Investeer in Jezelf

“The future depends on what you do today
Mahatma Gandhi

“Je kunt meer hebben dan je nu hebt, omdat je meer kunt worden dan je nu bent” luidt een gezegde, en het laat zien dat je succes kunt aantrekken, in plaats van achternajagen, zoals vaak gedacht wordt. Investeer in jezelf, werk aan je persoonlijke ontwikkeling, en behaal meer dan je ooit gedacht hebt.

Vandaag is een speciale dag. Dit artikel is het 500e gepubliceerde artikel op RobertvanderWolk.nl Een mijlpaal! Want toen ik mijn eerste woorden op het digitale papier zette en dit voor de eerste keer op het internet publiceerde, was ik een jonge twintiger met een hoop dromen, en zelfs meer problemen.

De boodschap ‘investeer in jezelf’ is, wanneer ik nu terugkijk op die afgelopen jaren, misschien wel de belangrijkste boodschap ooit.

Als je mijn achtergrond nog niet kent, sta me dan toe om in het kort iets over mezelf te vertellen, zodat je weet wie deze woorden schrijft, en waarom ik ervan overtuigd ben dat ook jij – ongeacht waar je nu bent – meer kan bereiken en meer kan worden dan dat je vandaag ziet.

 • Op 8-jarige leeftijd gediagnosticeerd met type 1 Diabetes
 • Middelbare school niet afgemaakt
 • Op 21-jarige leeftijd blind geworden
 • Op 28-jarige leeftijd nierdialyse gestart
 • Op 30-jarige leeftijd een dubbele transplantatie ondergaan
 • In totaal 60x geopereerd
 • Meer dan eens op het randje van de dood gestaan
 • Coma

‘Met zo’n lijstje is het nog een wonder dat je heir staat’ hoor ik mensen wel eens tegen me zeggen. Hoe kom je zulke grote uitdagingen en tegenslagen te boven?

We hebben allemaal enorme veerkracht. Om terug te bouncen van tegenslagen.  Maar ook om hoger en verder te komen dan voorheen.

Uitdagingen, obstakels, problemen, issues; we hebben genoeg woorden om te omschrijven dat er werk aan de winkel is om een situatie te veranderen. En hoewel woorden wel degelijk belangrijk zijn, is het je gevoel over die situaties dat je meer mogelijkheden geeft om sterker te worden dan je ooit had gedacht.

Er liggen kansen in tegenslagen. Want die tegenslagen laten je zien dat sterker moet zijn dan je tot nu toe geweest bent; ze laten je zien da je nog meer in je mars kunt hebben, en dat dit moment bij uitstek de uitgesproken kans is om meer uit jezelf te halen.

De vuistregel is simpel: als je wilt dat het leven verandert, dan ben jij het die moet veranderen. Iedereen kan wel eens mazzel hebben, maar als je wilt dat je op consistente basis wilt blijven groeien, investeer in jezelf, blijf constant verbeteren wie je bent en wat je te bieden hebt.

De kwaliteit van je leven hang af van de kwaliteit van de vragen die je jezelf stelt. En één van de vragen die ik me regelmatig stel is: hoe kan ik van mijn slechtste ervaringen en situaties mijn beste maken?

Het is makkelijk om redenen te vinden waarom iets niet kan, niet lukt, onmogelijk en onhaalbaar is. En er zijn evenredig veel antwoorden te vinden om te blijven zitten waar we zitten, medelijden he hebben of te vragen om alles wat ons is overkomen.

Maar het zijn juist die uitdagingen, die tegenslagen die je eveneens aanroepen tot actie en je de mogelijkheid bieden om van deze situatie of ervaring de beste te maken – door hem te gebruiken als springveer, motivatie, drive en jezelf af te vragen hoe je in positieve vorm heeft geholpen om de persoon te worden die je vandaag bent.

We spenderen geld als water als het aankomt op cadeautjes voor anderen. Zelf huisdieren krijgen meer dan we vaak onszelf geven.

Het is het moment waarop jij verandert, dat omstandigheden zullen veranderen. En dat kan enkel wanneer je investeer in jezelf.

Positieve en krachtige zelfpraat, de vaardigheid om met anderen open en authentiek contact te maken, je zienswijze op gebeurtenissen veranderen, beperkende overtuigingen aanpakken, beslissingen maken om van koers te wijzigen, actienemen.

Investeer in jezelf. Het is de beste keuze om maximaal rendement te behalen uit het leven. Ik kan uit ervaring zeggen dat, met 500 artikelen op mijn site, ik nog steeds elke dag streef naar een hoger rendement van mijn investeringen in mezelf.

Als iemand me ooit tien jaar geleden verteld zou hebben dat ik op mijn 36e verjaardag drie boeken gepubliceerd zou hebben, een voettocht van 1000 kilometer en een marathon op mijn naam zou hebben, en jaarlijks meer dan 250.000 mensen zou inspireren en doceren, dan had ik die persoon met ongeloof aangekeken.

Zo zal ik vandaag de dag ook iemand met ongeloof aankijken als ze tegen me zou zeggen dat ik over tien jaar kan gaan rentenieren, trainingen geef met duizenden deelnemers of mijn nieuwe Tv-serie host.

We kunnen niet in de toekomst kijken, maar we kunnen wel elke dag een klein beetje in onszelf investeren om beter te worden in wat we doen, en wie we zijn. Dat is wellicht de enige echte filosofie om, ondanks alle uitdagingen, het maximale uit het leven te halen: investeer in jezelf.

Het nieuwe eBook Communicate to Connect leert je hoe je meer kwaliteit en rendement haalt uit je contact met jezelf en anderen. Het rapport bevat praktische en concrete uitleg over

 • Waarom miscommunicatie makkelijk kan ontstaat
 • Hoe je dit gemakkelijk kunt voorkomen of corrigeren
 • Hoe je je gesprek authentiek, oprecht en integer maakt
 • De 4 kerntalen die iedereen herkent, en
 • Hoe je de taal van de ander binnen een minuut kunt herkennen (en waarom dit belangrijk is)
 • Hoe je met zelfvertrouwen in contact komt en blijft met iemand

En omdat dit mijn 500ste artikel is, wil ik je dit eBook graag aanbieden tegen een extreem scherpe prijs van slechts €5,-

Klik hier om een aantal korte vragen te beantwoorden en Communicate to Connect nu nog voor slechts vijf euro te bemachtigen.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de Social Mediaknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren. 

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment: