10 Tips Voor Een Liefdevolle Relatie

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties

2  comments

 

Relaties zijn leuk… aan het begin. De eerste maanden en jaren zijn vaak nog de meest spannende, omdat koppels in de ontdekkingsfase zijn van hun relatie. Pas wanneer de structuur en de routine er langzaamaan insluipt wordt de ontdekkingsfase vervangen de comfortzone van gewoontes, rituelen en patronen. In deze fase van een relatie ligt er een gevaar op de loer welke kan zorgen voor een hoop onbalans, ruzie en uiteindelijk zelfs een break-up of een echtscheiding. Hoe zorg je dan voor een langdurige liefdevolle relatie?

In dit artikel deel ik 10 tips met je om je relatie liefdevol en bloeiende te houden.

1. Houd een open communicatie

Zoals zo vaak gebeurt in mensen die lange tijd bij elkaar zijn – zowel in werk als privé – is communicatie één van de meest fundamentele onderdelen voor een langdurige liefdevolle relatie.

Het komt vaak genoeg voor dat mensen in hun relatie stoppen met het delen van hun gevoelens en gedachten, uitgaan dat de ander wel weet wat ze denken, en zelfs onuitgesproken verwachtingen projecteren op hun partner – waarna ze zich teleurgesteld en gefrustreerd voelen.

Een open communicatie zorgt voor een oprechte dialoog tussen jou en je geliefde. Je leert daarmee de ander beter kennen en kunt daarmee adequater inspelen op de behoeftes van je partner.

2. Blijf nieuwsgierig naar elkaar

Nieuwsgierigheid is net zo belangrijk als communicatie. Het moment dat je ervan uit gaat dat je je partner kent, start je met de ondergang van je relatie. Nieuwsgierigheid kunnen komen in de vorm van vragen naar je geliefde, maar kunnen ook komen van je eigen gedachten die je met je partner deelt: “Ik dacht eraan om een keer per week een date-night te doen. Hoe denk jij daarover?”

3. Verken samen nieuwe avonturen

Relaties met een gebrek aan passie komen vaak voort uit routine. Zoek daarom samen het avontuur op je jullie relatie en ontdek wat jullie samen spannend vinden aan het verkennen van nieuwe gebieden in je relatie.

Natuurlijk kan dit op sensueel en seksueel vlak, maar denk ook eens aan het volgen van een tantra-workshop samen, of naar een club of zelfs vakantieoord gaan waar je nog niet eerder bent geweest. Samen nieuwe gebieden ontdekken brengt je vaak dichter bij elkaar omdat je samen leert wat jullie leuk vinden.

4. Werk je frustratie uit bij een professional

Als je ooit zelf ’s avonds moe en geïrriteerd bent thuisgekomen van het werk, dan weet je dat het erg makkelijk kan zijn om deze te projecteren op je geliefde. Hoe vaker je dit doet, des te groter de kans op herhaling. Hoe vaker je dit herhaalt, des te destructiever en giftiger je relatie wordt.

In plaats van je frustratie af te reageren op je partner, die dikwijls niet in staat is om er iets aan te doen, doe je er beter aan om naar een professional of zelfs een vreemde te gaan en je frustratie, zorgen of problemen met een neutraal persoon te bespreken.

Wanneer je een professional in de hand neemt heb je daarnaast ook nog de mogelijkheid om sneller en effectiever van je frustratie of problemen af te komen. Dat zorgt ervoor dat je ze niet meer mee naar huis hoeft te nemen, en dat op zijn beurt zorgt voor een betere gelegenheid om nader tot elkaar te groeien.

5. Analyseer niet te veel het probleem, maar zoek naar de oplossing

Elke relatie brengt problemen met zich mee. Dat komt omdat je niet met jezelf relateert, maar met een ander die een geheel andere denk- en voelwijze heeft. Problemen hoef je niet te zien als gevaren; het zijn eerder kansen om nader tot elkaar te komen – wanneer je vanuit nieuwsgierigheid komt en bereid bent om te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.

Wanneer een probleem door je partner wordt aangekaart, dan kun je ervan uit gaan dat er een behoefte achter zit waar niet aan voldaan wordt. Voor mannen kan dit heel praktisch zijn, voor vrouwen is dat doorgaans iets emotioneels

6. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen

Veel mannen denken graag groots. Wanneer ze hun partner met een groot boeket bloemen verrassen, dan zien ze dat als een grote overwinning en veronderstellen dat ze daarmee de vrouw voor geruime tijd gelukkig houden. Helaas is de werkelijkheid verder weg dan je zou denken.

Een vrouw ziet doorgaans een groot boeket bloemen als iets waar de man 1 punt mee scoort, ongeacht de hoeveelheid. Aan de andere kant: wanneer een vrouw het lievelingsgerecht klaarmaakt of zijn beste luchtje voor hem koopt, dan ziet ze dat zelf als 20 punten voor haar. De verhouding komt dus al snel scheef te liggen.

Om die reden is het belangrijk om juist kleine dingen op dagelijkse basis te blijven doen. Ga eens per week op date-night, geef elkaar elke dag minstens vier knuffels, neem de tijd om elkaar na werk echt te ontmoeten en te genieten van elkaar zonder dat je het over werk, financiën of de kinderen hebt.

Kleine dagelijkse acties zorgen op de lange termijn voor een langdurige liefdevolle relatie, omdat je continu blijft bouwen aan je relatie. Af en toe met een grote verrassing of actie komen, zoals een vakantie of een boeket rozen zorgt meer voor een tijdelijke euforie, maar niet voor een langdurige liefde, en daarmee bouw je niet aan de stevige fundamenten die elke relatie nodig heeft om te groeien.

7. Verandering is de enige constante factor

Relaties veranderen. Wanneer je elkaar aan het begin ontmoet wil je dat het voor altijd zo blijft. “Toch sijpelt langzaam aan de realiteit naar binnen”, zegt cabaretier Theo Maassen; de realiteit is de gewenning, zijn de patronen en de routines. Als je echt wilt zorgen voor een liefdevolle relatie die lang standhoudt, kijk dan ook eens van tijd tot tijd terug op hoe jij, de ander en jullie relatie zich heeft ontwikkeld. Wat is er veranderd? Welke groeven zijn er ontstaan?

Verandering is normaal. Het hoort bij onze ontwikkeling, en het zou irreëel zijn om te geloven dat een relatie nooit veranderd, zoals het ook irreëel is dat jij zelf nooit veranderd. Blijf je daarom bewust van wat er verandert, en hoe jij en je geliefde in jullie relatie veranderen. Wat werkt nog wel, en wat niet?

Het is de capaciteit om je aan te passen en met de flow mee te gaan dat ervoor zorgt dat je beiden verder kunt groeien in je relatie, en je elkaar kunt blijven ondersteunen in die ontwikkeling.

8. Geef om het geven

Een relatie aan het begin draait om wat je wilt geven. Je belt zes keer per dag, stuurt tig berichtjes en geeft elkaar continu cadeautjes. Die vonk die er in het begin is dooft langzaam als je hem niet brandende houdt. Geef daarom om het geven, om wat jij te bieden hebt aan de ander, en doe dat zonder verwachting dat je er niets voor terugkrijgt.

Geef wat je te bieden hebt, en geef gul. Zowel mannen als vrouwen waarderen het wanneer ze iets mogen ontvangen van hun partner, en net als in punt 6 zijn het eerder de kleine dingen die het ‘m doen dan de groote uitspattingen.

Je hoeft niet altijd met een bos bloemen aan te komen of een lekker luchtje. Je kunt ook je tijd, aandacht, energie, zorg, compassie of skills geven aan de ander; geef hem een massage of los een praktisch probleem op dat al tijden op de plank ligt. Geef omdat je van de ander houdt, no matter what.

9. Committeer je aan je relatie

Een liefdevolle relatie zonder commitment bestaat niet, zeker niet op de lange termijn. Mensen stappen in een relatie omdat ze hun emoties willen uitvergroten. Dat maakt het fijn, en soms ook pijnlijk. Maar weglopen voor wat je voelt zorgt hierin enkel voor herhaling in je nieuwe relatie.

Zorg daarom voor een open hart en durf je te committeren aan groei en vooruitgang, hoe dat er ook voor jullie uitziet. Je hoeft niet gelijk aan trouwen en kinderen te denken, maar je kunt je wel openlijk toeleggen op een liefdevolle relatie waarin je het beste van jezelf blijft geven om elke dag opnieuw nét even meer een betere man of vrouw kunt zijn, en de ander daarin eveneens te ondersteunen. Dat is ook commitment, en dat zorgt voor een diepere verbinding die langer standhoudt.

10. Behandel je relatie alsof het net begonnen is

Als je in een restaurant naar koppels kijkt, dan kun je zien wie er getrouwd is en wie net op hun eerste of tweede date is. De mannen op een eerste date kijken recht in de ogen van de vrouw en hebben maar één doel. De mannen die al jaren of decennia getrouwd zijn kijken naar hun bord, hun telefoon.

Wanneer je nieuwe ervaringen opdoet, creëer je dopamine. Voor mannen zorgt deze dopamine voor testosteron; een hormoon dat mensen levendig houdt.

Elke relatie begint met een sprankelende vonk. Zolang de die vonk kunt omzetten in een vlammetje en het vlammetje kunt blijven voeden, zul je in staat zijn om een langdurige liefdevolle relatie te creëren met je liefde.

Laat deze tien tips je hierbij helpen. Probeer er een paar uit en ontdek welk verschil het in jullie relatie gaat maken.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat betekent een liefdevolle relatie voor jou?

Ik ben benieuwd naar je antwoord – laat daarom hieronder jouw reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit bericht door op de sociale mediaknoppen te klikken, zodat jouw vrienden en volgers ook van deze informatie zullen profiteren.


Tags


Lees dit ook 

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Mooie antwoorden Pim. Geef elkaar zeker de vrijheid, dat is ontzettend belangrijk. Er is een pad dat je zelf aflegt, een pad wat de ander aflegt, en een pad dat jullie samen delen; een ‘ik’, een ‘jij’ en een ‘wij’.

  Je relatie wordt versterkt door de ‘wij’ te versterken. Wanneer de één bijvoorbeeld van cabaret houdt, maar de ander niet, dan houdt ook de ‘wij’ niet van cabaret.

  Houd de één van cabaret, en de ander ook, dan houdt ook de ‘wij’ van cabaret. Hoe groter de waarden, interesses, overtuigingen en bezigheden of acties de ‘wij’ heeft, des te sterker je een liefdevolle relatie hebt – inachtnemend dat de ‘ik’ niet gelijkend is aan de ‘wij’.

 • Een liefdevolle relatie betekent voor mij: accepteer de ander zoals hij of zij is en geef elkaar de vrijheid

  Ik ben al 32 jaar gelukkig getrouwd 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  Geoptimaliseerd door Optimole
  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!