Kleine Woorden, Groot Gebaar - Robert van der Wolk
1

Kleine Woorden, Groot Gebaar

 

Soms zijn we ons nauwelijks bewust van de impact die woorden op anderen kunnen hebben. En hoewel het niet moeilijk is om iets te zeggen wat veel kan losmaken in de ander (op bijvoorbeeld een schokkende of pijnlijke manier), met dezelfde adem kun je ook iets zeggen wat op een positieve manier een grote impact kan hebben.

In de lijst hieronder vind je 18 voorbeelden van woorden en uitspraken die voor velen een grote betekenis hebben, in de meest positieve zin.

Dank je – omdat een ieder van ons verlangt naar waardering. Want woorden van dankbaarheid zorgen ervoor dat het hart zich opent. Dank je. Ik waardeer je. Ik ben je dankbaar. Deze woorden zijn food for the sould.

Ik vergeef je – omdat we allemaal wel eens de fout in gaan. Onbedoeld doen we soms onze vrienden of geliefden, kinderen of collega’s pijn. Woorden van vergeving helen het hart door de kreupelende last van schuldgevoel op te heffen.

Ik hou van je – hoogstwaarschijnlijk de beste statement van allemaal. Er valt niets mee te vergelijken. “ik hou van je.” Deze woorden reflecteren het meest pure, natuurlijke geschenk dat wij als mensen kennen: liefde. Het enige wat de woorden ‘Ik hou van je’ overtreft is de actie van het laten zien dat je van iemand houdt.

Ik zat ernaast – er zijn maar een paar woorden die het vuur van vergeving kunnen ontvlammen, en daartoe behoren onbaatzuchtigheid en op moedige wijze erkennen dat je fout zat. Wanneer we gekwetst zijn weten we dat we het verleden niet kunnen veranderen, maar toch helpt erkenning van die ontstane pijn voor een groot deel om de toekomst te verbeteren.

Je bent mooi – wanneer we ons lelijk van binnen voelen (of in ons uiterlijk) dan maakt het een wereld van verschil als iemand anders denkt dat we mooi zijn.

Het is goed – wanneer we ons zorgen maken, ons gekwetst, angstig of bang voelen, dan helpen deze bevestigende woorden om de innerlijke en mentale rust te hervinden. Als je ooit de schouder van een vriend of vriendin hebt gebruikt om op uit te huilen, dan weet je hoe fijn het is om te horen dat alles weer goed zal komen.

Ik begrijp het – het is menselijk om elkaar te willen begrijpen, en dus is er niets zo frustrerends als het gevoel hebben dat je verkeerd begrepen wordt. Op momenten waarop we ons alleen, veroordeeld of geïsoleerd in onze overtuigingen voelen is een vriend die ons waardeert meer dan welkom. We hebben niet per sé dezelfde mening van anderen nodig, maar vaak verlangen we enkel van de ander dat hij of zij zegt “Ik snap het. Ik begrijp het. Ik zie je punt.”

Je bent veilig – wanneer we ons bang en kwetsbaar voelen, dan hebben deze woorden de kracht om het gevoel van veiligheid en bescherming waar we zo naar verlangen te herstellen. Angst mag dan de mind vergiftigen, maar woorden van veiligheid zijn absoluut onderdeel van het tegengif.

Ik bewonder je – iemand die naar je opkijkt, groots over je denkt of jou in je voetsporen wil volgen werkt gigantisch motiverend. Woorden van bewondering werken empowering, omdat ze een gevoel van belangrijkheid omvatten die ons erop attendeert dat we iin impact hebben.

Ik steun je – wanneer je voor een lastige keuze staat en je maakt de beslissing – ongeacht of het de beste blijkt te zijn of niet – dan maakt het alles uit dat iemand aan jouw kant staat, no matter what. Statements als “Ik ben er voor je” en “Ik steun je” moedigen ons aan om door te gaan met minder angst voor oordelen.

Je kunt het – wanneer je overweegt om op te geven of je twijfelt aan jezelf  dan kunnen bemoedigende woorden heel veel verschil uitmaken. Het heeft iets bijzonders om te beseffen dat iemand anders vertrouwen in je heeft; het herstelt je zelfvertrouwen  en geeft je de kracht om door te gaan.

Jij bent het helemaal – deze woorden zeggen ‘Ik kies jou’, ‘jij bent het helemaal voor mij’, ‘jij bent speciaal’. Er zijn maar weinig dingen die het gevoel kunnen overtreffen dat je weet dat je op een buitengewone manier men iemand in verbinding staat.

Het draait om jou – de meeste dagen in ons leven draaien niet om onszelf, maar we vergeten bijna nooit de dagen waar we wel in het middelpunt staan. Gebeurtenissen zoals verjaardagen, afstuderen en trouwerijen; we kicken op het besef dat die dag speciaal voor ons is. het is fantastisch om onbaatzuchtige vrienden te hebben die je toestaan om jouw speciale dagen 100^ over jou te laten gaan.

Ik ben er voor je – als je ooit een schouder nodig hebt gehad om even op uit te huilen, dan weet je hoe krachtig deze woorden zijn. ze helpen ons eraan herinneren dat we niet alleen zijn, dat er iemand is die ons door de pijn, het verdriet of andere moeilijke periodes van het leven heen helpt. Zelfs voor degenen die ogenschijnlijk alles in het leven onder controe hebben, hebben ieman nodig waar ze op kunnen bouwen.

Goed gedaan – goed gedaan. Gefeliciteerd. Klus geklaard. Of je het nu wil toegeven of niet, de meeste van ons waarderen het toch als anderen onze inspanningen herkennen. Prijzende woorden en woorden van (h)erkenning inspireren ons vaak om meer te doen, harder te werken en een gevoel van lof te ervaren.

Ik mis je – we kunnen er niet altijd zijn voor degenen van wie we houden en toch betekent het zoveel om te weten dat we gemist worden als we er niet zijn. Het is een manier om te zeggen ‘Ik hou van je gezelschap enik kan niet wachten om weer bij je te zijn.’

Je doet ertoe – we willen allemaal belangrijk zijn voor iets of iemand buiten onszelf. Om te horen dat je gewaardeerd wordt door een ander, met name op momenten waarop je je even waareloos on onbelangrijk voelt. Dan helemaal.

Het spijt me – wanneer  je hart pijn doet dan is een oprechte verontschuldiging het toneel voor vergeving en genezing. Het spijt me, vergeef me alsjeblieft, ik bied mijn verontschuldigingen aan – het zijn  allemaal statements die erkennig geven aan de schade die is ontstaan en het verlangen om de pijn te verzachten.

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

  • Barry Houben schreef:

    …….Goed gedaan……

     
  • >