Winnen Begint Met De Juiste Mindset

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

4  comments

 

 

Als je naar het casino toegaat, wat is dan jouw motivatie? En belangrijker misschien nog wel: wat is jouw mindset? Ik denk dat ik je antwoord wel kan raden: je speelt om geld te winnen. Maar als je eens eerlijk naar je relatie, je werk, je gezondheid en je toekomst kijkt, speel je dan met dezelfde mindset en beweegredenen?

Als je ooit op dieet bent geweest, een relatie hebt gehad of een vast contract bij een werkgever hebt gehad, dan was er waarschijnlijk wel een moment, waarin je dacht “het zit wel goed, ik hoef niet zo hard mijn best meer te doen”. Ik weet in ieder geval dat ik mezelf op deze gedachte heb betrapt.

Hoewel je in eerste instantie die baan, man, vrouw of dat ideale gewicht nastreefde, en je alles op alles wilde zetten om dat doel te bereiken, was er ooit een moment waarop je dat doel ook daadwerkelijk behaalde. Dat moment voelde ongetwijfeld geweldig, euforisch en onverslaanbaar.

Misschien is het wel het jagersinstinct, dat in een ieder van ons zit, dat ons die belangrijke doelen doet najagen; je speelde all in om te krijgen wat je wilde, en maakte het je #1 prioriteit.

Als je jezelf hierin herkent, dan weet je vast ook wel waar ik het over heb, als ik zeg dat dat euforische gevoel ook weer verdween, en dat wat ooit zo belangrijk was, nu meer op de achtergrond is komen te staan, en je het meer voor lief neemt of hebt genomen, dan dat het was, toen je het niet had.

Dat wil niet zegen dat het niet belangrijk voor je is, maar de intentie waar mee je ‘speelt’ lijkt daarin veranderd. Speelde je voorheen nog om te winnen, nu lijkt het er meer op dat je speelt om niet te verliezen.

Dat klinkt als een slimme woordspeling; semantisch zelfs. Maar toch blijkt er meer onder te zitten, dan enkel de woorden aan de oppervlakte je doen geloven.

Zoals ik in mijn vorige blog al liet zien, houdt je brein – mits je er niets aan doet – je eerder ongelukkig dan gelukkig. Maar met name dat wat we ooit overwonnen hebben, en nu nog steeds voortkabbelt – je relatie, je werk, en zelfs je alledaagse leven – lijkt langzaam maar zeker, en bovenal op onbewuste wijze, af te glijden, naar een punt waar de nood aan de man komt.

Als ondernemer weet ik dat het belangrijk is om regelmatig met mijn publiek (dat ben jij) te communiceren. Eén van de manieren waarop ik dat doe, is door elke week een artikel te schrijven en te publiceren, dat waardevol is voor mijn lezers, en dat er voor zorgt dat ik mijn klanten kan blijven helpen en ik kan groeien als ondernemer, schrijver, en als persoon.

In mijn beginjaren als schrijver, was ik bij lange na niet zo gecommitteerd om elke week een artikel te plaatsen, sterker nog, mijn eerste artikelen op deze website zijn geschreven toen ik mijn voettocht naar Santiago de Compostella in 2009 startte. Voor mij was het belangrijk om mijn gedachten en gevoelens op papier te zetten en dit met de wereld te delen. Na mijn terugkomst ontstond pas het idee, om meer met deze site te doen, en vandaaruit is RobertvanderWolk.nl een professionele website geworden.

Misschien denk je “wat heeft dit met mij te maken?” Wel, kijk eens naar jouw eigen leven en noteer eens wat in de afgelopen zes of twaalf maanden belangrijk voor jou was. Misschien is het ‘t vinden van een relatie, of om je gezondheid te verbeteren, misschien is het om je droombaan te bemachtigen.

Als je dat doel behaald hebt, durf dan eens kritisch te kijken, naar hoe je daar vandaag de dag mee omgaat. Ook hierin durf ik te wedden, dat als je dat doel nog niet bereikt hebt, het waarschijnlijk hoger op je prioriteitenlijst staat, dan wanneer je het al behaald hebt.

Overigens, de reden waarom we altijd spelen om te winnen als het om geld gaat, is omdat we allemaal meer geld willen, ongeacht hoeveel je al hebt.

Gek genoeg geldt dat in veel mindere mate, voor de andere gebieden in ons leven; en dat terwijl juist die gebieden ons over het algemeen gelukkiger maken, dan geld ooit kan doen.

Een bloeiende relatie, een krachtige gezondheid en werk waar je gepassioneerd over bent, zorgt er allemaal voor dat je gelukkiger in het leven staat, maar het is pas wanneer het dreigt mis te lopen of wanneer je het dreigt te verliezen, dat de mate van belangrijkheid ineens weer naar voren wordt geschoven.

Gelukkig kun je dit potentiële dieptepunt voorkomen, maar daar is wel werk voor nodig. Het vergt dagelijkse inspanning, uitgespreid over een lange periode, soms wel over de rest van je leven.

Dat klinkt zwaar en moeilijk, maar dat hoeft het niet per sé te zijn. Rome was immers ook niet in één dag gebouwd. Nee, het zijn de kleine stapjes die je dagelijks doet die er voor zorgen dat je je relatie, je gezondheid en je passie voor je werk behoudt. En dat hoeft niet eens uren te duren.

Focus is hierin een sleutelwoord, want het gaat nu immers niet om spelen, om niet te verliezen, maar juist om te winnen. Van een scarcity-mindset – bijvoorbeeld de gedachte ‘Er is niet genoeg’ of ‘ik heb er te weinig van’, nodig ik je uit om juist je focus te verleggen naar ‘hoe kan ik hier meer van krijgen?

Ik heb het nu met name over de immateriële dingen: relatie, gezondheid, passie, zelfvertrouwen, persoonlijke groei – zorg ervoor dat je niet blijft hangen in de gedachte ‘ik heb niet genoeg’, maar begin juist met dankbaar te zijn voor dat wat je reeds hebt.

Ben je al in een relatie? Welke dingen laten je gezondheid nu toe te doen? Kun je elke dag naar je werk gaan? Hoewel er genoeg redenen te verzinnen zijn, waarom sommige aspecten binnen deze categorieën niet optimaal werken, daag ik je uit om juist te beginnen bij dat wat je wel hebt.

Dit zorgt er namelijk voor dat je op fundamentele wijze je mindset verschuift van een scarcity-mindset naar een abundance-mindset. En het is enkel vanuit die mindset dat je dankbaar kunt zijn voor wat er nu al is in je leven en je in staat stelt om van daaruit te groeien naar het niveau, waar je op wilt komen.

Bovendien, mocht je partner of carrière toch niet dé ideale zijn, dan kun je altijd nog besluiten om een ander ‘spel te spelen’; we hoeven niet allemaal vast te blijven zitten aan de roulettetafel.

Maar het is juist vanuit een open en dankbare mindset dat je zult ontdekken dat je niet aan FOMO (Fear Of Missing Out) hoeft te lijden, maar juist op alle grote gebieden in je leven speelt, om te winnen.

Neem de tijd om dankbaar te zijn voor wat je hebt, maak een keuze hoe veel meer je ‘er’ nog van wilt hebben, en bouw rituelen die je ondersteunen om je lange termijn doelen te bereiken. Of het nu gaat om een fantastische en liefdevolle relatie, werk waar je elke dag met plezier naar toe gaat, of een lichaam dat je dag in, dag uit weer in optimale staat stelt om maximaal van het leven te genieten.

Het is met die mindset dat ik nu, bijna zeven jaar na dato, kan zeggen, dat ik meer dan 400 artikelen, twee digitale en een papieren boek heb geschreven en nog steeds elke week met een nieuw en waardevol artikel kan blijven komen.

Dit artikel huist eigenlijk maar één gedachte, maar het is wel een fundamentele. Speel om te winnen. Punt.

Op jouw succes,

Robert

 

PS: Wat is voor jou nu het belangrijkste gebied waarin jij wilt winnen? Laat je comment hieronder achter en ontvang een gratis Rapid Change Coaching Sessie ter waarde van €75.

PPS: Deel dit artikel alsjeblieft door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken, zodat andere mensen in jouw netwerk hier ook van kunnen profiteren.

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Hi Sonja,

    Dank je wel voor je reactie. Goed om te lezen dat je wilt winnen in je onderneming. Er zijn een hoop mensen die je expertise kunnen gebruiken. Heb je al concreet wat ‘winnen’ in deze context vor je betekent, en weet je eveneens wat je vandaag kunt doen in het nemen van acties om daar te komen?

    Robert

  • Hoi Robert. Inspirerende post! Waar ik graag in wil winnen is mijn onderneming positioneren.

  • Beste Nicoline,

    Ik weet niet precies wat de achtergrond is van je burnout, maar ik kan je zeker een aantal tips geven die je helpen om weer met enthousiasme en energie aan de slag te gaan.

    In veel gevallen heeft een burnout te maken met het doen van iets waar je geen plezier aan beleefd, waar dit te lang doorgaat, en waar de kosten hoger zijn dan de baten – in energetische zin dan.

    In het kort kan ik je dit meegeven:

    1. Maak een lijst wat je leuk vind aan je werk, en schrijf dit op. Heb je secundaire arbeidsvoorwaarden? Bouw je ene pensioen op? Heb je een auto van de zaak? Heb je goede werktijden? Krijg je je vakantiedagen elk jaar? Wordt je goed betaald voor het werk dat je doet? Hoe groter de lijst, des te beter.

    Maak een lijst van minimaal 20 items, langer mag altijd. Wanneer je deze lijst elke avond voor je naar bed gaat, en elke ochtend voor je naar je werk gaat hardop uitspreekt voor de spiegel, en je doet dit voor 30 dagen, dan zul je zien wat voor een impact dit heeft.

    Start elk punt met ‘ik hou van mijn werk omdat…”

    2. Onderzoek of het werk dat je nu doet rigide of flexibel is.
    Wat ik hiermee bedoel is dat je met je manager of werkgever kunt bespreken welke omstandigheden en condities het beste voor jou werken om optimaal te kunnen functioneren. Misschien zijn niet alle voorwaarden haalbaar vanuit je werkgever, maar het is in ieder geval aan te raden om er over in gesprek te gaan. De kosten voor een medewerker met een burnout zijn immers vele malen hoger op de lange termijn dan de flexibiliteit die je werkgever op korte termijn kan verschaffen.

    3. Bijf aan jezelf werken.
    Een burnout komt niet zomaar naar boven. Daar gaat een lang proces aan vooraf dat meestal over het hoofd gezien wordt. Door een coach, therapeut of andere professional te zoeken kun je het probleem bij de kern aanpakken. In veel gevallen zal dat direct of indirect te maken hebben met een overtuiging die zich in je bewuste en/of onderbewuste mind heeft geworteld.

    Je kunt nog zo lang thuis blijven om weer op adem te komen, maar wanneer je niets doet aan het probleem, zal dit zonder meer weer aan de oppervlakte komen zodra je teruggaat naar je wek. De kern is in zo’n geval namelijk niet aangepakt, enkel het symptoom.

    Ik hoop je hiermee een aantal waardevolle pointers gegeven te hebben.

    Laat me weten of, en hoe dit voor je werkt, en wat je ervaringen en resultaten zijn.

  • Nicoline schreef:

    Hi Robert, ik ben 52 kom net uit een burn-out en start half aug weer met werken. Spannend! Ik wil heel graag terug in het arbeidsproces maar absoluut niet weer ziek worden.. Het bedrijf verandert niet, dus ik moet het veranderen.
    Heb al veel gedaan maar meer tips zijn altijd welkom.
    Groet,
    Nicoline

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!