We ervaren het allemaal. Je bent geconcentreerd ergens mee bezig, het vergt al je aandacht, veel van je tijd en energie, en een kleine gebeurtenis brengt je van gefocust in minder dan een seconde naar gefrustreerd. Wat zijn je opties, en welke is dan de beste?
Nu kan ik niet zeggen dat je nooit gefrustreerd zou mogen zijn. Niet alleen zou dit hypocriet van me zijn om te zeggen – je had me afgelopen week eens moeten horen toen ik de data van mijn oude mobiel naar mijn nieuwe wilde overzetten – maar tegelijkertijd zou het zonde zijn om deze hulpbron ongemoeid te laten.
Frustratie als hulpbron
Ja, je leest het goed; je kunt frustratie, net als elke andere emotie inzetten om vooruit te komen. Heb je wel eens ervaren dat wanneer je jezelf eens flink druk maakt om iets (bijvoorbeeld als het niet werkt, zoals elektronische apparatuur) het uiteindelijk wel werkt? Wel, hetzelfde kun je doen met frustratie.
Oké, je humeur lijdt er tijdelijk onder, maar je krijgt de klus wel geklaard.
Mijn punt is deze: hoewel ik een optimist ben die zich graag het vaakst focust op het positieve, en zich richt op het vinden van een oplossing in plaats van het uitdiepen van het probleem, ervaar ik, en miljoenen met mij, emoties die makkelijker als ‘negatief’ te bestempelen zijn.
Boosheid, angst, frustratie, teleurstelling zelfs – ze zijn allen in te zetten om je van je huidige situatie naar een betere te bewegen. De emotie zelf wordt daarmee de katalysator voor verandering in plaats van de obstructie ervan.
Welk humeur wil je liever?
Natuurlijk zegt elk weldenkend mens dat ze liever de voorkeur geeft aan positieve emoties boven de negatieve. En we kunnen er altijd voor kiezen om die positieve emoties te ervaren, zelfs als de omstandigheden daar niet om vragen.
Maar laten we wel zijn; soms voelt het gewoon goed om eens flink over de zeik te gaan over een afstandsbediening die niet werkt, of om gefrustreerd te raken over software dat je voor de achtste keer vraagt om je wachtwoord in te voeren.
Het is dus niet dat je altijd positief, blij, opgewekt en enthousiast moet zijn, omdat je liever positief in het leven wilt staan. Positief in het leven staan betekent, voor mij persoonlijk, dat ik mezelf ook mag toestaan om me af en toe niet positief te voelen. Dat is de keuzevrijheid die ik mezelf permitteer. Zou ik enkel positief moeten willen zijn, koste wat kost, dan wordt het ‘positief zijn’ een verplichting, een taak welke ik moet voltooien, en niet een ideaal dat ik wil nastreven.
Het gaat er dus niet zozeer om wat jouw humeur beïnvloedt, maar welke keuze je maakt om je te voelen zoals je je voelt. Er zijn zoveel dingen te bedenken die je humeur kunnen beïnvloeden, dat het zinloos is om je tijd eraan te spenderen welke dingen dat allemaal zouden kunnen zijn. Bovendien… in de meeste gevallen weet je on the spot wel met een top 3 te komen vermoed ik.
Nee, de vraag is dus meer gericht op de keuze die je maakt om vooruit te komen, in plaats van vast te stellen wat het nu precies is dat je humeur ‘negatief’ beïnvloedt.
Met dit in mind, is de belangrijkste formule nog steeds van toepassing: het is namelijk de formule die laat zien dat het niet de gebeurtenis is die je uitkomst bepaalt, maar je respons op die gebeurtenis.
Ik hoor je denken: “Maar je zegt net dat het oké is om je gefrustreerd, boos, bang of teleurgesteld te voelen.” Ja, dat is het zeker, zolang het jouw keuze is, en niet zozeer een automatische onbewuste reactie die erin is gestampt “omdat het nu eenmaal zo hoort”.
We hebben allemaal van die automatische reacties waar we mee grootgebracht zijn, en in genoeg gevallen is het de moeite waard om te zien of die regels, normen en waarden van vroeger nog steeds bij je passen. Als je nooit je boosheid mocht laten zien zonder dat er onaangename consequenties of restricties aan verbonden waren dan weet je waar ik het over heb.
Als het jouw keuze is om je boos of gefrustreerd te voelen over iets dat niet wil werken, well fine then, ga gerust je gang. Kanttekening hierin is wel dat ik je niet aanraad dit lukraak te doen; je boosheid botvieren op een ander mens of dier is een absolute no-go.
Dus…
Zogenaamde negatieve emoties toestaan als bewuste keuze: yes
Diezelfde emoties inzetten als katalysator voor verandering: zeker
Anderen schade berokkenen met jouw negatieve emotie: oh hell no!
Baas blijven over je eigen humeur, ongeacht wat er gebeurt: absoluut
Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat beïnvloedt jouw humeur, en is dit doorgaans iets waarop je met een automatische piloot reageert of met een bewuste actie?
Ik ben benieuwd naar je mening; laat daarom hieronder jouw reactie achter.
Op jouw succes,
Robert
PS: als je wilt weten hoe je makkelijker meer grip krijgt op je humeur, ongeacht wat er zich buiten je afspeelt, begin dan bij wat er van binnen bij je afspeelt. In mijn nieuwe boek “Onbegrensd” help ik je om van binnenuit de ultieme vrijheid te leven die je echt in staat stelt om je idealen te leven. Klik hier voor meer info.
Als je dit artikel over humeur interessant vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de Facebook, WhatsApp en Mailknoppen hieronder te klikken – op die manier profiteren zij ook van deze informatie.