33 Manieren Om Je Dag Te Beginnen

Creativiteit, Inspiratie en Motivatie

3  comments

Ochtenden zijn zwaar ondergewaardeerd. Ik zie ze voornamelijk als een fundament voor mijn ervaringen van de rest van de dag. Want wat je doet in de eerste momenten van je ochtend, zal uiteindelijk op fundamentele en onverbiddelijke wijze de rest van je dag vormen. De meeste tijd die je ‘s ochtends doorbrengt doe je door stelselmatig een aantal gewoonten op de automatische piloot uit te voeren. Daarom zal je dag zich routinematig ontvouwen, op dezelfde manier, dag na dag, op de automatische piloot.

Bewust je intenties van de dag in je mind zetten in deze eerste momenten zal een enorm effect hebben. Controle nemen over deze momenten is als het aanzetten van enkele subtiele, onderbewuste triggers, die uiteindelijk je ervaringen van de rest van de dag bepalen. Precies zoals jij dat wilt. Ochtenden zijn fundamenteel. Dit is waarom ik mijn ochtenden op verschillende manieren heb ervaren.

Hier vind je 33 manieren waarop je je dagen kunt transformeren door elke ochtend slechts 5 minuten bezig te zijn.

1. Schrijf in je dagboek

Ik hou van de stilte van de ochtend en de onuitgesproken belofte van het starten van mijn dag. Ochtenden zijn geweldig om te schrijven. Elke keer dat ik dit doe, dan voelt het alsof ik er al een paar uur op heb zitten, terwijl ik feitelijk nog aan het begin van mijn dag sta. Schrijven voelt aan als een manier om mijn mind leeg te maken en het fungeert tevens als een soort energizer die ogenschijnlijk uit het niets komt. Bovendien heb ik ‘s morgens veel minder remmingen en is datgene wat ik schrijf veel authentieker.

2. Geniet van de stilte van de ochtend

En dan vooral niets doen. Ervaar gewoon de stilte en laat ‘m over je lichaam en je geest gaan. Ik blijf me elke keer verbazen wat voor geluiden er voortkomen uit de stilte van de ochtend: van de bekende huisgeluiden (het kraken van de houten kozijnen en het geluid van de plafondventilator in de woonkamer op een warme zomerochtend) tot de verre omgevingsgeluiden (auto’s, verre stemmen, gezoem op de achtergrond). Alles begint in die stilte, en soms denk ik dat als ik me genoeg focus ik sommige geluiden  kan voorspellen of zelfs kan creëren.

3. Wees dankbaar voor iets voor 5 minuten

Richt je mind eens op iets waar je dankbaar voor bent en blijf daar een tijdje. Dat kan vanalles zijn: je familie, je gezondheid, je rijkdommen of misschien gewoon het moment in het nu. Voel die dankbaarheid en besef dat er niets staat tussen jou en datgene waar je dankbaar voor bent. Niemand die naar je staat te kijken of meeluistert. Je bent gewoon vrij om je dankbaar en gelukkig te voelen. En dan kun je je dag zoals je gewend bent beginnen. Het zijn slechts 5 minuten, maar ik kan je vertellen dat de impact die zo’n ochtendstarter heeft werkelijk overweldigend is: elke keer dat ik dit doe lijkt het wel alsof ik de rest van de dag een paar centimer boven de grond loop.

4. Open ramen

Ongeacht het seizoen. Als het koud is buiten, dan is het zelfs beter. Open je slaapkamerramen, je woonkamer ramen en zelfs de ramen van je keuken. Laat die heldere frisse lucht binnen, verwelkom de geluiden van de stad die op het punt staat te ontwaken. Laat je mind helder worden. Bedenk dat de jij van gisteren er niet meer is, en dat de jij van vandaag langzaam maar zeker zijn vorm aanneemt. Die open ramen zorgen ervoor dat je zonder er bewust van te zijn met veel meer gemak en souplesse openstaat voor verandering en vernieuwing.

5. Gooi een waardeloos object weg

En geloof me, je zult het snel genoeg vinden als je je mind erop focust. Ik merk zelf met name in de ochtend, dat ik spullen tegenkom waar ik eigenlijk niks meer mee doe. Van een instructieboekje en een kapot apparaat tot een oude televisie die al een tijd lang ergens in een kast heeft gestaan. En eerlijk gezegd beleef ik er best plezier aan om meer ruimte te maken in mijn huis, simpelweg door dingen weg te gooien. En als ik dat dan ‘s morgens doe, dan merk ik dat het ook nog krachtiger voor me werkt ook.

6. Help iemand

Geef antwoord op een oude vraag, help met een klusje, maak vrij baan voor iemand. Het hoeft helemaal niet zo groot en opmerkelijk te zijn, zolang jij het maar weet. ‘s Morgens is je mind veel helderder en heb je de beschikking tot meer energie dan later op de dag. Het gevolg is dat je veel effectiever bent om iemand te helpen als je dat doet nadat je wakker bent geworden.

7. Mediteer voor 5 minuten

Maak je mind leeg en isoleer je even van je omgeving. Focus op je ademhaling. Als er gedachten in je opkomen, erken ze dan en vraag vriendelijk aan ze of ze weg willen gaan, of bedank ze voor hun mededelingen. Mediteren in de ochtend gaat makkelijker, omdat er dan minder afleidingen zijn dan gedurende de rest van de dag. Zelfs na een goeie nachtrust merk je dat je mind op zoek blijft gaan naar antwoorden, klaarstaat om te vechten of om zich te verzetten tegen iets. Doe jezelf een simpele maar solide dienst, en vul je ochtend met een extra meditatie erachteraan.

8. Bedenk hoe je iemand kunt helpen gedurende de dag

Dit is iets anders dan het voorbeeld in nummer 6, omdat het verschilt in de daadwerkelijke tijd die je hieraan besteedt. Nu je aan het plannen bent hoe je iemand kunt helpen gedurende de dag, visualiseer dan de context hoe je dit kunt realiseren en waar je de tijd in je schema kunt vrijmaken om dit te doen. Nogmaals, het hoeft niet groots te zijn: van een advies tot iemand terwille zijn of het geven van een cadeautje. Enkel het plannen hoe je iemand kunt helpen zal het verloop van je dag veranderen en positief beïnvloeden.

9. Doe oefeningen

Als in: lichaamsbeweging. Hoewel ik het niet elke dag doe, heb ik het vaak genoeg op regelmatige basis gedaan. Los van je hoofd heb je ook nog een lichaam – iets wat veel mensen lijken te vergeten. Een verzameling pezen, spieren en botten. En om er voor te zorgen dat je in balans blijft, is het wel noodzaak dat je ook voor deze jongens zorgt. Het goeie nieuws is dat je lijf een ingebouwd feedback mechanisme heeft voor dingen die goed voor hem (of haar) zijn. Dat mechanisme heet ‘endorfine’. Iedere keer als je je dag begint met een degelijke workout, zal je beloond worden met een evenredige rush aan endorfine. En over het algemeen blijven die de hele dag hun werk doen.

10. Breng 5 minuten in de tuin door

En mocht je nou geen tuin hebben, breng dan wat tijd op je terras door of in een parkje met bloemen. Gewoon even lekker buiten zijn als de dag net aan het opstarten is, zodat je de frisse lucht kunt inademen en de vibe van het groene leven om je heen kunt voelen. Maak je mind leeg en open je zintuigen. Laat je wakker wordende lijf zich synchroniseren met deze frequentie en begin je dag niet eerder voordat je volledig in die flow zit voor tenminste 5 minuten.

11. Vergeef iemand.

Of misschien nog beter: vergeef jezelf. Laat het los. ochtenden zijn bij uitstek hiervoor geschikt, omdat je nagenoeg geen kans hebt om onderbroken te worden door de buitenwereld. Alleen jouw mind en jouw geschiedenis. En vraag jezelf af: Is het werkelijk zo belangrijk om die wrok en boosheid jegens iemand die je pijn gedaan heeft te blijven voelen? Oké, hij heeft je pijn gedaan, maar uiteindelijk ben jij degene die langer dan noodzakelijk met de bagage blijft zitten. Iemand in de ochtend vergeven zorgt ervoor dat je nieuwe energie door je lijf laat stromen en dat zorgt weer voor een gevoel alsof je de wereld kan veroveren in de miuten die volgen. En denk ook eens aan jezelf: wees niet te hard en vergeef jezelf.

12. Denk voor 5 minuten aan iemand van wie je houdt

Ook hier kan het iemand zijn in je familie, iemand van wie je op een bepaald moment in je leven gehouden hebt of iemand die net in je leven verschenen is. Hou die persoon in gedachten en stel je voor hoe het is om met die persoon een gesprek te hebben of samen iets te doen. Creëer een interne representatie van iets wat je samen met die persoon deelt of deelde. NIet alleen zal die persoon meer naar je toegetrokken worden gedurende de dag, maar wat je denkt in deze momenten zal als een toevoeging werken op de relatie die je met die persoon hebt of wilt. Dat wat je in je hoofd en hart ervaart manifestert zich sneller in de werkelijkheid die je ziet.

13. Lees een gedicht

Poëzie, of welke andere vorm van kunst dan ook, praat met je irrationele mind. Normaal gesproken zit je ochtend volgepropt met rationele gedachten en activiteiten; opstaan en klaarmaken om naar je werk te gaan, je ochtendtaken opgelost zien krijgen, enzovoorts. Door in gesprek te gaan met je irrationele mind doorbreek je deze cirkel, maar dan op een creatieve manier. Eén van mijn favoriete ‘gedichten’ is ‘If’ van Rudyard Kipling. Elke keer dat ik dit lees, zelfs als de dag vol met moeilijke uitdagingen zit, dan vind ik op de een of andere manier toch de energie en de juiste mindset om er doorheen te komen.

14. Zet koffie of thee voor je geliefde

Ik vind het hele drankenritueel in de ochtend sowieso wel tof. Het zou me niets verbazen als er een lange historische of zelf religieuze traditie is te vinden in het voorbereiden en klaarmaken van onze ochtenddrank. Er is iets heiligs aan het stoken van het vuur, het koken van het water, het branden van de koffie of thee. Net alsof je de goden vraagt om hun welwillendheid. Alleen deze keer gaat het niet om de goden, maar om je geliefde. Als ware het een zegening van je geliefde, waarmee je de hele dag mee voort kunt.

15. Schrijf een bedankbriefje

Je hoeft hem niet eens te versturen. Alleen maar schrijven. Het kan goed zijn dat als je dit voor het eerst doet, dat je nogal voor een verrassing komt te staan: ‘hoe doe ik het eigenlijk?’ En die gedachte kan best als een teleurstellende shock komen, wanneer je realiseert dat je niemand hebt om ‘dank je wel’ tegen te zeggen. Dus, begin je dag in ieder geval één keer met een bedankbriefje. Denk (terug) aan mensen of gebeurtenissen waar je blij en dankbaar om bent. Want als je ‘Dank je wel’ zegt in de ochtend, dan nodig je juist die specifieke momenten uit waar je zo dankbaar om bent.

16. Neem een dag vrij van je werk

En gebruik de rest van de dag ook voor jezelf. Ook al ben je zzp’er, of eigenlijk, juist als je zzp’er bent, neem een dag vrij van je werk. Begin met een schone lei, vanaf het moment dat je opstaat. En, ik moet zeggen, op het moment dat ik onverwachts beslis om een vrije dag te nemen, dan lijkt het wel of ik meer waarde kan hechten aan die vrijheid. Ik ben graag aan het werk, Soms wel langer dan me lief is. Maar met zo’n vrije dag kan ik me vaak weer prima ontspannen en opladen om de draad van mijn werk weer op te pakken. Bovendien lijkt het soms wel, dat wanneer ik ‘s morgens bepaal om een dag vrij te nemen, mijn business beter draait zonder me dan met me. Alsof ik door alsmaar door te blijven werken mijn eigen succes in de weg sta.

17. Doe een klusje voor 5 minuten

Vervang bijvoorbeeld een lampje in je huis, draai een paar losse schroeven aan of repareer iets. Organiseer je kleren of ruim de kleding in je slaapkamer op. Doe iets met je handen, zonder dat je je daar op hoeft voor te bereiden, bij voorkeur in de stilte van de ochtend. Het zal je dag op een verrassende manier beinvloeden waardoor nieuwe kansen en mogelijkheden zich voordoen. Misschien kom je met een oplossing voor een oud probleem of misschien los je wel iets voor iemand anders op. Door deze bezigheidstherapie geef je vorm aan de rest van je dag.

18. Leer een nieuw woord in een vreemde taal

Eén woordje maar. Iedere ochtend, voor een aantal weken. Ik heb een tijd gedate met een mooie Russische en van haar heb ik veel nieuwe woorden mogen leren. Die kennis van de Russische taal heeft zich nu al een aantal keer zeer nuttig gemaakt, onder meer tijdens een internationale training waar ik als gastspreker voor uitgenodigd was. Het mooie van deze ochtendstart is dat het je hersens dwingt om naar parallelle mogelijkheden voor een oplossing te zoeken, en dat het je lijf aanzet om zich te focussen op een klein probleem vanaf het begin van de dag. Bovendien, elke dag een woord uit een vreemde taal leren stimuleert je ook om de wens naar een vreemd land te reizen te realiseren. En dat is weer echt een heerlijke manier om je dag te starten.

19. Stel je een ochtend in een nieuw land voor

Hoe zal je ochtend er uitzien in Spanje? Of Thailand? Of in Argentinië? Als je er ooit geweest bent, probeer dan de geuren te herinneren, en de lucht en de geluiden. Elke dag wakker worden kan een geweldige ervaring zijn (misschien dat ik dit nog wel een keer ga realiseren). Als je er nog nooit geweest bent bedenk dan hoe het voor je zou kunnen zijn. Nadat je 5 minuten in een vreemd land hebt doorgebracht en vervolgens weer bent teruggekeerd naar je werkelijke dag kan het heel goed aanvoelen alsof je net bent thuisgekomen van een lange reis. En, in feite, klopt dat ook nog.

20. Maak een korte wandeling

En dan bedoel ik nog voordat je je ontbijt op hebt. Haal je neus op in de frisse buitenlucht, kijk eens naar de wijk waar je in woont. Zie het zonlicht verder doorbreken en hoor de geluiden om je heen. Beweeg. Als je terugkomt zal je dag zeker anders zijn. Zo’n korte wandeling zet voor mij meestal al de gewenste toon voor de rest van de dag. Als ik dan alleen loop voel ik me net een regiseur die de set inspecteert voordat alles van start gaat. Alles ziet er cool uit. Vandaag gaan we een topfilm maken!

21. Schrijf een krachtig doel op.

De ochtenden zijn bij uitstek geschikt om doelen op te schrijven. Ik vind het persoonlijk zo lekker om ‘s morgens mijn doelen op te schrijven, omdat ik dan in alle stilte mijn doel kan formuleren. Zonder afleidingen van de buitenwereld. En dat maakt dat ze authentiek zijn. Om die reden hecht ik er ook meer waarde aan. Ik hoef mezelf ‘s morgens aan iemand te bewijzen, Ik ben gewoon ik en wat ik wil. Sommige van mijn grootste doelen stel ik in de ochtenden.

22. Ruim je bureau op

Doe ook dit nog voor je ontbijt, of in ieder geval voor enige andere huishoudelijke taak (er van uitgaande dat je thuis werkt). Orden dingen, veeg je bureaublad schoon, boek wat formulieren in. En start dan je dag zoals je gewend bent. Kom vervolgens na je ontbijt en je ochtendroutine terug naar je werkplek. Wat je daar dan aantreft is een glimmende, nette en geordende ruimte waar de positieve en frisse energie je verwelkomt. Een klein teken van zelfwaardering.

23. Zing een liedje

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit bijna altijd doe als ik sta te douchen. En ik kan het van harte aanraden! Ondanks wat je buren denken of zouden kunnen zeggen, of eventueel andere familieleden die vroeg uit de veren zijn. Een liedje zingen gaat perfect samen met het lezen van een gedicht. En het maakt echt niet uit of je kunt zingen of niet. Geniet gewoon maar eens van het feit dat ook jij een stem hebt en dat die (in ieder geval door jezelf) gehoord mag worden. Als je mij overdag neuriënd tegenkomt dan kun je er donder op zeggen dat ik die ochtend onder de douche heb staan te zingen.

24. Lees en evalueer je intentie van de dag

Heb je een intentie van de dag? Zo niet, maak er eentje. Het is echt simpel. Je dag starten met een intentie is net alsof je op mentaal niveau jezelf aan het programmeren bent om je potentieel te optimaliseren. Het kost je waarschijnlijk nog minder dan 5 minuten en het is een prima manier om je energie te kanaliseren. De kunst is om dit een paar weken aan te houden. Het voordeel is dat deze oefening ontzettend krachtig is. Wil je een miljonair mindset creëren of juist van je van een angst afkomen? Met je intentie van de dag begin je super!

25. Delete enkele e-mails

Of anders wat oude, overbodige bestanden of documenten. Dit is de spiegel in de virtuele wereld van nummer 5. Gooi wat oude berichten, bestanden of documenten weg. Kom in de flow. Ik heb ooit ergens gehoord dat je de huidige jij moet kunnen loslaten om de gewenste jij de ruimte te kunnen bieden zich te ontplooien. Vroeger was ik iemand die werkelijk alles bewaarde op zijn computer (en daarbuiten overigens ook). Tegenwoordig begin ik sommige ochtenden met het deleten van emails waar ik niets mee doe of waar ik geen actie op hoef te ondernemen. En het lijkt wel of ik daarmee ook meer ruimte creëer voor andere dingen die gedurende de dag op mijn pad kunnen komen.

26. Bekijk de zonsopgang

Waarschijnlijk de makkelijkste van allemaal, maar toch de meest ondergewaardeerde. Er zit zoveel kracht en magie in het zien van de zonsopkomst; de verbinding aangaan met het licht en ervaren en voelen hoe de zon een nieuwe dag doet beginnen. En daar ben jij dan getuige van. Toen ik mijn tocht dor Spanje liep heb ik vaak genoeg zonsopkomsten meegemaakt, en elke keer was het weer een magisch moment. Het geeft een krachtig gevoel, ook van verantwoordelijkheid. De wetenschap dat dit kosmische mechanisme om je heen draait, waar jij onderdeel van uitmaakt, doet me elke keer weer beseffen dat de wereld mijn speeltuin is. Ze geven mij altijd weer de gedachte: wat voor geweldigs ga ik vandaag doen?

27. Lees je dagboek van gisteren

Als je er eentje bijhoudt tenminste. Blik eens terug op gisteren zodra je wakker bent en aan een nieuwe dag begint. Wat vind je tof aan gisteren? Wat vond je niet leuk? Besef dat je vandaag de kans hebt om die dingen anders te doen. Het lezen van je dagboek zodra je wakker bent is een verbazingwekkende ervaring. Gewoon kunnen zien wat je hebt geschreven zonder ruis of herrie en met een heldere mind zal dingen onthullen die je ervoor niet eens zijn opgevallen. Misschien omdat je ze niet leuk vond?

28. Doe een korte yoga sessie

En geloof me, je hoeft echt geen yoga expert te zijn om een korte sessie te doen. Ik merk zelf vaak dat ik me lichter voel en flexibeler als ik mijn ochtend begin met een paar yoga oefeningen. Je kunt er ook voor kiezen om wat Chi Kungs te doen als je meer voelt voor Healing Tao. Uiteindelijk gaat het erom dat je zowel je geest als je lichaam stretcht en je geest kalmeert. Toen ik ooit in een training een aantal dagen achter elkaar zo’n sessie deed, merkte ik dat ik gedurende de rest van de dag zoveel meer in balans was en gecentreerd stond, dat ik besloot om minstens één keer per week deze oefening aan te houden.

29. Visualiseer 3 momenten van gisteren

Hou je ogen gesloten en visualiseer drie momenten van gisteren. Het gaat er dan niet om dat je ze terugleest in je dagboek, maar dat je ze visualiseert in je mind. Sowieso vertellen die drie momenten van gisteren je iets over je huidige staat. Hoe zijn die momenten? Had je ze liever niet ervaren of juist wel? Daarnaast helpt het visualiseren van die momenten je die momenten levendig te houden en vind je mogelijk zelfs een oplossing of een vervolg voor die momenten. Het helpt je om gisteren gelinkt te houden aan vandaag. Sommige mensen noemen dit flow.

30. Visualiseer 3 momenten voor vandaag

Je kan dit gecombineerd doem met de oefening van hierboven, maar los van elkaar kan ook. Deze drie momenten visualiseren betekent feitelijk dat je ze helpt creëren. Zie jezelf die acties doen, die meetings bijwonen, die woorden zeggen of die zinnen schrijven. Het is nog vroeg in de ochtend en niemand is er om druk op je uit te oefenen. Je hebt de vrijheid om jezelf precies zo te zien zoals jij dat wilt. Als ik spreek uit eigen ervaring, dan kan ik je zeggen dat bijna elke ‘voorspelling’ ergens op die dag wel zal uitkomen.

31. Neem een foto van jezelf

Het is echt een kick als je dit een aantal weken achter elkaar doet. Zet de serie foto’s van jezelf dan in een mapje en bekijk ze achter elkaar. Echt tof om te zien hoe je verandert. Je kunt de camera niet voor de gek houden ‘s morgens. Al je problemen, vreugden, frustraties en/of kicks zijn zo transparant in een foto die in de eerste momenten van de ochtend genomen is vertegenwoordigd. Het is alsof je een boodschap naar de toekomstige jij stuurt zonder dat je zelfs nog weet wat die boodschap precies is.

32. Identificeer één taak die je kunt cancelen

En zorg ook dat het er één is. Van alle dingen die je op je to-do lijstje voor vandaag hebt staan, is er vast eentje die je kunt schrappen. Soms word ik wel eens wakker met enkel de gedachte van de taak die ik wil cancelen voor die dag. Meestal ga ik voor deze aanpak als ik de dag ervoor een intensieve en langdurige dag heb gehad. Het geeft me dan een gevoel van vrijheid en flexibiliteit. En meestal geeft die vrijgemaakte tijd me dan weer ruimte voor iets interessants (of in ieder geval iets verrassends). Alsof je de deur open laat voor iets onverwachts.

33. Kies een thema voor de dag

Dit werkt erg goed met je persoonlijke missie (als je nog geen persoonlijke missie hebt, dan is nu een goed moment om je hiermee bezig te houden). Zoek een rode draad die door je hele dag gaat. Bijvoorbeeld: de ‘productiviteitsdag’ of ‘de observatiedag’ of de ‘gelddag’. Dit wordt dan de dominante vibe die je de hele dag bij je draagt. Door de koers te zetten aan het begin van de dag maximaliseer je in feite je kansen om die dag op dat exacte thema te creëren.

 

Wel ik hoop dat je wat ideeën hebt opgedaan om je dag op een supermanier te beginnen. Probeer ze gewoon uit en kijk hoe ze je bevallen. En misschien heb je zelf nog geweldige suggesties hoe je je dag op een topmanier kunt beginnen. Scrhoom niet om je idee hieronder in het commentveld op te schrijven.

 

Op ons succes,

Robert

 


Tags

bedankbrief, buiten, business, dankbaarheid, Doelen, email, energie, foto, gedicht, geluk, genieten, gezondheid, groen, healing tao, helpen, herinneren, intentie, kracht, leren, lichaamsbeweging, liefde, lucht, meditatie, mindset, missie, ochtend, ontdekking, openheid, opruimen, plannen, plezier, poëzie, relaties, schrijven, Spanje, start je dag, stilte, succes, vergeving, vernieuwing, vibe, visie, visualisatie, vreemde taal, vrije tijd, vrijheid, wandeling, weggooien, yoga, zingen, zonsopgang


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • 12) Maar dan in de ruimste zin van het woord, “Iemand van wie je houdt” hoeft niet je (levens-)partner te zijn, maar het kan ook (een van) je ouder(s) zijn!

  Nummers 29 & 30 horen voor mijn gevoel bij elkaar. Ze passen in ieder geval op mijn lijst !

 • Monique den Boer schreef:

  Leuke tips! Een gedicht lezen in de ochtend doe ik al enige tijd. Een heel fijn boek daarvoor: Domweg gelukkig in de Dapperstraat. De bekendste gedichten uit de Nederlandse literatuur bijeengebracht door C.J. Aarts en M.C. van Etten
  Ik las jouw favouriet, mooi. Bij deze de mijne:

  In scheemrig groen stukje van de oceaan
  zweeft als een schim het zeedier, transparant:
  zich zelf vergetend, ziet door glazen wand
  de mensengeest ‘t ontzaglijk wonder aan,
  hoe ‘t zieltje, dat in elk trillend orgaan,
  teer van doorschijnendheid, onzichtbaar brandt,
  ‘t vreemd, glazen vogeltje zijn fijn als kant
  geweven vleugeltje golvend doet slaan.

  Zo drijft mijn vers in mij, zelf deel van God;
  en iets, dat met verstand en weten spot,
  verbergt zich in kunst’ge doorschijnendheid;

  en wie het leest, voelt, voor één ogenblik
  verplaatst buiten de grenzen van zijn Ik,
  trillen ‘t mysterie van zijn eeuwigheid.

  J.A. Dèr Mouw (Adwaita)

  Groetjes, Monique

 • lypophrenia: a feeling of saddness seemingly without a cause. 
  drapetomania: an overwhelming urge to runaway. 
  escapism: a mental desire to retreat from unpleasant realities through fantasy. 
  wanderlust: a desire to travel, to understand one’s very existence. 
  dysania: the state of finding it difficult to get out of bed in the morning. 
  sanctuary: a small safe place in a troubling world. 
  metathesiophobia: fear of change

  Life has its reasons and somehow we like explanations for what we do 😉

  Leuk stukje, de ochtenden verspillen we graag..het heeft zo z’n redenen.
  Mijn motto: Vooral niet doen waar je niet achterstaat 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!