Zo Verbeter Je De Kwaliteit van Je Relatie

 

 

Sterke relaties zijn van vitaal belang in een gezond en gelukkig leven. Mensen die in staat zijn om echt te connecten met anderen, leven doorgaans dan ook langer, en met meer voldoening.

Mensen die niet in staat zijn om relaties te onderhouden vallen makkelijker ten prooi aan eenzaamheid en zelfs depressie – en beide effecten zijn schadelijk voor zowel de mind alsook het lichaam. Als je het moeilijk vindt om met anderen te connecten, dan ligt er goed nieuws aan de horizon voor je. Sterkere relaties creëren, of het nu in je werk of in je persoonlijke leven is, volgt altijd dezelfde formule.

Communicatie is de Sleutel

Communicatie is altijd de sleutel tot het tot stand brengen van sterke relaties. Veel van successen die je behaalt in je leven hangen af de vaardigheid om te communiceren met anderen. Succesvolle mensen hebben veel tijd gestoken om hun kennis en kunde in communicatie te verbeteren.

Communicatie is net zo belangrijk in intieme relaties, als dat het is in vriendschappen en business relaties. Sociale intelligentie, de vaardigheid om effectief met anderen om te gaan, staat dan ook hoog op het lijstje van leiderschapskwaliteiten.

Of het nu gaat om een opslag in je werk, of dat je je partner of vriend(in) wilt laten weten dat ze je op een of andere manier gekwetst hebben – je zult moeten kunnen aangeven waarom je vindt dat je die opslag verdient of respectievelijk met ze communiceren om er zeker van te zijn dat ze je begrijpen.

Investeer Je Tijd

Als het gaat om effectief en authentiek communiceren met iemand, dan is tijd de kritische succesfactor. De kwaliteit en waarde van een relatie verbetert naarmate jij en de ander er meer tijd in investeren.

Wanneer je de tijd neemt om je op de belangrijke zaken van je relatie te focussen, dan zet je de communicatiekanalen open, begrijp je elkaar beter en verdiep je de kwaliteit van je relatie met de ander.

Luister aandachtig, rustig en doe wat in je macht ligt om de ander te begrijpen voordat je reageert. Het laat zien dat je de ander respecteert, en je  verdiept het vertrouwen dat je voor elkaar hebt.

Geef Een Duidelijke Boodschap

Effectieve communicatie begint met in je mind helder hebben wat je wilt zeggen en overbrengen, en het vervolgens ook overbrengt op een duidelijke en geduldige manier.

Uiteindelijk gaat het erom dat de ander jouw boodschap hoort en verstaat; de betekenis van communicatie is dan ook altijd het resultaat dat je er mee krijgt.

Wanneer je met iemand communiceert, dan is dit wat er plaatsvindt:

Als eerste stuur je een bericht de wereld in, in de vorm van woorden. De woorden worden ontvangen door de ander. En die ander interpreteert die woorden in zijn/haar eigen mind op basis van zijn/haar eigen gedachten en gevoelens.

Vervolgens formuleert de ander een respons en stuur deze respons terug. Jij ontvangt deze respons en vertaalt deze naar wat het voor jou betekent. Tot slot stuur jij jouw respons weer terug.

Het is makkelijk om te zien dat te midden van dit heen en weer gestuur de oorspronkelijke betekenis van je boodschap zoek kan raken. Het is allemaal gebaseerd op de interpretatie van jouw woorden door de ander. Dit is dan ook de reden waarom het zo essentieel is om helder en nauwkeurig te zijn, in hoe je dingen verwoord.

Als je vage voorbeelden geeft of niet exact je gedachten of gevoelens uit, dan laat je de deur voor de ander open om te analyseren wat je bedoelde. Uiteindelijk kan dit betekenen, dat ze tot een incorrecte conclusie komen.

Meesterschap in Effectieve Communicatie Kost Tijd

Het kan enige tijd kosten om meesterschap in effectieve communicatie in de vingers te hebben. Het kan variëren, afhankelijk van de persoon met wie je praat.

De clou is dat je weet met wie je communiceert, vaststelt wat het uiteindelijke doel is, en bepaalt wat de beste route is om je boodschap over te brengen. Doe je dit op bewuste wijze, dan zul je zien dat de kwaliteit van je relaties mettertijd verbeteren zal.

Kun jij vaststellen met wie jij beter moet communiceren? Wat voor stappen ga jij nemen om je relatie met die persoon te herstellen?

Het vergt durf, tijd en energie om je sociale intelligentie te verbeteren en goed met anderen om te gaan (zeker als je met een fysieke uitdaging kampt). Ontdek hoe je jouw vaardigheden kunt vergroten en betere relaties met anderen kunt bouwen.

Vul deze korte enquete in en krijg een uniek aanbod om mijn nieuwe eBook in je bezit te krijgen!

Klik hier om het eBook te bemachtigen

Op jouw succes,

Robert

 

PS: Klik op de Facebook, WhatsApp en Messengerknoppen om dit artikel me tje vrienden te delen, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren. 

 

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment: