Wat is Werkelijk Onmogelijk? - Robert van der Wolk
1

Wat is Werkelijk Onmogelijk?

 

In 1962 vertelde president John F. Kennedy dat de VS binnen het einde van het decennium een man op de maan zou hebben staan. Niemand was ervan overtuigd dat het kon; onmogelijk! Toch, in 1969 werd fictie realiteit. Welke dromen heb jij waarvan anderen, of misschien zelfs jijzelf, overtuigd zijn dat het onmogelijk is?

We geloven maar al te graag dat iets onmogelijk is omdat het tot noch toe niemand is gelukt om het te verwezenlijken. Een idee dat vrijwel direct na de mentale geboorte al geëuthanaseerd wordt, omdat een beperkende overtuiging het weigert te aanvaarden, vaak uit angst – voor het onbekende, voor ervaringen uit het verleden of zelfs voor de gevolgen die eraan zouden kunnen zitten.

In 1954 rende Roger Bannister voor het eerst onder de vier minuten de Engelse mijl (1600 meter). Voor die tijd werd het als onmogelijk beschouwd om de mijl onder de vier minuten te lopen. Hoewel hij twee jaar eerder meedeed aan de 1500 meter sprint in de Olympische Spelen in Helsinki, en verloor, zette hij zijn zinnen op het volbrengen van deze uitdaging.

Wat is het dat jij voor onmogelijk hebt gehouden tot nu toe? Denk eens terug aan dat wat je hebt gedacht dat je wilde hebben, doen of zijn, maar waar je naarmate de tijd verstreek, steeds meer van overtuigd raakte dat het onmogelijk was, omdat je ratio, ego of zelfs de mensen in je omgeving je het tegengestelde vertelde.

Ik zeg vaak, dat wanneer je een droom hebt aanvaard, en de beslissing hebt gemaakt om hem te vervullen, er al snel obstakels op je pad komen die je testen of je werkelijk deze droom wilt realiseren. Deze obstakels zijn (haast) nooit gemaakt van steen of beton; het zijn vrijwel altijd onzichtbare obstakels. Het zijn gedachtes, overtuigingen, ideeën, attitudes of zelfs bewustzijn. De Het bewustzijn van het idee ‘Ik wil dat het er nu is, en als het niet nu gebeurt, dan geef ik iemand daar de schuld van.’

Ook emoties als boosheid, schuld, bitterheid, ongeduld of welke van deze attitudes blokkeren de stroom van je handelen, en daarmee de continuatie van je overtuiging en het realiseren van die droom.

Bedenk dus goed in wat voor state of mind je bent wanneer je actie onderneemt in dat wat je wilt realiseren, ook, of zelfs met name wanneer je obstakels tegenkomt.

Het Engelse woord voor onmogelijk is Impossible. Nu is het makkelijk om impossible te zien als onmogelijk. Toch, wanneer je de letters meer ruimte geeft, dan ontstaat er ook een verschuiving in je mind. Impossible. I’m possible.

Oprah WinfreyIn de jaren dat Oprah Winfrey vrijwel dagelijks te zien was op de televisie en een recordaantal kijkers trok met haar gasten en gespreksonderwerpen, was het Oprah zelf die het meest vreesde voor haar grote succes: haar persoonlijke strijd tegen overgewicht was er één die ze al jaren voerde.

Talloze diëten had ze al gevolgd, maar telkens als ze zichzelf met zo’n dieet voor een bepaalde periode uithongerde, was het onvermijdelijke resultaat dat na haar afvalstrijd de kilo’s er weer aankwamen en vaak met nog wat extra bagage erbij!

Haar grootste angst werd werkelijkheid toen ze voor haar programma genomineerd werd voor een Emmy, en won: iedereen kon zien dat zij te zwaar was, en waar het bij haar met name had genesteld: haar ‘walk of fame’ naar het podium werd een ‘walk of shame’ toen ze voelde dat een ieder haar nastaarde.

Haar overtuiging dat ze niet in staat was om haar gevecht tegen de overtollige kilo’s te winnen, resulteerde in het in de ring gooien van de handdoek… totdat ze in contact kwam met een personal trainer, die haar instrueerde dat ze niet alleen een dieet moest volgen, maar daarnaast ook frequent aan lichaamsbeweging moest gaan doen om deze strijd te winnen. En tot op de dag van vandaag hanteert ze dit principe, en laat ze zien dat ze nog steeds als overwinnaar uit de strijd is gekomen.

Een obstakel, fysiek of mentaal, zij het in de vorm van een overtuiging die je belemmert – “Ik wil drummen, maar heb geen handen –  of een gat in de weg – die je dwingt om een alternatieve weg te zoeken – is niet het einde van je droom. Het is eerder het begin van een persoonlijke test die je uitdaagt te laten zien hoe graag je werkelijk je droom wilt realiseren.

Wat is het dat jij ontzettend graag zou willen doen, hebben of zijn, maar tot nu toe nog niet hebt gerealiseerd?

Wat is het dat jij tot nu toe voor onmogelijk hebt gehouden, maar begint te denken dat je het toch zou kunnen realiseren? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit artikel door op de Facebook en WhatsApp knoppen te klikken, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van dit artikel kunnen profiteren.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

  • […] patch gebruiken, is wanneer we iemand anders iets zien bereiken waarvan we zelf geloofden dat het onmogelijk […]

     
  • >