De Essentie van Geluk
11

De Belangrijkste Formule

Als er één formule is dat je gelukkig zou maken, dat je meer controle geeft over je eigen leven; dat je meer vrijheid biedt dan wat dan ook, en dat je helpt in makkelijke en moeilijke momenten – zou je dat dan willen weten?

Nee, het is niet Einsteins wereldberoemde E=MC2, wat wel de relatie tussen materie en energie verklaart (het komt er op neer dat materie in energie om te zetten is en energie in materie; wat weer bewijst dat alles energie is).

Het is ook niet A2 + B2 = C2. De welbekende stelling van Pythagoras die we allen in ons hoofd moesten stampen totdat we zelf in het holst van de nacht deze formule konden uitkramen (hoewel voor sommigen van ons de formule niet meer betekent dan een nare herinnering uit een middelbaar schoolverleden).

Nee, in dit geval is het niet eens een echte wiskundige berekening die ik je leer. Het is een formule die werkt  op zowel logisch als emotioneel niveau. Goed dus voor zowel de left-brainers alsook de right-brainers.

Het is de formule G+R=U. Dit is de formule die je gelukkiger maakt, die je meer controle biedt en meer (keuze)vrijheid verschaft.

“Leuk,” denk je wellicht, “maar waar staat GRU voor? Aan nog een formule waar ik de betekenis niet meer van weet heb ik niet zoveel behoefte.” En groot gelijk heb je.

Gebeurtenis
De letter G staat voor Gebeurtenis. Het zijn de momenten in je leven waarin je je bevindt. Of het nu gaat om het moment dat er een stampvoetende en agressieve nachtelijke dronkenlap op je af gevlogen komt, of dat je tegen iemand zegt dat je verliefd op hem/haar bent en het blijkt niet wederzijds te zijn.. Van vurige momenten tot ijzige situaties; het is de gebeurtenis die zich ontvouwt waar je je op dat moment in bevindt.

Respons
R staat voor Respons. Het is de manier waarop je reageert op de gebeurtenis of situatie. Denk terug aan de stampvoetende dronkenlap. Hoe zou je kunnen reageren in zo’n situatie?

In de meeste gevallen zouden we een stap achteruit doen; een automatische verdedigingshouding om onszelf te weren van gevaar. Een verbale tegenaanval zou eveneens tot de opties kunnen behoren, evenals een fysieke tegenaanval (hoewel ik geweld sterk veroordeel). Andere mogelijkheden zoals vragen waarom de ander zo boos is, of hem/haar met argumenten tot rust bedaren zijn eveneens legitieme opties, en ik durf te wedden dat je vast nog wel meerdere antwoorden kunt bedenken.

Uitkomst
U staat voor uitkomst. Zoals je ziet, de keuzes zijn legio in de Respons fase. Al deze opties hebben een eigen uitkomst op de situatie. De uitkomst is dus niet altijd hetzelfde, en dat biedt mogelijkheden!

De gebeurtenis zelf kun je vaak niet veranderen of wijzigen. Het regent, je staat weer in de file, of je lijkt al een eeuwigheid in de wacht te staan bij de telefonische klantenservice van je energieleverancier. Het is zoals het is.

Wat je wel kunt controleren, is de wijze waarop je reageert op de situatie. Je respons biedt dus legio mogelijkheden die je in staat stellen om elk moment opnieuw in de richting van je meest ideale uitkomst te komen.

Ik heb deze formule op ontzettend veel vlakken uitgeprobeerd en toegepast, en ik kan me nog steeds geen voorbeeld bedenken waarin hij niet opgaat.

Met je keuzevrijheid om te reageren op de situatie zoals je dat wilt, in plaats van primair mee te gaan in de gebeurtenis zelf en je te laten leiden in je emoties en innerlijke toestand, kun je nu zelf bewuster achter de reactieknoppen zitten om te kiezen hoe je wilt reageren.

Is iemand vervelend tegen je? Je hoeft je energie niet te laten weglopen, omdat iemand anders niet lekker in z’n vel zit. Heb je een chagrijnige collega met wie je samenwerkt? Dat hoeft zeker niet in te houden dat jij ook chagrijnig moet worden. Loopt je computer vast? Ook hierin hoef je niet gefrustreerd te reageren (het mag wel, maar het hoeft niet). Kies hoe je wilt reageren op de situatie en bepaal zelf wat de uitkomst van de gebeurtenis is voor jou.

Ik kan me voorstellen dat je wellicht denkt ‘Ja, maar dit gaat niet altijd op. Er zijn altijd situaties waarin je niet zelf kunt bepalen hoe de uitkomst zich openbaart.  Hoewel dit zeker waar is, wil ik graag benadrukken dat een respons niet altijd fysiek of verbaal hoeft te zijn.

Het zijn je gedachten die je te allen tijde kunt sturen. En die gedachten bepalen hoe je woorden en acties, dus ook je verbale en fysieke handelingen. Hoe je in het leven staat heeft uiteindelijk te maken met de gedachtes en overtuigingen die je op de wereld loslaat.

Ik nodig je uit om deze formule te oefenen en te gebruiken op momenten waarin je twijfelt aan de validiteit ervan. Dat zijn met name de meest interessante momenten waarin je wilt testen of de formule klopt.

Aan welke situatie denk jij als je de formule G+R=U leest? Deel  hem hieronder – ook als je denkt dat je een maas in de formule hebt gevonden. Like ook deze post.

Op jouw succes,

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Barry Houben schreef:

  Energie is macht in het kwadraat.

   
 • Mooi,Robert!

   
 • […] het die anders tegen de situatie aankijkt, en daarmee alsnog de situatie verandert (denk aan mijn belangrijkste formule). Wil je meer weten hoe je je mindset kunt masteren, download dan gratis mijn e-book Master […]

   
 • […] Gebeurtenissen zullen altijd blijven komen,; of het nu de economie is die rare sprongen maakt of er is een zekere spanning in het werk of relatieveld – het is de manier waarop je je respons geeft dat zal bepalen hoe je uitkomst is. Lees hier meer over deze formule. […]

   
 • […] ongeacht de gebeurtenissen uit het verleden en ongeacht je huidige situatie. Ik kan je aanraden om dat artikel nog eens te bestuderen en deze formule je eigen te […]

   
 • […] is misschien wel een van de simpelste succesformules ooit, en toch vallen we maar al te vaak in de valkuil ervan; het is niet de gebeurtenis zelf die bepaalt […]

   
 • […] attitude jegens dat wat er gebeurt bepaalt hoe je ervaart wat er gebeurt. Deze simpele formule gaat op voor elk gebied in je leven; je familie en vrienden, je carrière, je relaties; alles. Het […]

   
 • […] het artikel de belangrijkste formule deel ik met je dat het jouw respons is op wat er gebeurt dat bepaalt hoe en wat je uitkomst of […]

   
 • […] dit in mind, is de belangrijkste formule nog steeds van toepassing: het is namelijk de formule die laat zien dat het niet de gebeurtenis is […]

   
 • […] jij het voor het zeggen hebt voor wat betreft de wijze waarop je erin wilt functioneren. De belangrijkste formule onderbouwt dit […]

   
 • […] wat je wél kunt controleren. Dit zijn je gedachten, je gevoelens, en je acties. Denk hierbij aan de belangrijke formule G + R = U. Het is jouw respons op wat er gebeurt dat bepaalt hoe jij je uitkomst […]

   
 • >