Je Bent Het Resultaat Van Al Je Beslissingen

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

1  comments

 

Waar je nu staat, hoe je je nu voelt, wat je wel en niet in je leven hebt vandaag de dag – het zijn allemaal conclusies van de besluiten die je in je leven genomen hebt. Een bittere pil om te slikken, maar wel eentje die je terugbrengt in de realiteit die je vandaag leeft.

Ik heb het over de afgelopen 18 jaar talloze keren gezegd, en voorafgaand aan het schrijven van deze blog viel het kwartje pas werkelijk: waar ik nu sta en wie ik nu ben is niets meer dan het resultaat van alle besluiten die ik over de afgelopen decennia heb gemaakt.

Het is niet altijd makkelijk om de waarheid onder ogen te zien. Alsof het doek voor je ogen wegvalt en je ineens tot het besef en de inkeer komt dat je er op los geleefd hebt zonder erbij na te denken wat je beslissingen en acties tot gevolg zouden hebben.

Dit geld op elk vlak: hoe je je op je gezondheid hebt ingesteld, wat je hebt gegeten en wat niet. Hoe je lichamelijk in je vel zit, of je fitter en vitaler bent, of niet.

Maar ook hoe je qua werk er nu voor staat: of je genoeg inkomen hebt om van te leven of om werkelijk van te genieten, of je bent doorgegroeid in je baan of business, hoeveel voldoening je uit je werk haalt.

Je beslissingen hebben ook geleid tot de kwaliteit van je vriendschappen en relatie met een geliefde die je nu hebt, of die juist ontbreekt. Waar je nu staat laat je zien waar je de nadruk op hebt gelegd, en waar niet, en welke beslissingen daaraan voorafgingen. Als je op intiem niveau relateert, kun je dan nu zeggen dat je werkelijk gelukkig bent, en dat je vanuit persoonlijke vrijheid elkaar elke dag opnieuw kunt ontmoeten? Wederom, het resultaat spreekt voor zichzelf.

Een simpele oefening die ik laatst te horen kreeg en me erg heeft geholpen was het in kaart brengen van waar ik nu werkelijk sta in mijn leven. Een Reality Check noemde ze het, en het gaat als volgt.

Reality Check

Schrijf op een vel papier of een digitaal document aan de linkerkant op alle punten die voor jou belangrijk zijn in je leven. Wat heeft de hoogste prioriteit voor jou vandaag de dag? Dit kunnen punten zijn als:

 • Gezondheid             – Je algehele gezondheid
 • Eten/Drinken         – wat je eet en drinkt
 • Slaap                        – Hoeveel je slaapt
 • Vrienden                 – Wat de kwaliteit van je vriendschappen is
 • Relatie                      – Wat de kwaliteit van je relatie met je geliefde is
 • Business / Werk     – Hoe tevreden je bent met het werk dat je doet
 • Wonen                      – Waar je woont en hoe je woont
 • Financiën                 – Hoe tevreden je bent met je inkomen en wat je ermee kunt doen
 • Vrijheid                    – Hoeveel vrijheid je werkelijk ervaart in je leven
 • Purpose                    – Leef je on purpose?
 • Sporten                     – Hoe vaak je sport en je lichaam fit en vitaal houdt
 • Energie                     – De mate van energie dat je op een dag beschikbaar hebt
 • Leren                         – Blijf je jezelf ontwikkelen?
 • Reizen                       – De mate van voldoening die je haalt en de regelmaat van reizen

Deze reality check doet je realiseren dat waar je nu staat niets minder is dan het resultaat van je beslissingen en acties; wat je hebt gedaan heeft je gebracht tot het resultaat dat er nu is.

Simpel Maar Niet Makkelijk

De keuze is, dat als je blijft doen wat je gedaan hebt, je hetzelfde resultaat krijg van wat je tot dusver hebt gekregen. De logische vervolgvraag die hieruit voortvloeit is dan ook: Wat noet ik doen om een ander resultaat te behalen? Die andere resultaatvraag er dan ook om dat je uit je comfortzone stapt, en niet het gemak blijft opzoeken, maar juist de moed inzet, je angst onder ogen ziet en evenwel de beslissingen en acties te nemen om te komen waar je wilt zijn.

Nu of Straks?

Je hebt altijd een keuze: kies ik voor gemak nu en voor moeilijk straks, of kies ik voor moeilijk nu en voor makkelijk straks? Het is een simpele vraag, maar wel een die niet makkelijk is om voor te kiezen – met name omdat de korte termijnbeslissing op de loer ligt en je ervan tracht te overtuigen om het makkelijke pad te verkiezen.

Een moeilijke beslissing leidt tot andere resultaten

Sinds enige tijd heb ik ervoor gekozen om bijna op dagelijkse basis moeilijke beslissingen te nemen; dingen te doen die ik niet leuk vind, maar waarvan ik wel weet dat ze me op de lange termijn ondersteunen. Hierdoor krijg ik nu al, na slechts enkele maanden, andere resultaten waar ik veel blijer mee ben dan wanneer ik gekozen zou hebben voor de weg van de minste weerstand; het gemak, en daarmee dus dezelfde resultaten over me af te roepen waar ik al mee bekend ben, en waarmee ik niet tevreden ben.

Het Succes van leven  

Onlangs keek ik een video waarin ik de uitspraak hoorde dat “the secret of living is givingI” is. Met andere woorden: hoe dienstbaar of servicegericht kun je jezelf, op elk van de punten van je Reality Check naar anderen opstellen? “Hoe kan ik je van dienst zijn?” is feitelijk de vraag die je helpt om ergens succesvoller in te worden.

Of het nu je werk is, je vriendschappen of je relatie met je partner – wanneer je de focus legt op wat je kunt bieden en geven in plaats van wat je kunt krijgen, dan maak je daarmee de beslissing om niet op de korte termijn rijker te worden, maar juist op de lange termijn naast rijker ook gelukkiger, ontwikkelder, succesvoller, beter en meer voldaan te zijn.

Een mooie bijkomstigheid is, dat wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, ik me een grote gemoedstoestand verschuiving kan toe-eigenen door me te focussen op hoe ik anderen van dienst kan zijn. Bleef ik voorheen nog hangen in zelfmedelijden of aangeleerde hulpeloosheid – vandaag kan ik me makkelijker en sneller richten op het helpen van anderen, wat ervoor zorgt dat ik mijn emoties kan vervangen door de emoties die ik wil ervaren.

Haal het gif weg

Natuurlijk is het niet alleen focussen op wat je wel wilt, maar ook op wat je niet meer wilt. We hebben allemaal te maken met vergif in ons leven, of het nu gaat om een vriendschap, een werkomgeving of het eten dat je eet. DE grote vraag is: hoe herken je dat wat giftig is in je leven?

Een simpele, korte, maar krachtige omschrijving om te achterhalen wat giftig is in je leven kan gesomd worden door de volgende vier woorden. Iets is giftig in je leven, wanneer je het aan het

 • Beschermen bent
 • Bewijzen bent
 • Verbergen bent
 • Verdedigen bent

Stel jezelf daarom de vraag: Wat ben ik aan het beschermen, bewijzen, verdedigen en/of verdedigen? Eén van de punten die ikzelf hier naar voren liet komen is mijn werk als spreker. Door mezelf voor te houden dat ik het best goed doe als schrijver en coach bescherm ik me, op een lange termijn destructieve manier, door te zeggen dat ik niet de nadruk of focus hoef te leggen op mijn wens als succesvolle internationale spreker.

Ik probeer het te beschermen en weg te stopen, maar telkens weer word ik geconfronteerd met mezelf dat het niet werkt. En dat doet pijn. Deze pijn zet ik nu in als motivator om op dit vlak verandering aan te brengen; andere beslissingen te nemen op basis van wat ik werkelijk wil.

Hoewel ik nog steeds in pijn zit omdat ik zie welke beslissingen ik genomen heb, zie ik eveneens ook de simpliciteit ervan in dat wanneer ik andere beslissingen neem, ik ook andere resultaten krijg.  En het mooie is dat er nu al, enkel door het maken van de beslissingen te nemen, er vooruitgang in zit.

Vooruitgang = Geluk

Ik geloof dat we oprecht geluk voelen en beleven wanneer er ergens vooruitgang in zit, zelfs als dat maar een millimeter is. Uit ervaring weet dat wanneer er geen vooruitgang te vinden is, je afglijdt naar beneden. En dat is iets wat ik niemand toewens, laat staan mezelf.

Pijn kun je daarom ook zien dat je op het randje staat van ontwikkeling en groei – en dat betekent dat je leeft.

Kijk daarom eens naar je eigen leven. Doe de Reality Check en onderzoek welke beslissing of beslissingen jij vandaag kunt nemen om vooruitgang te boeken en gelukkiger te leven. Om een fundering voor je leven neer te zetten voor al het moois dat je jezelf toewenst.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Op welk vlak uit jouw Reality Check maak jij vandaag de beslissing om het anders te doen?

Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat daarom hieronder een comment achter en ik kom er zeker bij je op terug. En deel dit artikel ook met mensen uit je netwerk, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan met mensen uit je netwerk door op de sociale mediaknoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren. 

 

 

 


Tags

doelen behalen, reality check


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!