Geef Nooit Op

Alles Over Doelen Stellen en Behalen, Inspiratie en Motivatie

3  comments

Nederland wint de wedstrijd tegen Brazilië op vrijdag en plaatst zich voor de halve finale van het wereldkampioenschap voetballen in Zuid-Afrika. De dag ervoor begraaf ik mijn liefste, beseffende dat ik haar nooit meer terug zal zien op de manier waarop ik haar gekend heb. En terwijl Nederland juicht, veeg ik de tranen van mijn gezicht.

Uit het veld geslagen, anders dan dat zou ik het niet kunnen omschrijven. De moed die me hierdoor in de schoenen is gezakt weegt als lood en ik kan letterlijk nog maar ternauwernood mezelf in beweging krijgen om de meest noodzakelijke dingen te doen. Laat staan dat ik mijn positieve gewoontes op dit moment de boventoon kan laten voeren.

Één van de dingen waar ik me bewust van ben, is dat elk moment een belangrijk moment is. Ze vormen de schakels die uiteindelijk je leven invulling en kleur geven. En dat maakt dat elk moment, positief of niet, belangrijk genoeg is om te erkennen, je ervan bewust te zijn en in zijn totale volledigheid mee te maken.

Dat maakt dat ik er voor kies om op dit trieste moment mijn verdriet en pijn ten volste te ervaren. Het gevolg is dat de dijk breekt en emoties als een stortvloed over me heen komen. Ik laat het toe, want ik zou mezelf verloochenen als ik deze gevoelens niet zou toelaten.

Het duurt een flink aantal dagen voordat mijn mind alsook mijn lijf zich langzaam herstelt en de eerste stappen richting enigszins functioneren kan nemen. En met de gedachte dat mijn lief nooit uit mijn systeem zal verdwijnen, en dus altijd bij me zal blijven, kijk ik met licht opgeheven hoofd naar de dag van vandaag, en morgen. Zij zal er altijd zijn. En ik, ik ben er nu.

Geef nooit op
En ineens herinner ik me iets wat zij me zei, toen ik met pijn in mijn nieren op de bank lag te verkrampen. Ze tekste me en zei dat ik nooit moest opgeven. “Geef nooit op.” Die woorden rinkelen nu weer als bellen in mijn hoofd, nu ik er aan terugdenk, en ze raken iets fundamenteels in me.

Het besef dat ongeacht de situatie waar je inzit, nooit moet opgeven met het nastreven van je doel of je droom, zorgt voor kracht en doorzettingsvermogen. Je bent namelijk nooit kleiner dan de limieten waar je tegenaan loopt of aan blootgesteld wordt. Alsof het de bedoeling is van een alwetend bewustzijn dat miljoenen keren machtiger en wijzer is dan wij ooit kunnen beseffen, en ons die opdrachten geeft die ons in staat stelt het snelst en het meeste te leren van wat er te leren valt.

Misschien dat dit wat te zweverig klinkt. Prima. Bekijk het dan eens van de nuchtere kant. Wat levert het je op als je niet doorzet? En wat levert het je op als je wel doorzet? Een simpele SWOT-analyse laat al snel ziet dat je met doorzetten meer bereikt dan wanneer je zou afhaken. In wat dan ook.

Juist als het moeilijk wordt, dan vind persoonlijke groei plaats. Want stel je nou eens voor, dat alles, maar dan ook letterlijk alles je voor de wind zou gaan. In het begin zou je misschien ervan kunnen genieten (waarschijnlijk omdat je dit niet gewend bent), maar na verloop van tijd zul je merken dat alle nieuwe dingen die je begint geen uitdaging meer zullen zijn voor je. Als een soort geschreven regel krijg je de garantie dat alles in één keer lukt, met als gevolg dat de uitdaging er van af is, de groei zal stagneren (want waarom zou je nog?) en de kwaliteit van leven op de lange termijn afneemt.

Het zijn je overwinningen op de obstakels die je de moed en de vechtlust geven om door te gaan. Of dit nu kleine overwinningen zijn of grote. Elke stap richting je doel is een overwinning.

All moments are key moments
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat mijn intentie met deze blog primair het aspect van doorzetten betrof. Maar als ik het begin van deze blog lees, dan bemerk ik dat er nog een belangrijke les in zit. En die les omvat leven in het moment.

En wat voor moment dat ook is, fijn, prettig, angstig of juist verdrietig, het is dat moment dat het meest belangrijk is en je in staat stelt verder te komen. Voor mij was dat om in de afgelopen dagen mijn gevoelens te erkennen en ze de vrijheid te geven om zich te uiten. Als ik dat niet had gedaan, zou ik ze binnenhouden. Opkroppen. Met alle gevolgen van dien.

Leef in het moment, en geef nooit op.

Op ons succes!

Robert


Tags

bewustzijn, doorzettingsvermogen, emoties, nu, obstakels overwinnen, persoonlijke groei, succes, uitdaging


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Caroline schreef:

  Schrijf een boek met de titel ‘Geef nooit op’! Ik weet zeker dat je er veel mensen mee bereikt…..en wil je met alle liefde ‘helpen’ (kan goed schrijven:-))

 • Mooi blog..Robert. Ik heb petra niet gekend maar wanneer ze op deze wijze nog door mag” leven” in jou leven. Zal ze nooit echt weg zijn tog..? Geef nooit op..!
  Mooi dat je dit wilde delen met ons..

  liefs..

 • marilyn schreef:

  mooi.
  X

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!