Affirmative - Robert van der Wolk
8

Affirmative

Succes is een gewoonte die je kunt aanleren. Het is niet iets wat alleen weggelegd is voor hoogopgeleiden, elite of mensen met veel geld. Als je beseft dat je succesvol kunt zijn zonder de overtuigingen dat je daarvoor gestudeerd moet hebben, een rijke familie achter je moet hebben staan of een baan met hoog aanzien moet hebben, dan wordt het zetten van de eerste stappen richting dat succes al een stuk lichter. En dan nu een tool die je daarbij kan helpen.

Net als bij overtuigingen die je niet ondersteunen – gedachtes als ‘Ik kan het toch niet’, ‘Niemand zit op mij te wachten’ of ‘Het is niet voor mij weggelegd’ – zo zijn er ook ondersteunende overtuigingen die je wel het geloof in jezelf bieden om, soms ondanks tegenslag, door te gaan en dichterbij het succes wat je wilt te komen.

Een goede manier om je mind te programmeren voor meer positiviteit, is affirmeren. Een affirmatie (en dan de positieve affirmatie) is een opmerking waarin je iets bevestigt wat je gelooft of wilt geloven.

Wiki
Volgens Wikipedia zijn er (in het Engels) verschillende betekenissen van het woord affirmative:

 • Pertaining to truth (met betrekking op de waarheid)
 • Pertaining to an assertion (met betrekking op aannames)
 • An answer that shows agreement or acceptance, like Yes.

Een affirmatie laat dus zien dat wat je zegt (affirmeert) voor jou (vaak) waar is, ook al is het op basis van een aanname. Je mind werkt op dezelfde manier. Voor hem is dat wat hij denkt waar en daarom zal het ook op die manier zijn boodschap doen verkondigen.

Met deze wetenschap kun je jouw mind weer onder controle krijgen als je dat verloren hebt. Dus wanneer beperkende overtuigingen de sturing van je mind hebben overgenomen, dan kun je positieve affirmaties gebruiken om de balans weer te herstellen en van daaruit je focus (weer) te leggen op dat wat je positieve, ondersteunende energie geeft.

Positieve affirmaties kun je bewust toepassen, ook al zet je in beginsel misschien vraagtekens bij datgene wat je positief affirmeert. Bedenk: het zijn enkel woorden, en het is de associatie die je maakt met die woorden die het betekenis geven. Simpeler gezegd: niets heeft een betekenis, behalve de betekenis die je ergens aan geeft. Als je vaak genoeg hoort dat je niet de moeite waard bent (bijvoorbeeld door een ouder of een docent), dan geloof je dat op een gegeven moment, ook al is het niet waar. Als je vaak genoeg tegen jezelf zegt ‘Ik ben waardevol!’ of ‘Ik kan het! Ik kan het!’, dan is het resultaat dat je het uiteindelijk ook daadwerkelijk zo vindt en kunt.

Voorbeelden
Positieve affirmaties komen in vele vormen en maten, en eerlijk gezegd zijn ze allesbehalve moeilijk. Misschien dat ze in het begin nog niet zo makkelijk te vinden of te formuleren zijn (dat heeft te maken met je negatieve focus), maar wees gerust: oefening baart kunst. Om je op weg te helpen, heb ik hieronder enkele voorbeelden gezet.

 • Ik kan het! Ik kan het! Ik kan het!
 • Vandaag gaat er iets fantastisch gebeuren!
 • Elke dag voel ik meer zelfvertrouwen
 • Het leven is leuk!
 • Iedere dag kom ik dichter bij mijn doelen
 • Ik trek steeds makkelijker meer succes aan
 • Ik weet dat ik het kan, ook als ik denk dat ik het niet kan.
 • Iedere dag kom ik beter in balans met mijn gedachten, gevoelens en mijn gewenst gedrag.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van positieve affirmaties. Er zijn verschillende sites waar je nog meer positieve affirmaties op kunt vinden. En mocht je meer willen weten over positief affirmeren in combinatie met je lichaam (je werkt dan zowel mentaal als fysiek), dan raad ik je aan eens te Google’en op het treftwoord EFT, wat staat voor Emotional Free Techniques. Het is een erg krachtige en handige tool dat gebruik maakt van positieve affirmaties.

Extra tips
Tot slot nog 10 praktische tips voor als je zelf je eigen positieve affirmaties wilt opstellen:

 1. Betrek het op jezelf: ‘Ik ben…’ of ‘Ik voel me…’
 2. Affirmeer in de tegenwoordige tijd.
 3. Formuleer je affirmatie positief (dus niet ‘Ik ben niet…’)
 4. Maak het niet te moeilijk, maar hou het simpel
 5. Kijk of je het specifiek kunt houden (vaagheden werken minder goed of niet)
 6. Wees selectief met je affirmaties (focus je op een een of twee thema’s en affirmeer daarin)
 7. Gebruik je lichaam – sta met je schouders recht, kin omhoog, borst vooruit
 8. Zet emotie in je woorden – praat optimistisch, krachtig en gefocust
 9. Besef dat affirmeren een vaardigheid is van kennis omzetten naar gedrag. Dat kost tijd, en neem die dus ook.
 10. Hou vol. Je kunt het!

Het zijn kleine stapjes, die uiteindelijk leiden tot grootse successen. En dit zijn de bijbehorende schoenzolen en schoenveters om die grootse successen te behalen.
Je kunt het!

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Davina schreef:

  Hai Robert,

  Bedankt voor deze waardevolle inzichten 🙂
  Ik kan hieraan toevoegen, dat het succes in een vredig en niet overvolle mindset behalen, je niet veel nodig hebt. Inderdaad het toegeven aan bepaalde beperkingen, kunnen erbij toedragen dat je met een sterkere bewustzijn positivisme kunt toepassen in je visie en mindset.
  De wil iets vanuit jezelf te willen doen met een goede uitkom heeft eigenlijk alleen een moment van jezelf nodig. Sluit je ogen, begin met een vlekkeloos fundament en begin met geduld te bouwen, controle over je eigen bouwsel maakt dat je je eigen constructie kan uitbouwen en gebouwde constructies opnieuw en verbeterd kunt uitbouwen.
  Herzien is niet zonde van je tijd, het laten zoals het is terwijl je weet dat het beter kan is wel zonde!
  “Jouw grond” is van jou, jij bepaald erover met wie en wat je ermee doet 🙂

  Love Davina

   
 • […] andere tool is om dagelijks affirmaties uit te spreken. Hoewel dit in het begin misschien wat onwennig kan zijn, zal het op termijn je mind […]

   
 • […] ander metaforisch dier bij je past Ga verder dan je gedachten. Begin met positieve zelfpraat, doe affirmaties, geef jezelf complimenten en zet deze handelingen kracht bij door dingen te doen waar je blij van […]

   
 • […] Dagelijks Affirmaties Affirmaties helpen je om je onderbewuste ook in te laten zien dat jij het waard bent om vol […]

   
 • […] onttrekt energie uit je en kan er zelfs voor zorgen dat je vast komt te zitten. Begin je dag met affirmaties, focus je op berichten die je energie geven en verzamel mensen die je ondersteunen. Durf ook om […]

   
 • […] je je jouw mindset veranderen en met affirmaties succes oogsten? Kijk dan hier  eens op het weblog van mijn beste vriend Robert van der Wolk, trainer in persoonlijke […]

   
 • […] je mind daarnaast ook met affirmaties die je helpen om de overtuiging dat je een gebrek hebt aan wilskracht, om te zetten naar een […]

   
 • […] ook affirmaties en positieve zelfpraat om jezelf te her-programmering. Er zijn tal van boeken en seminars die je […]

   
 • >