Persoonlijk Leiderschap in Onzekere Tijden

Inspiratie en Motivatie

0  comments

 

De maatregelen mogen vanaf deze week versoepeld zijn, de gevolgen ervan en met name de angst over de dreiging van het Coronavirus heeft zich in de afgelopen twee maanden genesteld in velen van ons. Zo’n langdurige constante stressstroom kan verstrekkende gevolgen hebben op fysiek en mentaal niveau. Een mind die lamgelegd is door angst geeft hierin makkelijk het roer over. Juist nu is het tijd om weer grip op je eigen leven te krijgen en de leider te worden over je eigen leven.

Er zijn letterlijk maar een handjevol mensen in de wereld dat geen angst kent. De rest van ons ervaart angst Of het nu in je werk, privéleven, relaties, gezondheid of waar dan ook is; er is altijd wel ergens een angst dat je tegenhoudt om actie te nemen en vooruit te gaan. het zorgt voor verlamming dat in je mind begint, en dat zich doorzet in terugtrekking.

Met uitzondering van een drietal aangeboren angsten, zijn alle andere aangeleerd en ontwikkeld. Niet alleen betekent dit dat je ze kunt vervangen voor wat je er dan maar ook voor in de plaats wilt hebben, maar dat je ook sterk genoeg bent om het daadwerkelijk te doen.

Word weer je eigen leider

Het probleem met leven in een wereld van angst is dat mensen om zich heen gaan kijken om te zien wie er antwoorden heeft, ook al zijn die antwoorden soms niet de antwoorden waar je op zoek naar bent. Je eigen antwoorden vinden is waar het om draait. Het gaat immers om jouw leven.

Om het heft weer in eigen handen te nemen heb je een aantal vaardigheden nodig die je helpen om je sterker te maken in je competenties om angst te overstijgen en jezelf te overtreffen. Hier volgen 7 belangrijke leiderschapskwaliteiten om dat te doen.

1. Claim je eigen verantwoordelijkheid

Niemand is verantwoordelijk voor jouw leven behalve jezelf. Waar je nu bent, wat je nu doet, hoe je nu leeft – dat is allemaal terug te leiden naar de keuzes en beslissingen die jij had en gemaakt hebt. Je kan niemand anders de schuld geven voor waar je nu bent, wat je nu doet of wie je nu bent. Door je eigen verantwoordelijkheid terug te claimen en te accepteren dat je vandaag bent waar je bent, op welk vlak dan ook, onderbouw je dat jouw leven van jou is en dat niemand anders daarin jouw kracht heeft weggenomen. Voor sommigen een bittere pil, voor anderen een reality check; maar in beide gevallen één die je uit de illusie halen dat je een bijstander bent van je eigen leven.

2. Verander wat je kunt veranderen

De mate van controle die je hebt in het leven is beperkt. Wat je denkt, voelt en doet is feitelijk waar je alle vrijheid in hebt. Wat er buiten je gebeurt is out of your hands. In veel onzekere situaties proberen we vaak de geruststelling te vinden door wat er buiten ons gebeurt te voorzien van hoe we willen dat het is. In plaats van er al je energie te stoppen in wat er buiten je gebeurt, is het stabiliseren van jezelf altijd eerst de beste keuze. Emotioneel meesterschap, een gefocuste mind en een heldere geest zijn cruciaal in persoonlijk leiderschap; er is immers nog nooit een hysterische kaptein geweest dat zijn beschadigde schip veilig aan wal heeft kunnen brengen. Zorg voor grip op je mind, blijf meester van je emoties en neem weloverwogen beslissingen op basis van waar je wilt zijn, niet op basis van waar je niet in wilt belanden.

3. Kennis is kracht

“Ignorance is bliss” is een gevleugelde uitspraak. Maar wat je niet weet kan je wel degelijk meer kosten dan het je kan opleveren. Niet alleen is het dus belangrijk om beslissingen te maken vanuit een scherpe mind (en niet vanuit emotie), het is tegelijkertijd van belang dat je weet wat je opties zijn. De tijd die het je kost om informatie te verzamelen en van daaruit een weloverwogen beslissing te nemen zal je onderaan de streep meer opleveren dan wanneer je kiest voor een impulsieve actie in het moment die gebaseerd is op hoe je je op dat moment voelt. Of je nu zelf op onderzoek uitgaat, of je laat je informeren, besef altijd dat jij degene bent die eindverantwoordelijke is voor wat jij wilt en gaat doen. Hoe meer je weet, hoe beter je voorbereid bent op de volgende stap en de gevolgen die het met zich mee kan brengen.

4. Actie is power

Kennis alleen echter brengt je niet war je wilt zijn. Als dat het geval was, dan zou iedereen nu rijk, gelukkig en slank zijn. In deze tijd van dualiteit ten aanzien van de globale pandemie is het juist belangrijk om niet enkel informatie te consumeren en er niets mee te doen, maar juist actie te nemen op wat je te weten bent gekomen. Het alledaagse leven mag dan langzaam weer op gang komen, we zijn nog niet ‘de oude’, en juist in deze tijd is het belangrijk dat je met de informatie die je hebt vergaard de eerste stappen zet.

5. Zorg voor jezelf

Hoewel een goede leider voor zijn team zorgt, zodat de werkdruk over een groter vlak gedragen wordt, is het in persoonlijk leiderschap zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hoe doe je dat? In mijn eigen leven bouw ik op vier pijlers: voeding, beweging, ontspanning en mindset. Elke dag kies ik bewust voor wat ik consumeer – zowel in letterlijke zin als figuurlijke -, sport ik thuis, zorg ik dat ik voldoende rust en ontspanning krijg en tracht ik om een goede balans te houden tussen werk en privé. Niet alleen presteer ik beter dan wanneer ik één van deze pijlers zou laten vallen, ik leef ook optimaler. En in tijden van onzekerheid creëer ik daardoor een basis van zekerheid van waaruit ik beter met onvoorziene situaties kan omgaan.

6. Stel prioriteiten

Het klinkt zo simpel, maar juist wanneer er een crisissituatie ontstaat neigen veel mensen naar één van twee kanten: ofwel ze verstarren en doen niets, ofwel ze ‘rennen’ weg voor wat er zich ontvouwt. Om een goede persoonlijke leider te zijn voor jezelf is het een noodzaak om te weten waar je staat, waar je wilt zijn en hoe je ondanks de onzekerheid toch vooruit kunt blijven gaan. Een schip dat op open zee vaart, en terecht komt in een storm navigeert ofwel om de storm heen of gaat er zo goed mogelijk voorbereid doorheen. Maar het wijzigt niet van koers om uiteindelijk tot een andere bestemming te komen. Keep your eyes on the prize en houd je prioriteiten de prioriteiten; doe wat nodig is om door de onzekerheid heen te komen, maar blijf vooruitgaan om dichter tot je doel te komen. Ondanks de hele pandemie van dit moment slaap ik niet uit of kijk ik de hele dag Netflix. Ik houd mij aan mijn routines en werk elke dag mijn drie lijsten af: mijn to do, mijn stop doing en mijn tob e lijst. De ‘storm’ waar we nu in zitten gaat een keer voorbij, en door gefocust te blijven op wat werkelijk belangrijk is weet ik dat ik uiteindelijk mijn doelen bereik.

7. Elimineer wat er niet toe doet

Over het algemeen is dit al een goede regel, maar met name in crises of onzekere tijden is het van groot belang dat je doet wat nodig is in plaats van dat wat je afleidt om door de onzekere tijden heen te komen. Ik weet het, het is erg verleidelijk om urenlang achter de computer te zitten of om je huis op te ruimen of om online te gaan shoppen. Juist nu is het belangrijk om je te focussen op wat werkelijk belangrijk is; op wat noodzakelijk is. Niet alleen helpt het je beter door de crisis heen te komen, het traint je tegelijkertijd ook in de zelfdiscipline om in je kwaliteiten en competenties beter te worden.

Juist in onzekere tijden is het opmerkelijk hoe simpel het is om het kaf van het koren te scheiden. Wie stapt er naar voren om de touwtjes in eigen handen te nemen en wie kijkt er om zich heen of valt terug in oude en beperkende gewoontes die niets opleveren? Wanneer je zonder kleerscheuren uit een moeilijke situatie wilt komen, kijk dan ook eens naar welke mensen je om je heen hebt en hoe zij omgaan met uitdagende situaties. En welk moment dan nu is er beter om dat te doen? We zitten allemaal in dezelfde storm, ook al zitten we misschien niet in dezelfde boot.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: welk ene ding kun jij vandaag starten of uitbreiden om jouw persoonlijke leiderschap te vergroten?

Laat hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

 
PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!