Van Groef Naar Groei

Soms sta je voor een kruispunt in je leven waar je bijna geen erg in hebt dat je ervoor staat, omdat je te diep met je hoofd begraven zit in de groef van je focus op je gewoontes. Onlangs sprak een vriend iets uit dat me aan het denken zette: Blijf ik met m’n kop in de groef doorgaan of neem ik de tijd om te reflecteren hoe het tot nu toe is gegaan? Nieuwe inzichten kunnen leiden tot nieuwe keuzes en betere uitkomsten.

Routine

We zijn gewoontedieren. Onze dagelijkse rituelen zorgen voor geijkte patronen welke over de lange termijn grotendeels de uitkomst van onze levens bepalen. Of je nu elke dag sport, uitslaapt, rookt of afhaal eet; elke handeling die herhaaldelijk wordt uitgevoerd versterkt de synaps, de snelweg tussen neuronen in je brein.

Er zijn zowel voordelen als nadelen te vinden voor het hanteren van routine en regelmaat in je leven, en ik raad je sterk aan om deze per gewoonte voor jezelf op te schrijven. Immers, ignorance is not bliss, ook al zegt het gezegde anders. Hoe meer je weet, des te sneller en beter je het kunt aanpassen of veranderen, als je dat wilt.

Routine is gemakkelijk voor je brein, omdat het weet wat het kan verwachten. De regelmaat zorgt ervoor dat je brein niet elke keer opnieuw hoeft vast te stellen wat wat is. Zo is een stoel, ongeacht de vorm, de kleur of het materiaal, een stoel.

Tegelijkertijd zorgt routine of gewoonte voor een groef waar mettertijd moeilijker uit te komen is – zeker wanneer dit een basisbehoefte vervult. Zo kan roken of eten om je emotioneel stabiel te voelen op korte termijn weliswaar zorgen voor het gevoel van zekerheid, maar resulteert deze gewoonte op de lange termijn voor fysieke en mogelijk meer mentale of emotionele problemen.

Waarom verandering moeilijk is

Een gewoonte veranderen is geen makkelijke zaak. Immers, de groef is zo bekend, dat het opmerken ervan al vaak de nodige inspanning vereist. Maar wanneer verandering urgent of noodzakelijk wordt, blijft weerstand doorgaans nog steeds een grote rol spelen. Hoe komt dat; waarom is verandering zo moeilijk voor de meeste mensen?

Verandering betekent iets nieuws aangaan en de status quo, het bekende, vaarwel zeggen. Omdat het nieuwe onbekend terrein is voor je mind, en het bekende vertrouwd en vaak ook comfortabel aanvoelt, is het niet gek dat je mind verandering niet omarmt. Integendeel: verandering zorgt vaak voor angst, onzekerheid en anticipatie op pijn, zij het mentaal, emotioneel of op een andere manier.

Er is geen enkel mens dat bewust op zoek gaat naar pijn omwille van de pijn; we leren om bepaalde soorten pijn te associëren en te interpreteren als plezier en daarmee de pijn die ervaren wordt als aangenaam te bestempelen (de menselijke mind zit soms raar in elkaar). Verandering vindt nagenoeg altijd plaats wanneer de pijn van het blijven in dezelfde situatie groter wordt dan de angst voor het onbekende.

Lees deze laatste zin nog eens: verandering ontstaat wanneer de pijn van het in dezelfde situatie blijven groter wordt, dan de angst voor het onbekende. Deze stelling is precies de reden waarom rokers blijven roken, ontkenners blijven ontkennen en uitstellers blijven uitstellen. Zolang er nog geen acute pijn aanwezig is, blijft verandering uit. Wordt je daarentegen door je dokter, partner of baas op de feiten gewezen en krijg je de consequenties onder ogen, dan is geen enkel argument sterk genoeg om op de oude voet door te blijven gaan.

Van Groef Naar Groei

We zitten bijna allemaal in één of meerdere groeven. De groef van gewoonte hoeft weliswaar niet per definitie slecht te zijn, maar zelfs de besten onder ons vergeten wel eens alert te blijven bij de deur van onze mind om te zien welke gewoonte erin is geslopen en stilletjes voor vertraging, verslechtering of zelfs verwoesting zorgt.

Je kunt een groef hebben in elk facet van je leven; je werk, je financiën, je relatie, je gezondheid, je persoonlijke ontwikkeling. En lang niet altijd hoeft een groef zich op de voorgrond tentoon te stellen. Zo was het de vriend waar ik het eerder over had die me attendeerde op een onzichtbare groef in mijn werk waar ik me totaal niet bewust van was, maar wat wel zorgde voor een vertraging in mijn doelen, idealen en resultaten.

Wees Eerlijk Naar Jezelf

Niemand kan je vertellen of je een groef moet veranderen of niet. Die keuze blijft de jouwe en de jouwe alleen. Maar het is wel aan te raden om eens een oprechte en wellicht licht kritische blik naar jezelf te werpen, en je af te vragen waar je kansen laat liggen of, erger nog, waar je langzaam bezig bent om het comfort te verruilen voor teloorgang.

Stel jezelf daarom eens de vraag: welke routine, gewoonte of groef heb ik op het vlak van mijn werk, mijn vitaliteit, mijn relatie, mijn financiën en mijn persoonlijke ontwikkeling?

Kan het zijn dat ik wekelijks geld aan krasloten uitgeef, maar nog nooit wat gewonnen heb? Kan het zijn dat mijn relatie met mijn partner oppervlakkiger en eentoniger is geworden, en dat we elkaar voor lief nemen? Kan het zijn dat ik wel boeken lees over persoonlijke ontwikkeling, maar verder niets met de informatie doe? Kan het zijn dat ik de koelkastdeur opentrek wanneer ik gestressed ben of me angstig voel over iets? Kan het zijn dat ik zo met mijn kop in mijn werk zit, dat ik niet in de gaten heb dat ik andere kansen laat liggen?

Ik denk dat we allemaal op één of meerdere groeven in cirkeltjes lopen, en dat we in sommige gevallen niet eens in de gaten hebben dat dit gebeurt.

Daarom nodig ik je uit om een twee minuten de tijd te nemen. In deze twee minuten vraag ik je om in de grote levensfacetten jezelf de vraag te stellen: waar op dit vlak zit ik in een groef die me weerhoudt om te groeien?

Gebruik deze vraag voor je werk, relaties, financiën, gezondheid en persoonlijke groei en noteer voor jezelf wat het is dat je doet op consistente basis (je gewoonte of groef), en op welke manier dit je leven beïnvloedt (korte termijn/lange termijn en beperkend of ondersteunend).

Onwetendheid of struisvogelpolitiek bevordert enkel de ondergang van kwaliteit en groei; inzicht en begrijpen waarom je doet wat je doet, daarentegen zorgt voor openingen die leiden naar verandering en verbetering.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: op welk gebied in jouw leven zie je dat je in een groef zit? Laat hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

PS:Als jet verder wilt in je persoonlijke groei op een systematische wijze, klik dan hier voor meer informatie over mijn nieuwe boek Onbegrensd. Claim jouw gratis exemplaar nu, want deze actie is tijdsgebonden.

Deel dit bericht met vrienden en volgers door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren.

 

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment:

1 comment
Add Your Reply
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .

Powered by WishList Member - Membership Software