Wat Wil Je Sowieso? - Robert van der Wolk

Wat Wil Je Sowieso?

 

De vraag ‘Wat wil je?’ is er een die vaak genoeg gesteld wordt waarschijnlijk. Of het nu in het moment is, of voor de toekomst, we leven allemaal naar onze wensen en idealen; een groot vrijstaand huis, een liefdevolle relatie, veel geld, goede gezondheid en werk waar je je passie en hart in kunt stoppen. Maar welke van deze idealen zijn echt een must voor je, en wat ben je bereid ervoor te doen?

Ik heb een aantal hechte vriendschappen. Met enkele van hen bel ik elke dag. Eén van deze vrienden stelde me onlangs de vraag ‘wat wil je sowieso, Robert?’, toen ik weer eens in dromenland vertoefde en niet duidelijk was in wat ik wilde ten aanzien van mijn leven.

Deze vraag stopte me abrupt in mijn gedachten en zetten me écht aan het denken. Wat wil ik sowieso in mijn leven? Een vraag die me tot op de dag van vandaag nog het kippenvel op de armen doet laten komen.

Het is namelijk een vraag waarbij je zowel je waarden als normen flink onder de loep moet nemen. Wat ben je bereid te doen om je idealen te verwezenlijken? Wat is echt een must voor je? Waar neem je genoegen mee, en waar leg je de ondergrens?

Maak een Sowieso-lijst

Toen de vriendin me de vraag stelde, pakte ik gelijk mijn digitale pen en papier erbij en begon al pratende een bulletpoint-lijst te maken van punten die ik sowieso in mijn leven wil hebben. In een tijdsbestek van ongeveer een kwartier had ik 19 punten opgeschreven waar ik niet voor onder wil doen om deze in mijn leven te realiseren.

Het maken van een dergelijke lijst helpt je om duidelijk, overzichtelijk en bewust inzichtelijk te krijgen hoe jouw leven er uit moet zien, volgens jouw eigen normen, waarden en idealen.

Wees Praktisch

Ik ben praktisch ingesteld. Dat wil zeggen, dat wanneer ik in mijn hoofd krijg ik zo snel als mogelijk ermee aan de slag ga en de praktische stappen onderzoek die ik nemen moet om te komen waar ik wil. Soms is dat onderzoek en research doen op het internet, soms is dat de telefoon pakken en afspraken maken, soms is dat ergens naartoe gaan, en soms is het allemaal achter elkaar.

Wanneer je weet wat je wilt, dan is het ook makkelijker om die praktische acties te neen om dichterbij de verwezenlijking te komen van wat het is dat je wilt.

Wees Reëel

Dromen hebben is prachtig. Doelen hebben is nog prachtiger, omdat je weet wat het is dat je moet doen om te komen waar je wilt zijn. Doelen zijn wat dat betreft dromen met een deadline. Daarbij is het goed om vast te stellen hoeveel tijd je ervoor wilt inzetten om dat doel te bereiken.

Wat belangrijk hierin is, is dat je jezelf reële en realistische doelen stelt. Een miljoen euro omzetten wanneer je vanaf nul begint en daar een jaar voor uittrekken is niet realistisch. Binnen een half jaar verhuizen naar het buitenland kan echter wel realistisch zijn, afhankelijk van de situatie waar je nu in zit. Een nieuwe baan vinden in een tijdsbestek van drie tot zes maanden is daarin ook een goed tijdsbestek om je doel te verwezenlijken.

Aan de Slag

Om jouw Sowieso-lijst te maken volgen hier een aantal vragen die je kunnen helpen om duidelijk, concreet en overzichtelijk een beeld te vormen van wat het is wat je werkelijk in je leven wilt. Het is handig om je antwoorden op te schrijven, zodat je een goede startpositie hebt om je sowieso-lijst te maken.

 • Wat zijn jouw drie kernwaarden?
 • Welk van de volgende facetten is een absolute must voor jou? Kies er drie
  • Gezondheid en Vitaliteit
  • Liefde en Relaties
  • Werk en Carrière
  • Geld en Financiën
  • Persoonlijke Ontwikkeling
  • Bijdrage aan de Wereld
  • Familie, Vrienden en Sociale Contacten
 • Welke idealen wil je écht verwezenlijken en mogen niet ontbreken in je leven?

Aan de hand van je antwoorden kun je nu je Sowieso-lijst gaan maken. Zet de vraag: Wat wil ik sowieso in mijn leven verwezenlijkt hebben? Maak vervolgens je lijst.

De Volgende Stap

Nu je je lijst hebt gemaakt, is het zaak om concrete stappen te gaan zetten. Nu hoef je niet alles tegelijkertijd te doen; dat zorgt eerder voor stress en het verlies van overzicht dan dat het voor verwezenlijking zorgt. Maar begin er metéén – bij voorkeur uit je top 3 – en neem de eerste stappen en acties.

Je zult merken dat naarmate je meer kleine stappen neemt de flow in het realiseren van je doel zal toenemen. Gerichte focus en actie leidt altijd tot resultaat, en dit moedigt enorm aan om verder te blijven gaan.

Het kan zelfs zijn dat je tijdens het verwezenlijken van één van je sowieso-punten ook een ander sowieso-punt meeneemt. Wanneer je je focus legt op het bemachtigen van je droombaan, dan zit daar wellicht ook een fijne financiële tegemoetkoming bij die op je sowieso-lijst staat.

Het Moraal

De reden van het maken van een Sowieso-lijst is simpel: je leeft maar één keer (zelfs als je in reïncarnatie gelooft, dan heb je enkel dit leven om nu te leven). Om werkelijk je grootste idealen te leven is het daarom belangrijk dat je in lijn bent met wat het is dat je werkelijk

wilt en zelf start met het nemen van actiestappen om deze idealen te verwezenlijken.

En onthoud, dat het proces hierin net zo waardevol kan zijn als het behalen van je doel. Geloof niet dat enkel het doel je gelukkig maakt, maar dat juist de weg ernaartoe je tot de persoon maakt die je wilt worden. Ongeacht de uitkomst is dit jouw leerproces en versterk en ontwikkel je daarmee die karaktereigenschappen en vaardigheden die je nodig hebt om je idealen te manifesteren.

Heb je liever ondersteuning in deze en andere oefeningen om jouw idealen te manifesteren? Klik dan hier en ontdek de kracht van een coach die je ondersteunt in jouw leerproces.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Welke van de in dit artikel benoemde punten staat absoluut in jouw top 3 lijst van wat je sowieso wilt realiseren in je leven?

Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat daarom jouw antwoord hieronder achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over je idealen en je sowieso-lijst waardevol vond, deel het dan met je netwerk door op de sociale mediaknoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>