Waarden: De Kern Voor Elk Succes

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

1  comments


Iedereen heeft ze. Weinig zijn er echter bewust van. En nog minder mensen gebruiken ze als basis en leidraad voor hun leven. Waarden. Ze bepalen je gedrag en geven je richting in wat je doet in elk facet van je leven. Ontdek in dit artikel hoe je jouw kernwaarden vindt zodat je ze bewust kunt inzetten voor al je doelen.

Wat zijn waarden?

Waarden zijn belangrijke maatstaven of principes die je eigen gedrag sturen en op grond waarvan je je eigen gedrag en dat van anderen beoordeelt. Ze liggen onder de oppervlakte van je bewustzijn, en blijven op de achtergrond aanwezig totdat je met een ander te maken hebt die jouw waarde in mindere mate of helemaal niet deelt.

Op basis van je waarden ga je contacten en relaties met anderen aan. Op basis van je waarden kies je voor het werk dat je doet, de lifestyle die je leeft en de mate van gezondheid waarin je je bevindt. Je kunt nog zo ambitieus zijn in het veranderen en verbeteren van je externe wereld; zolang je niet start met het verkennen en veranderen van je interne wereld zal je telkens weer tegen dezelfde uitdagingen aan blijven lopen. je relatie verwaterd, je krijgt een aversie tegen het werk dat je doet, je gezondheid verbetert niet en je lifestyle blijft eveneens ongewijzigd.

Waarom zijn waarden belangrijk?

Onze waarden informeren onze gedachten, woorden en acties.

Onze waarden zijn belangrijk omdat ze ons helpen groeien en ontwikkelen. Ze helpen ons om de toekomst te creëren die we willen ervaren.

Net als ieder ander ben ook jij dagelijks betrokken bij het nemen van honderden beslissingen. De beslissingen die je neemt weerspiegelen je waarden en overtuigingen en zijn altijd gericht op een specifiek doel of specifieke reden. Dat doel is de bevrediging van je eigen (of de collectieve)  behoeften

Je waarden vinden

Het valt niet altijd mee om je waarden te onthullen. Met name omdat de meesten in je onderbewuste liggen kan het een zoektocht zijn naar wat je werkelijk belangrijk vindt. Tenzij je continu de confrontatie met anderen wilt aangaan om ze te achterhalen, raad ik je aan om een lijst van waarden te maken.

De krachtigste manier om je kernwaarden te vinden is door een proces te doorlopen waarin je op zoek gaat naar je kernwaarden. Een lijst van waarden lijkt hierin handig, maar het gevaar schuilt erin dat je mind en je ego die waarden kiest die je het liefste zou willen hebben – ook al leef je ze nog niet.

Ontdek Je Persoonlijke Kernwaarden


Download hier de gids "7 Stappen Naar Het Ontdekken van Je Persoonlijke Kernwaarden voor de prijs van ee kop koffie en transformeer alle facetten van je leven

Hoewel ik je niet aanraad om een lijst van waarden te doorlopen en de beste eruit te kiezen, kan het soms handig zijn om je bewust te worden van welke waarden het meeste met jou resoneren.

Via deze link vind je een lijst van meer dan 176 waarden die je gratis kunt doorlopen.  

Waarden in werk

Veel mensen kiezen nog steeds voor een stabiele financieel inkomen wanneer ze hun werk kiezen. De waarde van financiële veiligheid speelt daarin een grotere rol dan de waarde van voldoening, zingeving of het leveren van een bijdrage. In veel gevallen biedt het hen wel de voldoening op korte termijn, omdat ze financieel gezien in staat zijn om hun geluk te kopen met materiële zaken, maar op termijn vervliegt dat geluk en wordt het vervangen door sleur, tegenzin en onderpresteren.

Kies je voorafgaand werk dat berust op jouw eigen waarden, dan loop je op korte termijn weliswaar iets meer risico op financiële instabiliteit, maar biedt het je wel de ondergrond voor een carrière waarin passie, voldoening en groei op de voorgrond staan. Gedurende die tijd specialiseer je je daarnaast ook in wat je doet en vergroot je daarmee je mogelijkheden om financieel gezien een meer solide en zekere toekomst op te bouwen.

Waarden in relaties

Ook relaties zijn onderhevig aan je waarden. Wat je belangrijk vindt voor jezelf bepaalt ook hoe sterk je band is met de ander in je relatie. Ook al hebben we allemaal in essentie dezelfde behoeftes, het is de rangorde en de connecties met je kernwaarden die bepalen of je relatie de tand des tijds kan doorstaan. Wanneer jouw waarden bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, onvoorwaardelijke liefde en vrijheid zijn, terwijl je geliefdes waarden stabiliteit, eenheid en zekerheid zijn, dan kan dat op den duur flink botsen.

Met name op basis van je kernwaarden zijn intieme relaties de fundamenten voor   succes. Omdat je vanuit je eigen waarden bewust kunt kiezen voor een relatie met iemand met gelijke waarden. Wanneer er overeenstemming is in waarden tussen mensen, dan verbindt dat en zorgt het voor een sterkere band en bereidwilligheid om in uitdagende en op momenten van confrontatie sneller, beter en gemakkelijker weer nader tot elkaar te komen en sterker de gezamenlijke relatieroute te vervolgen.

Waarden in gezondheid

Ook in je gezondheid heb je te maken met je eigen, vaak onbewuste waarden. Of je nu kiest voor gemak ten aanzien van wat je eet of hoeveel je beweegt, hangt sterk af van wat je werkelijk belangrijk vindt. Staat comfort hoger op je lijstje dan discipline, dan zal het lastig blijven om op je streefgewicht en in de beste conditie te komen en blijven.

Natuurlijk kun je een dieet volgen en ervoor zorgen dat je op je streefgewicht komt. Maar zodra je je doel behaald hebt en je verruilt de discipline weer voor gemak en comfort, dan zal ook je lichaam daar navenant op reageren.

Gezondheid, relaties, financiën, werk en je persoonlijke ontwikkeling hebben dus allemaal te maken met de waarden die je dicht bij je houdt. Daarom is het belangrijk om te weten wat je waarden zijn, en desgewenst om daar een aanpassing in te maken.

Bedenk dat je waarden, en met name je kernwaarden de beslissende factor voor je succes zijn. Het delen van bepaalde belangrijke kernwaarden is één van de sleutels die de chemie van een relatie, samenwerking, partnership ofwerk in een organisatie bepaalt. Focus je daarom op het maken van keuzes om je leven te leiden dat in lijn ligt met je kernwaarden. Op die manier leef je werkelijk een leven dat echt waardevol is.

Hier si mijn vraag voor jou vandaag: op welke waarde(n) beoordeel jij jouw eigen en andermans gedrag het meest?

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom jouw reactie hieronder achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

 

Robert

   

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.

Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!