Niet Elke “Ja” is Goed Voor Je

Inspiratie en Motivatie

3  comments

 

Jarenlang liet ik mijn angst voor afwijzing en mijn faalangst domineren. Zij bepaalden de grenzen van wie ik was en zou kunnen zijn. Ik deed er alles aan om de ‘nee’ maar te ontwijken. Ik stelde geen vragen. ik maakte me onzichtbaar. Ik hield mezelf tegen. Ik hield mijn hart gesloten. Nu motiveert een ‘nee’ me meer dan een ‘ja’.

De afgelopen maanden heb ik vaker ‘nee’ gehord dan ‘ja’. In mijn werk, mijn privéleven, mijn relaties met anderen; zelfs mijn gezondheid ‘zei’ vaker ‘nee’ dan ‘ja’. In eerste instantie voelde ik me ontmoedigd en teleurgesteld, totdat ik me ervan bewust werd waarom ik ‘nee’ te horen kreeg. Toen ik dat eenmaal wist, werd nagenoeg elke ‘nee’ een trigger om een glimlach op mijn gezicht te toveren.

Niemand vindt het fijn om ‘nee’ te horen. Als je iets wilt, zeker van of met een ander, dan hoor je het liefste ‘ja’. Een dergelijke bevestiging geeft dan aan dat je krijgt wat je wilt, en dat geeft je uiteraard een goed gevoel. Een ‘nee’ associëren we daarom bijna altijd met een afwijzing, een scheiding van wegen tussen jou en een ander, of zelfs een bevestiging van een beperkende overtuiging dat je niet goed genoeg bent. En daar gaan we de mist in.

Nee is niet slecht

Als kind kon ik naast ontzettend koppig ook erg drammerig zijn. Als ik iets wilde, dan bleef ik net zo lang zeuren totdat ik het kreeg, of totdat mijn vader of moeder gek van me werd en me duidelijk liet weten dat wat ik wilde niet zou gebeuren. Een bekend voorbeeld voor velen, en waarschijnlijk herkenbaar als je nu zelf kinderen hebt.

De boodschap die ik als kind kreeg, de ‘Nee’, was er echter niet één van ontmoediging of afwijzing als persoon, het was in veel gevallen een uitnodiging. Die uitnodiging kwam helaas nooit aan, en, zoals velen met mij, interpreteerde ik die ‘nee’ als iets negatiefs.

Eén van mijn eerste bijbaantjes tijdens en na mijn middelbare school was in de telemarketing. Ik werd aangenomen om talloze producten en diensten via de telefoon aan wildvreemden aan te bieden en te verkopen. Hoe meer ik verkocht, hoe hoger mijn score en hoe groter de kans dat ik in functie zou stijgen binnen de organisatie. Nu ben ik best een goede prater en verkoper, maar als ik de balans zou moeten opmaken tussen het aantal ‘Ja’s’ en ‘Nee’s’ dat ik gekregen heb in mijn tijd als telemarketeer, dan overstijgen de ‘Nee’s’ veruit de ‘Ja’s’.

En dat is goed nieuws.

Jaren geleden stelde een expert in personal en business development me de vraag,: Stel dat er een magisch getal zou zijn dat je moet behalen om een ‘ja’ te krijgen, wat zou dan jouw aanpak zijn om door die ‘Nee’s’ te gaan? Stel dat dit magische getal 1000 is, of 10000, hoe ga je dan te werk om tot die ‘ja’ te komen?

Laat je je ontmoedigen door je eerste ‘nee’? Of de tweede? Hoe zou je je voelen als je voor de tiende keer ‘nee’ te horen krijgt? Of de honderdste keer?

Ik heb deze vraag talloze keren in mijn eigen seminars en lezingen gesteld, en, op een aantal uitzonderingen na, was het antwoord meestal, dat het enthousiasme afneemt naarmate de hoeveelheid ‘Nee’s’ toenemen. Een begrijpelijke conclusie… totdat het geheime inzicht onthuld werd die alles in één keer kan veranderen.

Het geheime inzicht 

Als je zou weten dat je eerst tien, honderd of zelfs duizend keer ‘nee’ moet horen voordat je een ‘ja’ te horen krijgt, waarom zou je je dan ontmoedigd en afgewezen voelen als je weet dat je een stap dichter bent bij je ‘ja’?  Wat het magische getal ook is, elke ‘nee’ is een stap dichterbij dat wat je wilt bereiken. En dat geeft in plaats van ontmoediging juist hoop, kracht, doorzetting, empowerment, vastberadenheid, focus en motivatie.

And here’s the kicker:

Elke keer dat je een ‘nee’ te horen krijgt, ben je niet alleen een stap dichterbij je ‘ja’, maar krijg je tegelijkertijd ook feedback dat er nog ruimte is om jezelf te ontwikkelen in de persoon die je wilt zijn om je ‘ja’ te krijgen.

Misschien is het je salespitch verbeteren, of het nu in je werk of in je privéleven is. Misschien is het beter worden in een vaardigheid of competentie. Wanneer je doel is om een ja te krijgen, dan is elke nee een terugkoppeling dat je nog kunt groeien, nog beter kunt worden in wie je bent en wat je doet.

Nee is goed

Hoewel het fijn is om een ‘ja’ te horen, is het voor mij eerder een bevestiging dat ik kan, doe en ben wat en wie ik wil zijn. Ook al is dat een fijn gevoel, het is tegelijkertijd een onderstreping dat ik in mijn comfortzone zit.

En ja, een comfortzone voelt veilig en comfortabel. Maar zolang je erin blijft, groei je niet en wordt je comfortzone zelfs kleiner; je groeit immers in je leven of je stagneert. En omdat ik geloof dat ik meer zou kunnen zijn dan de persoon die ik nu ben, streef ik naar continue en doorgaande ontwikkeling – Kaizen.

Wanneer het leven je ‘nee’ geeft, dan is het niet om je te ontmoedigen, maar eerder om je uit te nodigen om dieper in jezelf te duiken en die delen van jezelf te ontdekken die nog verborgen liggen.

De boodschap van een ‘Nee’ is kraakhelder: ga nog een sap verder, je bent nog niet groot genoeg voor de omvang van je dromen. Om de doelen te behalen die je voor jezelf gesteld hebt, moet je nog meer met het leven verbinden. Simpel gezegd: je moet nog groeien.

En dat is goed nieuws, want het ultieme doel van ‘willen’ is ‘worden’. En de dromen die de moeite waard zijn om te achtervolgen zijn de dromen die je laten groeien.

Anders zou je doelen voor jezelf stellen die beneden je potentieel liggen, en dan is ‘Ja’ het enige wat je ooit zult horen. Misschien zou je dan denken dat je een winnaar bent, maar de waarheid is dat je stagneert omdat je niet meer groeit.

Maar je kunt ook een andere beslissing nemen. Eentje die moed vergt om uit je comfortzone te stappen en doelen te zetten die net zo groot zijn als je potentieel.

Wanneer je dat doet, dan is elke ‘Nee’ die je krijgt een teken van groei, en al die ‘Nee’s’ bij elkaar opgeteld zullen je leiden naar een nagenoeg mathematische en precieze levensveranderende “JA”. Eentje die je vertelt “Je bent gegroeid. Dit is hoe geweldig je bent geworden”

Laat je dus niet ontmoedigen door een ‘nee’, maar zie het als iets goeds; als een uitnodiging om meer van je potentieel te vervullen zodat je ook meer kan bereiken. Deze shift in mindset helpt je niet alleen beter met zogenaamde tegenslagen omgaan; het bied je tegelijkertijd ook meer perspectief om te groeien. En dat is waar je leven om draait.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat heb jij nodig om een ‘nee’ als iets goed te gaan zien?

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit bericht waardevol vond, deel het dan door op de onderstaande social mediaknoppen te klikken, zodat vrienden in jouw netwerk ook van deze informatie kunnen profiteren. 

 

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Mijn manieren om mijn zelfvertrouwen te maken zijn:
  -voor mezelf bepalen of hetgeen wat ik doe voor nezelf is of voor de ander.
  -bewust zijm van het feit dat welke keuze ik ook maak ik altijd de optie heb om opnieuw te kunnen kiezen.
  – wanneer ok voel dat ik er energie van krijg het voor me werkt.

 • Helemaal mee eens Patsy. Mooi gezegd. Wat zijn jouw manieren om je zelfvertrouwen sterk te maken en te houden?

  Robert

 • Wanneer ik voldoende zelfvertrouwen heb en in mijn kracht sta dan kan voor mij een “Nee” mij inzicht geven waardoor ik mezelf verder kan ontwikkelen.

  Dan is “Nee” geen af-wijzing maar een ver-wijzing hoe ik verder kan komen dan het punt waar ik op dat moment sta.

  Patsy

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!