Verandering: De Enige Constante Factor

Inspiratie en Motivatie

0  comments

 

Verandering is de enige constante factor in de wereld.

Deze quote ken ik al jaren en van tijd tot tijd komt hij weer boven water wanneer ik een aanknopingspunt vind om hem te gebruiken. Wanneer ik werk met een klant, een presentatie geef voor een organisatie of wanneer een vriend een schouder nodig heeft.

Ook al spreek ik de quote niet in elk van deze situaties uit, het feit dat hij boven komt drijven maakt me al bewust genoeg dat verandering overal aanwezig is.

Langzaam maar zeker glijden we van de zomer de herfst in. Het regent vaker, het wordt eerder donker en de voorkeur om binnen te blijven en de warmte op te zoeken neemt eveneens toe. Introspectie is hierin bij uitstek een goed moment voor.

Bewustwording

Wat er ook het afgelopen jaar is gebeurd of heeft plaatsgevonden, het heeft allemaal toe geleid naar waar je je nu bevindt in je leven. Of het nu gaat om grote veranderingen of kleine, wanneer je even over je schouder terugkijkt naar het afgelopen jaar, dan kun je zien dat de weg die je afgelegd hebt er één is van verandering. En dat is goed om daar even bij stil te staan.

We nemen de dag voor lief; routine en gewoonte voeren de boventoon, en worden dikwijls afgewisseld met hoe het weekend wordt doorgebracht. Vele mensen focussen zich op de toekomst, terwijl ze nog met één been in het hier en nu staan.

Er moet ergens naartoe gewerkt worden. Een doel, een resultaat, een deadline. Maar feit is, dat het leven geen doel heeft. Het is niet de bedoeling, zo lijkt me, dat je zo snel mogelijk naar je persoonlijke ‘deadline’ toewerkt, toch? Word je daarom bewust. Bewust van waar je je nu bevindt, en misschien zelfs wel even kort de vraag stellen hoe je hier gekomen bent.

Een verhaal van één van mijn mentoren komt hier in me op: je staat op de voorsteven van een schip dat op de oceaan vaart. Voor je zie je letterlijk een zee van water. Waar je naartoe gaat is niet direct te zien. Maar wanneer je naar achteren loopt naar de achtersteven, dan ziet de wereld er heel anders uit…

Vanaf de achterkant van het schip kijk je terug op de route die je hebt afgelegd. Door de schroef van het schip kun je duidelijk het spoor zien van de route die je tot dusver hebt afgelegd. Deze metafoor gaat ook op voor jouw leven.

Soms zie je niet altijd waar je naartoe gaat met je leven, ook al heb je duidelijk voor ogen welke doelen je wilt bereiken – vooruitgang is niet altijd zichtbaar. Kijk je echte terug op je leven, en de keuzes die je gemaakt hebt in de belangrijke momenten, dan kun je zien dat elke beslissing er een geweest is die geleid heeft tot het punt waar je nu staat.

Bewustzijn van verandering is echter niet genoeg…

Aanpassing

Verandering gebeurt – of je er nu wel of niet actief mee bezig bent. Je kunt niets doen, en verandering over je heen laten komen. Of je kunt er alles voor in het werk stellen, en ervaren dat verandering eveneens een feit is. De vraag is echter, welke verandering heb je voor ogen?

Het is daarom goed om die verandering voor ogen te houden war je naartoe wilt werken. Doe je namelijk niets of te weinig, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met veranderingen waar je niet op zit te wachten. Met een duidelijk doel voor ogen komen er veranderingen die je makkelijker kunt reguleren in je leven.

De afgelopen maanden heb ik erg veel gevlogen; in sommige gevallen tot wel zeven vluchten in een maand. Ik wet dat de meeste piloten tijdens de vlucht hun vliegtuig op de automatische piloot laten staan, nadat ze de koers of eindbestemming hebben ingesteld.

Net als een piloot ben ook jij de kapitein van je eigen leven, en afhankelijk van je ‘eindbestemming’, je doel waar je naartoe werkt, is het belangrijk om te weten dat je regelmatig checkt of je nog wel op koers bent. Wanneer een piloot over een lange afstand slechts één graad afwijkt van de koers, dan eindigt het vliegtuig totaal ergens anders.

Zorg daarom dat je ook in je eigen leven, op elk vlak waar je aan werkt, met regelmaat controleert of je nog wel on track bent. Het kan namelijk goed zin dat je voorafgaand goede intenties had om ergens te komen, maar dat je gaandeweg afgeweken bent van je pad, en mogelijk lijkt uit te komen op een totaal andere bestemming dan dat je beoogd had.

Check ééns per week of eens per twee weken waar je bent op je pad. Veranderingen komen, dat is een feit. Maar wanneer je je niet bewust bent van waar je nu bent, en ziet of je nog wel on track bent, wordt het lastiger en kost het je meer moeite om die correcties op een later tijdstip te maken. Zoals mijn kinderarts me dertig jaar geleden liet weten toen ik te maken kreeg met Diabetes: meten is weten.

Commitment

De derde en laatste pijler om op een constructieve manier met verandering om te gaan is commitment.

Neem bijvoorbeeld je gezondheid of je relatie: of je er nu voor kiest om af te vallen of een liefdevolle relatie aan te gaan; in het begin is de motivatie om te starten het hoogst. Je besluit om drie, vier of zelfs vijf keer per week naar de sportschool te gaan, en je belt je nieuwe vlam dagelijks, geeft hem of haar koosnaampjes en doet alles voor die ander.

Maar na verloop van tijd, dat kan een paar weken of maanden zijn, neemt de motivatie af, komt de sleur erin en zijn de dagelijkse routines er weer ingeslopen die je beeld jegens je doelen vertroebelen of zelfs verhinderen te zien.

Was je motivatie in het begin nog hoog om in actie te komen, je drive om nu door te zetten is steeds verder aan het afnemen.

Om jezelf gaande te houden, is het belangrijk om te weten waarom je doet wat je doet; met andere woorden: wat is jouw wat?

Wanneer je weet wat je intrinsieke motivatie is, wat jouw redenen waren en zijn om tot actie te komen, kun je jezelf ook makkelijker blijven motiveren om door te zetten. Die motivatie kun je omzetten naar een commitment naar jezelf.

Commitment hoeft niet per se te betekenen dat je koste wat kost vasthoud aan je pad – het betekent wel dat je jezelf erop blijft attenderen waarom je ergens naartoe werkt, en bereid bent om veranderingen op een flexibele manier te integreren in je koers naar je bestemming.

Ook al kun je niet alle veranderingen controleren, houd goed in gedachten wat je wél kunt controleren. Dit zijn je gedachten, je gevoelens, en je acties. Denk hierbij aan de belangrijke formule G + R = U. Het is jouw respons op wat er gebeurt dat bepaalt hoe jij je uitkomst ervaart.

Hoe je het ook wendt of keert, verandering is dé constante factor in ieders leven. De vraag hoe je de verandering inzet is er echter een waar je goed over moet nadenken om verder te komen.

Om verandering in goede banen te leiden is het belangrijk om jouw persoonlijke leiderschapskwaliteiten te blijven ontwikkelen. Deze maand kun je daarom, in het kader van het 10-jarig bestaan van mijn website, op alle producten, en zelfs mijn online jaarprogramma Choiceponts met 50% korting jouw vaardigheden, mindset en lifestyle optimaliseren. Klik hieronder op de links om te zien wat het beste bij jou past en profiteer nog zo lang het kan.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: welke verandering heeft dit jaar plaatsgevonden waar je niet op geanticipeerd had, en welke beslissing heb je nu genomen of kun je nu nemen om deze verandering op een positieve manier in te zetten in jouw leven?

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom hieronder een reactie achter en ik kom er eker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over verandering waardevol vond, deel het dan met mensen in jouw netwerk door op de sociale mediaknoppen te klikken zodat zij ook van deze informatie profiteren.

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!