Kaizen Als Kern van Je Kracht - Robert van der Wolk
3

Kaizen Als Kern van Je Kracht

 

Vandaag publiceer ik mijn 600e artikel. Een reden om stil te staan bij deze mijlpaal. Want zoals met zoveel facetten in je leven zijn het niet de grote stappen die je echt verder doen komen, maar de kleine en consistente die geleidelijk het wezenlijke verschil maken. Kaizen is hier het sleutelwoord in.

Kaizen

Kaizen is een Japanse term dat staat voor constante en continue verbetering. Hoewel het woord al generaties lang in de Japanse cultuur bestond, werd het voor het eerst in de Westerse cultuur geïntroduceerd na de Tweede Wereldoorlog.

Sindsdien is Kaizen in zowel de zakenwereld alsook de persoonlijke ontwikkelingswereld langzaam aar zeker een begrip geworden dat de filosofie van het nemen van kleine en consistente acties onderstreept.

Gebruik Kaizen In Alle Geibieden

Kaizen is belangrijk om als richtlijn te houden, omdat het een manier van denken en doen betreft dat op alle vlakken in je leven toepasbaar is.

Relaties

Het zijn niet de bossen rozen of de romantische verjaardagsdinetjes die een langdurige impact maken in de kwaliteit van je relatie, maar juist de momenten dat je met je volle aandacht en aanwezigheid kunt luisteren naar de ander. Kleine, ogenschijnlijke nodeloze acties, zoals meehelpen in de huishouding, de vuilnis buiten zetten, een paar minuten de tijd nemen om je geliefde te verwelkomen met enthousiasme en een liefdevolle omhelzing wanneer hij of zij thuiskomt van werk, lieve woordjes zeggen, en uiteraard de bereidwilligheid blijven vinden om de kwaliteit van je relatie te laten blijven groeien.

Werk

Burn-out of bore-out zijn symptomen dat je al te lang iets in je werk doet dat je niet meer het plezier en voldoening geeft dan wanneer je eraan begon. De groei en ontwikkeling is gestagneerd en het gevolg is inmiddels mentaal, emotioneel en fysiek zichtbaar. Voorkom dit door je te blijven ontwikkelen in je werk; vraag om nieuwe projecten, vergroot je expertise binnen je vakgebied, of zoek zelf naar nieuwe mogelijkheden om je werk uitdagender en interessanter te maken. Dát is Kaizen.

Gezondheid

Iedereen weet dat je gezond moet eten, goed doet aan regelmatige lichaamsbeweging en innerlijke balans zoals bijvoorbeeld meditatie of yoga. Maar sporadisch een broccoli eten of een afvaldieet volgen wanneer je uit je kleren bent gegroeid is niet de weg naar een gezond en vitaal leven. Soms zijn het de kleine tweaks in je lifestyle die juist voor de grote veranderingen op de lange termijn zorgen; stop met het eten van suiker, doe een dagelijkse workout van 10 minuten en ga vervolgens nog 5 minuten mediteren. Ook al zie je geven veranderingen in de eerste dagen of weken, op den duur zul je merken dat je lichaam en geest een enorme grote transformatie is ondergaan; één die permanent is, omdat het gebouwd is op fundamenten van Kaizen.

Het is makkelijk om Kaizen op één of twee vlakken in je leven toe te passen, maar ik kan je aanraden om Kaizen op alle vlakken in je leven toe te passen. Dat kan misschien overweldigend voor je klinken, maar bedenk: ook hierin: werk met Kaizen.

Doe elke dag één of twee kleine dingen die de kwaliteit in alle aspecten van je leven doen verbeteren. Maak een ochtendritueel waarin je niet direct je telefoon pakt als je wakker wordt, maar juist je geliefde een zoen geeft en hem of haar goedemorgen toefluistert; mediteer vervolgens voor een paar minuten terwijl je onder de douche staat en bedenkt in de auto terwijl je naar je werk rijdt welke collega je een compliment kunt geen. Zo heb je in no-time patroon van consistentie te pakken waarin je jezelf in al je facetten van je leven ontwikkeld.

600 artikelen. 10 jaar. Als ik terugkijk naar het pad dat ik voor mezelf heb gecreëerd, dan kan ik niet anders dan dankbaar zijn voor de keuze om Kaizen te integreren in mijn leven. Toen ik in 2009 begon te schrijven bereikte mijn artikelen niet meer dan 5 of 10 lezers per week, waarvan de meeste mijn vrienden en familie. Inmiddels trekt mijn site bijna 50.000 bezoekers per maand.

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat sommigen gewoon geluk hebben; dat ze beroemd, succesvol of gelukkig zijn, en dat dit niet voor hen is weggelegd. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn “overnight” succes tien jaar heeft gekost, en dat ik dit voor geen goud zou willen veranderen.

Tijd Voor Een Feestje

Om te vieren dat ik mijn 600e artikelpublicatie te vieren, wil ik je deze maand een wel heel speciale aanbieding doen:

Al mijn boeken, ebooks en zelfs mijn complete jaarprogramma is deze hele maand te verkrijgen met 50% korting! Klik gauw op de links, want van sommige producten is de voorraad beperkt!

Boeken

Trainingen

Coaching (speciale actie)

Beslis vandaag om Kaizen in te zetten, en laat je daarbij ondersteunen door mijn producten of diensten.

 

Het is namelijk Kaizen dat voor de geleidelijke en permanente groei heeft gezorgd. Het is daarom niet alleen een mooi credo, maar werkelijk een letterlijke lijfspreuk om naar te leven.

Hier is mijn vraag voor jou: hoe en op welk vlak zou jij Kaizen toepassen om verder te ontwikkelen in jouw leven?

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom hieronder jouw reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • pim schreef:

  ik gebruik kaizen al mijn leven lang en heb ongekende successen geboekt.als iemand vol vertrouwen voortgaat in de richting van zijn eigen dromen en streven om het leven te leiden wat hij zich had voorgesteld, zal hij successen bereiken die hij normaal niet voor mogelijk had gehouden.[uit een boek van wayne dyer]

   
 • Robert schreef:

  Mooi gezegd Pim, en zo zie ik het ook.

   
 • […] En ja, een comfortzone voelt veilig en comfortabel. Maar zolang je erin blijft, groei je niet en wordt je comfortzone zelfs kleiner; je groeit immers in je leven of je stagneert. En omdat ik geloof dat ik meer zou kunnen zijn dan de persoon die ik nu ben, streef ik naar continue en doorgaande ontwikkeling – Kaizen. […]

   
 • >