Zet Jezelf In Je Kracht Met Het Energie-Actie-Plan!

Optimaliseer Je Gezondheid en Vitaliteit

0  comments

Wat gebeurt er als je in je leven steeds minder energie hebt?

Als je in je kracht staat, barst je van de energie. Als je totaal niet in je kracht staat, verdwijnt je energie als sneeuw voor de zon.

De laatste tijd lijken er steeds meer mensen te zijn die een gebrek aan energie hebben. Ze zitten erdoorheen, ze staan niet in hun kracht. In zo’n situatie lijkt er geen uitweg te bestaan. Je wilt wel dat het anders wordt, maar het lijkt of het niet anders kan dan doorgaan met hoe je nu je leven leidt.

Waarom?
Op het eerste gezicht lijk je dit te doen omdat je het gevoel hebt dat het beter voor jou en je omgeving is. Niet zeuren, maar doorgaan. Ondertussen wordt er op het werk zo verschrikkelijk veel van je gevraagd, dat je maar achter de feiten aan blijft hollen. Of je zit in een relatie die je niet echt gelukkig maakt, maar hoor je steeds van anderen dat jullie het ideale stel zijn. En dus blijf je maar bij elkaar.

Hier zit echter iets anders onder.

De echte drijfveer is dat je blijft doorgaan omdat je niet wilt dat anderen ontdekken dat jij niet goed genoeg bent. Maar mensen houden juist van je in de mate waarin jij jezelf laat zien, je openstelt. Iedereen is imperfect. Zoals jij bent is precies goed genoeg! 🙂

Hoe ontstaat een keerpunt in de situatie?

Op het moment dat de druppel de emmer doet overlopen. Hierdoor verruimt je blik op de situatie, opeens zie je dat er wel een uitweg moet komen, omdat je het anders niet langer volhoudt. Je kunt niet anders, je wordt door de situatie gedwongen eindelijk voor jezelf te kiezen. Je ziet nu het paadje dat je naar een nieuw terrein leidt buiten je comfortzone.

Je oogkleppen vallen af.
Je ontdekt dat de maatschappij juist van jou verwacht dat jij vanuit je kracht leeft. Dat jij op 1 staat. Iemand die leeft vanuit zijn hart en ziel is enorm inspirerend voor de maatschappij, voor je omgeving. Bovendien: als jij beter voor jezelf zorgt, kun je ook beter je werk doen, of er zijn voor je partner, kinderen en vrienden.

Je kunt net zolang doorgaan totdat de koek echt op is. Of je kunt het keerpunt al eerder zelf in gang zetten door jezelf te her-inneren aan wat jouw kracht is. Aan wie jij ook alweer was, weer mens te worden.

Hoe doe je dat, ontdekken wat je kracht is? In deze blog reik ik je een instrument aan dat je kan helpen om weer energie te krijgen en je in je kracht zet: het Energie-Actie-Plan! Er zijn 5 stappen:

Stap 1: Leer jouw kracht herkennen: bedenk waar jij energie van krijgt
Maak eens een lijstje met alle activiteiten waar je nu nog met een grote glimlach aan terug denkt. Waar je energie van krijgt, alleen al als je eraan denkt. Waar je creatief van wordt. Waar je enorm blijf van wordt! Wat is de top 3, waar krijg je echt de meeste energie van?

Stap 2: Breng de huidige situatie in kaart
Bedenk wat voor activiteiten je nu doet. Welke activiteiten kosten je de meeste energie? Benoem ook hierin je top 3.

Stap 3: Vergelijk jouw kracht met wat je nu doet
Vergelijk de activiteiten met elkaar, doe je nu de activiteiten waar je energie van krijgt?

Stap 4: Wat houdt je tegen om nu in je kracht te staan?
Merk de verschillen op en verdiep je in waarom je dit niet voor elkaar krijgt. Welke blokkades ervaar je nu op je pad? Dit kan vanalles zijn: personen die je tegenhouden (nu of hun commentaar uit het verleden), je financiële situatie, je partner, maar vooral: jouw manier van kijken naar de situatie, die in de loop van de tijd is gevormd.
Probeer niet alleen de gevolgen, maar met name de oorzaken te achterhalen. Als je die aanpakt in stap 5, kun je de meeste vooruitgang boeken. Bespreek dit eens met iemand die jou goed kent.

Stap 5: Maak het Energie-Actie-Plan!
Wat heb jij nodig om meer energie te gaan creëren? Heb je hulp nodig om bepaalde blokkades uit de weg te ruimen? En zo ja, wat voor hulp? Maak deze lijst zo concreet mogelijk: wanneer ga je de actie uitvoeren, wie heb je daarbij nodig, hoe zit het financieel (en heb je daar hulp bij nodig) => werk het helemaal uit, op jouw manier. Stel haalbare doelen. En vooral: pas vanaf dag 1 zoveel mogelijk al de activiteiten die je energie geven en jou in je kracht zetten in, in je dagelijks leven.

Tip: Bespreek je plan met een goede vriend of vriendin, je partner, iemand met wie je kunt delen. Zorg voor een stok achter de deur. Maak het plan bijvoorbeeld samen. Dit helpt bovendien jullie band te verdiepen. Je hoeft niet alles alleen te doen ☺.

Geef prioriteit aan je twee Top 3-en:
Ga in je Energie-Actie-Plan als eerste met dat wat nodig is om de Top 3 te realiseren uit stap 1: dat wat je de meeste energie geeft. Begin ook met het wegwerken van de Top 3 uit stap 2. Zorg dat je verlost raakt van, of anders omgaat met deze activiteiten.

Door met dit plan aan de slag te gaan, zul je merken dat je steeds meer terug keert naar wie jij bent, en dat wat je energie geeft. Elk leven met een deukje verdient een nieuwe kans. Elke dag kan een nieuw begin zijn. Vergeef jezelf als het allemaal niet meteen lukt, houd de lat laag.

Heel veel succes en plezier hiermee gewenst!
Ik wens je enorm veel nieuwe energie toe!

Warme groet,

Margaretha
(die ook nog steeds bezig is om her en der blokkades uit de weg te ruimen en nu merkt dat ze zonder die blokkades veel makkelijker in haar kracht staat)

P.S. Je kunt in het plan nog je levensgebieden verwerken: relatie/single zijn, werk, vrienden, familie, sporten, hobby’s, natuur, financiën en niks doen. Succes!

 

Margaretha SchokkerMargaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.


Tags

actieplan, burnout, energie, In je kracht staan, keerpunt, overspannen


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Margaretha

Over de auteur

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!