Zichtbaarheid – Wie ben je werkelijk?

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

2  comments

 

Wat zien mensen als ze naar je kijken? Wat laat je ze zien? Zichtbaarheid is meer dan een imago of een masker, en het is meer dan een vorkomen of articulatie. In een wereld waarin imago en happy stories domineren lijkt het alsof iedereen om je heen een fantastisch of magisch leven leidt, terwijl een totaal andere identiteit schuilt achter de persoon die het bericht schrijft, de foto uploadt of de reactie plaatst. Eén vraag kan hierin een wereld van verschil maken.

Zichtbaarheid is meer dan wat je selectief laat zien. Zichtbaarheid gaat voorbij aan hoe je op een bepaald en specifiek moment in je vel voelt; het is nauw verbonden met je identiteit – wie je werkelijk bent.

Kijk je naar de Logische Niveaus, een theorie afkomstig uit Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), dan is het niveau van identiteit net onder dat van spiritualiteit of missie, en boven dat van omgeving, bezigheden vaardigheden en overtuigingen. Naarmate je een beschrijving geeft van jezelf over wie je bent, beginnend bij het niveau van omgeving, merk je dat het lastiger wordt om de woorden en omschrijvingen te geven van wie je werkelijk bent. In de meeste gevallen grijpen we allemaal terug naar de onderliggende niveaus die je identiteit beschrijven.

Je bent niet wat je hebt

Ik hoor al jaren dat ik slechtziend ben. Tegelijkertijd ben ik coach, psychotherapeut en lichaamswerker. Al deze omschrijvingen zijn niets meer dan externe kenmerken; dingen die ik doe of heb. In geen enkel aspect is het wie ik ben. Om die reden is het dan ook niet makkelijk om een antwoord te vinden op de vraag: wie ben je?

Wie je bent is meer dan wat je laat zien. Wanneer ik gefrustreerd ben omdat ik weer eens mijn backpack in mijn eigen woning niet kan vinden omdat ik hem niet zie, dan zou ik zeggen dat ik gefrustreerd ben. Maar ik weet dat ik niet mijn emoties en gevoelens ben en om die reden ben ik niet gefrustreerd, maar voel ik die emotie.

Het klinkt als muggenziften, en in geen geval tracht ik de Nederlandse taal hierin af te vallen op de gemakzucht waarmee het gewurgd wordt. Waar ik je op wil wijzen is dat taal de vertolking is van emotie; ratio na emotie. Identificatie met emotie is daarin net zo bizar als geloven dat je je beroep bent.

De scheidslijn tussen zijn en doen is flinterdun, zeker in ons taalgebruik. Daarom is het van belang dat je voor jezelf het onderscheid blijft maken tussen wat je zegt en wat het voor jezelf betekent. Ook al zeg ik dat ik slechtziend ben als ik op de luchthaven naar de juiste gate zoek en hem niet kan vinden, ik weet dat ik door mijn visuele uitdaging niet genoeg zie om te komen waar ik wil zijn, en dat de uitspraak ‘Ik ben slechtziend’ vaak makkelijker is dan ‘ik heb een visuele beperking’. Zolang ik weet dat ik niet slechtziend ben, maar dat mijn ogen niet genoeg zien om iets te kunnen, bespaar ik mezelf de ellende van negatieve zelfpraat of beperkende overtuigingen op basis van wat ik heb.

Hoe weet je dan wie je werkelijk bent als je niet bent wat je hebt of doet?

Enkel een spirituele zienswijze geeft mij bij benadering richting. Wie ik ben is dat wat nooit verandert. Een beter antwoord heb ik niet voor je. Het is een ontdekkingsreis die je zelf zal moeten willen doen.

Wat laat je de buitenwereld zien?

Wat je de wereld laat zien op elk gewenst moment is dikwijls een fractie van wie je werkelijk bent. Het is een momentopname van je gevoelens en emoties, je bewuste en onbewuste overtuigingen, je gewoontes en gedragingen. Pas wanneer je je bewust bent van dit feit, kun je ook een aanpassing maken in wat je laat zien. Tot die tijd blijf je leven met maskers en imago’s; een afhankelijkheid van anderen, een continue zoektocht van goedkeuring en waardering.

Pas wanneer je jezelf in al je facetten kunt omarmen, kun je de wereld laten zien wie je werkelijk bent. The good, the bad and the ugly.

Leef vanuit je ware Zelf

Leef je vanuit je ware ‘ik’, dan leef je zonder alle maskers en imago’s, zonder alle onzekerheden en twijfels over oordelen van wat anderen van je denken en vinden. Hoewel dit tegen de geconditioneerde principes van het verlangen om ergens bij te horen indruist, is het juist de kunst om dit alles los te laten en jezelf te omarmen voor wie je werkelijk bent. Vanuit die volledige zelfacceptatie vloeit zelfliefde, zelfvertrouwen en eigenwaarde. En wanneer je zelf leeft, kun je ook beginnen met de ontdekkingsreis naar het werkelijk zien wie anderen zijn.

Ik denk soms te weten wie ik ben. Maar vak genoeg val ik terug op labels en etiketten van wie ik denk te zijn, geweest was of wie ik vind dat ik moet zijn. Door te accepteren dat ik simpelweg ben, leef ik vanuit een acceptatie dat dit genoeg is. Met al mijn maskers, imago’s, angsten en zekerheden, mislukkingen en overwinningen.

Door die activiteiten te doen die me meer laten ontdekken, ontdek ik ook meer over mezelf. Ik weet dat de wereld buiten me een spiegel is, zoals ook de buitenwereld een spiegel is van wat er in me leeft. Daarmee verrijk ik mezelf door te leren wie ik nog meer ben, en kom ik telkens weer tot de conclusie dat ik veel meer ben dan ik gedacht had.

Dat is pas ware ontwikkeling.

Ont-wikkeling zorgt voor transparantie

Het afpellen van de wikkels van wie ik denk te moeten zijn om ‘erbij’ te horen in de wereld zie ik als kans om mezelf beter te leren kennen en te laten zien. Hoe meer ik over mezelf weet, hoe zichtbaarder ik word.

De ironie is namelijk, dat om jezelf te kunnen laten zien naar anderen, je transparant moet zijn. Wederom: de good, the bad and the ugly.

Zichtbarheid is meer dan een mooie marketingterm voor ondernemers, laptoplifestylers en populariteitszoekers. Het is een vrijheid die we hebben om onszelf te laten zien voor wie we werkelijk zijn en daarin de keuze te maken hoe we onszelf naar onszelf en anderen presenteren. Mijn keuze is daarbij gekomen vanuit waarden als authenticiteit, oprechtheid, onvoorwaardelijke liefde en integriteit. Zo kies ik ervoor om nodeloze discussies te vermijden of te voorkomen, geen Ego-gevechten meer aan te gaan, en mezelf en anderen vanuit respect, empathie en compassie te benaderen. Dat dit niet met iedereen altijd lukt, is enkel een uitnodiging om mezelf daarin beter te leren kennen en te ont-wikkelen. Of het nu gaat om de klanten met wie ik werk of de relaties die ik heb met familie en vrienden; zolang ik mezelf zichtbaar kan maken door te laten zien wie ik ben en dit met mijn waarden te presenteren, leef ik vanuit innerlijke rust en balans, en kan ik een contact aangaan vanuit authenticiteit.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat doe jij om jezelf zichtbaar te maken voor jezelf en anderen?

Ik ben benieuwd naar je reactie en nodig je uit om hieronder een comment achter te laten. Ik kom er dan zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.

 

 

 

 

 

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Beste Jan,
    “Ik denk dus ik ben” is inderdaad een prachtige gedachte, en het wil inderdaad zeker niet zeggen dat het tegenovergestelde moet kloppen, ook al lijkt dit in eerste instantie zo.

    Inzicht in jezelf stelt je in staat om je zichtbaarder te maken en jezelf te laten zien voor wie je echt bent.

    Dank je wel voor je reactie.

  • Jan van Tulder schreef:

    Descartes zei al: ik denk, dus ik ben.
    Dat moet wel zo zijn maar het omgekeerde geldt zeker niet.
    Maar inzicht in ‘wie ben ik’ is belangrijker dan mezelf zichtbaar maken.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!