Behoeftes Vervullen: Haalbaar versus Duurzaam

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

0  comments

 

Mensen zijn verschillend en uniek. Dat is een feit. En toch zijn er overeenkomsten waar we allemaal mee te maken hebben. Als je een kijkje neemt in de mind van mensen, dan kom je er al gauw achter dat alle mensen specifieke ongeschreven regels hebben waar ze voor zichzelf aan voldoen om iets te bereiken. Deze regels heten ook wel behoeftes.

Er zijn tal van behoeftes te bedenken, maar wanneer ze geclusterd worden tot een overkoepelende behoefte, dan valt al gauw een aantal behoeftes op waar we allemaal mee te maken hebben – en aan elke behoefte wordt voldaan.

Het is alleen de vraag op welke manier voldoen we aan deze behoeftes?

In mijn boek Onbegrensd beschrijf ik de basisbehoeftes die we allemaal hebben. Vanuit deze behoeftes valt op te maken dat ze constructief, neutraal of destructief kunnen werken.

Zo kun je bijvoorbeeld de behoefte aan zekerheid hebben door drie keer per week voor een uur of anderhalf uur te gaan sporten in de sportschool, maar je kunt in het moment ook zekerheid voelen wanneer je een sigaret opsteekt of een borrel drinkt. Het ene werkt constructief, terwijl het andere destructief werkt.

De crux zit hem in de korte termijn versus langer termijn.

Korte Termijn vs. Lange Termijn

We zijn al snel geneigd om de korte termijnwinst boven de lange termijnwinst te verkiezen. Dat komt omdat we nu de pijn van het niet kunnen voldoen aan de behoefte niet willen ervaren – of in ieder geval willen verkorten.

Hoewel je weet dat het je op de lange termijn meer gaat kosten dan je lief is, is het dikwijls een makkelijkere keuze om voor de korte termijnwinst te gaan. Niet alleen los je daarmee in je eigen mind het probleem op, of schuif je het in ieder geval even voor je uit en heb je een pleister op de emotionele of mentale wond kunnen plakken, maar tegelijkertijd biedt het je ook een vorm van afleiding of zelfs plezier.

Haalbaar of Duurzaam?

In deze is het voldoen van je behoefte weliswaar haalbaar, maar niet duurzaam. Je voelt je nu goed, en je vertelt jezelf dat je straks, wanneer je je beter voelt, wel een passende oplossing kunt vinden die je op de langere termijn op een duurzame manier kan helpen.

Het probleem echter, is dat naarmate je meer en meer gebruik maakt van de korte termijn oplossing, je steeds verder komt te staan van je lange termijn acties. De anticipatie op de inspanning, de opoffering en de inzet die je moet leveren om werkelijk tot de kern van het probleem of het ongemak te komen en je oude beperkende gewoonte te verruilen voor een nieuwe ondersteunende, is er niet een die de meeste mensen bereid zijn te maken.

Daarmee lijkt de aanpak van je actie om aan de behoefte te voldoen een passende oplossing, maar kost het je op de lange termijn  veel meer dan je lief is.

Voorkomende korte termijn behoeftes en de lange termijn pijn

Er zijn tal van korte termijnbehoeftes waar we onszelf in voorzien, en welke voor meer schade zorgen op de lange termijn. Hieronder een paar voorbeelden.

 

Zekerheid

Emotie eten, roken, drinken, overmatig seks- en drugsgebruik zorgt op de korte termijn voor ontspanning, ontlading en afleiding, maar kost je op de lange termijn je gezondheid, de kwaliteit van je relatie, geldzorgen en dikwijls verslaving.

Afwisseling

Ontrouw, oneerlijkheid en maskers ophouden zorgt op de korte termijn voor spanning, afwisseling en avontuur, maar kost je op de lange termijn je relatie met anderen, je partner en uiteindelijk je zelfvertrouwen, zelfliefde en eigenwaarde.

Uniek

Meer piercings hebben, continu uit de band springen, niet open-minded zijn in spiritualiteit, een onverzadigbare drive voor geld of materie, betweterig gedrag, anderen kleineren, geweld; dit gaat allemaal ten koste van je gezondheid, relaties, connectie met jezelf,

Connectie

Jezelf vooropstellen in relatie tot anderen, open relaties, enkel fysieke intimiteit (en dit verwarren voor liefde), diverse soorten van geweld; zo’n connectie is vaak veiliger dan liefde, en wanneer je het op een haalbare, maar destructieve manier inzet, gaat het niet alleen ten koste van (de) ander(en), maar loop je zelf ook het risico om uiteindelijk enorm geconfronteerd te worden met je eigen maskers, schaduwkanten, beperkende overtuigingen, die laten zien dat je nooit werkelijk de ware ‘ik’ hebt durven laten zien aan jezelf en de wereld om je heen. Mentale stoornissen, emotionele blokkades, eenzaamheid en depressie kunnen hiervan het gevolg zijn.

Volg Je Hart

Elk gedrag, elke behoefte heeft een bepaalde emotie als gevolg. Emoties leiden in bijna alle gevallen tot het gedrag en de acties die we doen om een bepaalde emotie te versterken of juist te veranderen. Een kortetermijnoplossing hierin verandert weliswaar je gemoedstoestand, maar het zorgt er bijna nooit voor dat je je op de lange termijn ook goed blijft voelen; je wordt eerder afhankelijk van dat wat er buiten je is, in plaats van dat je de kracht van binnen ontwaakt en de regie weer terugneemt over je eigen leven, je emoties en je acties.

Je Respons is Je Kracht

Volgens verschillende onderzoeken in Europa gelooft meer dan 70% van de bevolking dat gebeurtenissen bepalend zijn voor hoe je je voelt. Nu zeg ik niet dat gebeurtenissen geen impact hebben, maar het is niet de ultieme menselijke factor. Het is de kracht van je reponse en emotie om de juiste gevoelens te ontwaken waar je nog nooit eerder van gedroomd had.

De Oneindige Acht

Wanneer we het gevoel hebben geen grip te hebben op ons leven en de gebeurtenissen die hier een grote rol in spelen, dan vallen we vaak in een loop van twee emoties – depressie en boosheid. Je voelt je verdrietig over wat er speelt en naarmate dit lang genoeg duurt, verschuift dit gevoel en sla je jezelf voor je kop omdat je vindt dat je te lang in deze hulpeloosheid blijft hangen. Je wordt boos op jezelf, projecteert het naar de buitenwereld, je partner, baas of de gebeurtenis. En wanneer je te ver over je grenzen heen bent gegaan en je je leeg voelt, val je weer terug in een gevoel van verdriet en depressie.

Alle doorbraken Beginnen Met Een Overtuiging

Om er zeker van te zijn dat je een permanente verandering kunt maken in je leven, en de externe factoren niet meer de baas hoeft te laten spelen over hoe jij je voelt en wat je doet, moet je eerst durven geloven dat je er zeker van bent dat je de verandering en je nieuwe leven aankunt. Henry Ford zei ooit:

“Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right”

Verandering vindt plaats in het moment

Het ‘Hoe’ in dit verhaal is eigenlijk van minder belang. Het gaat er niet zozeer om wat je moet doen of hoe je iets doet dat voor de verandering zorgt; het gaat erom dat je ontdekt wie je werkelijk bent en wie er nog meer schuilgaat achter het masker van je emoties – een krachtig en ongeëvenaarde man of vrouw wiens obstakels en beperkingen in het niet vallen vergeleken met de ware aard die ontdekt en onthuld mag worden.

Je kunt elke slechte gewoonte en elk destructief gedrag omzetten naar een constructief en duurzaam gedrag. Door buiten je comfortzone te stappen en acties te nemen die je nog nooit eerder gedaan hebt zodat je de ervaring opdoet dat je veel meer kunt dan je denkt, ontwikkel je erg snel de verandering die ervoor zorgt dat je je waardevol of in de flow van je leven voelt.

Een simpel voorbeeld is het leven van één van je dromen. Neem een aantal acties in de richting van één van je dromen, en ontdek hoe veel meer je kunt dan dat je dacht.

4 Stappen naar verandering

Je kunt een viertal simpele stappen nemen om deze verandering in gang te zeten.

1. Zoek uit waar je op emotioneel vlak leeft.
Leef je voornamelijk in schuld, depressie, boosheid, verdriet? Zodra je weet wat je patroon is en waar je het meeste uithangt, ga je naar de tweede stap.

2. Zoek uit wat het ‘tegengif’ is.
Wanneer je bijvoorbeeld het meeste in angst leeft, dan is het tegengif moed. Nu hoeft moed per se te zijn dat je niet bang bent, maar dat je ondanks je angst toch doorzet. We hebben allemaal diverse emotionele patronen, en het is daarom van belang dat je voor jezelf uitzoekt wat de jouwe zijn. Voel je je meestal depressief, dan is het tegengif liefde, en het werkt zelfs het beste wanneer je dit niet alleen krijgt, maar ook juist geeft. Het tegenfit zorgt voor de verandering.

3. In deze stap gaat het erom dat je jezelf in staat gaat stellen dat je met positief denken er niet gaat komen, maar dat je juist met passie, doorzettingsvermogen en commitment die acties neemt die zorgen voor permanente verandering.

4. In deze laatste stap gaat het erom dat je jezelf conditioneert om in een kwestie van een moment jezelf uit je emotionele staat te halen en terug te krijgen in de gemoedstoestand waar je in wilt zitten.

Emotie wordt gemaakt door beweging. Om jezelf in een andere gemoedstoestand te krijgen is het belangrijk dat je weet dat je lichaamstaal een grote rol speelt in hoe je je voelt. Wanneer je je niet lekker in je vel voelt zitten, dan heeft dat vaak als gevolg dat je ook minder beweegt. Je schouders hangen, je kijkt naar beneden, haalt oppervlakkig adem.

Door je lichaamstaal te veranderen verandert ook je biochemie en ontwaak je een kracht in jezelf dat je help en ondersteunt om bovenstaande stappen makkelijker en sneller te integreren in je leven.

Onthoud: we doen alles met een reden, zowel de fijne als de pijnlijke dingen. Wanneer je weet waarom je doet wat je doet, bezit je ook de macht om hier verandering of verbetering in aan te brengen.

In Onbegrensd leer je hoe je meer interne vrijheid haalt uit jezelf en hoe je met een aantal simpele stappen jouw ultieme vrijheid kunt gaan leven – no matter what. Klik hier voor meer informatie over dit boek..

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Welke overtuiging of gedachte zorgt er bij jou voor dat je je heil zoekt in dingen die haalbaar op de korte termijn,  maar destructief op lange termijn zijn?

Ik ben benieuwd naar je ervaring. Laat daarom jouw reactie hieronder achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan met mensen uit jouw netwerk door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

When I’m in my power I’m a magnet – people are drawn to me.

I have the ability to rise above the circumstances

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!