Wat Geloof Jij Nog? De Kracht van Je Overtuigingen

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

0  comments

Niemand geloofde het. Totdat het gedaan werd. Of je nu kijkt naar de gebroeders Wright die als eerste in een vliegtuig vlogen in 1905, Roger Bannister, die in 1954 als eerste man de Engelse mijl onder de 4 minuten rende, of de constatering dat een klein virus de hele wereld zou stilleggen. We hebben allemaal overtuigingen die ons beperken en ondersteunen. De vraag is: van welke geloof je dat ze je gelukkiger, gezonder en succesvoller maken?

Beperkende en ondersteunende overtuigingen

Omdat de oorsprong van overtuigingen zo veelzijdig is, houden we een splitsing van twee groepen aan: ondersteunende en beperkende overtuigingen.

Beperkende Overtuiging

Simpel gezegd, een beperkende overtuiging is iets dat volgens jou waar is over jezelf of de wereld om je heen dat obstakels op je pad creëert.

Als je het bijvoorbeeld financieel moeilijk hebt, kan dat zijn omdat je gelooft dat je niet het type persoon bent dat ooit rijk zou worden. Zo neem je beslissingen en leef je vanuit die realiteit.

Ondersteunende Overtuiging

Aan de andere kant is een ondersteunende overtuiging iets dat volgens jou waar is over jezelf of de wereld om je heen dat in overeenstemming is met het leven dat je wilt creëren.

Als één van je levensdoelstellingen rijkdom en welvaart is, zou een ondersteunende overtuiging zijn dat je het type persoon bent dat gemakkelijk rijkdom en kansen kan creëren.

Alle overtuigingen bestaan om onze zelfperceptie te bevestigen en te behouden.

We doen dingen altijd in overeenstemming met onze overtuigingen. Als je gelooft dat je kunt zijn wat je wilt zijn, kun je eraan werken om jezelf te veranderen door je vaardigheden te verbeteren, nieuwe gewoonten te ontwikkelen of door aan andere aspecten van je leven te werken om die persoon te zijn.

Als je daarentegen gelooft dat er nooit iets zal veranderen of er is niets dat jij kunt doen om het te veranderen, blijf je dezelfde oude patronen herhalen. Dit zal je self--fulfilling profecy worden. Je geloofssysteem heeft dus veel invloed op je succes of gebrek aan succes.

Denk je bijvoorbeeld dat je capabel, bekwaam en waardig bent, dan zoek je eerder naar mogelijkheden die je daarbij kunnen helpen.

Je geloofssysteem is de onzichtbare kracht achter je gedrag; of het nu je gewoonten of persoonlijkheid zijn, of de beslissingen die je neemt, of de manier waarop je communiceert of op iets reageert.

Het belang van je overtuigingen

Je overtuigingen beïnvloeden ook je gedrag in je gezondheid. Onderzoek toont aan dat mensen eerder gezonde gewoonten aangaan als ze meer zelfvertrouwen hebben. Een sterker zelfvertrouwen kan je helpen bij het omgaan met onzekerheid en angst, waardoor je emotionele gezondheid behouden blijft. Dit is waarom je overtuigingen een belangrijke rol spelen in je persoonlijke en professionele leven.

  • Overtuigingen zorgen voor duidelijkheid. Op het moment dat je gelooft in dingen die je waardeert, vind je een manier om ze te bereiken.
  • Overtuigingen stellen je in staat obstakels te overwinnen. Als je niet gelooft in iets waardoor je doelen de moeite waard zijn om naar te streven, zal je het enthousiasme missen om mislukkingen of moeilijkheden te overwinnen.
  • Overtuigingen brengen je in de goede richting. Als je niet weet wat je denkt dat waar is, zal je geneigd zijn af te wijken van je doelen en prioriteiten.
  • Overtuigingen beïnvloeden de keuzes en beslissingen die je neemt.
  • Overtuigingen bepalen je verwachtingen en percepties van je realiteit.
  • Overtuigingen moedigen je kritische en creatieve denkvaardigheden aan.
  • Overtuigingen bepalen je doelen en hoe je deze bereikt.
  • Je overtuigingen vormen de basis van je zelfbeeld.

Overtuigingen zijn geconditioneerde percepties die zijn gebaseerd op je ervaringen uit het verleden en het heden, samen met andere factoren zoals je persoonlijkheid en gewoontes.

Sommige overtuigingen zijn gebaseerd op je interpretaties, emoties of gedachten die volgens jou waar zijn, en sommige komen van je vrienden, familie en omgeving.

Diepgewortelde overtuigingen fungeren als opdrachten voor je zenuwstelsel en worden gebruikt als snelkoppelingen voor het herkennen van patronen. Wanneer we nieuwe informatie verwerken, proberen we dit in een reeds bestaand geloofssysteem te passen, wat leidt tot vervormingen, vooroordelen, (mis)interpretaties en fouten. We generaliseren en maken aannames op basis van gelijkenis met eerder herkende patronen terwijl we conclusies trekken.

We houden vast aan de meeste overtuigingen om aan onze behoeften te voldoen; of dat nu te maken heeft met het gevoel geliefd of veilig te zijn of ergens bij te horen, of om ons zelfrespect te ontwikkelen. We ervaren minder stress, angst en onzekerheid door vast te houden aan ons geloofssysteem. Maar als je geloofssysteem niet is afgestemd op de doelen en doelstellingen die je zou willen bereiken, dan voel je je vaak beperkt, vast en onvervuld. Dit komt omdat wanneer je een diepgewortelde reeds bestaande overtuiging hebt, die beperkend is, Je geest  bewijs vindt om die overtuiging te blijven ondersteunen.

Wanneer je frequent word blootgesteld aan ondersteunende overtuigingen, dan zullen je bestaande beperkende overtuigingen vervagen. Dit gaat weliswaar erg langzaam, omdat de verschuiving in je bestaande geloofssysteem zal plaatsvinden. Doe je daarentegen bewust moeite om je oude overtuigingen te transformeren omdat ze niet langer je doel dienen, dan kan het proces sneller verlopen, zelfs wanneer het ook anderen betrof die je dierbaar waren of deel uitmaakten van je identiteit – denk bij voorbeeld aan de invloed die je ouders, partner(s) en andere invloedrijke mensen op je overtuigingen hadden.

Creëer

Krachige Kernovertuigingen

Ontdek de 7 stappen om een beperkende overtuiging te transformeren in een krachtige en ondersteunende overtuiging

Waarom het niet makkelijk is om je overtuigingen te veranderen

Soms heb je een overtuiging die je tegenhoudt om iets te leren. Wanneer je in een andere omgeving of in een andere omstandigheid bent die je blootstelt aan een andere overtuiging, dan ervaar je weerstand om de nieuwe overtuiging aan te nemen. Ook kan een plotselinge verstoring van je oude overtuigingen je zelfbeeld en je emotionele stabiliteit beïnvloeden. De meeste mensen werken namelijk niet aan hun bewustzijn of persoonlijke ontwikkeling. Het leven verandert, maar de overtuigingen blijven constant.

Het is niet makkelijk om van je oude overtuigingen af te wijken, aangezien je vaak meer dan genoeg bewijsstukken hebt die de overtuiging in stand houden. Ze zijn mettertijd sterker, consistenter en stabieler geworden en verweeft geraakt met hoe je jezelf definieert; je zelfbeeld is daarmee constant gehouden.

Als gevolg hiervan word je resistent voor verandering wanneer je wordt blootgesteld aan een totaal ander gezichtspunt in vergelijking met je eigen overtuiging.

Ook als mensen veel persoonlijkheid in hun overtuigingen investeren, of hun hele leven rond een overtuiging structureren, kan verandering van oude overtuigingen emoties als boosheid, angst, verwarring en frustratie opleveren.

Als je sterke overtuigingen hebt die in strijd zijn met je doelen, nieuwe ideeën, of nieuwe overtuigingen, dan zal je waarschijnlijk je inspanningen saboteren om vooruit te komen in het behalen ervan.

Wanneer je namelijk geconfronteerd wordt met situaties waarin je reeds bestaande overtuigingen zo sterk bedreigd worden, dan ervaar je negatieve emoties waardoor je denkt dat er iets mis met je is. Je raakt emotioneel verstrikt in ideeën waarvan je denkt dat ze waar zijn. Dit zorgt ervoor dat je meer aandacht besteedt aan ideeën die je huidige overtuiging ondersteunen en ideeën weerleggen die in tegenspraak zijn met je huidige overtuiging. Maar het betekent niet dat je hem niet kan worden vervangen zodra het is gecreëerd.

Verander je beperkende overtuigingen

Echte verandering in jezelf vindt plaats waneer je nieuwe overtuigingen in je geloofssysteem aanpakt. Vervang oude beperkende overtuiging door nieuwe ondersteunende en transformeer jezelf daarmee naar een persoon met een nieuwe, betere en krachtigere identiteit. 

We hebben allemaal te maken met beperkende overtuigingen, en helaas zijn ze aanwezig op elk belangrijk gebied in ons leven. 

Zelf heb ik onlangs met een coach gewerkt aan een kern beperkende overtuiging die me tegenhield op bijna elk vlak van mijn leven om meer succes en betere resultaten te behalen. Mijn gezondheid, relatie, werk en financiën hebben hier jarenlang onder geleden zonder dat ik me bewust was van deze beperkende overtuiging. 

Hoewel ik aanraad om met een coach te werken, heeft het doorlopen van de zeven stappen die ik in de gids "Creëer Krachtige Kernovertuigingen - de 7 stappen naar het veranderen van beperkende overtuigingen in ondersteunende overtuigingen" beschrijf een grote toegevoegde waarde. 

Niet alleen is het makkelijker om in deze tijd van sociale distantiëring en veiliger om zelf aan je persoonlijke ontwikkeling te werken; het is tevens  ook prettiger om in je eigen tempo en tijd aan de slag te zijn met de kern van je persoonlijke ontwikkeling. Een ander voordeel is dat je de stappen in  deze gids voor meerdere beperkende overtuigingen kunt inzetten. Wetende dat je te maken hebt met tal van beperkende overtuigingen is het raadzaam om een tool te hebben die zowel effectief en efficiënt is alsook meerdere keren in te zetten is om meer succes te behalen. Je werkt dus vaker, sneller en beter en je bespaart ook nog een flinke slok op een borrel. Goed om weer een aantal pakken WC-papier vna in te slaan ?.

Overtuigingen bepalen je gedrag. En je gedrag bepaalt wat je doet, wat je hebt en zelfs wie je bent. Wanneer je kritisch naar jezelf durft te kijken en oprecht kunt concluderen dat er nog punten zijn waarin je jezelf tegenwerkt, al zij het onbewust, dan is het niet meer dan een logische stap om jezelf een beter alternatief te bieden dat op velerlei vlakken in je voordeel werkt dan vast te houden aan iets dat je meer schade oplevert. 

Dit is de reden waarom ik bijna 20 jaar geleden in persoonlijke ontwikkeling ben gedoken en tot op de dag van vandaag me volledig inzet om het leven voor mezelf en dat van mijn medemens te verbeteren. 

Met name in deze tijd van angst en onzekerheid is het zo belangrijk dat je niet terugvalt in oude patronen of de hele dag op de bank blijft hangen, hopende dat het "ooit" beter zal worden. Nee, de tijd van verandering is nu. Kijk maar om je heen.

De wereld is aan het veranderen. En het nodigt jou ook uit om die elementen van jezelf te veranderen die je tegenhouden om hier beter, sterker, gezonder, gelukkiger en succesvoller uit te komen. 

"If you want things to change, you have to change"
- Jim Rohn


Hier is mijn vraag voor jouw vandaag:welke overtuiging belemmert jou op dit moment om vooruitgang te hebben? 

Een makkelijke manier om een beperkende overtuiging te vinden is om de volgende zin af te maken:

"Ik zal nooit ... hebben/doen/zijn".

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laar daarom hieronder jouw reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug. 

Op jouw succes, 

Op jouw succes,


Robert

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.

Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!