Fantastische Fantasie en de Kunst van Betekenis Geven - Robert van der Wolk
2

Fantastische Fantasie en de Kunst van Betekenis Geven

 

Een klant belt me in ontsteltenis op met de mededeling dat ze zich angstig voelt over de nieuwe module van haar psychotherapie-opleiding. Ondanks alle voorbereidingen blijft ze zich toch gestressed voelen en ziet dientengevolge allerlei tijgerts en beren op de weg die er niet hoeven te zijn. “Kun jij me helpen?” luidt haar vraag.

Ik stel een paar vragen over rationele redenen welke er zouden kunnen zijn om bang te zijn voor wat er gaat komen, maar elk antwoord geeft geen indicatie dat er reden is tot bezorgdheid.

Als je weet dat je emoties een gevolg zijn van je gedachten – met andere woorden, je gedachten creëren je emoties, zij het vaak te snel om bewust waar te nemen – dan kun je nagaan welke gedachten zorgen voor de emoties die je voelt. Heb je per ongeluk een voorbijvliegende gedachte vastgegrepen en er je klauwen in gezet (je geloofde dat de gedachte waar was), dan is wat je voelt een gevolg van die gedachte.

Heb je echter geen behoefte of overduidelijke reden om je angstig te voelen, dan kun je met dezelfde energie met je gedachten in conclaaf of dialoog gaan: “Luister, ik heb alles gedaan om me goed voor te bereiden, er is geen reden meer voor deze emotie van angst.”

Korte kanttekening: angst, net als alle andere emoties, is een actiesignaal, en heeft ook een onderliggende boodschap te verkondigen. In dit geval is de boodschap van angst dat je je mogelijk niet goed genoeg hebt voorbereid op wat er gaat komen.

Een korte verbale of mentale boodschap aan je mind kan, hoe gek het ook klinkt, een groot verschil maken in de manier waarop je je wereld ervaart. Hoe je de wereld namelijk buiten je ervaart is hoe je de wereld van binnen ervaart. Ben je van binnen boos of geïrriteerd, dan vind je buiten je ook genoeg dingen om boos os geïrriteerd over te zijn.

Fantaseer De Goede Kant Op

Ik begin steeds meer te geloven dat de wereld waarin ik leef grotendeels een fantastische fantasie lijkt te zijn. Dat wil niet zeggen dat ik mezelf voorhoud dat ik de natuurwetten kan ombuigen met mijn wil, maar het laat wel zien dat ik invloed kan uitoefenen in de manier waarop ik met de wereld in contact sta en hoe ik de wereld kan beleven.

“Als je toch gaat fantaseren, fantaseer dan de goede kant op” zei mijn eerste trainer Jan ooit toen ik hem vertelde dat ik me bang en onzeker voelde over de toekomst. Hij liet me inzien dat wat ik in mijn mind projecteerde over de toekomst niets meer was dan een invulling of aanname waarop ik mijn gemoedstoestand instelde.

Als je weet dat de wereld een fantasie is, omdat werkelijkheid zich enkel in je mind bevindt, dan kun je zonder al te veel moeite tot de conclusie komen dat in jouw fantasie jij het voor het zeggen hebt voor wat betreft de wijze waarop je erin wilt functioneren. De belangrijkste formule onderbouwt dit eveneens.

Zelfs als je in het hier en nu een gebeurtenis voorgeschoteld krijgt, dan is het de wijze waarop je je respons invult dat bepaalt wat de betekenis van die gebeurtenis is.

De werkelijke controle over hoe de werkelijkheid er voor jou uitziet ligt bij niemand anders dan jezelf. Dat is zowel een versterkende alsook beangstigende gedachte. Immers, je kunt feitelijk niet meer de schuld buiten jezelf plaatsen, wordt herinnerd aan het feit dat de verantwoordelijkheid te allen tijde bij jezelf ligt, en realiseert je wellicht hoeveel power je echt in eigen hand hebt voor wat betreft je eigen leven.

Werkelijke Fantasie of Fantastische Werkelijkheid?

Ik kan me best voorstellen dat je nu denkt dat ik van het pad af ben geraakt met mijn woorden. De scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid is voor velen groter dan dat ik het laat voorkomen. Dat heeft onder meer te maken met diepgewortelde overtuigingen – gedachten waarvan je zeker bent dat ze waar zijn, ook al ben je je er niet meer bewust van dat je ze hebt.

Overtuigingen bepalen voor een ontzettend groot deel hoe we ons leven leiden. Van het bekende placebo effect, waar mensen geloven dat een onschadelijke pil, medicijn of behandeling toch gunstig werkt ten behoeve van de psychologische werking van iemand, tot het minder bekende nocebo, waar mensen juist overtuigd zijn dat een onschadelijke pil of behandeling negatieve werkingen heeft. Zowel de placebo en nocebo effecten zijn uitvoerig bestudeerd door researcher; tot aan complete placebo-operaties aan toe – en met effect!

Je kunt daarom zeggen dat je mind zo ontzettend krachtig is, dat het je eigen fysieke werkelijkheid en mentale realiteit sterk weet te beïnvloeden. En met de wetenschap dat overtuigingen zich in je mind bevinden, en een belangrijk fundament vormen voor hoe je je realiteit beleeft, is het een no-brainer om aan je mindset te werken om jezelf te trainen adequater te handelen op wat er buiten je gebeurt, welke betekenis je aan die gebeurtenissen wilt geven en hoe je van binnenuit wilt reageren op die gebeurtenissen.

Er bevinden zich een hoop triggers in onze mind; die afgaan wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan, ongeacht of deze triggers positief of negatief zijn. Wanneer iemand je een compliment geeft, gaat er een trigger af. Wanneer iemand je op een bepaalde manier aankijkt gaat er een trigger af, of wanneer je een bepaalde geur ruikt of lied hoort.

Welke Fantasie Leef Jij?

Wat er buiten je gebeurt kun je niet controleren; het heeft weinig zin om anderen te verbieden op een bepaalde manier te kijken, praten of handelen. Hoe je op die stimuli van buitenaf reageert, ligt wel volledig onder jouw controle – en door een laag dieper te gaan, dat wil zeggen door te kijken naar je overtuigingen, kun je meer grip krijgen hoe je werkelijk functioneert, met de optie om wijzigingen aan te brengen waar je dat wilt.

Wil je meer zelfvertrouwen voelen wanneer je aan iets nieuws begint? Wil je niet meer uit je slof schieten wanneer je te maken krijgt met tegenslagen? Wat dacht je van een glimlach wanneer iemand je in het verkeer afsnijdt? Of je enthousiaster voelen wanneer het moeilijk wordt in je relatie?

Klinkt raar voor je waarschijnlijk, dit allemaal. Denk aan de woorden van Jan: als je toch gaat fantaseren, fantaseer dan de goede kant op.

We leven in een individuele interne wereld, alle 7,7 miljard mensen op aarde. En allemaal hebben we onze eigen interpretaties over wat dingen buiten ons betekenen en hoe we daarmee moeten omgaan.

Kies de beste. Kies de fantasie die je ondersteunt en je helpt te groeien tot de persoon die je wilt worden.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: welke fantasie beleef jij wanneer er iets niet gaat zoals je wilt, en welke fantasie (lees: betekenis) zou je liever willen hebben?

Ik ben benieuwd naar je ervaring en idee. Laat daarom hieronder jouw reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over fantasie en betekenis waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de onderstaande social media knoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren.

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Marc schreef:

  Beste Robbert,

  Door jouw advies “Kies de beste. Kies de fantasie die je ondersteunt en je helpt te groeien tot de persoon die je wilt worden.” uit te voeren, ga je mee in het spel van ego. Het ego is er enkel op uit jouw te laten zoeken naar geluk. Mijn advies zou zijn om een naar de documentaire Sri Ramana Maharshi – JNANI 2018 op Youtube te luisteren. Gr, Marc

   
 • Robert schreef:

  Beste Marc,

  Je geeft een interessante reactie, en zelfs een mooie aanvulling door naar de video te verwijzen. Ramana Maharshi leefde een zeer bijzonder leven en heeft ook zeker een grote toegevoegde waarde.

  Tegelijkertijd zie ik een kloof tussen de Westerse wereld en hoe wij ons leven leiden, en de wijze waarop Sri Ramana zijn leven leidde. In dat kader gebruik ik de drukte die onze bewuste mind en ons ego te bieden hebben; constructieve invulling die leidt tot persoonlijke groei.

  Gebeurtenissen gebeuren – of ze nu in ons voordeel of nadeel werken. Hoe we reageren op die gebeurtenissen is waar we voor onszelf de positieve of negatieve invloed kunnen uitoefenen, welke leidt naar een kalme mind, happiness en groei. Een gebeurtenis is een gebeurtenis. Het is wijze waarop we invulling geven aan de gebeurtenis welke zorgt voor betekenis. In dat opzicht verkies ik zelf liever de betekenis van geluk, plezier of happiness, dan die van pijn, misere of lijden.

  Nu weet ik dat pijn onvermijdelijk is, maar daar gaat het valt te vermijden, vermijdt ik het graag; bewuste zelfkastijding is voor mij niet de meest efficiënte manier om een bijdrage te leveren aan de wereld.

  In de video welke je aanbeveelt vond ik een mooie zin (11:19): In just the same way that we project a dreamworld at night, Sri Ramana taught, that the world we see in front of us, is merely a projection of the one who sees it.”

  Vanuit dit inzicht ervaren we de wereld door onze eigen filters. Wanneer we bewust worden van de filters en hoe we ze inzetten om betekenis te geven aan wat we zien en beleven, zijn we eveneens in staat om vanuit onze veranderende interesse wereld de wereld buiten ons invulling en betekenis te geven. Met andere woorden: als je toch gaat fantaseren, fantaseer dan de goede kant op.

  Door persoonlijke groei of het zelfontdekking vinden we uit hoe een ieder van ons functioneert vanuit de opvoeding, overtuigingen, gewoontes en attitudes welke zich op onbewust niveau hebben gesetteld. Inzicht en understanding bied ruimte voor verandering, en van daaruit zijn we in staat om die dingen te veranderen welke leiden tot groei en de persoon die we willen zijn.

  Nogmaals dank voor je reactie.

   
 • >