Positief Denken en de Gedachte Erachter - Robert van der Wolk

Positief Denken en de Gedachte Erachter

 

Je hebt het vast wel eens ergens gehoord: met positief denken kom je een heel eind. Als professional in het veld van persoonlijke ontwikkeling hou ik mezelf vaak net even iets alerter wanneer ik iemand dit hoor zeggen, en met name om te horen of er nog iets achteraankomt.

Positief denken helpt je namelijk niet om wat dan ook te doen… maar het stelt je wel in staat om alles te doen – meer nog dan dat negatief denken je in staat stelt te doen. Deze legendarische woorden, afkomstig van voormalig priester en later motivational speaker Zig Ziglar slaan de spreekwoordelijke spijker op zijn kop, omdat het de kwintessens van positief denken onderstreept.

Positief denken op zichzelf stelt je namelijk in staat veel meer te doen en te bereiken dan dat negatief denken je ooit kan opleveren. “Ja, nogal wiedes” hoor ik je denken. En toch is het makkelijker voor veel mensen om negatief denken boven positief denken te verkiezen.

Stinking Thinking

Er zijn genoeg mensen in je leven te vinden die lijden aan het syndroom van stinking thinking – het hebben van een reeks negatieve of beperkende overtuigingen over zichzelf en de wereld om hen heen – dat het een grote rol is gaan spelen in de kwaliteit van hun leven.

Op interpersoonlijk vlak, op financieel vlak, op gezondheidsvlak en op alle andere belangrijke vlakken in hun leven is het ontbreken van positief denken en het benadrukken van stinking thinking zo ver ingeslepen dat die mensen het normaal zijn gaan vinden dat hun negatieve gedachten de boventoon zijn gaan voeren in de manier waarop zij hun eigen leven en dat van de externe factoren zijn gaan beschouwen.

Voor hen is het glas nooit half vol, maar altijd half leeg. Voor die mensen is er een ‘maar’ te vinden in elk compliment dat ze krijgen (wat er vaak niet zoveel zijn, gezien hun continue stinking thinking). Hun focus lig niet op de dingen die goed gegaan zijn of wel werken, maar op dat wat mis is gegaan, wat mis kon gaan en wat niet heeft gewerkt. En dat terwijl het net zoveel energie en inspanning kost om positief denken als eerste keuze aan te nemen.

Positief denken moeilijk?

Nu kan ik me voorstellen dat je bij jezelf denkt: “Maar positief denken is helemaal niet zo makkelijk! Negatief denken gaat veel makkelijker.” Als dat het geval is, dan kan ik met enige zekerheid zeggen dat je meester bent geworden in het aannemen van een negatieve mindset. Hoe heb je dat gedaan? Simpel: door het continu te blijven oefenen.

Je wordt nergens ergens zo goed in door toeval; het vergt inspanning en commitment – en dat geldt ook voor positief denken en negatief denken. De reden dat positief denken voor sommige mensen moeilijk is, is omdat ze het niet gewend zijn te doen; hoe vaker je het doet, des te beter word je erin.

Los je met positief denken dan alle problemen op?

Een veelgemaakte aanname is dat je met positief denken direct je leven drastisch verandert, zodat al je problemen en uitdagingen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Well, I hate to say it to you… maar de vork zit net even iets anders in de steel dan je denkt.

Zoals ik hierboven al schreef: positief denken stelt je in staat veel meer te doen en te bereiken dan negatief denken dat kan. Maar dat betekent niet dat je enkel met positief denken al je problemen oplost; dat is net zoiets als naar je tuin toelopen en “Er is geen onkruid” herhaaldelijk scanderen – de actie ontbreekt. Je zult dus alsnog op je knieën moeten en met je eigen handen het onkruid tussen alle bloemen en planten trekken.

Het zou naïef van me zijn om aan te nemen dat ik met positief denken jou zou kunnen opereren, en van je verwachten dat je het overleeft. Ik ben niet geschoold als chirurg, en hoewel ik een groot ervaringsdeskundige ben op het gebied van operatie, denk ik niet dat enkel door aan de andere kant van de operatietafel te zijn geweest ik voldoende kennis van zaken heb om een dergelijke procedure succesvol te starten en af te ronden.

Positief denken is dus niet de end all and be all. Maar het is wel een van de beste manieren om ergens mee van start te gaan.

Wat is er na positief denken?

Hoe je de wereld benadert bepaalt hoe je de wereld ervaart. Ga je ervan uit dat iets niet mogelijk is, of dat iets zal tegenvallen, dan creëer je bij jezelf ook een verwachting dat dit ook zal gebeuren; je focust je op wat je verwacht. En doordat je erop focust, zoek je, vaak vanuit je onderbewuste, naar die bevestiging; het “Zie-je-wel-ik-had-toch-gelijk effect.

Er is ruimschoots onderzoek gedaan naar dit fenomeen, en de wetenschappers zijn met de term Reticulair Activerings Systeem of RAS gekomen. Een deel in ons brein dat laat zien dat waar je je op focust in je gedachten, je ook vindt in de werkelijkheid om je heen. Het bekende voorbeeld is dat van een nieuwe jas waar je al zo lang naar hebt uitgekeken en zojuist hebt gekocht. Voordat je de winkel goed en wel bent uitgelopen zie je minstens nog twee of drie anderen die diezelfde jas dragen.

Hoewel positief denken de start van je persoonlijke succes kan zijn, is het je positieve doen, je acties, die voor je positieve resultaten zorgen. Het is mooi om je het meest te concentreren op het metaforische mooie weer, maar wanneer je enkel met je hoofd omhoog van de zon aan het genieten bent, zie je niet waar er mogelijke kuilen in de weg zitten.

Blijf daarom optimistisch. Maak problemen niet erger dan ze zijn, en evenmin beter dan ze zijn. Neem voldoende actie om van de plek waar je nu bent te komen waar je wilt zijn, en doe dat met een positieve mindset.

Sta jezelf toe te geloven dat iets mogelijk is nog voordat je het hebt onderzocht of ervaren. Het brengt je namelijk veel verder dan wanneer je ervan uitgaat dat iets toch niet haalbaar is.

Talloze keren heb ik zelf proefondervindelijk ervaren dat ik met mijn positieve mindset én mijn daaraan gekoppelde positieve acties meer bereikte dan dat ik ooit zou kunnen met negatief denken. Voorbeelden hiervan zijn mijn onvoorbereide voettocht naar Santiago de Compostella in Spanje vlak voor mijn nierdialyse, het rennen en voltooien van de New York Marathon krap 1,5 jaar na mijn dubbele orgaantransplantatie en het schrijven van al mijn honderden artikels en mijn boeken.

Niet alleen leef ik gelukkiger als gevolg van positief denken en handelen, ik heb ook ontdekt dat ik veel meer kan dan ik dacht. En dat is een ontdekking dat meer dan de moeite waard is om voor jezelf te ervaren.

Positief denken is dus geen magische pil die je in één klap van al je problemen helpt af te komen. Het is geen trucje dat je vandaag doet en morgen weer laat vallen, en het zorgt er niet voor dat je wat dan ook met succes kunt bereiken.

Het helpt je wel om dichter bij jouw eigen dromen te komen, en ze in veel gevallen ook nog te behalen. Eveneens helpt het je om gelukkiger in je eigen leven te staan, ongeacht de omstandigheden waarin je je bevindt, en het biedt je de gelegenheid om meer van je eigen krachten en talenten te ontdekken dan dat je tot nu toe hebt gedaan.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat is er voor jou voor nodig om positief denken en handelen als norm in je leven te hanteren (ervan uitgaande dat je dit liever wilt dan negatief denken)?

Ik ben benieuwd naar je gedachten – laat daarom jouw reactie hieronder achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over positief denken interessant en waardevol vond, dele het dan met je vrienden en volgers door op de Facebook, WhatsApp en Mailknoppen hieronder te klikken. Op die manier profiteren zij ook vna deze informatie.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>