Geld en Spiritualiteit – Gaat Dat Samen?

Geld en Financiën

8  comments

Het lijken twee tegenpolen van elkaar te zijn: geld en spiritualiteit. Kun je wel spiritueel zijn als je rijk bent, en kun je wel rijk worden als je spiritueel bent? De ironie is dat geld en spiritualiteit lang niet zo ver uit elkaar liggen als vaak gedacht wordt. In dit artikel wil ik drie belangrijke punten met je delen waarom dat zo is. 

Begrijp me goed: ik heb niets tegen geld. Evenmin heb ik niets tegen spiritualiteit. Dat wil overigens niet zeggen dat ik als Dagobert Duck zwem in het geld, of dat ik als fanatieke spiritualist diverse keren per dag bid of me dagelijks bezighoudt met pranajamas, meditatie of het zingen van esoterische liederen. Ook betekent dat niet dat beide richtingen fout zijn, noch dat ze niet bij elkaar kunnen komen.

Ik geloof dat we allen te maken hebben met zowel rijkdom als spiritualiteit. Al vanaf onze geboorte hebben we bijna allemaal weleens ervaringen gehad, of kennen we iemand die iets “spiritueels” heeft ervaren. Voor een ieder kan een dergelijke ervaring anders zijn: van een gevoel van agape, zoals Paulo Coelho in één van zijn boeken omschrijft, als de liefde die je volledig omringt en consumeert, tot OBE’s, deja vu’s en telepathie.

Tegelijkertijd kennen we ook (of zijn we het zelf) mensen die zich nooit zorgen hoeven te maken om geld, of ze de maandelijks terugkerende rekeningen wel kunnen betalen en, zo het lijkt, elke twee maanden wéér op vakantie gaan.

Wat is Spiritualiteit?

Laten we eerst even wat parameters opstellen, zodat we weten waar we over praten.

In het Engels wordt spiritualiteit als volgt gedefiniëerd:

“the quality of being concerned with the human spirit or soul as opposed to material or physical things.”

In het Nederlands is deze omschrijving als volgt:

“Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.”

 

Wanneer je kijkt naar deze definities, dan zou je kunnen zeggen dat spiritualiteit dus voornamelijk te maken heeft met de manier hoe we zelf bezig zijn, denken, geloven en voelen over dat wat ons meer inzicht biedt en ons leven ondersteunt.

Je zou daarom kunnen zeggen dat we allemaal op zekere hoogte spiritueel zijn. Sterker nog, het feit dat we met ruim 7 miljard mensen hier zijn, en dat we nog steeds geen concreet antwoord hebben op de vraag waar we vandaan komen, biedt op z’n minst al een goede voedingsbodem om zowel zelfonderzoek te doen alsook te kijken naar dat wat ons bij elkaar brengt; zowel in de wereld als in het universum.

Of je nu gelooft dat de mens afstamt van de primitieve aapmens zo’n 500.000 jaar geleden, of dat hij in al zijn volledigheid op Aarde kwam vanuit de mind van de Schepper; in beide gevallen moest er een eerste begin zijn. Een bepaalde kracht bracht het eerste leven op deze planeet, en de schepping was niettemin waanzinnig. Of je nu denkt dat het begon met het meest eenzame vorm van plantenleven, en zich over ontelbare era’s langzaam opwerkte tot het hoogste product in de hedendaagse beschaving, of dat alles in zes dagen gecreëerd was – wat belangrijk is, is dat op één of andere manier, gedurende één of andere tijd, leven op deze planeet ontstond.

Het levensprincipe dat alle natuur, dieren en de mensheid regeert

Het maakt niet uit of de wereld 6000 of 6 miljard jaar oud is, of dat we allen afkomstig zijn van twee mensen, of dat we langzaam maar zeker zijn geëvolueerd van de nederige alg, een eencellig organisme dat volgens wetenschappers het begin van de ontwikkeling van leven op Aarde bracht – we kunnen in beide gevallen constateren en concluderen dat het fundament van het leven groei is.

Van de dinosaurussen tot de grootste beschavingen die de wereld ooit gezien heeft, zoals Perzië, Egypte, Griekenland en Rome – elk van deze wereldse pijlers ging ten onder, omdat ze stopten met groeien en/of niet in staat waren om zich aan te passen aan de veranderende wereld.

De link met rijkdom

Misschien denk je nu: Wel, Robert, mooi verhaal. Maar wat heeft dit met rijkdom te maken? Mijn punt is deze:

Wanneer je terugkijkt op de wereldgeschiedenis, kun je zien dat vanaf het begin dat er leven op Aarde was, er legio momenten waren die dat leven in gevaar brachten. Van vloedgolven, orkanen, vulkaanuitbarstingen tot ijstijden, langdurige droogte en andere natuurextremen. Toch overleefde het leven dit. Sterker nog, juist door deze extremen werd het leven uitgedaagd om zich aan te passen en zich te ontwikkelen om deze gevaren te overkomen.

Waar je nu ook staat in je leven, je weet dat jouw toekomst berust in jouw handen, en dat jij degene bent die de keuzes kan maken om te blijven groeien. En het mooie is, dat de geschiedenis laat zien dat overleving en overwinning in onze genen zit.

Of je, vandaag de dag, nou 1000 of 10000 Euro per maand verdient – de enige grens waar je mee te maken hebt, is die van je eigen overtuigingen. Kijk maar eens om je heen: als jij iemand kunt vinden die (een deel van) jouw leven leidt zoals jij dat het liefste zou willen, dan moet het je al de bevestiging geven dat het mogelijk is. Het grote verschil tussen jou en die andere persoon is de manier waarop je je mind inzet om je doel te bereiken.

We hebben geleerd dat spiritualiteit een doorgaans nederige houding heeft, en dat rijkdom een bijna arrogante houding heeft. Rijke mensen scheppen op, terwijl spirituele mensen niet zo hoog van de toren blazen. Maar geen enkele persoon kan je vertellen of dit werkelijk het geval is, omdat jij voor jezelf moet bepalen óf dit ook zo is of niet.

Hoe word je rijk en blijf je spiritueel?

Rijkdom en spiritualiteit staan dus lang niet zo ver uit elkaar als dat je zou denken. Maar hoe blijf je dan toch in verbinding staan met je spiritualiteit terwijl je je leven op socio-economische wijze blijft vergroten?Hierin komen drie belangrijke punten om de hoek kijken.

1. Wat Is Jouw Wat?

Allereerst is het belangrijk om je visie, purpose, overtuigingen, gewoontes, kennis, vaardigheden en je grote “Waarom”-reden op één lijn te krijgen en vervolgens over te gaan tot actie

2. Volg Je Hart

Wanneer je doet wat je leuk vindt (en leuk vindt wat je doet), dan trek je daarmee vanzelf rijkdom en voorspoed aan. Oké, het laat vaak even op zich wachten, maar het is zoals ze zeggen: geduld is een schone zaak”, of zoals ik laatst iemand hoorde bidden: “Lord, give me patience, and give it to me now!”. Punt is, dat wanneer – en niet ‘als’ – je bepaalde rijkdommen aantrekt, je dat kunt inzetten om anderen te helpen, en dat is op zichzelf al erg spiritueel.

3. Los Geldproblemen Niet Met Geld Op

Wanneer je worstelt met je financiën, dan heeft dit niets te maken met geld. Geld zal namelijk nooit geldproblemen oplossen; dit is volledig de taak aan jouw mindset. Rijkdom of rijk zijn is 80% mindset en slechts 20% mechanica.

Hier is de clou: als je op dit moment niet genoeg geld hebt, en je wilt tegelijkertijd je spirituele kant blijven voeden, dan is het belangrijk dat je ‘waardigheidsniveau’, je zelfbeeld, je eigenwaarde en je financiële comfortzone van binnenuit verandert

Stel dat je rijkdom of ‘rijk zijn’ als volgt definieert:

“Het geheel van vergaarde of verworven energie, zij het in materialistische of abstracte zin, welke zorgt voor een continuïteit in persoonlijke groei.”

En stel nou, dat je spiritualiteit als volgt zou definiëren:

Het ontdekken, ontwikkelen en vergroten van iemands eigen innerlijke ervaringen en mogelijkheden om met meer harmonie, wijsheid en levenskracht jezelf en anderen te helpen.”

Wil je rijker zijn – zorg dan voor meer harmonie in je zelfbeeld, je eigenwaarde, je overtuigingen en je gewoontes; kortom – zet spiritualiteit in om meer rijkdommen te krijgen.

Wil je juist spiritueler zijn – vergroot dan je energie-input in je innerlijke ervaringen. Gebruik daarvoor je financiële hulpbronnen, want het is daarmee één van de beste investeringen die je kunt doen. Daarnaast is de ROI of Return on Investment vele malen groter dan met welke andere investering ooit.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Geloof jij dat je rijk en spiritueel tegelijkertijd kunt zijn, of denk je dat dit haaks op elkaar staat?

Laat hieronder je reactie achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over rijkdom en spiritualiteit waardevol vond, deel het dan met jouw vrienden en volgers door op de Facebook, Mail en WhatsApp knoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • ik denk dat je beiden kunt hebben, als je je eigen overtuiging verandert en je het jezelf gunt, van jezelf houdt en tegen jezelf kunt zeggen dat je helemaal oké bent.

 • Dank je wel. Je zet me aan het werk en heb ik nodig. Je laat me stil staan bij dingen die ik niet bewust ben, maar er wel is. Super wat je met me doet!!!!! Ik heb er heel veel aan om naar mezelf te kijken.

 • Monique schreef:

  Muchas gracias!

 • Bert Tamboer schreef:

  Hoi Robert, Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben ooit rijk geweest in geld maar voelde me arm omdat ik toen in mijn leven geen betekenis (spiritualiteit) ervoer. Op dit moment ben ik verre van financieel rijk en toch als mens zoveel rijker omdat ik mij verbonden voel met een ‘iets’. Ik voel dat dit ‘iets’ de voedingsbodem is om ook weer financieel rijk te zijn. Daar ben ik nu dagelijks geinspireerd mee in de weer.
  Je blogpost maakt het verband tussen geld en spiritualiteit nog eens extra inzichtelijk voor mij. Mijn dank hiervoor.

 • Hi Monique,

  Bedankt voor je reactie, zeker wanneer je de Camino loopt – het is al een ding om dat pad te bewandelen, en een tweede om daarnaast ook nog te reageren op mijn blog!

  De Spaanse religieuze tak heeft me laten zien dat geld en spiritualiteit heel goed samengaat, al was het maar in de manier van voorkomen – kerken die ana de buitenkant het tegenovergestelde doen laten geloven at er binnenin te zien en te ervaren valt. En wellicht daarom staan geld en spiritualiteit dichterbij elkaar dan we zouden denken.

  Geld is niet slecht, en al helemaal niet de wortel van al het kwaad, zoals velen geloven. Wanneer we de Bijbel erop naslaan, dan staat dat de liefde voor geld de wortel of kern van al het kwaad is – en daarin kan ik me zeker vinden; als geld belangrijker dan al het andere is, zorgt dat enkel voor hebzucht en gierigheid – aspecten die haaks staan op de liefde en dankbaarheid voor het materiële en immateriële.

  Buen Camino peregrino! .

 • Monique schreef:

  Vandaag in Sarria, onderweg naar Santiago de Compostela, krijg ik jouw nieuwsbrief. Ik ben het helemaal met je eens dat deze twee heel goed samen kunnen gaan! In verbinding staan met spiritualiteit zit hem in jouw eigen mindset, net als het hebben van voldoende financiële mogelijkheden! Hartelijke groet vanaf de Camino

 • Sylvia schreef:

  Financiële rijkdom en spiritualiteit gaan zeker samen zolang de rijkdom maar niet door het leed van anderen wordt vergaard en hier veelvuldig misbruik van wordt gemaakt.

 • beste robert, ik was heel rijk, maar niet gelukkig. toen ben ik mezelf spiritueel gaan ontwikkelen en kwam het geluk. ik ben nu rijk en spiritueel beiden gaan blijkbaar samen; ik geniet van de mooie spullen die ik kan kopen en geniet van mijn spiritualiteit.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!