De Waarheid over Wilskracht - Robert van der Wolk

De Waarheid over Wilskracht

 

 

Wilskracht is voor veel mensen de katalysator om hun doelen mee te sponsoren. Maar vaak genoeg, zeker bij goede voornemens in het nieuwe jaar, lijkt het of wilskracht na verloop van tijd zijn langste tijd gehad heeft voordat je het verruilt voor de oude gewoontes. Hoe zorg je er toch voor, dat je je gewenste resultaat behaalt?

Misschien geloof jij ook dat wilskracht een gelimiteerde of zelfs schaarse resource is. Als je er wat van gebruikt, dan heb je erna minder over.

Het is dan ook gemakkelijk om slechte beslissingen te wijten aan een gebrek aan wiskracht. Als je ooit wilde stoppen met roken, wilde beginnen met sporten, of welk ander doel dan ook initieel belangrijk voor je was om te behalen, dan moet ik je het slechte nieuws vertellen: gebrek aan wilskracht was niet de reden waarom het tot nu toe niet gelukt is.

De oorsprong ligt niet zozeer in het gebrek aan wilskracht, maar aan de reden waarom je er een tekort aan ervaart.

Hoewel het idee van zogenaamde “wilskracht uitputting” wijds verspreid is, is de oorzaak volgens een wetenschappelijk onderzoek te wijten, aan de overtuiging dat wilskracht begrensd is.

Mensen die geloven dat wilskracht niet oneindig is, zullen ook eerder de handdoek in de ring gooien wanneer ze te maken hebben met een uitdagende taak of doelstelling. Ze vertonen een lager ‘uithoudingsvermogen’ van zelfcontrole en grijpen daardoor sneller terug naar de conditioneringen waar ze mee bekend zijn.

Toch kun je een gebrek aan wilskracht overkomen.

Het is belangrijk om je lichaam en geest eerst te kalmeren. Een rustige mind zorgt voor meer helderheid en focus, en dit heb je nodig om de volgende stappen te kunnen nemen.

Je kunt je mind kalmeren door je bewust te worden van je ademhaling. En focus je op je in- en uitademing, van en naar je buik.

Nu je voelt dat je ontspannen bent, is het tijd om een doel te kiezen dat je wilt behalen. Laat hierbij niet je hoofd de leidende rol spelen, maar kies er een met je hart; dit is de plek waar de dromen en doelen die echt de moeite waard zijn om behaald te worden, liggen.

Voed je mind daarnaast ook met affirmaties die je helpen om de overtuiging dat je een gebrek hebt aan wilskracht, om te zetten naar een mindset van oneindige wilskracht. Een affirmatie ontleent zijn kracht aan herhaling – een van mijn mentoren vertelde me dat herhaling en oefening de moeder van alle vaardigheden is. Neem dus een paar minuten de tijd om deze affirmatie tot je onderbewuste door te laten dringen.

Na je affirmaties is het tijd om pen en papier te pakken en ten minste drie strategieën op te schrijven, die je direct kunt implementeren om dichter bij je doel te komen. Dit hoeven geen pagina-lange plannen van aanpak te zijn; wat belangrijk is, is dat je weet wat de volgende stap is.

Het is gemakkelijk om vast te komen te zitten in de spiralen van negatieve gedachten die alle leven uit je doel zuigen. Door bovenstaande oefening elke dag voor een paar minuten te doen, ontneem je je onbewuste mind de mogelijkheid om jezelf te saboteren in het bereiken van je ideale resultaten.

Tegelijkertijd voedt je je mind met krachtige overtuigingen die je niet alleen helpen om je doelen te bereiken, maar ook over een breder vlak je ondersteunen om de lijn naar de beste versie van jezelf door te zetten.

Henry Ford’s quote geeft de bottom line volgens mij het ’t beste aan.

Whether you think you can, or you think you can’t – you are right.

Je overtuigingen, hoe diepgeworteld ze ook zijn, kunnen je de wilskracht, de motivatie en de vindingrijkheid geven die je nodig hebt, om momentum op te bouwen en door te blijven groeien in je persoonlijke ontwikkeling.

Wat is jouw doel dat je voor het einde van het jaar wilt bereiken? Laat het me weten in de commentbox hieronder.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit bericht door op de Facebook en Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat mensen uit jouw netwerk hier ook van kunnen profiteren.

 

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>