Doorbreek Je Oude Patronen en Verander Je Leven

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

1  comments

 

We leven in roerige tijden die voor ons allemaal veel eisen. Wat er ook binnen de vier muren plaatsvindt, lang niet alles valt onder jouw controle. Tegelijkertijd zijn er wel aspecten die je wel in eigen hand hebt, en deze bepalen in grote mate hoe je je door roerige tijden beweegt. Daarbij zijn er drie beslissingen die volledig onder jouw controle vallen die je helpen om ondanks alles toch meer uit jezelf en jouw leven te halen.

Maar al te vaak liet ik het leven afhangen van wat er buiten me gebeurde. Tot vorige jaar zelf, waarin ik het gevoel had waarin ik geen enkele controle had over mijn leven en me liet meevoeren op de golven van acties en gebeurtenissen van buitenaf. In deze laatste twaalf maanden heb ik meer over mezelf geleerd en ben ik helemaal back to basics gegaan om weer meer grip te krijgen over wat ik wel en niet kan, en juist in deze tijd is het belangrijk om echt te weten wat je wel en niet kunt doen om je leven kracht bij te zetten en de koers in de richting van je idealen aan te houden.

Om bij het begin te beginnen zijn er drie beslissingen die je kunnen helpen om meer grip te krijgen op je leven. Ook al draait er een tornado om je heen aan gebeurtenissen, deze drie beslissingen helpen je om in het oog van de orkaan te blijven en vanuit innerlijke rust en helderheid die stappen te nemen die je dichterbij je doelen krijgen.

1. Focus

Waar je je op focust, voel je. Ongeacht waar je je op focust, emoties zullen komen. Als je je ooit ergens zorgen om gemaakt hebt over iets dat zou kunnen gebeuren, dan weet je dat het bijbehorende gevoel vaak angst was. Die angst bleek vaak niet noodzakelijk, omdat waar je je zorgen over maakte nooit gebeurde. Je focuste je zo veel op wat er mis zou kunnen gaan, dat angst het emotionele gevolg was van je denken.

Ons brein is ruim 2 miljoen jaar oud en is geprogrammeerd op the worst case scenario. Vechten, verstarren of vluchten zit daarom zo diep in je brein, dat dit de automatische reactie is zonder dat je er ook maar een seconde bij stilstaat. Maar we zijn veel meer dan ons oude brein. Je bent niet de manager van je leven; je bent de ontwikkelaar van je leven.

Focus staat gelijk aan voelen. Beslis daarom waar je je op wilt focussen. En in de meeste gevallen is het ‘t doorbreken van je patronen die je helpen om je anders te voelen en andere beslissingen te nemen. Ten aanzien van focus zijn er drie patronen die je nu kunt doorbreken.

1. Focus je je normaliter op wat je hebt of wat je mist?

We doen allemaal beide. Maar je weet zelf waar je je het meeste op focust. In de meeste gevallen focussen mensen die resultaatgericht zijn op wat je mist. Maar als je je constant focust op wat je mist in je leven, hoe kun je dan verwachten dat je je langdurig gelukkig voelt? Zelfs als je continu al je doelen behaalt, maar je ervaart geen happiness, hoeveel zingeving en voldoening ervaar je dan? Hoe meer je je focust op wat je mist, hoe minder voldoening je haal t uit je leven. In plaats van wat je mist, focus op wat je hebt, zelfs als je het gevoel hebt dat je fouten maakt. Leer daarom van je ‘fouten’ en zie ze als lessen in wijsheid. Gebruik een dankbaarheidsdagboek bijvoorbeeld.

2. Focus je op waar je wel invloed op hebt of waar je geen invloed op hebt?

De meeste mensen focussen op wat ze niet in de hand hebben. Dat maakt hen niet alleen bang of boos – de twee primaire emoties die desastreus zijn voor elke relatie overigens – zeker als dit gepaard gaat met het patroon van focussen op wat je niet hebt. Het gevolg is dat mensen meer stress, depressie of angst ervaren.

3. Focus je je meer op het verleden, het heden of de toekomst?

Wanneer je je op het verleden focust, dan hoop ik dat je je herinneringen als bruikbaar en waardevol kunt zien, en niet telkens terugkeert naar ervaringen of gebeurtenissen uit het verleden die pijnlijk waren. Ten aan zien van focus op het heden of de toekomst – dit is iets waar soms best wat verwarring over is. Het is goed om te focussen op het heden, zodat je ervan kunt genieten, terwijl je ook kunt focussen op de toekomst zodat je kunt anticiperen wat er kan gaan komen en

 

2. Betekenis

We geven aan alles wat er gebeurt een betekenis. Is dit het einde of juist het begin? Is dit een uitdaging of een kans? De betekenis die je ergens aan geeft zorgt direct voort hoe je je voelt, en dat bepaalt je acties.

Neem bijvoorbeeld het CoVID-19 virus. Welke betekenis koppel jij aan wat er nu plaatsvindt? Het punt is dat we zijn geconditioneerd in wat iets betekent, en we laten de wereld en onze omgeving bepalen welke betekenis iets heeft. Hoewel je niet altijd controle hebt over wat er gebeurt, hebt je wel controle over wat iets betekent. En zodra je dat beseft heb je een keuze om een buitengewoon leven te leiden.

 

3. Actie

Wat je gaat doen is de laatste stap ten aanzien van waar je je op focust en welke betekenis je eraan geeft. En ook al weet je soms niet exact wat het is wat je moet doen, het is beter om iets te doen dan niets. We leven tegenwoordig in een wereld dat alles moet analyseren voordat er een beslissing genomen moet worden, laat staan een actie. Maar wanneer het aankomt op persoonlijke beslissingen, en je weet niet welke actie je moet nemen, luister dan naar je intuïtie en doe iets. Je komt er snel genoeg achter of die beslissing wel of niet goed was. Je kunt echter wel sneller een nieuwe beslissing nemen dan wanneer je alsmaar blijft wachten totdat er geen keuzes meer over zijn en er voor je gekozen wordt. Dit laatste zorgt enkel voor meer frustratie, angst en boosheid.

Je bent veel meer dan je mind. Je hebt ook een ziel. Leer daarom van elke ervaring. De zin van het leven is niet om gelukkig te zijn – als dat het geval was, dan zouden we constant met spierpijn in ons gezicht lopen. De zin van het leven is om zinvolle betekenis te vinden en te ervaren.

Ik heb een leven lang met tientallen grote en honderden kleinere uitdagingen te maken gehad, en in de meeste van deze heb ik telkens weer een betekenis kunnen vinden die me ondersteunde in mijn leerproces en in mijn leven.

Groei daarom in een nieuwe set van overtuigingen en patronen dat voorbijgaat aan beperkingen en je laat zien en ervaren wat er mogelijk is.

Hoewel de wereld nog steeds niet helemaal stabiel is, onthoud dat een waardige tegenstander een krachtige held creëert. Laat jouw leven het verhaal vertellen van die held.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: vna welk van deze driep patronen voel jij dat je het meeste baat hebt wanneer je ze doorbreekt?

Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat daarom hieronder jouw comment achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

 
Als je dit bericht waardevol vond, deel het dan door op de onderstaande social mediaknoppen te klikken, zodat vrienden in jouw netwerk ook van deze informatie kunnen profiteren. 

 

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.


Tags


Lees dit ook 

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

De 4 Communicatiestijlen Die Je Moet Beheersen Om Met Iedereen Een Goed Contact Op Te Bouwen

De 4 Communicatiestijlen Die Je Moet Beheersen Om Met Iedereen Een Goed Contact Op Te Bouwen

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Mijn focus verleggen helpt mijn oude patroon te doorbreken.
  Dit ontstaat wanneer ik me bewust dat mijn acties niet het gewenste resultaat meer geven. Dus gelijk als inhet verleden.
  Op het moment dat ik me totaal bewust ben dat ik altijd weer een keuze tesamen met zelfvertrouwen kan ik mijn focus verleggen. En geheel vanuit het nu mijn patroon doorbreken. Door te vertrouwen dat welke uitkomst er ook uit mag komen ik telkens weer kan kiezen en mijn focus wijzigen.
  Door bewust te blijven en te onderzoeken of het resultaat datgene is wat bij me past.
  Telkens weer vanuit het nu.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!