 minuten en 28 seconden, een tijd die maar liefst zes jaar zou blijven staan voordat hij overtroffen werd.

Hoewel Westhall ’s tijd minstens dertig keer gebroken zou worden in de rest van de 19e eeuw, was elk nieuwe record maar een klein beetje beter dan het voorgaande, soms zelfs met niet meer dan een fractie van een seconde.

Alle records bleven hangen boven de vier minuten, een tijd waarvan gedacht werd dat het voor mensen niet mogelijk was om deze te breken. Voor meer dan 100 jaar waren mensen ervan overtuigd dat het fysiek niet mogelijk was om en mijl onder de vier minuten te rennen, tot 1954, toen het ogenschijnlijk onmogelijke behaald werd.

Op 6 mei 1954 rende de Brit Roger Bannister als eerste persoon ooit onder de vier minuten de Engelse mijl. Op een hardloopcircuit in Oxford, rende hij een tijd van 3 minuten en 59,4 seconden. En hier is hoe het verhaal in de kracht van onze overtuigingen past.

Hoewel het 102 jaar duurde om voor Bannister de mijl onder de vier minuten te lopen, duurde het minder dan 8 weken voordat zijn record door John Landy uit Australië werd gebroken. Hij rende een tijd van 3 minuten en 57,9 seconden.

Toen de ooit voor onmogelijk gehouden te breken grens van vier minuten werd doorbroken, versloeg het de globale overtuiging dat het niet gedaan kon worden, en opende het de deur voor anderen om tijden neer te zetten die zelfs nog sneller waren.

Sinds Roger Bannister’s doorbraak in 1954 is het record ten minste 18 keer gebroken, met het record dat nu gehouden wordt door de Marokkaan Hicham El Guerroui, die in 1999 een tijd neerzette van 3 minuten en 43,13 seconden.

Toen het globale bewustzijn werd losgebroken van de overtuiging dat de vier minuten barrière niet te doorbreken kon worden, was de weg vrij voor anderen om te bedenken waar de nieuwe grens zou kunnen komen te liggen – en tot op de dag van vandaag lijken we die grens oprekken.

Voor diegenen die ervan overtuigd waren dat de mijl niet onder de vier minute gelopen kon worden, was Bannisters tijd een wonder. Omdat het al meer dan een eeuw niet gedaan was, geloofden de critici dat het simpelweg onmogelijk was. Voor Roger Bannister was het daarentegen helemaal geen wonder, maar simpele logica en de deductie die hem ervan overtuigden dat het wel kon.

Het logische proces van één persoon, alsook de planning en het toewerken naar een doel, kan een als een wonder zijn voor anderen. En soms heb je er slechts één nodig om te laten zien dat het mogelijk is, en diens “wonder” kan eenieder toestemming geven om hetzelfde te doen.

Wat maakte dat Bannister zin doel wist te halen?

Roger koos eerst een doel dat helder en exact was. Er gaan zelfs geruchten dat tijdens de trainingen hij een stukje papier met daarop de exacte tijd die hij wilde rennen in zijn schoenen heeft gestopt. Hij overtuigde zijn mind met logica dat zijn doel haalbaar was.

In plaats van naar het hele record als een obstakel te zien, koos hij ervoor om het record te zien als ‘slechts een paar seconden sneller’ dan een andere tijd die hij al had behaald. Als wij hetzelfde vandaag de dag zouden doen met het model van de Logica patch, dan zou Bannisters logica er ongeveer zo uitzien:

“Als ik de mijl al in 4 minuten en 1 seconde kan rennen, en als ik alleen maar 1 seconde sneller hoef te rennen, dan heb ik het record van 4 minuten en 0 seconden al behaald, en hoef ik niet meer dan 1 seconde sneller te rennen om het nieuwe record op 3 minuten en 59 seconden neer te zetten, dan kan ik dat! Ik kan wel 2 seconden sneller rennen dan wat ik nu al kan.”

Door op deze manier te denken, worden grote doelen een stuk toegankelijker. In plaats van het hele wereldrecord in ogenschouw te nemen, of het hele project op kantoor, of wat het allemaal kost om van baan te veranderen, naar een nieuwe stad te verhuizen, een nieuwe carrière te starten, of je ideale gewicht aan te nemen, presteren we beter wanneer we een doel opstellen met kleine verbeteringen, waarbij elke stap ons een klein stapje dichter bij ons doel breng.t

Wanneer we dit idee op onze persoonlijke overtuigingen toepassen, dan helpt ons dat,om een bypass te maken van oude ideeën die ons ervan hebben weerhouden om onze grootste dromen en doelen te bereiken.

Of het nu gaat om de snelste mijl ter wereld rennen, of de bruiloft van de eeuw organiseren, of het veranderen van je lifestyle halverwege je leven – als je je mind gaat overtuigen dat de verandering gaat werken, dan moet je weten hoe de mind werkt, en om bewust te zijn wat het nodig heeft om succesvol te zijn.

Het essentiële hierin is dat jij de informatie geeft die van betekenis is voor jou. En op die manier krijg jij toegang tot jouw onderbewuste mind.

Ook al is de Logica Patch niet een remedie voor elke uitdaging en doe je er goed aan om verschillende benaderingen naar je oplossing te zoeken, de Logica Patch is een simpele en krachtige tool die je nu kunt toevoegen aan je mentale gereedschapskist om meer kapitein van eigen schip te zijn over de wereld waarin jij leeft.

Ik nodig je uit om eens voor jezelf testen hoe de Logica Patch voor jou kan werken. Op welke vlak in jouw leven zou jij deze krachtige techniek uitproberen?

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit artikel door op de Social Mediaknoppen hieronder te klikken, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van deze informatie zullen profiteren.

 


Tags

beperkende overtuigingen oplossen


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Beste Monique,

  Wat gaaf om te lezen hoe ver je inmiddels bent gekomen, en wetende dat dit bij lange na nog niet het einde is.

  Overtuigingen spelen een grote rol in ieders dagelijks leven, en het is goed om af en toe stil te staan bij een overtuiging wanneer deze de kop opsteekt.

  Met de informatie hierboven merk ik zelf dat mijn beperkende overtuigingen snel verdwijnen en plaatsmaken voor een ondersteunende overtuiging.

  Logica kan, ook voor beperkende overtuigingen, goed werken, mits je het, zoals je al beaamt, stapje voor stapje beredeneert.

  Veel succes met je boek!

  Robert

 • Monique Lageweg schreef:

  Wauw Robert,
  wat heb je dit helder omschreven en een supervoorbeeld gebruikt. Stapje voor stapje een verbetering aanbrengen in je leven is de manier om steeds verder te komen. De stapjes behapbaar maken, zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen groter wordt en een groter zelfvertrouwen geeft je meer mogelijkheden en kracht dan je denkt.

  Ikzelf ben stapje voor stapje mijn DiabetesBaas op aan het tuigen. Soms gaat het me te langzaam, soms doe ik juist een stapje terug. Nooit gedacht dat ik dit zou kunnen. Nu zelfs mijn boek DiabetesBaas aan het afronden en straks uitgeven. Nog steeds geïnspireerd door jou en je manier van werken.

  Blij dat ik mijn passie kan waarmaken en mensen mag en kan helpen de Baas te worden over hun leven met Diabetes. Ik merk dat ik veel meer kan dan ik zelf (en zeker ook anderen) voor mogelijk had gehouden!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!