5 Levenslessen van Dr. Wayne Dyer

 

Op zaterdag 29 augustus 2015 overleed Dr. Wayne Dyer, een man die op ongelooflijke wijze de levens van miljoenen mensen wist te beïnvloeden. Dr. Dyer was voor mij een persoonlijk voorbeeld, hoe ik meer in harmonie kan leven met mezelf, en hoe ik mijn relaties met de wereld om me heen, diepgaander, krachtiger en bijzonderder kan maken.

In dit artikel deel ik vijf levenslessen met je, die ik van Dr. Wayne Dyer heb geleerd en die ik zo vaak als ik kan toepas om mijn eigen leven, maar ook graag doorgeef aan anderen, zodat ook hun leven, mooier, specialer en betekenisvoller kan laten zijn.

Dr. Wayne Dyer

Dr. Dyer definieerde ‘succes’ op een manier die me na aan het hart ligt.

“If one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life which he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.”

De betekenis hiervan is dat, wanneer ik leef op de wijze waarop ik mijn passie en zingeving volg, ik ook de successen zal ontvangen, in welke hoedanigheid dan ook, die gekoppeld zijn aan mijn levenswijze.

In het leven draait het niet om wat je allemaal kunt krijgen; je kunt het toch niet met je meenemen wanneer je je laatste adem op je sterfbed uitblaast. In feite is alles wat je hebt of verkrijgt dus in bruikleen. Als het dan niet gaat om wat je allemaal kunt krijgen, dan zal er vast meer zingeving liggen in wat je kunt geven.

  1. Wees Bereid De Omstandigheden Van Je Leven te Accepteren

Dr. Dyer werd geboren op 20 Mei 1940 in Detroit. Als de jongste van 3 kinderen en een aan alcohol verslaafde vader, die hen alleen achterliet, groeide Dyer op in een reeks van weeshuizen tot zijn 10e jaar. Toch liet hij ons weten dat zijn verhaal er niet een van zieligheid of verwijt was; voor hem was dit exact wat er moest gebeuren om alles te leren over het kunnen vertrouwen op jezelf.

“I don’t find fault with anyone for any of the conditions of my life. I see all of my early childhood experiences as necessary gifts, even the ones laced with pain and sadness.”

In elke moeilijke omstandigheid valt er dus wat te leren. Hij moedigde ons ook aan om op dagelijkse basis ‘Dank je voor de ervaringen die ik doormaak’ te zeggen.

  1. Liefde Is Het Antwoord Op Elk Probleem Dat We Ervaren

Wanneer iemand ons pijn doet, dan is onze eerste reactie om meer negativiteit tegen het probleem te gooien. Dyer waarschuwde ons echter, dat we beter hetzelfde kunnen doen als wat Francis of Assisi deed: “When there is darkness, bring light.”

“This is what I humbly attempt to live and teach: Where there is hatred, change the thought. Where there is no love, we must put the love, and then surely we find love”, aldus Dr. Dyer.

  1. Wees Bereid Te Dromen Om Je Purpose Te Kunnen Vervullen

In 1976 gaf Dr. Wayne Dyer les aan de St. John’s Universiteit van Michigan. In die tijd schreef hij zijn eerste boek ‘Your Erroneous Zones” en was hij vastberaden om zijn visie met de wereld te delen. Hij kocht zelf ruim 3000 van zijn eigen boeken, om deze te distribueren tijdens zijn zes maanden lange tour door Amerika. Tijdens een lezing op een middelbare school op 5 april datzelfde jaar verkocht hij maar liefst 500 exemplaren van zijn boek.

“There is something exciting happening. I can create the enthusiasm in potential buyers… by loving what I’m saying and selling that love.”

Dr. Dyer volgde zijn droom. Hij liet ons zien, dat een innerlijke visie, dat open staat voor alle mogelijkheden, ons stimuleert te kijken naar wat er slaagt.

  1. Wanneer Het Leven Uitdagend Wordt en Het Je Neigt Te Overweldigen, Doe Dan Wat Je Het Liefste Doet.

In de lente van 2003 ervoer Dr. Dyer diep verdriet over de scheiding met zijn vrouw. Hij verloor ruim 10 kilo en sliep veel. Zijn kinderen waren erg bezorgd om hem en moedigde hem aan om het schrijven weer op te pakken. Op een dag las hij Carlos Castaneda’s boek ‘The Power of Silence’:

“In the Universe there is an unmeasurable, indescribable force which sorcerers call intent, and absolutely everything that exists in the entire cosmos is attached to intent by a connecting link.”

Dyer werd gefascineerd door de gedachte van onze intentie – niet in wat we doen, als wel een energie waarmee we verbonden zijn. Dyer pakte de pen weer op en een jaar later werd zijn nieuwe boek gepubliceerd.

“When I hold The Power of Intention in my hand, I have the paradoxical awareness that it was my own deep grief that allowed me to write from a new place of compassion and empathy.”

Dr. Dyer begreep dat wanneer hij zijn hart volgde, en deed waar hij van hield, hij in staat was om de moeilijkste momenten van zijn leven te overstijgen.

  1. Je Neemt Niets Met Je Mee, Dus Hoeveel Spullen Heb Je Werkelijk Nodig?

In Mei 2005 keek Dyer terug op zijn leven, en herinnerde zich een vriend die alles wat hij bezat achterliet, door er gewoon van weg te lopen. Dit idee intrigeerde hem al jaren. Hij realiseerde zich, dat dit een enorme vrijheid zou geven en dat niets hem zou kunnen weerhouden, waarna hij zijn assistente belde en haar vroeg alles wat hij bezat, van de hand te doen.

“I walk away from everything, and I am feeling an unbelievably strong sense of relief and just plain awe. “

Een aantal dagen voor zijn overlijden schreef Dr. Dyer op Facebook het volgende:

“I have a suit in my closet with the pockets cut out, just a reminder to me that I won’t be taking anything with me. The last I wear won’t need any pockets.”

Ik vind diepe betekenis in Dr. Dyer’s woorden en zal dan ook met veel dankbaarheid en diep respect mezelf blijven herinneren aan het feit dat mijn bestaan enkel de meeste betekenis heeft, wanneer ik op authentieke wijze mijn hart volg en doe waar ik van hou – ongeacht de omstandigheden.

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke beperking te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om ondanks fysieke beperkingen toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment:

5 comments
Add Your Reply