Houd Jezelf Niet Langer Voor De Gek, Aanvaard De Moeilijkste Waarheid en Word Wie Je Werkelijk Bent

Persoonlijke Groei

10  comments

 

 

Voordat je dit hele artikel doorleest, stop eens voor een moment en vraag jezelf: Leef ik het leven dat ik werkelijk wil? Ben ik de persoon die volledig eerlijk is naar zichzelf? Wellicht is je antwoord ‘ja’, en tegelijkertijd weet ik zeker dat je antwoord niet 100% ‘ja’ is. Een leven leiden van wie je werkelijk bent is namelijk iets wat niemand ooit echt gedaan heeft.

Een sterke uitspraak, ik weet het. Want ook al heb je zojuist ‘ja’ gezegd op deze vragen, hoe kan ik dan in hemelsnaam weten dat je antwoord eigenlijk of gedeeltelijk een ‘nee’ is?

We leven in een wereld die ons door, onder meer, maatschappelijke en culturele normen heeft gevormd. En dat begint al tijdens onze opvoeding. Waar je ook geboren bent, je ouders geven je de maatschappelijke en culturele normen mee, waar ook zij aan voldoen. Gecombineerd met hun personal touch, krijg je als kind al snel mee, hoe je je moet gedragen, wat goed is en wat fout, hoe je zult reageren op uitdagingen en veranderingen, en welke keuzes je de meeste veiligheid en zekerheid geven om, binnen dat kader, te doen wat je leuk lijkt.

Voor een groot deel hebben we dus al op jonge leeftijd deze normen, waarden en overtuigingen meegekregen van onze ouders en maken we de keuzes om een pad te volgen wat sociaal, maatschappelijk ,cultureel en persoonlijk verantwoord is in de context van wie je bent.

En daarmee houden de meesten van ons onszelf voor de gek. We leggen de verantwoordelijkheid buiten onszelf om verandering te vermijden; verandering die in feite aangeeft dat je ‘Authentieke Ik’ nog niet bereikt is.

In relaties: misschien heb je wel eens gezegd “het ligt niet aan jou, maar aan mij”, terwijl je weet dat een karaktereigenschap de dealbreaker is, om met die persoon verder te gaan. Of andersom: je zegt dat de ander niet klaar is voor een relatie, terwijl jij degene bent, die dat niet is.

In je gezondheid: jezelf voor de gek houden door te zeggen dat roken je helpt om te ontspannen, ‘dat je al “duizenden” dingen geprobeerd hebt om af te vallen, of dat je te zwaar bent omdat je grote botten hebt – terwijl je weet dat je in onzekere of angstige tijden je emoties probeert weg te eten, je bij lange na niet genoeg beweegt en jezelf overtuigt dat je dieet al naar de Filistijnen is door dat ene koekje te eten, en dus net zo goed de hele doos kunt leegeten.

Op één of meerdere vlakken binnen de ‘Big Six’ – relaties, gezondheid, werk, financiën, spiritualiteit en persoonlijke groei – vertellen we onszelf feitelijke leugens, waarvan we soms zelfs weten dat het onwaarheden zijn; maar waarin we toch vasthouden aan de onwaarheid omdat het je in staat stelt, niet de verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor je gedrag en je angsten en/of de verandering die noodzakelijk is om er doorheen te breken.

Je kunt de “schuld” leggen bij iedereen buiten jezelf; je ouders, je baas, je partner, de maatschappij, de economie, of zelfs je gewoontes of je vaardigheden. Maar geen van allen definiëren, je wie je werkelijk bent.

Het is misschien wel de moeilijkste waarheid om te accepteren: je bent waar je nu bent omdat je de keuzes gemaakt hebt in het verleden, die geleid hebben tot de kwaliteit van je leven, die je vandaag de dag hebt.

In een ander artikel ga ik dieper in op de formule G+R=U, een formule die je helpt inzien dat jij de kapitein bent van jouw schip, en dat jij de enige persoon bent in jouw leven, die kan bepalen hoe jouw leven er uit ziet, ongeacht de gebeurtenissen uit het verleden en ongeacht je huidige situatie. Ik kan je aanraden om dat artikel nog eens te bestuderen en deze formule je eigen te maken.

Wellicht vind je dit een enigszins deprimerend artikel. Als dat het geval is, weet dan dat er ook goed nieuws is: je kunt hier wat aan doen. Je hoeft geen slachtoffer te zijn van je omstandigheden, je hoeft jezelf niet langer voor te liegen, omwille van zelfbescherming of angst voor verandering.

Natuurlijk: daarvoor is moed en durf nodig. Om je kwetsbaar op te stellen, om je angst in de ogen te kijken en door te zetten, om verandering aan te gaan en koers te zetten naar het ontketenen van de persoon, die diep van binnen leeft in je.

Dat is niet per sé een makkelijke stap; ik zal nooit zegen dat iets makkelijk is, maar je zult me meer dan eens horen zeggen dat iets mogelijk is.

En dat hoef je niet alleen te doen. Zoals je al in de video hierboven kon horen; psychotherapie of coaching kan je in deze koerswijziging heel goed helpen. Ik nodig je dan ook uit om vandaag nog een kosteloze coaching-sessie met me te maken, zodat je zelf kunt ervaren wat de meerwaarde is van coaching in jouw proces, naar het worden van wie je werkelijk wilt zijn.

De weg naar je Ideale Ik begint met zelfacceptatie en zelfverantwoordelijkheid. Voor wat je gedaan, gevoeld en gedacht hebt – en dat al deze factoren legitiem waren in de tijd dat je de al dan niet onbewuste keus maakte om dit te doen, voelen of denken.

Erkennen dat je tegen iets aanloopt is de eerste stap in het maken van een verandering.

Laat hieronder jouw gedachten achter over dit artikel, en ontvang automatisch een gratis Rapid Change coaching sessie van 45 minuten. Door jouw feedback help je mij niet alleen in het beter begrijpen van mijn lezers, maar gun je jezelf ook de kans om zonder risico kennis te maken met de kracht en meerwaarde van coaching.

Op jouw succes,

 

Robert

 

PS; Deel dit artikel door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken zodat jouw vrienden ook profijt hebben van dit artikel.

 


Tags


Lees dit ook 

De Verleiding van Pessimisme

De Verleiding van Pessimisme

Waarom Doe Je Wat Je Doet

Waarom Doe Je Wat Je Doet
 • […] of juist slecht. Het is wat het is. Dit is jouw leven. Jij bent de kapitein. Tegelijkertijd, wees ook eerlijk naar jezelf en realiseer je dat op vlakken waar het niet gaat zoals jij wilt, je daar ook de […]

 • Hi Anna,

  Je hebt zeker gelijk.

  Iedere keuze is de beste op het moment dat je hem maakt. En jezelf daarin vooral erkennen is misschien nog wel het allerbelangrijkste.

  Wat het ook is dat je wilt hebben, doen of bereiken – je zult het zelf moeten doen. Daarmee bedoel ik dat jij degene bent die de actie moet ondernemen.

  Dat neemt niet weg dat een ieder van ons daar hulp bij kan gebruiken wanneer dat nodig is. Je hoeft namelijk niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, en in veel gevallen is het wel fijn om iemand te hebben met wie je kan sparen, die met je meedenkt en wie je om raad, hulp of advies kan vragen.

  Bedankt voor je comment.

 • Het gaat er volgens mij om dat je vrede sluit met jezelf. Rust vindt. Vanuit het gevoel ‘ ik mag er zijn’, ‘ik doe er toe’. Maak je een keuze, sta er dan achter. Zolang het maar goed voelt. Stel je keuze bij als dat niet zo is. Een psycholoog kan je op weg helpen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Dat is de les die ik jaren en jaren geleden heb geleerd. Sinds ik vrede heb gesloten met mijn innerlijk, heb ik rust gevonden. Ik mag er zijn van mijzelf.

 • wederom een goed artikel, robert; ikben eerlijk geweest tegen mezelf, en radicaal gekapt met alcohol [ik dronk elke dag bier]
  bdankt!

 • Beste Mimi,

  Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is om een beslissing te maken bij een groot en belangrijk moment in je leven.

  Externe factoren kun je eigenlijk nooit controleren, maar jouw manier hoe je erop reageert wel, en daar ligt precies je kracht.

  De keuze die je maakt, nu of later, zal afhankelijk zijn van wat je precies wilt. Doorgaans weten mensen goed aan te geven wat ze niet willen, maar het is juist de focus kunnen leggen op dat wat je juist wel wilt, dat er voor helpt te zorgen dat je de juiste beslissing neemt in dit moment.

  Je ontvangt hierbij sowieso een gratis Rapid Change coaching sessie met me. Het lijkt me dan ook een goed idee om te kijken wat precies je beslissing inhoud en wat je uiteindelijke doel is.

  Ik stel voor om dit in onze sessie te bespreken, zodat we jouw onderwerp in vertrouwen kunnen bespreken.

 • Je hebt volkomen gelijk Andy.

  Jezelf herprogrammeren en nieuwe gewoontes aanleren kost tijd en is allerminst een eenmalige taak. Het is een vaardigheid die je jezelf eigen moet willen maken om zo op de lange termijn naar je ideale Ik te komen.

  Dank je wel voor je reactie!

 • Beste Robert,

  Ik heb hulp nodig om een grote beslissing te nemen.. ik twijfelde altijd en jammergenoeg nu voel ik angst, omdat ik niet helder kan denken vanwege een hoop omstandigheden die ik niet kan controleren.

 • Andy van Zalinge schreef:

  Als ik dit artikel lees doet het me ontwaken en beseffen dat oude patronen en routines heel makkelijk weer via een openstaande cap binnen komen . Trainen en offenen , dus je herprogrammeren is nooit eenmalig , je moet het ten alle tijden actualiseren , hoe lastig het soms is .

 • Grappig, dat het zo is weet ik al heel lang. Hoe je het oplost of accepteerd, dat is een heel Andere stap.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!