Waar Focus je Op? - Robert van der Wolk
6

Waar Focus je Op?

 

Veel mensen stuntelen in hun werk met een probleem (sommigen noemen het ook ‘uitdaging’ om de negatieve associatie van de term ‘probleem’ te omzeilen) waar ze veel tijd, energie en geld aan kwijt zijn om van het probleem af te komen. In veel gevallen vraag ik me af in welke modaliteit zij met hun gedachten zitten.

Er zijn namelijk 2 modaliteiten van gedachten:

 • Probleem georiënteerd
 • Oplossing georiënteerd

 

Vaak komt de tweede modaliteit niet eens in ons op en zien we enkel het probleem van alle verschillende mogelijke kanten. En dat terwijl een oplossingsgerichte aanpak vaak veel simpeler, sneller en goedkoper werkt.  Hieronder vind je twee korte maar inzichtrijke voorbeelden die mijn punt onderbouwen:


Casus 1

Toen NASA met de lancering van haar astronauten in ruimte begon, kwamen ze erachter dat de pennen niet in de ruimte werkten, als gevolg van het ontbreken vna de zwaartekracht. De inkt wilde maar niet op het schrijfoppervlak komen. Om het probleem te tackelen waren ze ruim tien jaar bezig en  investeerden ze ruim 12 miljoen dollar.

Ze ontwikkelden een pen die kon schrijven bij zero gravity, alsook ondersteboven, onderwater; op vrijwel elk oppervlak, inclusief Kristal en bij temperaturen variërend van onder het vriespunt tot ruim boven 300 graden Celcius.

Dus… wat deden de Russen…??

Ze gebruikten een potlood.

 

Casus 2
Eén van de meest gedenkwaardige case studies over Japans management is die van de lege zeepdoosjes. Het verhaal gaat dat in één van Japan’s grootste cosmetica bedrijven er een klacht binnenkwam van een consument die een zeepdoosje had gekocht waarvan achteraf bleek dat er geen zeepje in zat.

Meteen isoleerden de autoriteiten het probleem bij de lopende band (assemblage), die alle doosjes doorgaans naar de afleveringsafdeling vervoerde.

Wat bleek – één zeepdoosje was door de assemblage gegaan zonder dat er een zeepje in terecht was gekomen. Het management vroeg of de engineers het probleem zo snel mogelijk wilden oplossen.

Direct gingen de engineers aan de slag om het reeds ontstane probleem te verhelpen en ervoor te zorgen dat het niet nog een keer zou gebeuren. Ze ontwikkelden een röntgenmachine die met high-resolution monitors door twee medewerkers continu elk passerend zeepdoosje scande om zo te controleren of elk doosje niet leeg was. Zonder twijfel durf ik te zeggen dat ze hard en snel werkten en ik kan me voorstellen dat ze een gigabedrag hebben uitgegeven om ervoor te zorgen dat dit probleem succesvol opgelost zou worden.

Maar toen een rank-and-file employee in een kleine organisatie met hetzelfde probleem werd geconfronteerd, zocht hij zijn heil niet in röntgenmachines en full time controles door extra mankracht. Nee, hij vond een andere oplossing.

Hij kocht een krachtige industriële elektrische ventilator die hij op de assemblagelijn richtte. Hij zette de ventilator aan en kon bij het passeren van elk zeepdoosje direct zien of het doosje leeg was of niet; de ventilator blies simpelweg alle lege doosjes van de assemblage lijn.

 

Moraal
Zoek altijd naar simpele oplossingen. Gebruik de simpelste oplossing om het probleem aan te pakken en de wereld uit te helpen 🙂

 

Focus op oplossingen, niet op problemen.

 

Op ops succes,

Robert

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Alicedavid Li schreef:

  Ice cream makes you grow !

   
 • Alicedavid Li schreef:

  Playing MP4 and take it together in the morning walk is a pleasure!

   
 • Who would’ve thought? 🙂

   
 • Barry Houben schreef:

  Probleem gedesoriënteerd.
  Oplossing geheroriënteerd.

  Oftewel: probleem versnipperen, samenplakken en een nieuwe oplossing creeren 🙂

   
 • […] mooiste van dit alles: het is allemaal fictief: het is maar waar je op focust. Alles klopt wat je zegt, en niets klopt wat je […]

   
 • […] Focus is wellicht het belangrijkste om je op het juiste pad te houden. Focus op dat wat werkt voor je, waar je dankbaar voor bent, en waar je wel voor open staat. Focussen op dat wat je niet wil is net zoiets als niet denken aan een groen geschilderde olifant; ‘niet’ komt niet aan, en dus kun je jezelf beter openstellen voor dat wat je wél wilt. […]

   
 • >