De Rol Van Anderen In Jouw Leven

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties, Word Een Leider En Draag Bij Aan Een Betere Wereld

2  comments

Hoe voel jij je wanneer een ander ergens in slaagt, een overwinning behaalt of een specifiek doel bereikt? Wat als een collega, vriend of vriendin iets nieuws probeert, en het resultaat is nou niet precies wat je motiveert om enthousiast over te zijn? Kortom: welke invloed heb jij op anderen, en hebben anderen op jou?

In een snelle en moderne maatschappij als waar we vandaag in leven, is het makkelijker om anderen over het hoofd te zien, en te blijven focussen op waar we zelf naartoe gaan. Soms is het zelfs makkelijker om een ander, al dan niet achter zijn rug om te voorzien van negatieve feedback, uit te lachen of te ridiculiseren. “Moet je haar zien op die datingapp! Dat ziet er toch niet uit!” of “Wat zitten er toch een hoop idioten op televisie en internet!”

Kritiek is makkelijk gemaakt als het aankomt op de onzekere acties van anderen, ondanks de moed om over hun angst heen te stappen en zichzelf zichtbaar te maken en kwetsbaar op te stellen. Dat heeft onder meer te maken met de consumptiemaatschappij waar we vandaag de dag in leven; het is makkelijker om kritisch te zijn op wat je wordt voorgeschoteld, dan om er dankbaar voor te zijn, zeker wanneer een ander er tijd, moeite, energie en passie ingestopt heeft.

Moeten we dan maar alles slikken? Nee, natuurlijk niet. Als iets werkelijk slecht of onsmakelijk is, dan is het onze plicht om daar feedback over te geven, bij voorkeur op constructieve wijze.

Negatieve feedback of kritiek geven kan iedereen zonder erbij na te denken, en zoals ik al zei, in de huidige consumptiemaatschappij is dat makkelijker gedaan, omdat er voor ons nog tien andere menu’s klaarliggen om uit te kiezen. Wie geeft er nou om de gevoelens van de kok, als er nog tig andere kok voor je klaarstaan om hun gerecht aan je aan te bieden?!

Maar als je net even een stukje verder kijkt of dieper gaat dan de oppervlakkige consumptiementaliteit, dan zie je (en weet je diep van binnen ook), dat het de inspanningen van anderen zijn die ons als maatschappij, zowel op kleine alsook op grote schaal, doen groeien.

Het zijn de negen missers die de tiende voltreffer doet realiseren, omdat de tiende bouwt op de zogenoemde fouten van zijn negen voorgangers. Dit geldt voor individuen, maar ook voor bedrijven. Kijken we bijvoorbeeld nu naar een bedrijf als Nokia, dan lachen we om de telefoons die ze uitbrengen. In vergelijking met de iPhones en Samsungs voldoen ze nauwelijks nog aan de wensen van de moderne mobiele telefoongebruiker, terwijl een decennia of twee geleden het bedrijf nog de wereld domineerde met haar producten.

Bedrijven als Apple en Samsung bouwen op het succes van onder meer Nokia, maar ook op het voldoen aan de nieuwe wensen van de consumenten; iets wat Nokia niet heeft kunnen doen. De ‘fout’ van Nokia was daarmee het succes van de Apple iPhone.

Wat betekent dit voor mij?

Kijk eens naar jouw eigen ontwikkelingen. Hoe ben jij op professioneel, persoonlijk, en relationeel niveau gekomen waar je nu bent? Kun je de hand volledig in eigen boezem steken, of zijn er anderen om je heen geweest die je daarin geholpen hebben?

Misschien is het dat je op professioneel vlak een mazzeltje hebt gehad, omdat een collega iets stoms deed en niet de promotie kreeg, maar jij wel. Misschien bevind je je nu in een betere relatie, omdat de vorige spaak liep. Of misschien heb je nu je passie gevonden, nadat je de afgelopen drie jaar hebt uitgeprobeerd (en ‘gefaald’) in het vinden van dat wat je innerlijke vuur doet oplaaien.

Als die collega niet die ene stomme actie had gedaan, als je vorige relatie niet spaak was gelopen en als je niet de bereidheid had om door te blijven zoeken naar wat je werkelijk gepassioneerd maakte, dan had je wellicht nu niet het werk, de relatie en de passie die je vandaag hebt.

Maar ook zonder de zogenaamde fouten van anderen, zijn het vaak de mensen om ons heen die ons een handje helpen om vooruit te komen.

We zijn allemaal tot op zekere hoogte afhankelijk  van elkaar. Stephen R. Covey noemt dit in zijn wereldberoemde boek The 7 Habits of Highly Effective People ‘interdependancy, of co-afhankelijkheid.

Hoe vaak heb jij op een kruispunt in je leven gestaan waar er iemand op het juiste moment op de juiste plek was om de juiste woorden tegen je te zeggen, die ervoor zorgden dat je de juiste beslissing nam? Ik weet dat ik tientallen voorbeelden kan vinden in mijn eigen leven.

Hoewel we allemaal ons eigen leven op eigen houtje moeten leven, en uiteindelijk ook de beslissingen op eigen houtje nemen en verantwoordelijk zijn voor hoe en wat we doen in ons leven, zijn het meer dan eens de mensen om ons heen, die met hun handreiking net even dat extra ruggensteuntje, bevestigingspraatje of ervarings- advies, geven. Dankzij anderen komen we tot onze doelen.

In al mijn ondernemingen, van het lopen van mijn voettocht naar Santiago de Compostela in Spanje, het rennen van de New York Marathon, het publiceren van mijn eerste boek “Geef Nooit Op” en de honderden kleinere successen, ben ik bijgestaan door mensen die me konden voorzien van de juiste kennis, inzichten, acties en woorden om me te helpen komen waar ik wilde zijn.

Mijn gezondheid, mijn persoonlijke groei, mijn relatie met mijn vriendin, mijn economische status, en met name de kwaliteit in al deze aspecten van mijn leven – ik heb dit allemaal voor een groot deel te danken aan mensen die me hebben bijgestaan en ondersteund.

Kijk eens goed naar je eigen leven. Dankzij welke mensen ben jij nu waar je bent? Heeft iemand je direct of indirect geholpen met de baan waar je nu bent? Wat dacht je van de relatie waar je je nu in bevindt? En hoe kom je aan de vrienden die je hebt? Heeft iemand je aan sommigen van hen geïntroduceerd? Er zijn bijna altijd wel anderen bij betrokken in ons leven en de successen die we daarin behalen. Het was zelfs de hulp van iemand anders, dat jij nu op deze wereld rondloopt.

Daarmee is de rol die anderen spelen in ieders leven van onschatbare waarde. Hoewel het jouw keuzes zijn die zorgen voor de resultaten, zijn het vaak genoeg anderen om ons heen die je helpen om te komen waar je nu bent en straks wilt zijn.

Als die mensen hun nek durven uit te steken om jou en anderen om hen heen te helpen, dan is het bijna een morele verplichting om iets voor anderen te doen; of het nu gaat om het principe van Paying Forward of Paying Back – mijn boodschap is simpel:

Wees dankbaar voor de rol die anderen in jouw leven spelen, zelfs de mensen die je pijn hebben gedaan in het verleden, en wees bereid om anderen met jouw ervaring, kennis en talenten te helpen verder te komen.

Wanneer een vriendin zich aanmeldt op een datingsite, lach haar dan niet uit om de profielfoto of tekst die ze plaatst, maar ondersteun haar en moedig haar aan voor haar moed om zich kwetsbaar op te stellen.

Wanneer je collega een misstap maakt, ga dan niet op zijn nek zitten, maar wees er als vriend voor hem en breng het geduld op om hem die vaardigheden of kennis bij te brengen die hij nodig heeft om beter te worden.

Het is al riskant genoeg om in een wereld van onbekenden jezelf te zijn zonder de maatschappelijke maskers die we op moeten zetten. Isoleer jezelf niet door ook die mensen die dichter bij je staan van je af te duwen door kritiek, spot of uit te lachen. Je zou het zelf ook op prijs stellen als je eerder werd aangemoedigd of ondersteund om voorbij je comfortzone te komen, dan dat je erom uitgelachten werd, nietwaar?

Waardeer anderen. Complimenteer ze voor wat ze goed doen en help ze als dat tot je mogelijkheden behoort, in het ontwikkelen van meer mogelijkheden. Op die manier creëren we een maatschappij waarin we het potentieel van alle mensen kunnen inzetten naar een volgend niveau te komen.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wie in jouw leven heeft jou geholpen op een belangrijk moment in je leven? Wat heeft die persoon gedaan? En is er iets dat jij vandaag zou kunnen doen om een ander te helpen?

Laat jouw reactie hieronder achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over de rol van anderen in jouw leven waardevol vond, deel het dan door op de Facebook, WhatsApp en Mailknoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren.

 

 


Tags

de rol van anderen, meerwaarde van anderen, wat betekent een ander in je leven, welke rol spelen anderen in je leven


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Hi Marga,

  Mooi om te lezen. /Welke lessen over jezelf hebben anderen je gegeven aar je dankbaar voor bent?

 • De rol van anderen in mijn leven. Als ik terug kijk op mijn relatie ben ik dankbaar voor de lessen die ik heb mogen leren over mezelf.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!