december 22

3 comments

Herkaderen: De Oplossing Tot Je Probleem

By Robert


 

We hebben allemaal te maken met uiteenlopende problemen. Te weinig energie, geldzorgen, moeite met afvallen, mot met je buren of familie, of gewoon niet met enthousiasme naar je werk gaan. Wat kan herkaderen hierin betekenen en wat is herkaderen precies?

Herkaderen is een techniek waarbij je een nieuw of ander kader plaats om een gebeurtenis, ervaring of situatie. De functie van herkaderen is om een dergelijke ervaring of situatie een andere betekenis te geven. Immers, niets heeft een betekenis, behalve de betekenis die je er aan geeft.

Dit klinkt wellicht wat ‘zweverig’, maar “hear me out”.

Als je een probleem aanpakt vanuit de mind (ego) dan krijg je constricted bewustzijn, je krijgt een strijd. De Ego mind wil altijd gelijk hebben. Dit leidt tot angst, boosheid en andere emoties. Misschien win je de slag, maar er is nooit een lange termijn oplossing. Vroeg of laat zul je, zolang je in je hoofd houdt dat je een probleem hebt, de strijdbijl er bij neergooien, omdat het te overweldigend is om door te gaan; je verlangen om de situatie te veranderen is tot een dieptepunt gedaald, omdat je ervaart dat je probleem te groot is om op te lossen.

Fundamenteel is hierin, hoe je de situatie hebt gedefinieerd. Een probleem geeft namelijk aan dat de situatie te groot, omvangrijk en overweldigend is om aan te pakken. Een mooie metafoor hiervoor schets ik op deze manier: een probleem is net als een berg waar je voor staat. De wind waait in je gezicht en het voelt aan als een nagenoeg onmogelijke opgave om tot de top van deze berg, je gewenste uitkomst of situatie, te komen.

Het woord ‘probleem’ associëren we vaak met ‘zwaar’, ‘moeilijk’ en ‘lastig’ en dit is vaak waar we de kern van je mindset raken. Welk ander woord zou je concept van ‘probleem’ overlappen, zonder dat hier de zwaarmoedigheid aan vast zit? Het antwoord is ‘uitdaging’.

Met het herkaderen van een ‘probleem’ naar een ‘uitdaging’ blijft de metaforische berg weliswaar staan, maar voelt het aan alsof de wind niet meer van voren komt, maar je een steuntje in de rug geeft. . Het woord ‘uitdaging’ roept in bijna alle gevallen de associaties van ‘strijdlustig’ of ‘waardig’ en ‘mogelijk’ op. Deze associaties geven je een ander perspectief op dezelfde situatie. Een uitdaging geeft doorgaans meer enthousiasme, meer energie en meer bereidwilligheid om naar die metaforische top te komen. En met het gevoeld dat de wind je nu in de rug staat, lijkt het bereiken van je doel daarmee ook echt haalbaar.

Maar misschien is een uitdaging nog niet helemaal de perfecte motivatie voor je, om tot de top te komen. Wat nu, als je besef wat het bereiken van je resultaat je iets oplevert dat jou, in wie je bent, tot een beter persoon maakt? Ik heb het over het nogmaals herkaderen van een ‘uitdaging’ naar een ‘kans’.

Met het besef dat je nog steeds de stappen zult moeten zetten om tot die top te komen, kan een uitdaging nog steeds lang aanvoelen. Wat nu als je bedenkt dat je op dit moment een kans hebt om jezelf te verbeteren op de uitdaging die voor je ligt? Laat ik het zo zeggen:

Onderweg naar de top, je beoogde resultaat, kom je zonder meer tot een aantal uitdagingen, en het zijn deze uitdagingen, deze onvoorziene omstandigheden, die je als het ware uitnodigen om inventief, creatief en adaptief te zijn. Dit zijn de kansen die je hebt om jezelf in je overtuigingen en je gedrag, de kern van wie je bent, verbeteringen aan te brengen om de uitdaging te overwinnen. Het pad dat je dus bewandelt en dat naar de top leidt, geeft je dus de mogelijkheid of de kans om de persoon te worden die je moet zijn om de top te bereiken.

Klinkt aannemelijk, en nu in praktische zin. Kamp je met Diabetes? Dan zou je kunnen zeggen dat je een probleem hebt. Maar je zou ook kunnen zeggen dat je nu de kans hebt om je gezondheid te verbeteren. Beter letten op het soort voeding dat je dagelijks eet, of zorgen dat je fysiek beter in je vel zit en daarmee je bloedsuikers makkelijker kunt stabiliseren. Regelmatiger je bloedsuikers controleren om te zien waar je uithangt in je suikerspiegel.

Of je hebt een nierziekte. Het probleem is, dat je nieren niet optimaal meer werken. Dat kan een probleem zijn. Maar het biedt je ook de kans om een gezondere lifestyle aan te nemen, waarbij je belasting op je nieren afneemt door de voeding die je eet en de fysieke beweging die je doet.

Maar ook op algemenere niveaus is het herkaderen van een probleem naar een uitdaging en uiteindelijk de uitdaging zien als kans, een effectieve manier om verbeteringen aan te brengen in wie je bent en wat je doet.

Of je nu single bent en al enige tijd op zoek bent naar de ware, of je kampt met overgewicht of je ervaart geen passie of vervulling je werk; het zijn allen problemen die met herkaderen om te zetten zijn naar kansen en gelegenheden om jezelf te upgraden.

De kracht van herkaderen zorgt er op fundamenteel niveau voor dat je niet zozeer de situatie verandert, maar de manier waarop je er naar kijkt en erover voelt. En zeg nou zelf: hoe je over een situatie denkt en voelt, bepaalt hoe je de situatie ziet.

Maak dus van een probleem een kans.

Welke kans zie jij nu voor je, die je dit jaar wilt aanpakken om jezelf sterker en beter te maken?

Laat hieronder je comment achter en committeer je aan je doel, om te hebben en te doen wat je werkelijk wilt en daarmee te zijn wie je echt wilt zijn.

Op jouw succes,

Robert

 

 

 

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • Dank voor jouw betoog.
  Ben het hartgrondelijk met je eens dat het er in principe niet omdraait of de ( een) situatie verandert dan wel hoe je ernaar kijkt c.q. welke gevoelens je erbij hebt.

  Kortom: Hoe je dus over een situatie denkt en welk gevoel er mee gepaard gaat is doorslaggevend hoe je tenslotte naar de situatie kijkt.
  Last but not least- Robert ik wens jou en jouw geliefden een gezond 2016 toe en bovenal de zegeningen van de Allerhoogste.
  Vriendelijke groet. Lucie.

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >