Als je ooit iets geprobeerd of gedaan hebt, maar het resultaat dat je wilde bereiken bleef uit, dan ben je vandaag at the right place, at the right time. De boodschap: laat je niet stoppen door je verleden, je angsten of door anderen. You are unstoppable – en ik laat je in dit artikel zien waarom ik weet dat dit ook voor jou geldt.
Al sinds mensenheugenis leven we in een wereld van onzekerheid. Geen garantie dat de stappen die je neemt de juiste zijn. Ging het in de oertijd om het jagen op je familiediner, zo ging het in de oudheid om de ontdekking van de mens in zijn anatomie.
Ook de middeleeuwen gaven nergens garantie op succes. Je kon de vrouw zijn van een koning en niet zeker zijn van je leven. Of je kon een gelovige zijn en zelfs door de Kerk de dood ingejaagd worden.
Of neem je eigen leven eens. Je werd geboren. Leerde lopen door te vallen. Leerde praten door wartaal uit te blaten; leerde schrijven, fietsen en koken door woorden te misspellen, op je bek te gaan en respectievelijk het eten aan te laten branden.
Vanaf het moment dat je jezelf een doel stelde, ging je akkoord met de universele wet dat je het risico aanvaardde op ‘mislukking’ – op een andere uitkomst dan wat je verwacht of gedacht had.
Betekent dat dat je moet opgeven? Dat je bij de pakken neer moet zitten? Dat je moet weglopen voor je potentieel, je wensen en je verlangens?
De ironie is, dat daar waar tegenspoed is, ook de kansen liggen. In het Engels heet dit: where there’s adversity, there’s opportunity.
Dat wil zeggen, dat wanneer je een doel voor jezelf stelt, je te maken hebt met tegenslagen die je proberen van je pad te houden, maar dat er tegelijkertijd een kans ligt om de persoon te worden die in staat is om het obstakel of de moeilijkheid te overwinnen.
We hebben allemaal momenten gehad (en sommigen van ons zitten er zelfs nu in) waarin we vast zaten, omdat er een obstakel op ons pad lag dat voortgang leek te verhinderen. Maar altijd is er wel een manier die voor een volgende stap kon zorgen; een optie die initieel over het hoofd werd gezien, maar toch genomen werd – en die uiteindelijk leidde tot het overkomen van het obstakel en de weg vrij baande voor succes.
In de meeste gevallen kunnen we obstakels of problemen retrospectief herkaderen als uitdagingen of zelfs kansen. “Als ik toen niet dat probleem getackeld had, dan zou ik nu niet…” Dat vereist wel dat het probleem daadwerkelijk getackeld moet worden.
Soms is een enkele vraag aan jezelf daarin genoeg om de volgende stap te zetten. In sommige coaching gesprekken stel ik mijn cliënten dan ook wel ‘ns de vraag: als je alle hulpbronnen zou hebben die je nodig had om verder te komen, wat zou je dan nu als eerste doen om dichter bij je doel te komen?
Het lijkt een vooronderstelling te zijn dat niet alle hulpbronnen aanwezig zijn; dat je eerst iets buiten jezelf nodig moet hebben om een verandering die veelal binnen in jezelf ligt, te kunnen realiseren. En zelfs als het doel buiten jezelf ligt, dan nog is het je interne technologie die eerst gewijzigd moet worden, voor dat de realiteit buiten jezelf ten gunste van je kan veranderen.
Alle hulpbronnen die je nodig hebt zijn al aanwezig. Hulpbronnen als je innerlijke gemoedstoestand, je mindset, motivatie, doorzettingsvermogen en veerkracht .
Weet je deze te reguleren en in goede en effectieve banen te leiden, dan is dat wat buiten je ligt allesbehalve onhaalbaar.
Zelfs als je vast lijkt te zitten in je koers naar je persoonlijke succes, dan zijn het twee van de drie punten die binnen in je liggen, die je helpen om die doorbraak te realiseren.
Het leven mag dan soms verdomd uitdagend zijn, of ronduit problematisch, de clou is om in plaats van vast te blijven zitten en te geloven dat wat je wilde bereiken niet voor jou is “omdat je het al zoveel keer hebt geprobeerd” – de clou is dat je juist deze tegenslagen, obstakels en onzichtbare muren nodig hebt, omdat ze je laten zien dat je nog niet de persoon bent die in staat is om dat doel te bereiken. Denk aan adversity en opportunity…
So what, dat je al zes verschillende diëten hebt geprobeerd, en nog steeds niet het ideale gewicht hebt bereikt? So what, dat je met een fysieke beperking leeft die je ervan weerhoudt om auto te rijden, trappen te lopen, of er zomaar even een weekje tussenuit te gaan met je partner?
Als blinde kun je niet zien, dus mag je niet autorijden. Als je in een rolstoel zit, dan kun je niet of nauwelijks trappen lopen, en zit je aan de nierdialyse, dan zijn de mogelijkheden om zorgeloos op vakantie te gaan, zwaar gelimiteerd.
We hebben allemaal de neiging om onze eigen situatie te vergelijken met anderen die het beter hebben. En dat is, op zijn zachts gezegd, onverstandig; je creëert daarmee namelijk een recept voor negatieve zelfconditionering.
Als je dan toch graag jezelf wilt vergelijken met anderen, doe dat dan met mensen die er niet beter aan toe zijn; op die manier geef je jezelf nog de mogelijkheid om dankbaar te zijn voor dat wat er wel is in je leven – en dat is een hoop meer dan je denkt.
Een mindset die op schaarste, onmogelijkheden en tekortkomingen is gefocust zal er ook alles aan doen om dat te bereiken. Dit lijkt rationeel onzinnig, en zelfs belachelijk; hoe kun je jezelf nu op zo’n manier saboteren? Het punt is, dat maar liefst 96% van al je acties vanuit je onderbewustzijn gereguleerd worden.
Hiertoe behoren ook je overtuigingen, gedragingen en handelingen. Het leeuwedeel gaat automatisch, en alles wat je op de automatische piloot doet, zit ingebakken in je onderbewustzijn.
Hoe wordt je dan unstoppable?
Het antwoord is simpel, en hierin ligt ook het gevaar. Dat wat simpel is, wordt vaak door je ratio als ongeloofwaardig aangenomen. “Het kan niet zo simpel zijn”, zegt je logische kant.
Truth be told, in veel gevallen is het de simpele oplossing of aanpak die juist voor de oplossing zorgt.
Conditioneer je mind voor mogelijkheden. Focus je op wat werkt, en breidt dat uit. Het sleutelwoord hierin is oefenen. Net als een vakman ligt het geheim van de smid in de uren, dagen, maanden en jaren die je in je vak stopt. En in dit geval is je ‘vak’ het leven dat je wilt leiden.
Focus niet alleen op de zogenaamde “positive thinking”, maar doe ook aan “positive doing”. Voeg de daad bij het woord, en train jezelf in constructief handelen ten behoeve van jezelf. Je weet hoe je je gedragingen kunt verbeteren, evenals je fysieke en emotionele gezondheid; het is nu de tijd om dan ook te doen wat je weet.
Accepteer je eigen realiteit zoals het nu is, en onderzoek wat je nodig hebt om verder te komen. Dit klinkt tegenstrijdig., maar dat is het niet. Het heeft namelijk geen enkele zin om de strijd aan te gaan met jezelf en je te verzetten tegen je fysieke beperking. Dat is een gevecht dat je nooit zult willen. Door je fysieke toestand te accepteren – ik weet dat dit tijd kost – loop je weg van een nodeloze strijd, en kun je vanuit innerlijke vrede de eerste stappen zetten om het leven op te bouwen dat je voor ogen hebt.
Train je doorzettingsvermogen, veerkracht en drive. Innerlijke hulpbronnen als deze helpen je om mislukking als enkel informatie te zien en de spreekwoordelijke strijdbijl om je doelen te bereiken te slijpen, in plaats van te begraven.
En tot slot: geef nooit op aan dat wat echt belangrijk voor je is. Ga bij jezelf na, wat het is dat je wilt, en waarom. De antwoorden op deze vragen helpen je om een toekomst te bepalen die bij jou past, en die je inzet, aandacht en commitment waard is om behaald te worden.
Deze factoren helpen je om unstoppable te worden, en het leven te manifesteren dat je beoogt.
Je hebt me het al vaker horen zeggen en schrijven: je kunt zo veel meer dan je denkt, en ik ben zo overtuigd van deze stelling, dat ik ernaar ben gaan leven.
Met de successen die ik de afgelopen jaren heb behaald – 1000 kilometer gewandeld in 42 dagen, de New York marathon weten te finishen, mijn eigen TED-talk, internationaal succes als spreker, trainer en coach, 3 gepubliceerde boeken en 2 in de maak – en de fysieke geschiedenis die ik achter me heb liggen – 60 operaties, diabetes, 1% visus, dialyse, dubbele orgaantransplantatie, en zelfs coma – kan ik niet anders zeggen dat de bovenstaande stelling een waarheid is.
Dat maakt mij tot een gedreven, gecommitteerde en gepassioneerde man die de wereld als zijn playground ziet.
Wat maakt jou unstoppable? Welke overtuiging heb jij (nodig) om de mogelijkheden te ontwaken, ondanks je uitdagingen, een leven van succes, geluk en gezondheid te creëren? Laat hieronder je comment achter, en creëer jouw ultieme leven.
Op jouw succes,
Robert
PS: deel deze post door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken, zodat jouw vrienden ook van deze informatie profiteren.
[…] Er liggen kansen in tegenslagen. Want die tegenslagen laten je zien dat sterker moet zijn dan je tot nu toe geweest bent; ze laten je zien da je nog meer in je mars kunt hebben, en dat dit moment bij uitstek de uitgesproken kans is om meer uit jezelf te halen. […]
Respect, kerel!