Waar Begint Jouw Verandering?

Inspiratie en Motivatie

2  comments


Het is de eerste dag van het nieuwe jaar. De meeste mensen zullen vandaag bijkomen van het feest dat ze gisteren gevierd hebben. Nog minder mensen zullen vandaag nadenken over wat ze het komende jaar willen veranderen. Toch is het zo’n slecht idee nog niet.

Verandering: verbetering, verdieping, verbreding of in het minst positieve geval, verslechtering. Het is de enige constante factor war we allemaal mee te maken krijgen, maar waar we tegelijkertijd een grote angst voor hebben om het aan te gaan.

En dat is precies waarom de meesten mensen het moeilijk vinden om de wil om iets te veranderne om te zetten in de daad om het te doen.

“verandering gebeurt wanneer de pijn voor het blijven in de zelfde situatie groter is dan de angst voor verandering”

Klik om te Tweeten


Doorgaans gebruikten we één van twee methodes om verandering in te zetten, en het maakt een groot verschil welke van je gebruikt.

Verandering door
Extrinsieke Motivatie


Deze reden voor verandering kennen we allemaal: je staat op Oudejaarsavond met je famielie of vrienden af te tellen tot het nieuwe jaar feestelijk ingeluid mag worden, en je hoort de goede voornemens van anderen en besluit omwille van het enthousiasme en de saamhorigheid ook jouw steentje bij te dragen. Je roept “Ik ga dit jjaar ook meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse!” – en dat terwijl je een broertje dood hebt aan wandelen…

Goede voornemens die onder onzichtbare groepsdruk gemaakt worden, zoals onder het genot van een glas champagne en de anticipatie op een beter jaar houden zelden lang stand.

Hoewel het nobel lijkt om “samen” een doel te behalen of een ander steun en aanmoediging te geven door zelf een verandering aan te brengen in je eigen leven, blijkt dat wanneer je niet volledig achter de verandering staat, de kans op afhaken toeneemt.

Verandering kan fantastisch zijn, zolang het verlangen voor verandering vanuit jezelf komt. Externe impulsen voor verandering zijn zelden toereikend om langdurig stand te houden, omdat de motivatie ervoor niet vanuit jezelf komt. En hoewel iets omwille van een ander doen jou ook een goed gevoel oplevert, berust een commitment voor de gestelde verandering op het fundament van eigen keuze, eigen wil en eigen verlangen – en niet voor dat van een ander.

Verandering door
Inbtrinsieke Motivatie


Laten we nog eens teruggaan naar die Oudejaarsavond. Je staat met een glas chamnpagne in je hand af te tellen, en je verkondigt “Dit jaar ga ik de Nijmeegse Vierdaagse lopen!” aan iedereen.

Niet omdat je iemand anders eerder hetzelfde hebt horen zeggen, maar omdat je genoeg hebt van je gebrek aan vitaliteit of uithoudingsvermogen. De fysieke, mentale en emotionele pijn die het je tot nu toe heeft opgeleverd ben je meer dan zat, en ook al heb je een broertje dood aan wandelen – je weet dat je voor de Vierdaagse moet trainen en dat spoort je voldoende aan om actie te nemen in je voorbereidingen en je wens om gezonder en vitalter te worden.

Ongeacht de aanmoediging of afkeurende blikken van je vrienden of familie heb jij voor jezelf de keuze gemaakt om je hoofddoel, vitaler worden, te realiseren door je subdoel, het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse in te zetten om deze verandering te bewerkstelligen.

Opgelegde Verandering


Natuurlijk zijn er uitzonderingen om verandering in te zetten. Zo is opgerlegde of gedwongen  verandering niet een vrij e keuze, maar één waarin we allemaal mee moeten; niemand wil meer belasting betalen, maar toch moeten we vanaf vandaag 9% over bijvoorbeeld boeken betalen in plaats van de bekende 6%. Deze verandering moeten we ondergaan zonder dat we hierin een keuze hebben.

Omdat het hierin niet om persoonlijk doel gaat, maar om een collectief doel – de overheid voorziet de maatschappij van extra inkomsten om de ontwikkelingen voor het land beter te kunnen financieren – gaat het hier meer om de keuze hoe je met deze verandering omgaat, dan dat je halverwege zou afhaken omdat je niet genoeg motivatie hebt om meer te betalen voor je studieboek of roman.

Waar je wel een keuze in hebt, is hoe je deze verandering betekenis geeft. Je kunt ervoor kiezen om deze opgelegde verandering als “slecht” of “goed” te bestempelen, en je hebt de vrijheid om meer of minder boeken aan te schaffen.

Verandering en keuze hebben dus veel met elkaar te maken. De kracht om te kiezen staat dan ook gelijk aan de kracht om te veranderen. In mijn webinar van vorige maand praatte ik over de invloed van overtuigingen op onze keuzevrijheid en het aangaan van verandering.

Welke Keuze Brengt De Beste Verandering?


Op elk moment maken we beslissingen die het verloop van ons leven in kleine of grote mate beïnvloeden. In het merendeel van deze gevallen maken we keuzes op basis van gewoontes en routines – en hoewel dit de minste energie van ons brein vergt, is het aanhouden van een routine of gewoonte niet altijd de beste keuze, met name als het een korte-termijn winst oplevert en een lange termijn pijn (denk bijvoorbeeld aan roken, drinken, en slecht eten).

Daarom is het van belang om niet alleen bewust te worden van de gewoontes en routines die enkel op korte termijn het plezier verschaffen, maar ook om op bewuste wijze keuzes te maken die bijdragen aan verbetering.

Zet je kleine stappen in het maken van deze veranderingen, dan werk je toe naar een bewusre manier van leven waarin je sneller een Choicepoint bereikt. Een choicepoint is een moment in tijd, een tipping point, waarin je de mogelijkheid hebt om een drastische verandering die voorbij gaat aan de korte termijn winst of verlies, maar regelrecht die werkelijkheid manifesteert waar je naar verlangt.

Met het aanbreken van het nieuwe jaar vandaag sta je wederom voor de keuze: welke verandering wil ik zien in mijn leven? Welke motivatie en welke keuzes heb ik om deze verandering te realiseren? Welke concrete actie ben ik bereid te nemen om de verandering te verwezenlijken?

Als je Op je vrije dag vandaag één of meerdere natwoorden hebt op bovenstaande vragen, dan weet je in grote lijnen wat je te doen staat, en wens ik je niets meer dan alle voorspoed en succes om deze veranderingen te realiseren.

Mocht je nog niet helemaal concreet hebben wat het precies is dat je wilt, en op welke manier je dat wilt, dan wil ik je graag een helpende hand toereiken.

Choicepoints


Dit jaar geef ik voor het eerst een online training waarin je een diversiteit van thema’s doorloopt om positieve verandering te realiseren. Elk van deze thema’s draagt bij aan je eigen persoonlijke doelen en wensen en bieden de ondergrond voor Kaizen: constante en doorlopende verbetering.

Elke maand ontvang je nieuwe input in de vorm van een theorieboek, een werkboek een live webinar en de Choicepoints-community om ervoor te zorgen dat je gericht kunt blijven toewerken naar jouw doelen en idealen.

Choicepoints is een programma dat een combinatie van zelfsturing, coaching en groepsupport biedt. Je werkt in een vertrouwde omgeving met gelijkgestemden en je hebt 24/7 toegang tot de lesstof.

Speciaal voor het nieuwe jaar, en omdat dit een pilot is van mijn nieuwe programma, wil ik je de mogelijkheid bieden om op een laagdrempelige manier kennis te maken met dit programma.

Je krijgt daarom deze week ruim 60% korting op het hele programma – of je nu kies voor een maandlidmaatschap of het complete jaarlidmaatschap.


Verandering vindt plaats, of we het nu willen of niet. De werkelijke vraag is daarom: Waartoe leidt de verandering, en welke invloed (lees: keuze) heb ik om de verandering zo te sturen dat ik die bestemming bereik waar ik wil zijn?

Je staat elke dag voor nieuwe keuzes, en soms heb je een dag waarin je een choicepont hebt. Blijf je vasthouden aan het oude en bekende, zelfs als je weet dat er iets beters voor je ligt, of maak je de sprong naar een beter leven?

Kies hier jouw choicepoint

Op een fantastisch 2019!

Op jouw succes,

Robert


Als je dit artikel over verandering waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de Facebook, WhatsApp of Emailknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren. 




Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Beste Pim, dank je wel voor je mooie woorden. Ik ben erg dankbaar dat ik mensen zoals jij mag helpen inspireren en voorzien van waardevolle kennis en informatie. Ik hoop dat ik jou en eenieder op deze site mag blijven inspireren en voorzien van die informatie die helpt om de standaard en de kwaliteit van leven te helpen vergroten.

    Ook voor jou een fantastisch en liefdevol 2019!

  • beste robert, ik heb enorm veel respect voor wat jij hebt bereikt ondanks heel veel lichamelijke ellende, ik lees met plezier je artikelen en leer ervan ga zo door en ik wens je een FANTASTISCH 2019 !

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!