Verandering Vergt Een Nieuwe Mindset

We hebben allemaal wel iets in ons leven dat we willen veranderen. Maar verandering is moeilijk. Niemand houdt van verandering. Verandering vergt namelijk een gevecht met onze oude gewoontes. Verandering betekent dat we opnieuw moeten wennen aan nieuwe gewoontes. En verandering is met name moeilijk, omdat het geen garantie biedt voor succes. En toch is het iets waar we ontzettend naar verlangen.

Het goede nieuws is, dat verandering in je mindset ligt.  Mindset is een set van gedachten, overtuigingen, gewoontes, waarden en specifieke vaardigheden die op de automatische piloot draaien zodra ze geactiveerd zijn. Zodra je de juiste ‘Change-Mindset’ hebt geactiveerd, dan handel je er ook naar.

Hoe Verander je Je Mindset?

Je mindset veranderen hoeft niet moeilijk, langzaam en vol obstakels te zijn. Het geheim om je makkelijke en soepele ‘change-mindset’ te activeren, is door de verandering in een nieuw kader te zetten. Je zienswijze her-kaderen van iets dat je een duwtje in de rug geeft om iets te veranderen, naar iets dat je naar je toetrekt om de verandering door te zetten.

Met andere woorden: creëer een Trekkracht dat je naar je gewenste resultaat of doel leidt, in plaats van een duwkracht.

Om dit te kunnen integreren als een gewoonte die op de automatische piloot draait, is het belangrijk dat je je gedachten traint: gedachten die je van binnenuit motiveren en aansporen om in actie te komen; focussen op dat wat het je oplevert in plaats van wat het je zou kunnen kosten.

Gedachten en gevoelens samen vormen ene groot deel van je mindset, en daarmee wordt je mindset veranderen een makkelijke stap. De clou (of de crux) ligt in de regelmaat.

Om je mindset makkelijker te veranderen is het belangrijk om je mindset te triggeren door je te richten op het creëren van iets nieuws – in plaats van je mind te triggeren om iets ouds te veranderen.

Het is niet genoeg om slechts een paar andere woorden te denken; voor veel mensen is het vervangen of verwijderen van beperkende overtuigingen moeilijk, en dat is best logisch: verandering, zelfs wanneer een situatie niet meer werkt, vindt enkel plaats wanneer de pijn van het blijven in dezelfde situatie groter wordt, dan de angst of weerstand voor verandering. Werk daarom naar iets nieuws dat je naar je toetrekt.

Om je nog beter op weg te helpen in het kunnen veranderen van je mindset, heb ik hier een vijftal sleutelaspecten onder elkaar gezet.

  1. Focus op de Pluskant

Richt je op wat voor je werkt. Kijk naar waar je goed in bent en vier je successen. Ook al is het goed om van je fouten te leren, te veel aandacht op wat niet werkt demotiveert je en haalt de flow uit je acties. Je brein functioneert beter op goede gevoelens, zoals plezier, tevredenheid, voldoening en zorgt daarmee voor positieve neveneffecten zoals meer zelfvertrouwen, een beter zelfbeeld en meer drive.

  1. Keep showing up

Het is makkelijk om na een dag, een week of zelfs een langere tijd de handdoek in de ring te gooien als je merkt dat je niet de resultaten hebt behaald die je beoogd had. Onthoud, dat je mindset veranderen net zoiets is als het vullen van een glas is: op een gegeven moment krijg je te maken met een tipping point – je acties en inspanningen worden uiteindelijk beloond, zolang je blijft doorzetten.

  1. Kaizen

Kaizen betekent in het Japans Constante en Continue Verbetering. Grootste doelen stellen is fantastisch, maar wat nog belangrijker is, is om kleine stapjes in toenemende mate te zetten om dichter bij je doel te komen. Verwacht niet dat je in no time je mindset verandert. Get in line, stay in line en keep showing up door met het Kaizen-principe te werk te gaan.

  1. Herkaderen

Herkaderen betekent een bestaande situatie,  gebeurtenis of zienswijze in een ander daglicht stellen; één die je de ruimte geeft om kracht uit te putten, je minder zwaarmoedig en meer zelfverzekerd te voelen over wat er is. Het is alsof je een filter van een camera vervangt – het plaatje blijft hetzelfde, maar de manier waarop je ernaar kijkt verandert. Herkaderen is het proces van je mindset veranderen, het werkt effectief wanneer je voor een uitdaging staat, vast dreigt te lopen of de handdoek in de ring wilt gooien. Tegelijkertijd werkt het eveneens erg goed om creatievere manieren te vinden om iets nieuws te creëren.

  1. Affirmaties

Affirmaties werken, zolang je ze op de juiste manier inzet. We kennen allemaal de persoon die zweert bij affirmaties, maar die geen nieuwe resultaten kan laten zien, omdat de manier waarop hij of zij de affirmaties presenteert, allesbehalve overtuigend is. Affirmaties staan of vallen niet met de pogingen om je mind te overtuigen van iets dat er nog niet is, maar juist door in het moment van de affirmatie een energie, gemoedstoestand en overtuiging te creëren bij jezelf, dat aanvoelt alsof je het resultaat al bereikt hebt. Je mind is een fantastische tool, zolang je weet hoe je hem het beste kan gebruiken en inzetten.

We zijn vaak geneigd om verandering te vermijden. Weerstand voor verandering is fysiologisch en neurologisch geen abnormaliteit; je brein is erop gericht om je te beschermen voor potentieel gevaar, en verandering naar iets nieuws of iets anders dan het geijkte en bekende, zorgt vaak voor het afgaan van de alarmbellen van je brein.

Gelukkig ben jij je brein niet, en is je mindset ook niet gelimiteerd tot je brein. Jouw werkelijke ‘ik’ bepaalt nog altijd zelf om de controls over te nemen van de automatische piloot – en dat werkt veel vaker in je voordeel dan in je nadeel.

We hebben allemaal wensen, dromen en misschien zelfs doelen. Maar voor velen geldt, dat wanneer het moeilijk wordt, we ze neigen op te geven, “omdat het te moeilijk is”. Wens daarom niet voor een makkelijker leven, maar eerder voor een betere jij. Gebruik je mindset om jezelf te verbeteren, op welk vlak ook; relationeel, financieel, professioneel, sociaal, of op het vlak van je gezondheid.

Verandering vraagt om een nieuwe mindset, en je mindset veranderen vraagt om naar het grote plaatje te kijken en de beslissingen én de acties die daarbij horen, te nemen.

Dit is mijn vraag voor jou vandaag: welk aspect(en) van mindset interesseren jou het meest? Zijn dat normen, waarden, overtuigingen, zienswijzen, vaardigheden, gewoontes, attitudes, emoties?

Laat hieronder jouw reactie achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

 

Als je dit artikel waardevol vond, klik dan bovenaan op de Vind ik leuk knop, en deel dit artikel met vrienden uit jouw netwerk door op de Facebook, Mail en WhatsAppknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment:

6 comments
Add Your Reply
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .

Powered by WishList Member - Membership Software