Wat Is Jouw Verhaal? - Robert van der Wolk
4

Wat Is Jouw Verhaal?

 

Als je ooit een conversatie, betoog of discussie met jezelf gevoerd hebt in je eigen hoofd, dan weet je dat zelfpraat elke dag voorkomt. Wat je tegen jezelf zegt heeft een grote impact op hoe je je voelt, welke acties je neemt en hoe je reageert op de wereld om je heen. Jouw verhaal, jouw wereld.

Zelfpraat mag dan voor velen een vreemde activiteit zijn waar met rollende ogen op gereageerd wordt – waarschijnlijk omdat je overkomt als een ietwat vreemde eend in de bijt, feit is dat met zoveel gepraat van anderen, je beter het heft in eigen hand kunt nemen om jouw wereld invulling en kleur te geven.

Televisie, radio, internet, magazines, roddels bij de waterkoeler; het zijn allemaal bronnen waar je iemands mening kunt vinden die de wereld grijs, grauw, somber en onzeker weet te kleuren. Hoor je vaak genoeg dergelijke mededelingen, dan ligt het voor de hand om te geloven dat de wereld ook daadwerkelijk grijs, grauw, somber en onzeker is.

Ik kan menig stemmen horen terwijl ik deze laatste alinea schrijf: “Maar Robert, de wereld is echt niet zo rooskleurig als je denkt hoor! Er gebeuren een hoop negatieve dingen.”

Ik ontken zeker niet dat er oorlog, misère en onrecht is. Maar is dat het enige wat er is? Of kan het zijn dat op deze vlakken je focus ligt, onder meer omdat dit via alle bekende mediakanalen naar voren wordt geschoven, waardoor je niet ziet wat er nog meer is, en concludeert dat wat je ziet het hele spectrum van realiteit beslaat?

Feit is, dat ons brein flexibel en adaptief is. Waar we vroeger nog dachten dat je brein zich ontwikkelde tot je volwassen was en zich vervolgens niet meer verder ontwikkelde, zo weten we nu dat gedurende je hele leven je hersens nieuwe patronen maken en oude patronen versterken.

Omdat je brein zo flexibel is, kan het nieuwe informatie opnemen en, met herhaling, omzetten naar bijvoorbeeld een overtuiging, een zienswijze, een mening of gewoon een geachte waar je langer of dieper over wil nadenken.

Ja, de wereld is deels grijs, grauw en somber. Maar het is niet de hele wereld. En hoeveel direct impact of invloed heb jij op de hele wereld? Waarschijnlijk lang niet zoveel als je zou willen. En dat is misschien maar goed ook, want zoals de oom van Peter Parker ooit zei: With great power comes great responsibility.”

Nu heb je gelukkig niet de verantwoordelijkheid voor de hele wereld buiten je, maar heb je wel de volledige verantwoordelijkheid voor de wereld binnen in je. En met die verantwoordelijkheid komt eveneens een grote hoeveelheid power.

Het verhaal dat je kiest te accepteren en te geloven heeft namelijk net zo veel impact op jouw leven als welk ander verhaal dat er te vinden is.

Nu heb ik het niet over wishful thinking of je enkel focussen op de bloemetjes en de bijtjes, de zonnestraaltjes en de leuke video’s van katjes op het internet. Kunnen erkennen dat er onbalans in de wereld is, of kunnen zien dat er verbetering mogelijk is op diverse vlakken heeft tot dusver altijd tot verbetering geleid. Maar je hoofd in het zand steken en je enkel op het metaforische mooie weer richten, met je gezicht naar de zon, leidt er eveneens toe dat je de kuilen in de weg niet kunt zien.

Welk verhaal moet je geloven?

“Het probleem met common sense is dat het helemaal niet o common is”, zei een motivational speaker ooit eens. En ik denk dat hij een belangrijk punt te pakken had toen hij dat zei.

Als je zou kunnen kiezen tussen oorlog of vrede, waar zou je dan voor kiezen? En hoe zit het met de keuze tussen arm of rijk? Of gezond of ziek? Goed of slecht? Positief of negatief? Ik weet het: al deze vragen hebben voor de hand liggende antwoorden. En kijk nu eens naar de vraag hierboven – welk verhaal past het beste in jouw leven? Welk verhaal wil jij jezelf het vaakste horen vertellen?

De kwaliteit van je verhaal staat in directe verbinding met hoe je je voelt, waar je je op focust, wat voor acties je neemt, welke gewoontes je aanneemt, wat voor soort mensen je om je heen verzamelt, hoe gelukkig, gezond en succesvol je bent… en dit is nog maar het topje van de spreekwoordelijke ijsberg.

Er zijn gebeurtenissen die plaatsvinden in de wereld om ons heen die verre van positief zijn, en ik moedig die mensen aan die er actief in betrokken zijn om daar verandering in te brengen. Tegelijkertijd zijn er ook positieve gebeurtenissen in de wereld (of in ieder geval in jouw wereld0 te vinden waar je kracht, doorzetting, motivatie, betrokkenheid, liefde, passie, positiviteit en optimisme uit kunt halen, en ik denk dat het de common sense is om hier zoveel mogelijk van in je op te nemen om te kunnen dealen met die aspecten in de wereld waar je geen (directe) invloed op kunt uitoefenen.

Nee, oogkleppen ophouden om de negativiteit van de wereld niet te hoeven zien is misschien niet de beste keuze, en evenmin is dat het geval bij positief nieuws. Maar jezelf bedelven onder berichten van andere bronnen die negatief nieuws zaaien, zorgt ervoor dat jouw mind mettertijd ook die negativiteit zal moeten gaan oogsten.

Blijf daarom waakzaam bij je eigen mind. Voed het met dingen die je sterker, positiever, daadkrachtiger, weerbaarder en vooral gelukkiger maken. Want de wereld is nog nooit ver vooruitgeholpen door een negativist die zijn best deed om de misère in de wereld te doen verminderen of verdwijnen. Als je dan toch de handen uit de mouwen wilt steken, doe dat dan met een goed humeur, een positieve mind en een flinke dosis gedrevenheid.

Wil je liever eerst je eigen wereld veranderen, bedenk dan wat voor soort verhalen jij jezelf het liefste wilt voorhouden. Denk eens aan onderwerpen en thema’s als je gezondheid, je relatie met je partner en anderen, je financiën, je carrière en je toekomstperspectief. Als niet alle thema’s een versterkend verhaal hebben, dan doe je er goed aan om hier te beginnen met het maken van een positieve verandering.

De wereld veranderen is misschien nog een stap te ver voor de meeste mensen. Maar de wereld binnen in jezelf veranderen, dat is iets wat we allemaal kunnen doen, en wel direct.

Je kunt dan nog zo veel moeilijkheden in je leven hebben meegemaakt, en er kunnen nog zo veel grijze en grauwe gebeurtenissen zich in de wereld afspelen; de clou is om eerst bij jezelf te beginnen. En hoe beter dan het verhaal te kiezen dat je empowered, ondersteunt en helpt om voorbij je (vaak denkbeeldige) grenzen te komen?

Gandhi zei het mooi toen hij zei: “Be the change you wish to see in the world.”. Een betere wereld begint inderdaad met jezelf. En een beter leven begint onder meer met het verhaal dat je jezelf voorhoudt.

Ben je een slachtoffer van omstandigheden of ben je groter, sterker en beter dan die omstandigheden? Moeilijkheden zijn onvermijdelijk; het is de manier waarop je met die moeilijkheden omgaat die bepalen wat voor een verhaal je jezelf voorschotelt.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: welk verhaal vertel jij jezelf het vaakst gedurende de week? In wat voor perspectief zet jij jezelf voor wat betreft de gebeurtenissen die komen en gaan?

Ik ben benieuwd naar je antwoord; laat daarom hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Onthoudt dat jij jouw verhaal een thriller, actie, avontuur, romantisch of comedy verhaal kan zijn. Of misschien wel een beetje van alles. Jouw verhaal komt tot leven in jouw wereld; je kunt er daarom maar beter voor kiezen dat het een goed verhaal is…

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel interessant vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de LinkedIn, Facebook en WhatsAppknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Eddy schreef:

  Goed en inspirerend blog Robert. Hier kan iedereen iets van opsteken. Ik ga er in ieder geval mijn voordeel mee doen.

   
 • Paul schreef:

  Ik vertel vaak het verhaal dat ik het zwaar krijg maar er ook wel doorheen kom. Ik vind mezelf niet: scherp genoeg, zelfverzekerd genoeg, zakelijk genoeg, doortastend genoeg en ondernemend genoeg waardoor ik mezelf steeds probeer op te peppen met de woorden, dat ik wel door de dag heen zal komen.
  Klinkt wel zwaar en zo ervaar ik het ook. Heeft iemand tips…?

   
 • Robert schreef:

  Hi Paul,

  Je verhaal maakt onderdeel uit van een drie-eenheid welke je helpt om een doorbraak te maken in je leven. Het verhaal dat we onszelf vertellen ondersteunt of belemmert ons in het maken van die doorbraak.

  Je verhaal dat je het zwaar hebt en dat je er wel doorheen komt zorgt voor een bepaalde minneset; een set van gedachten, gevoelens en rituelen (acties) die onder meer je helpen om het zwaar, maar dragelijk te maken.

  Ieders verhaal is namelijk niet iets dat we zomaar verzinnen of uit het niets doen laten opkomen – het is een fundament dat je werkelijkheid (of de manier waarop je die werkelijkheid ervaart) bepaalt.

  Wanneer je dus zegt dat je het zwaar hebt, maar dat je er wel doorheen komt, dan bouw of versterk je in feite een overtuiging of zienswijze welke ervoor zorgt dat je het ook daadwerkelijk zwaar zult ervaren – maar er wel doorheen komt.

  Wellicht klinkt het radicaal wat ik je ga zeggen, of wellicht klinkt het als common sense: scheidt van je oude verhaal en trouw met de werkelijkheid.

  Wat die werkelijkheid is, is aan jou. Je hoeft het niet zwaarder, harder of moeilijker te maken dan het is, noch hoef je het van je af te wuiven alsof het niets is.

  Door met een nieuw verhaal te komen, één die je beter ondersteunt, help je je mind om op een andere wijze naar de realiteit zoals je die ervaart te kijken.

  Wat zou je voor een ander verhaal kunnen bedenken dat je beter ondersteunt? En weke ervaringen kun je nu al bedenken of uit je herinneringen halen die dit verhaal onderbouwen?

  Volgens mij heb je onlangs mijn boek “Onbegrensd” besteld. Hierin vind je meer informatie over hoe je je mindset kunt aanpakken, je (beperkende) overtuigingen kunt vervangen voor betere, en nog tal van extra’s die je allen kunnen helpen om met meer gemak, geluk en voldoening je idealen te manifesteren.

   
 • Paul schreef:

  Dank je wel voor je antwoord Robert. Ik zal inderdaad binnenkort je boek kunnen lezen. Daar kijk ik naar uit. Ik begrijp wat je me verteld en zal mijn oude verhaal leren loslaten en er nieuwe gedachten/overtuigingen voor in de plaats zetten die helpend zijn. Nogmaals bedankt!

   
 • >