april 16

6 comments

Top 10 Life-Changing Films

By Robert


 

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nagenoeg geen televisie kijk – simpelweg om de reden dat er zo ontzettend veel programma’s zijn die in hun negatieve berichtgeving niet een kwalitatieve meerwaarde kunnen bieden in mijn leven.

Films daarentegen, daar wil ik graag nog wel eens de tijd voor maken! Hieronder deel ik graag met je mijn top 10 life-changing films die met hun boodschap een grote impact hebben bewerkstelligd in mijn dagelijks leven en de kwaliteit ervan.

 

1.   What Dreams May Come
vertelt het verhaal van Chris Nelson en zijn vrouw Anna die enkele jaren na hun huwelijk hun twee kinderen verliezen aan een auto-ongeluk. Chris overlijdt kort erna en komt erachter dat hij in de hemel terecht is gekomen. Hij mist slechts één ding, en dat is zijn vrouw, die door alle tegenslagen zichzelf van het leven heeft beroofd en vastzit in haar eigen hel.

De film zet je aan het denken over de manier waarop je vandaag de dag in je eigen leven staat, hoe je de meeste dingen for granted neemt en hoe ongelooflijk mooi en waardevol is om een zielsverwant te hebben. Deze film heeft mij persoonlijk diep geraakt en liet me zien hoe onmetelijk belangrijk het is om vanuit hart en ziel in contact te staan met jezelf, en anderen.

 

2.   What the Bleep do We Know?!
is een documentaire-achtige film waarin de dove Amanda de hoofdrol speelt en geconfronteerd wordt met haar beperkende overtuigingen en een kijkje krijgt in de mogelijkheden van het leven. Met simpele wetenschappelijke uitleg over ‘de spelregels van het leven’ loop je mee in haar schoenen en ontdek je facetten van het leven die niemand je ooit nog heeft geleerd.

De film onderbouwt het principe dat je zelf in control bent over de koers en het verloop van je eigen leven. Tegelijkertijd kan het behoorlijk confronterend zijn, omdat het je een kant van jezelf laat zien die aantoont dat je al die jaren je eigen geluk in de weg hebt gestaan. Een film waar ik nog maandenlang over zou blijven nadenken.

 

3.   The Blind Side
is een waargebeurd verhaal van hoofdpersoon Michael Oher, die op straat leeft en niet meer dan één extra T-shirt bij zich draagt. Michael wordt opgenomen in een welvarende familie, die met veel moeite hem de kans kan bieden om door middel van sport zijn middelbare school en zijn universiteit te doorlopen en uiteindelijk zijn carrière te maken in de NFL.

Wat me zo in deze film aansprak was dat – met de hulp van de opvangfamilie – Michael zijn oude leven wist te veranderen naar een succesvol leven. Letterlijk vanuit de goot wist hij zijn koers te wijzigen, ondanks tegenslagen, en bereikte hij met groot doorzettingsvermogen de top van zijn sport. The Blind Side is een inspirerende film die je laat zien dat je veel meert kunt dan je denkt, dat kansen er zijn om te pakken en dat je nooit echt alleen bent.

 

4.   The Truman Show
Stel je voor dat je na jarenlang je leven te hebben geleefd op de manier waarvan je denkt dat ‘ie klopt, je erachter komt dat er veel meer is aan het leven! Truman Burbank heeft zo’n ervaring, nadat hij te weten komt dat zijn hele leven afspeelt op een speciaal gemaakte set voor hem alleen. Wanneer hij dit doorkrijgt besluit hij het heft in eigen handen te nemen en de gok te wagen om vrij te komen van zijn gemaakte wereld.

We geloven allemaal dat de wereld is zoals we hem ervaren. Vanuit ons eigen point of view bouwen en versterken we het beeld dat onze ogen ons presenteren, in veel gevallen ons doen terugwerpen naar een plek waar we van mening zijn dat we weinig tot geen invloed kunnen uitoefenen op de wereld om ons heen. De ironie is echter, dat niets is wat het lijkt en dat we in zeer grote mate verantwoordelijk zijn voor ons eigen geluk en succes. Zolang je weet waarom je doet wat je doet.

 

5.   Pay it Forward
is een film die zich enkel focust op het veranderen van levens. De jonge Trevor probeert de wereld te veranderen nadat hij van zijn leraar maatschappijleer de opdracht krijgt om een manier te bedenken waarop hij dit kan doen. Hij komt met een briljant plan waarbij hij een goede daad doet voor een ander en de ontvanger aanspoort om ook een goede daad te doen voor drie anderen, in plaats van de jongen terug te betalen voor zijn goede daad.

Hoewel het plan aanvankelijk lijkt te mislukken, slaat het na verloop van tijd toch aan, en daarmee benadrukt de film de schoonheid van doorzettingsvermogen. Een plan kan nog zo mooi zijn, maar zolang er niets mee gedaan wordt krijgt het ook niet de kans om zich uit te vouwen tot het potentieel wat het in zicht draagt. Daarnaast is het concept van onbaatzuchtige actie er een die grote (meer)waarde geeft aan het leven van anderen, alsook aan dat van jezelf. Hoe klein die actie soms ook is, het kan grote gevolgen hebben.

 

6.   Eternal Sunshine of the Spotless Mind
gaat over het stel Joel en Clementine die besluiten om elkaar uit hun eigen geheugen te wissen nadat hun relatie op de klippen loopt. Hoewel Joel na de zoveelste ruzie het goed wil maken komt hij erachter dat zijn vriendin niet meer weet wie hij is; tijdens zijn afwezigheid heeft ze haar geheugen laten wissen omdat ze niet meer aan hem herinnerd wil worden. Wanneer Joel hierachter komt besluit hij hetzelfde te doen.

Het mooie van de film is dat het laat zien dat datgene wat je hebt ontzettend waardevol is, ondanks dat het wellicht waardeloos lijkt. Door het proces van verlies kom je er vaak pas achter wat je aanvankelijk had, en daarmee nemen de vaak zo gewone en voor de hand liggende alledaagse dingen ineens een andere – waardevollere – betekenis aan. Waardeer wat je hebt, in plaats van te benadrukken wat je niet hebt.

 

7.   The Shawshank Redemption
is een prachtig verhaal over de twee mannen Andy en Red die, terwijl ze in de  gevangenis zitten erachter komen wat het betekent om een goed mens te zijn. Andy, die onterecht vastzit weet op termijn zijn positie als ex-bankier in te zetten om privileges te krijgen die in het voordeel van de hele gevangenis werken. Ondertussen beraamd hij achter de schermen zijn ontsnapping.

Wat deze film zo krachtig maakt voor mij is dat het een beroep doet op mijn empathie, het begrip voor vriendschap en de wil om ondanks ellende en uitzichtloze situaties toch te blijven dromen. Het gevoel van rechtvaardigheid speelt overigens een grote rol in deze film, wat ertoe leidt dat je wordt meegenomen in de wereld van ongeschreven normen en waarden; het herinnert je eraan dat je in feite al weet wat ‘goed’ zonder dat je daar de woorden voor hoeft te vinden.

 

8.   127 Hours
vertelt het waargebeurde verhaal van Aron Ralston, een jonge bergklimmer die in 2003 met zijn arm vast kwam te zitten onder een rotsblok tijdens een afdaling in één van de spelonken van Robbers Roost, in Utah. Hoewel Omdat niemand in de buurt is om hem te horen, beseft hij dat hij op zichzelf is aangewezen en probeert hij op verschillende manieren los te komen van het rotsblok. Helaas tevergeefs. Zijn noodrantsoen raakt op en langzaam maar zeker wordt hij dilusional. Begint hij over zijn relaties te dromen, alsook ervaringen uit het verleden. Nadat hij zijn leven in ogenschouw voorbij heeft zien komen, realiseert hij dat alles wat er in zijn leven gebeurd is een aaneenschakeling was naar dit moment – het moment waar hij alleen zal sterven in de canyon.

Wat mee aangreep in 127 Hours is dat Aron letterlijk in een uitzichtloze situatie zit, met enkel nog de vooruitblik naar een eenzame dood. Toch vindt hij een oplossing om uit zijn benarde situatie te komen, en daarmee laat hij zien dat niets onmogelijk is. Zijn opmerking dat zijn leven zich met de dag naar het moment heeft geleidt waarop hij vast kwam te zitten en dat de rots, misschien wel ver vanuit de ruimte een pad heeft afgelegd van millennia om op deze specifieke dag los te komen en op zijn arm te vallen intrigeert me. Het laat zien dat toeval niet bestaat (een overtuiging waar ik zeker in geloof) en dat niets zonder reden is. 127 Hours is een film die de kwetsbaarheid en tegelijkertijd de volharding – en daarmee de schoonheid en de waarde – van een menselijk leven in beeld brengt.

 

9.   Limitless
Stel je voor dat je alles zou kunnen, alles nog zou weten wat je ooit bewust en onbewust hebt gezien of ervaren en dat je elke cel in je mind kunt activeren. Eddie Mora is een jonge schrijver die een auteurscontract heeft weten binnen te halen bij een New Yorkse uitgever. Hij heeft echter nog geen woord op papier weten te zetten, onder meer als gevolg van zijn break-up met zijn vriendin. Op een dag komt Eddie de broer van zijn ex-vrouw tegen. Een drugsdealer, die hem een pil aanbiedt waarvan hij zegt dat het je in staat stelt om 100% van je totale mind te kunnen gebruiken. Tot Eddie’s eigen verbazing merk hij dat hij slimmer wordt en veel meer gefocust is.

Begrijp me goed, ik ben geen voorstander van drugs. Wat me in deze film aanspreekt is het concept om te kiezen wat je wilt. Om alles te kunnen of te doen waar je in gelooft, waar je hart in ligt en waar je gelukkig van wordt. Bij het zien van deze film realiseerde ik me wederom dat ons menselijk potentieel zo veel groter is dan dat we aannemen. We bouwen grotendeels onze eigen limieten en accepteren ze als solide en onrekbaar. Maar wat nou als je wist dat je meer kon dan dat je dacht dat je kon? Wat nou als er niet een pil, maar een interne force in je zat die je toestond om meer te zijn, om meer te kunnen, om meer te doen? Je leven zou limitless zijn wellicht…

 

10.   The Matrix
Thomas Anderson is een programmeur bij een softwareontwikkelaar en verdient daarnaast als hacker extra geld onder zijn alias Neo. Op een dag wordt Neo benaderd door een groep rebellen onder de leiding van Morpheus en krijgt hij de keuze om uit de Matrix te stappen of erin te blijven. De Matrix is een computersimulatie, bedoeld om mensen onder controle te houden. Als Neo ervoor kiest om de wereld achter de Matrix te ontdekken, merkt hij dat wanneer hij terugkeert in de Matrix hij tot dingen in staat is, die normaliter als bovenmenselijk worden beschouwd.

Stel je voor dat het concept van de Matrix waar is. Dat we in een wereld leven waarin niets is wat het lijkt. Waarin we door onze eigen ogen verloochend worden om te geloven dat wat we zien, de enige waarheid is. Stel je voor dat je erachter kwam dat dit niet helemaal waar is, maar dat je in feite veel meer invloed op je eigen leven kunt uitoefenen, dan je in voorgaande jaren dacht te kunnen. Stel je voor dat de Matrix niet een kwaadaardig systeem is dat erop uit is om de mensheid onder controle te houden, maar dat je de Matrix in je voordeel zou kunnen gebruiken: om geluk, succes, liefde, geld, rijkdom of wat je ook maar wens naar je toe te trekken (een soort Law of Attraction uit de film The Secret). Het klinkt misschien wat far fetched, maar wat nou als er iets is, wat groter is dan onszelf. Een bewustzijn, een God, een kwantumhologram dat de miljarden levens op deze aardbol als een ingenieuze puzzel met elkaar verbindt, en een ieder de kans of gelegenheid geeft om diens bewuste of onbewuste dromen uit te laten komen. Je zou wellicht zeggen dat ik in een droom leef. Misschien is dat ook zo. Misschien leven we allemaal in een droom. Waarschijnlijk wel, als ik de quantum physicists mag geloven 🙂

De kracht van The Matrix is dat het een idee in je mind plant die – als je het toelaat – langzaam kan uitgroeien tot een concept of overtuiging waar je kracht, hoop en fantastisch toekomstperspectief uit kunt putten. De film is grotendeels gebaseerd op de stelling van filosoof René Descartes ‘Ik denk, dus ik ben’ (Cogito ergo sum), waarmee de filosoof duidelijk wilde maken dat je altijd enkel en alleen zeker kunt zijn van je eigen bestaan, maar dat al het andere een illusie kan zijn. The Matrix laat je zien dat jij de kapitein bent van jouw leven, dat jij de koers bepaalt en dat je obstakels en grenzen kunt overkomen waarvan je dacht dat je dat nooit zou kunnen.

Elk van deze films heeft op zijn eigen manier een indruk op me gemaakt; de ene wat meer dan de andere, maar toch, ieder in zijn eigen schoonheid en uniekheid. Soms met een lach, soms met een traan, soms met subtiele acties en soms met directe confrontatie.

Het mooie is, dat ik veel films op een andere manier ben gaan kijken. Hoewel ook nog voor de entertainment, zo merk ik in veel gevallen op dat bepaalde films voor mij een dieper liggen de boodschap hebben. En dat maakt het kijken ervan een stuk mooier en waardevoller.

En jij? Welke films hebben een impact gehad op jouw leven? Ik zou het tof vinden als je een of een paar titels hieronder in het commentveld zou willen achterlaten, en ook waarom ze zo veel voor je betekend hebben.

Eén tip nog: mocht er een film zijn in dit lijstje die je nog niet gezien hebt – kijk hem! Oordeel voor jezelf of hij voor jou waarde heeft. Maar ik garandeer je in ieder geval: je zult geen saaie avond hebben 🙂

Op ons succes!

Robert

About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen om op persoonlijk en professioneel vlak een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om een uitdagend leven te leiden en een mindset te hebben waarmee grenzen verlegd kunnen worden. Gecombineerd met ruim 20 jaar aan kennis leert hij anderen welke tools er nodig zijn om in ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • You saved my saturday night! hahahaha
  Thanx!

 • Elisabeth schreef:

  Zou samen met jou filmpjes willen gaan kijken geloof ik 🙂

 • Leuk Elisabeth! Lekker filmpjes kijken 🙂

 • marilyn schreef:

  Mijn lijstje;

  Little Miss Sunshine;
  Over een klein meisje wat mee wil doen aan een missverkiezing ook al vinden veel mensen haar daarvoor niet de geschikte kandidaat. Over familiebanden, jezelf zijn, steun geven ook als de droom onmogelijk lijkt. Ik heb gehuild en gelachen bij deze film.

  Captain Correli’s Mandoline;
  Over verraad, oorlog en liefde, maar dan ingetogen gespeeld. Prachtig!

  Sleepless in Seattle, omdat het een feel-good movie is en het ook wel eens lekker is om gewoon te lachen

  The Green Mile:
  Mooi, meeslepend verhaal over een man met de kracht op pijn en ziekte over te nemen. Een soort messias tegen wil en dank. Met alle weerstand, vooroordelen en onbegrip prachtig neergezet, zodanig dat je meeleeft met iedereen en niet alleen de ‘ goede mensen’ .

  Kom vast straks met aanvullingen!

  Marilyn

 • Een aantal films uit je lijstje ken ik – zo vind ik het verhaal van The Green Mile ontzettend goed. Dat is echt een aanrader! De andere films zet ik bij mijn to-watch lijstje; zo heb ik de komende tijd nog een aantal mooie films te zien! Dank je voor je comment.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >