Dankbaarheid - Robert van der Wolk
9

Dankbaarheid

12 November. Vandaag is het dan zover. Een voor mij historische dag, want er is weer een jaar dat ik bij mijn leven kan optellen. En dat is iets wat niet voor niets is, want het is me veel waard. 365 dagen van ervaring, verworven wijsheid, plezier en verdriet. En allemaal zijn ze kostbaar, want elk moment wat geweest is komt nooit meer terug.

Dennis Waitley, een motivational speaker en auteur heeft ooit eens het volgende gezegd:

“Time and health are two precious assets that
we don’t recognize and appreciate
until they have been depleted.”

En ik moet zeggen, ik ben het volkomen met hem eens! Over het algemeen waarderen we juist de materiële dingen in ons leven. En in principe is dat ook een prima eigenschap. Een dak boven je hoofd, de kachel aan kunnen hebben in deze koudere tijd van het jaar, mooie kleding om aan te trekken, en alle luxe die langzaam maar zeker gaat behoren tot de standaard in ons leven: computer, internet. mobiele telefoon, auto, flatscreen. Maar er is iets wat al deze items gemeen hebben:

Ze zijn vervangbaar.

Wanneer een computer kapot gaat, koop je een nieuwe. Hetzelfde geldt voor een telefoon, een tv, een auto, zelfs een huis kan vervangen worden. Maar de grootste kostbaarheden van het leven, volgens mijn visie, zijn juist die dingen die niet tastbaar zijn, laat staan vervangbaar.

Tijd: elke minuut is er één die nooit meer terugkomt. De minuut die je nu leeft zal als een windvlaag door je vingers glijden – ongrijpbaar, maar voelbaar. De minuten, uren en dagen van het leven zijn daarom zo waardevol, dat ik ze niet wil verkwisten met onnodig geneuzel of zaken die er niet toe doen. Er is maar een beperkte hoeveelheid tijd in dit leven en daarin wil ik mijn dromen leven, met mijn keuzes, mijn wensen, mijn ervaringen. En niet die van een ander. In plaats van geleefd worden door een baan waar ik geen plezier aan beleef of met een relatie waarin ik me niet op mijn gemak voel.

Gezondheid: als geen ander weet ik hoe het is om juist dankbaar te zijn voor dat wat ik wél heb. Mijn benen doen het, en daarmee heb ik de pelgrimstocht naar Santiago gelopen. Mijn armen doen het, en daarmee tik ik elke blog met passie en voldoening. Mijn oren werken, en daarmee mag ik dankbaar zijn dat ik muziek kan horen en in contact kan komen met anderen en ze kan inspireren. En ik ben gezegend met een goede mind, waarmee ik beslissingen kan maken die mijn leven vormgeven zoals ik dat wil.

Ik voel vrijheid, liefde, respect, waardering, alsook angst, pijn, verdriet en boosheid; alle emoties die mij maken tot wie ik ben. Ik sluit ze niet af, omdat ik bang ben voor wat voor ‘schade’ het me zou kunnen opleveren, maar sta ze juist toe wanneer ik ze wil voelen.

Na 29 jaar ben ik hier nog steeds. Op dit kleien blokje rots dat we Aarde noemen, en met die wetenschap ga ik mijn 30e levensjaar in. Bijna 3 decennia Robert. En elk moment, elke minuut en elk uur van elke dag en elke week is er één waarin ik in mijn handen mag knijpen en me godsdankbaar mag zijn ik de kans heb om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe mensen mag ontmoeten en dus nog meer grenzen kan verleggen.

Een paar weken geleden las ik in een blog een artikel over dankbaarheid, en daarin stond ene lijst van dingen waar de schrijver dankbaar voor was. Hij nodigde zijn lezers uit om een comment achter te laten en hen mee te laten doen in het lijstje van dankbaarheden.

Waar ben jij dankbaar voor?

Kun je 10 dingen bedenken waar je dankbaar voor bent? Zo ja, dan nodig ik je uit om ze hieronder op te schrijven, zodat we lineair een lijst vormen waar we dankbaar voor kunnen zijn. Met 10 comments zijn dat al 100 redenen om dankbaar voor te zijn. Met 100 comments zijn dat er al 1000.

Hier is mijn lijstje:

 1. Mijn gezondheid, dat me in staat stelt om elke dag weer nieuwe uitdagingen aan te gaan en mijn dromen te verwezenlijken;
 2. Mijn vrijheid, waarmee ik elke dag opnieuw keuzes kan maken om mijn leven vorm te geven;
 3. Mijn ouders, die me op deze wereld hebben gezet;
 4. Mijn werk, dat me mijn passies voor dat wat ik het liefste doe laat groeien;
 5. Mijn vrienden, die me steunen en supporten, naar me luisteren en wie ik om advies kan vragen wanneer ik dat nodig heb – en met wie ik kan genieten natuurlijk;
 6. Mijn gitaar, die ik elke dag kan bespreken en die me de uitlaatklep biedt die ik soms nodig heb;
 7. Mijn emoties, die me telkens weer laten zien dat ze tijdelijk zijn – hoe fijn of zwaar ook – en die mijn leven kleur geven;
 8. Mijn appartement, waar ik me kan terugtrekken, me thuis voel en me honderd procent op mijn gemak voel;
 9. De zon, die er elke dag weer is om zijn licht op mij te laten schijnen en het daarmee telkens weer flikt om een glimlach op mijn gezicht te toveren;
 10. De wereld en het Universum, die me deze unieke kans biedt om dit leven te leven, en daarmee mijn grenzen te verkennen en te verleggen, en daarmee die kansen biedt die ik kan aanpakken om dit leven nog waardevoller te maken.

Waar ben jij dankbaar voor?

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • winnie schreef:

  Dank je Robert!
  Ik ben in elk geval dankbaar voor een vriend die zo’n mooi blog weet te schrijven, wat ik onder ogen krijg, en mij even een gevoel van warmte bezorgd!

  dank je!
  en natuurlijk een fijne verjaardag vandaag! Maak er een topjaar van!
  Winnie

   
 • Bo schreef:

  Hai Robert Liefie,

  Het is iedere keer fijn ook zonder woorden te zien dat je een dankbaar mens bent!
  De features die je van nature uitlicht welke niet altijd vanzelfsprekend zijn, zorgen ervoor dat je in mijn visie en de inzicht die ik heb op het leven meer helder worden.
  Ik dank je terug voor alles wat je doet! Zoals ik zo vaak heb gezegd; je doet meer dan je denkt en wat je doet is supergoed!

  Een fijne verjaardag, op het losgaan 😉

  Bo’tje

   
 • saritha cochius schreef:

  mooi stukje!

  ik doe graag met je mee!:
  -ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen een opleiding te volgen waar ik twee jaar over heb gedaan toegelaten te worden, bezig zijn met muziek (iets wat ik al mijn hele leven wil) Alles leren wat er over muziek en muziekproductie en technologie te leren valt wauw !! hoe vet!
  -dankbaar voor mijn vrienden waarvan ik er een aantal al 12 jaar ken , zij zijn mijn ‘insides’ en zijn kritisch,loyaal,lief,mooi
  -mijn relatie (sterk,mooi,stabiel,uitdagend,gezellig,veilig,lekker)
  -mijn werk en collega’s
  -het leven, alle uitdagingen, ook de pijn en het verdriet want die zijn er om te groeien en jezelf beter te kennen..dieren,bomen,deze mooie planeet!!
  thanks rob!

   
 • Hank schreef:

  Beste Robert,

  De top 3 waar ik dankbaar voor ben zijn;
  1) mijn liefdevolle familie, met de gezondheid die ze dragen en de vrolijke klanken die ik elke dag van ze mag krijgen (..Pappa kun je mijn lamp vervangen hij is kapot!..)
  2) ik heb het vermogen begrip te tonen voor anderen mede door de genade van de lieve Heer
  3) mijn leven waarin elke dag waardevolle momenten worden gestopt en verrassingen!

  Keep up the good work and keep smiling on everything path you take!

  Hank Tan

   
 • mam schreef:

  Hi lieverd,
  Ik ben dankbaar dat ik je moeder mag zijn en dankbaar dat je zo’n fijn mens bent.
  Ik herinner me de vele diepgaande gesprekken, de keren dat we de slappe lach kregen om niets, maar ook de groeimomenten die we deelden.
  Het is bijzonder en fijn.
  En daar ben ik dankbaar voor.
  Liefs en een hug van Mam

   
 • Monique den Boer schreef:

  Hoi Robert,
  Eh…. 10 maar? Ok dan!
  1. Dat ik in Nederland ben geboren waar een vrouw gelijkwaardig kan leven aan een man.
  2. Dat ik een hele lieve man heb getroffen om dit leven mee te delen.
  3. Dat ik ondanks een bescheiden vooropleiding volop geniet van mijn ontwikkeling op geestelijk gebied.
  4. Dat ik uitgerust ben met creativiteit. (Nu weer de grootste lol op een toneelcursus.)
  5.Een warm huis en alle primaire levensbehoeften.
  6. Muziek.
  7. Literatuur.
  8. De natuur.
  9. Mijn vriendinnen
  10. Insprirerende mensen zoals Eckhart Tolle en iemand die ik een keer ontmoette: Robert van der Wolk.
  (Dat werkt altijd he voor je humeur, een lijst maken van dingen om dankbaar voor te zijn. Niet dat het zo slecht was hoor)
  En natuurlijk: Van harte gefeliciteerd!!!
  Monique den Boer

   
 • karin schreef:

  Hey hallo lieve Robert,

  Wij willen hier vanuit Belgie een hele fijne verjaardag toewensen.We wensen je veel liefde,licht en warmte toe voor het komende jaar.Maak er een gezellige dag van.En tot gauw.Nogmaals proficiat.Domenico,Karin en de kids xxx

   
 • ria blansjaar-zwarts schreef:

  Hoi Robert,wat ben jij een kanjer!ik heb je vaak op SPL gezien als je met Alexander en je moeder op de afdeling van je vader kwam.Vanmorgen heb ik je noeder gebeld,Marguerite is nog steeds dezelfde warme lieve vrouw die ik als collega mocht hebben bij Passage,je vader Hugo zal ik ook nooit vergeten.Ik heb je moeder een belofte gedaan en daar sta ik met heel mijn hart achter,zij zal het je zelf vertellen.Gezondheid is de grootst rijkdom,het is met geld niet te koop,als ben je miljonair. Toen ik van een oud KK-collega per e-mail de rouwkaart kreeg,schrok ik enorm.Ik weet wat het is om een dierbare zo plotseling te verliezen.Robert,ik hoop zo dat,wat ik je moeder beloofd heb,voor jou gunstig kan uitpakken,ik sta er voor 100% achter!!!
  Veel sterke en lieve groeten van Ria Blansjaar

   
 • […] zijn: je familie, je gezondheid, je rijkdommen of misschien gewoon het moment in het nu. Voel die dankbaarheid en besef dat er niets staat tussen jou en datgene waar je dankbaar voor bent. Niemand die naar je […]

   
 • >