Je Bent Niet Wat Je Denkt – Vergroot Je Zelfbeeld

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

5  comments

 

Ben je een leeuw of een muis?

Je zelfbeeld is bepalend in de manier waarop je in het leven staat. Een positief en krachtig zelfbeeld zorgt voor een actieve, optimistische houding, waar een negatief zelfbeeld voor onzekerheid, angst en minderwaardigheid zorgt. Hoewel velen zullen zeggen – wanneer zij de vraag gesteld krijgen of ze een leeuw of een muis zijn – dat ze een leeuw zijn, zal bijna voor een ieder gelden dat ze een beter zelfbeeld mogen hebben.

Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, ongeacht het plateau waar je op staat in je leven. Een manier om voor die verbetering te zorgen is om jezelf eens kritisch onder de loep te nemen. Hoe zie je jezelf?

Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf. Begin bijvoorbeeld met je gedachten. Je gedachten bepalen namelijk je acties. Dat wat je denkt over jezelf bepaalt dus hoe je met jezelf omgaat, hoe je jezelf aanschouwt en hoe je je gedraagt. Dit laatste heeft ook invloed op de manier waarop anderen jou zien en hoe zij met je omgaan.

Pas op voor de valkuil van je mind

Eén van de veel gemaakte fouten is dat we denken dat we onze gedachten zijn, en dat we onze totale identiteit koppelen aan onze mind en de gedachten die het produceert. Zoals filosoof René Descartes al in de 18e eeuw zei: “Ik denk, dus ik besta.” Maar feit is, dat je niet je mind bent, noch de gedachten die het je geeft.

Hoe zit dat dan? Wel, je mind is als een toolbox. Een gereedschapskist met talloze kwaliteitsgereedschappen die je kunt inzetten voor vele verschillende doeleinden – het creëren van werk, relaties, geld, vriendschappen, een sterk en fit lichaam, of het leren van een nieuwe taal, communicatieverbetering, probleemoplossing en product- en dienstcreaties. Je mind kun je dus inzetten om je eigen leven inhoud te geven die jij belangrijk vindt. Maar pas op: je bent niet je mind.

Misschien is het een filosofisch concept wat ik aanboor, en bedenk dat wie je bent, je identiteit, niet gekoppeld is aan wat je denkt, doet of zegt. Je ware zelf namelijk niet gebonden aan je beroep (‘Ik ben tandarts’), je geloofsovertuiging (‘ik ben christen’), je normen en waarden (‘ik mag niet liegen’) of alle andere gedachten die feitelijk een grens geven aan de oneindigheid van het potentieel dat je hebt.

Goed, even een stapje terug, anders ben ik bang dat ik je kwijtraak. Gedachtes en verantwoordelijkheid.

Ga verder dan je gedachtes

Hoewel je niet je gedachtes bent, zijn ze wel van invloed in de manier waarop je jezelf ziet – je zelfbeeld, je eigenwaarde, je zelfzekerheid. Maar het is niet genoeg om enkel te denken dat je een geweldig persoon bent en dat iedereen je een topper vindt. Wanneer je zelfbeeld groots is, bijvoorbeeld dat van een leeuw, maar je acties zijn hier niet congruent in – je gedraagt je als een muis – dan zul je merken dat zowel je innerlijke als je uiterlijke wereld je uiteindelijk zal zien als een muis. Het is dus de kunst om na je positieve en versterkende gedachten over jezelf ook positieve en versterkende handelingen te nemen die overeenkomstig zijn met je gedachten, zodat je het signaal van je ideale zelfbeeld versterkt.

Denk dus niet alleen dat je een leeuw bent, wees ook de leeuw. Of de muis, de adelaar, of welk ander metaforisch dier bij je past 🙂 Ga verder dan je gedachten. Begin met positieve zelfpraat, doe affirmaties, geef jezelf complimenten en zet deze handelingen kracht bij door dingen te doen waar je blij van wordt. Draag kleding waar je je zelfverzekerd in voelt, stap eens op die leuke man of vrouw af en begin een praatje. Je bent niet alleen niet wat je denkt, maar je kunt ook veel meer dan je denkt.

Op jouw succes,

Robert


Tags

Descartes, eigenwaarde, filosofie, gedachte, geluk, handeling, je bent niet wat je denkt, mind, mindset, succes, vergroot je zelfbeeld, zelfbeeld


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • […] niet aan over, maar pareer dat gevoel. Dat zou een psycholoog althans zeggen. En er zit ook wat in. Je bent namelijk niet je gedachten. Jij bent degene die aan het stuur zit, de regisseur, degene die kan besluiten om wel of niet op […]

 • Bedankt voor jullie compliment, en zeker ook voor de feedback!

  Het is de verkorte versie inderdaad: “je gedachten bepalen je acties”. De langere versie is (zoals Ghandi het ooit zei):

  Your beliefs become your thoughts,
  Your thoughts become your words,
  Your words become your actions,
  Your actions become your habits,
  Your habits become your values,
  Your values become your destiny.”

  Je hebt zeker een punt, Barry, in je comment hierboven, wanneer je zegt dat andermans gesproken of geschreven gedachtes jouw acties bepalen; in mijn wereld heet dat ‘beïnvloeding’ (en ook hier heb ik een artikel over geschreven: http://www.robertvanderwolk.nl/manipuleren-of-beinvloeden/

  Maar even terug naar de kern: je gedachten bepalen je acties, of de gedachten van anderen beïnvloeden jouw gedachten en bepalen daarmee je acties.

  Wat ik wil overbrengen is dat wat je denkt over jezelf (direct vanuit jezelf, dan wel indirect via een ander) niet (!) bepaalt wie je bent; het zijn enkel gedachtes, niet je identiteit.

  De verwarring is groots wanneer we onze gedachten (of het accepteren van de gedachten van anderen over ons) verbinden met onze identiteit.

  We kunnen denken “Ik ben dom”, maar dat is niet wie je bent. We kunnen denken “Ik ben advocaat”, maar wederom, dat is niet wie je bent.

 • Barry Houben schreef:

  Er is 1 zin die ik een beetje dubieus vindt en om die reden zit ik ook in dubio.: Je gedachten bepalen namelijk je acties. Dit is niet helemaal correct zoals ik het zie, ik kan vele voorbeelden opnoemen waarbij andermans gedachtes (geschreven en gesproken gedachtes wel te verstaan) je acties bepalen. De hele internetmarketing wereld is hierop gebaseerd. Zolang je in een maatschappij leeft ben je altijd overgeleverd aan andermans gedachtes. Laten we het letterlijk nemen zoals je het bedoeld en alleen spreken over gedachtes dan nog heb ik hier mijn bedenkingen over, kijk maar naar de geestelijke band die een-eiige tweelingen hebben, deze mensen zijn vaak overgeleverd aan de gedachtes van het andere deel van de tweeling. Maar goed, mischien is het ook wel muggezifterij, de clue van je verhaal klopt en je hebt je verhaal tot een goed einde gebracht 🙂

 • Monique den Boer schreef:

  Je bent dus de waarnemer van je eigen wisselende gedachten. Vanuit die ‘afstand’ kan je jezelf bijsturen, daardoor ook jezelf niet met elke up en down identificeren. Ontzettend praktisch op psychologisch niveau, maar het komt ook dicht bij een spirituele benadering.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!